Σε ένα κατάμεστο "Παλατάκι" ο ΠΑΟΚ επικράτησε εμφατικά του Άρη σκοράροντας 100άρα απέναντι στο συμπολίτη σε ένα ντέρμπι με πρωτόγνωρες ιδιαιτερότητες.

Σε ένα κατάμεστο “Παλατάκι” ο ΠΑΟΚ επικράτησε του Άρη με έντονο τρόπο σκοράροντας 100άρα απέναντι στο αντίπαλο δέος μέσα στην Θεσσαλονίκη, σε ένα ντέρμπι που είδαμε με πρωτόγνωρες ιδιαιτερότητες.  Οι δύο ομάδες πριν το παιχνίδι βρισκόταν στον πάτο της βαθμολογίας με 3 νίκες στις θέσεις που οδηγούν στην Α2. Με αυτή την νίκη ο ΠΑΟΚ ξεκόλλησε από τον πάτο της βαθμολογίας με 4 νίκες και άφησε τον συμπολίτη του σε δυσμενή θέση στο μαραθώνιο που συνεχίζεται για την σωτηρία.

Ο ΠΑΟΚ έχτισε μια διαφορά της τάξεως των 10 πόντων από το πρώτο δεκάλεπτο και δεν επέτρεψε τον Άρη να προσπεράσει παρότι πλησίασε στο 2ο δεκάλεπτο ακόμα και στο πόντο. Στο τρίτο δεκάλεπτο μεγάλωσε την διαφορά στους 15 πόντους.  Αυτό σε συνδυασμό με τον εμφατικό τρόπο που ξεκίνησε το τελευταίο δεκάλεπτο και την σοβαρότητα που έδειξε στην τελευταία περίοδο έφτασε σε μια άνετη νίκη.

Την διαφορά για τον ΠΑΟΚ

Απολυτοί πρωταγωνιστές των ασπρόμαυρων ο Shamon Shorter. Τελείωσε στο ντεμπούτο του, με 23 πόντους 3 ριμπάουντ και 3 ασίστ με αρκετά καλά ποσοστά και ο Adam Smith με 26 πόντους. Πολλές λύσεις έδωσε ο νεοαποκτειθέσας Bobby Brown με 11 πόντους. Ωστόσο ματς το τελείωσε στην 4η περίοδο ο Aaron Best που σκόραρε συνολικά 12 πόντους. Από την πλευρά των ηττημένων ο Ken Brown είχε 14 πόντους και ο Dragisevic 18 πόντους. Στους 15 πόντους έμεινε ο Μποχωρίδης. Παρόλα αυτά ήταν αρνητικός για τον Άρη στο μεγαλύτερο διάστημα. Με τους περισσότερους πόντους του να έρχονται στο τελευταίο δεκάλεπτο όταν το παιχνίδι είχε κριθεί. Η συνέχεια για την σωτηρία τόσο για τον ΠΑΟΚ όσο και για τον Άρη παρά το σημερινό αποτέλεσμα αναμένεται δύσκολη. Κάθε παιχνίδι αποτελεί τελικό μετά και τις νίκες του Πανιωνίου και την τεράστια έκπληξη της Λάρισας.

Η εξέλιξη του ΠΑΟΚ-Άρης

Η πρώτη περίοδός είχε φαρδιά υπογραφή του Shanon Shorter. Ο Αμερικανός έκανε από την πρώτη στιγμή αισθητή την παρουσία του. Σκόραρε 13 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο με 3/5 τρίποντα και 2/2 τρίποντα. Οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν με μια πεντάδα με πολλές εκπλήξεις χωρίς το Bobby Brown όπως θα περίμεναν οι περισσότεροι. Ο coach Χαραλαμπίδης επέλεξε τους Smith, Shorter, Σχίζα, Wiggins και Knowles. Οι φιλοξενούμενοι διάλεξαν τους Μποχωρίδη, Φιλιώνη, Gecevicious, Milosevic και Dragicevic. Ο ΠΑΟΚ παίρνοντας ενεργεία από το κόσμο του μπήκε πιο δυνατά στο παιχνίδι και προηγήθηκε με 10-5.

Ο Άρης όμως ισορρόπησε και πήρε μπόλικο σκορ στο πρώτο πεντάλεπτο από τους ψηλούς του (10 πόντους από τον Dragicevic και 5 από τον Milosevic) για το 12-13. Ωστόσο ο ΠΑΟΚ πάτησε γκάζι και με πρωταγωνιστές τους Shorter και Smith που σκόραραν μαζί τους 22 από τους 32 πόντους διατήρησε μια καλή διαφορά. Μάλιστα μετά από πολύ μακρινό τρίποντο του Bobby Brown η διαφορά έφτασε στους 10 για το 32-22 με το δεκάλεπτο να κλείνει στο 32-24. Οι κίτρινοι από την άλλη πήραν τους 12 από τους 24 πόντους από την γραμμή των βολών καθώς ο Δικέφαλος συμπλήρωσε τα 5 ομαδικά από τα 3,5 λεπτά παιχνιδιού. Γενικότερα το πρώτο δεκάλεπτο είχε πολύ καλό ρυθμό υψηλό σκορ, όχι μπόλικο θέαμα και αρκετή σκοπιμότητα από τους προπονητές.

Η αντίδραση του Άρη στη δεύτερη περίοδο

Οι φιλοξενούμενοι μπήκαν πιο δυνατά στην δεύτερη περίοδο. Με τρίποντο του Ken Brown μείωσαν κατευθείαν στους 5 πόντους. Δεν σταμάτησε εκεί με κύριους εκφραστές στην επίθεση τους Brown και Dragisevic πλησίασε αρχικά στους 2 πόντους (39-37) για να απαντήσει ο Bobby Brown με 5 συνεχόμενους δικούς του πόντους. Οι κίτρινοι ξαναπλησίασαν με τρίποντο του Ken Brown 3 λεπτά ακριβώς πριν το ημίχρονο για το 46-45. Στη συνέχεια ο Dragisevic έχασε εξ’ επαφής καλάθι για να περάσει ο Άρης μπροστά μετά από πολύ ώρα. Στο διάστημα αυτό οι φιλοξενούμενοι κέρδισαν τα 3 φάουλ του Knowles(είχε δύο από την πρώτη περίοδο) και του Σαρικόπουλου δηλαδή και των 2 πενταριών του ΠΑΟΚ.

Παρόλα αυτά το τελευταίο τρίλεπτο άνηκε ολοκληρωτικά στον Δικέφαλο. Έτρεξε ένα επιμέρους σερί 11-2 και πήγε στα αποδυτήρια με 10 πόντους διαφορά για το 57-47. Ένα χαρακτηριστικό του πρώτου ημιχρόνου ότι ο Άρης σούταρε μόλις 6 τρίποντα (2 εύστοχα) έναντι των 17 του ΠΑΟΚ (8 εύστοχα).

Δεν άφησε περιθώρια στον Άρη ο ΠΑΟΚ στο δεύτερο ημίχρονο

Οι ασπρόμαυροι μπήκαν φουριόζοι από την ανάπαυλα. Με 5 συνεχόμενους πόντους του Adam Smith έφτασαν την διαφορά στους 15 πόντους. Για να έρθει νέο τρίποντο του Shorter μετά από εκπληκτική σταυρωτή να ανεβάσει την διαφορά στους 16 πόντους (65-49). Γενικότερα το πρώτο δίλεπτο του δεύτερου ημιχρόνου είχε πολύ καλό ρυθμό, οι δύο ομάδες σκόραραν συνολικά 12 πόντους. Οι κίτρινοι έβγαλαν αντίδραση έτρεξαν ένα 0-8 και μείωσαν στους 8 πόντους την διαφορά. Ακολούθησε τρίποντο του Milosevic για το 70-63 όμως ο Άρης δεν μπόρεσε να πλησιάσει περαιτέρω στο ματς. Τα τρίποντα του Best και το καλάθι και φάουλ του Bobby Brown διεύρυναν την διαφορά του ΠΑΟΚ με το τρίτο δεκάλεπτο να κλείνει στο 78-63.

Στο τέταρτο δεκάλεπτο ο Δικέφαλος μπήκε και πάλι δυνατά όπως έγινε και στο τρίτο δεκάλεπτο. Έδειξε τις ξεκάθαρες προϋποθέσεις του ότι δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει τον Άρη να διεκδικήσει το παιχνίδι. Με δύο τρίποντα του Best έστειλε την διαφορά έως και το +21, 6,5 λεπτά πριν το τέλος. Το υπόλοιπο του παιχνιδιού εξελίχθηκε σε τυπική διαδικασία με τον Άρη. Οι κίτρινοι δεν κατάφεραν να πλησιάσουν ποτέ την διαφορά κάτω από 15 πόντους. Ουσιαστικά χάσανε κάθε ευκαιρία να κυνηγήσουν την διαφορά του πρώτου παιχνιδιού (4 πόντους).

Τα boxscore ΠΑΟΚ και Άρη

ΠΑΟΚ Άρη