Το Debut.gr και Μαλγαρινός Δημήτρης σχολιάζουν την πορεία των εκπληκτικών Heat μέχρι τώρα και επιχειρούν μια σύγκριση με τους Heat του Lebron.

Λίγοι περίμεναν ότι στις πρώτες θέσεις της Ανατολής φέτος θα βρίσκονται οι Heat του Jimmy Butler και της παρέας του. Μάλιστα με μια σχετική καλή διαφορά από τους τρίτους Celtics και ακόμα καλύτερη διαφορά (2 νίκες παραπάνω και 4 ήττες λιγότερο) από τους Sixers που πολλοί πίστευαν ότι θα είναι αυτοί που θα κοντράρουν τους Bucks για την πρώτη θέση.

Όλα καλά στο South Beach λοιπόν. Βέβαια απέχουν και αυτοί σημαντικά από τους πρωτοπόρους Bucks. Μέχρι στιγμής όμως αποτελούν την ευχάριστη είδηση της Ανατολής ίσως και όλου του πρωταθλήματος. Ο δρόμος βέβαια είναι ακόμη μακρύς για το τέλος αλλά ήδη έχουν δημιουργηθεί προσδοκίες για τελικούς περιφέρειας. Πράγμα ιδιαίτερα κολακευτικό για μια ομάδα που υπολογιζόταν στην αρχή της χρονιάς για τις κατώτερες θέσεις της οκτάδας.

Το καλοκαίρι, το ολικό lifting στους Heat και η έλευση Butler

Οι τρεις πρωταθλητές NBA το καλοκαίρι έκαναν ένα σημαντικό lifting στην ομάδα. Ο προπονητής παρέμεινε ο ίδιος καθώς ο Erik Spoelstra μετράει 22 χρόνια στον πάγκο των Heat. Τα 10 σαν βοηθός και τα 12 ως πρώτος προπονητής. Άλλαξε όμως ο jerseyman. Ο Jason Richardson που αποτέλεσε πέρυσι τον πρώτο σκόρερ της ομάδας πήρε δρόμο προς Philadelphia για να καταφτάσει ο Butler στους Heat. Ο Hassan Whiteside που υπήρξε ο τρίτος σκόρερ της ομάδας την περσινή χρονιά έφυγε με ανταλλαγή στο Portland για να έρθει στο South Beach o Miles Leonard.

Συγχρόνως ο Dwyane Wade που παρά την ηλικία του ήταν ο δεύτερος σκόρερ στην τελευταία χρόνια του αποσύρθηκε. Δηλαδή οι Heat βρέθηκαν το καλοκαίρι με τρεις τους πρώτους σκόρερ τους να λείπουν ενόψει της νέας χρονιάς. Το έργο του Spoelstra ήταν δύσκολο αλλά όπως φαίνεται όχι ακατόρθωτο. Έψαξε στην G-League και όχι μόνο, και βρήκε ένα 24χρονο και ένα 25χρονο οι οποίοι δεν κατάφεραν να μπουν σε κανένα draft ενώ ταυτόχρονα είχαν μηδενική εμπειρία στο NBA και τους πίστεψε. Έδωσε χώρο στους εναπομείναντες παίκτες και με την έλλειψη των τριών βασικών πυλώνων της επίθεσης, ο δρόμος ήταν ανοικτός για τον Butler.

Heat Butler Lebron

Το ρόστερ των Heat

Είναι απλά όμως η έλευση του Jimmy Butler που απογείωσε την ομάδα; Θυμίζουμε ότι η ομάδα του Miami τερμάτισε 10η, 2 νίκες μακριά από το μαγικό εισιτήριο που οδηγεί στην post-season, με την τελευταία παρουσία στα Playoffs το 2016. Ή είναι κάτι άλλο; Η αλήθεια είναι ότι η έλευση ενός σούπερ σταρ πάντα βοηθάει μια ομάδα. Εκτός από τα νούμερα που κάνει αλλά η αλήθεια ότι είναι οι Heat είναι μια πολύ καλοκουρδισμένη μηχανή. Το μέχρι τώρα κατόρθωμα της 2ης θέσης έχει σίγουρα την υπογραφή του Jimmy αλλά είναι κυρίως αποτέλεσμα συνολικής καλής ομαδικής εικόνας.

Οι αθόρυβες προσθήκες των Heat

Ο 24χρονος Kendrick Nunn που ανακάλυψαν οι Heat στην G-League, χωρίς εμπειρία στον NBA και χωρίς να τον έχει επιλέξει καμία ομάδα στο Draft και τον πίστεψαν εξελίχθηκε σε υποψήφιο για το βραβείο Rookie of the year. Ο combo guard του Miami είναι καθαρός σκόρερ. Βάζει περίπου 15 πόντους κάθε βράδυ σε μια ομάδα που πρωταγωνιστεί, Τις πρώτες αγωνιστικές έλλειψη Butler πήρε τους Heat από το χέρι και με νούμερα MVP οδήγησε την ομάδα σε πολύ θετικό ξεκίνημα.

Ο Duncan Robinson από την άλλη, ένας 25χρονος παίκτης άγνωστος στο ευρύ κοινό. Την περσινή χρονιά αγωνιζόταν στην G-League. Φέτος βάζει 12 πόντους κάθε βράδυ για τους Heat αποτελώντας πολύτιμη βοήθεια στο σκοράρισμα. Λίγο πιο πάνω βρίσκουμε τον rookie Tyler Hero με 13,5 πόντους μ.ο. πίσω από τον Kendrick Nunn. Αειθαλής συνεχίζει και ο Goran Dragic που στα 33 του σκοράρει 16 πόντους και μοιράζει 5 ασσίστ ανά παιχνίδι.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στο Bam Adebayo που διανύει την break out χρονιά του. Ο Αμερικανός ψηλός έχει κάνει τους φίλους του Miami να ξεχάσουν πολύ σύντομα τον Whiteside. Συγκεκριμένα έχει σχεδόν διπλασιάσει τα νούμερα του από πέρυσι. Από τους 9 πόντους και τα 9 ριμπάουντ του είχε σε σε 23 λεπτά συμμετοχής, έχει πάει στους 16 πόντους και 10,5 ριμπάουντ σε 34 λεπτά συμμετοχής. Στην ουσία αποτελεί το δεύτερο βιολί σε μια ομάδα που στοχεύει μέχρι το τέλος, πίσω από τον Butler. Ένας παίκτης που μέχρι πέρυσι έμοιαζε ρολίστας σε μια ομάδα που κυνηγούσε την είσοδο στα Playoffs.

Η διαφορά της ομάδας του Butler με προηγούμενες ομάδες των Heat

Το γεγονός όμως που κάνει ξεχωριστούς αυτούς τους φετινός Heat είναι ότι δεν υπάρχουν πρώτα και δευτέρα βιολιά. Υπάρχει πάνω από όλα η ομάδα. Την στιγμή που γράφεται το άρθρο υπάρχουν 6 παίκτες των Heat που μετράνε διψηφιο αριθμό πόντων και έναν ακόμη πολύ κοντά στους 10. Η ομάδα του Miami είναι η μοναδική ομαδα που το καταφέρνει αυτή την στιγμή στο πρωτάθλημα και μέχρι τώρα δικαιώνεται. Συγκεκριμένα ο Butler μετράει κάτι παραπάνω από 20 πόντους ανά παιχνίδι. Οι Dragic και Adebayo μετράνε από 16 πόντους ανά παιχνίδι. Ενώ οι περσινοί G-Leaguers Robinson και Nunn από 12 και 15 πόντους αντίστοιχα.

Παρέα σε αυτή την 5αδα κάνει και ο rookie Tyler Herro (νο.13 του φετινού Draft). Μέχρι στιγμής μετράει 13 πόντους κάθε βράδυ στην τρυφερή ηλικία των μόλις 19 ετών. Ταυτόχρονα ο Derick Jones Jr που για χρόνια που θεωρούταν από πολλές ομάδες για χρόνια, παίκτης σχεδόν αποκλειστικά για τον διαγωνισμό καρφωμάτων δείχνει στους Heat να αποκτάει ταυτότητα σκοράροντας περίπου 9 πόντους ανά βράδυ.

Heat Butler Lebron

Η σύγκριση των Heat του Butler με τους Heat επί Lebron

Κι ερώτηση που γεννάται στο μπασκετικό κοινό είναι αν αυτοί οι Heat μπορούν να επαναλάβουν αυτό έκανε η παρέα του Lebron, του Wade και του Bosh το 2013. Και η απάντηση είναι δύσκολα …, πολύ δύσκολα. Η ομάδα εκείνη έφτασε τέσσερις συνεχόμενες χρονιές στους τελικούς και τις 2 το κατέκτησε. Εκτός αυτού έμπαινε σαν φαβορί στην πλειονότητα των παιχνιδιών, για να μη πούμε σε όλα και έτρεχε κατά καιρούς σερί νικών που έσπαγαν ρεκόρ όταν βρισκόταν σε φόρμα ή το Big 3 ήταν απόλυτα υγιές.

Η φετινή ομάδα των Heat δεν μπαίνει σε φαβορί σε κάθε ματς σαν φαβορί. Ούτε τρέχει μεγάλα και επιβλητικά σερί νικών ούτε την έχουμε δει σε καταστάσεις Playoffs τι μπορεί να κάνει. Πόσο μάλλον να κατακτήσει 2 πρωταθλήματα back to back με 4 συνεχόμενες παρουσίες σε τελικούς. Σίγουρα είναι μια μεγάλη ευχάριστη έκπληξη αλλά έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να φτάσει σε κάποιους τελικούς και ακόμα μεγαλύτερο για να συγκριθεί με εκείνη την υπερομάδα των Lebron, Wade, Bosh και πολλών άλλων όπως Ray Allen, Rashaed Lewis και Shane Battier.

Και η αλήθεια είναι ότι για διαφορετικό λόγο κατασκευάστηκαν οι δύο ομάδες. Οι Heat του τότε από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκαν είχαν στόχο το πρωτάθλημα και οτιδήποτε άλλο θα θεωρούταν αποτυχία. Μάλιστα το 2011 που έκανε την εμφάνιση του το Big 3 πολλοί τους θεώρησαν την καλύτερη ομάδα που υπήρξε στην ιστορία του NBA από πλευράς ράστερ.  Άλλοι θεώρησαν ότι δεν ήταν δίκαιο προς.τις άλλες ομάδες με την παρουσία τριών super-star. Οι φετινοί Heat δομήθηκαν για να μπουν στα Playoffs και να πλασαριστούν όσο το δυνατόν καλύτερα. Έχουν μπόλικο ακόμα δρόμο για να αρχίσουν να συγκρίνονται οι Heat του Butler με τους Heat του Lebron.