H όγδοη εβδομάδα της regular season έλαβε τέλος στο NBA και το Debut.gr ρίχνει φως στο τι τράβηξε το ενδιαφέρον στο προηγούμενο επταήμερο.

Ολοκληρώθηκε η όγδοη εβδομάδα στην άλλα πλευρά του Ατλαντικού με την κορυφή να παραμένει αναλλοίωτη και στις δύο περιφέρειες. Lakers και Bucks ολοκλήρωσαν αυτή την εβδομάδα μόνο με νίκες και συνεχίζουν τη δική τους μάχη για το απόλυτο πλεονέκτημα. Το Μilwaukee με το 4-0 αυτή την εβδομάδα έφτασε τις 18 συνεχόμενες νίκες  ενώ σερί χτίζουν και Lakers με τις 7 σερί νίκες ενώ παράλληλα έχουν και 14 συνεχόμενες μακριά από το Staples Center. Είδαμε τον Harden να οργιάζει για ακόμη μια φορά, βάζοντας κόντρα στους Cavaliers 55 και κόντρα στους Magic 54 πόντους.Ιδιαίτερη έκπληξη ήταν οι δύο νίκες των Knicks ενάντια στους Warriors και στους Kings. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή την εβδομάδα έγιναν και δύο αναμετρήσεις στο Μεξικό για πρώτη φόρα. Η αρχή έγινε με την αναμέτρηση των Mavericks και των Pistons ενώ δύο μέρες μετά Suns και Spurs έδωσαν φοβερή μάχη με την αναμέτρηση να κρίνεται στο τελευταίο σουτ του Patty Mills. Σε όλα αυτά να προστεθεί πως από του χρόνου η μεξικανική ομάδα Capitanes θα αγωνίζεται στην G-League.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ/ΜΑΤΣ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ

Στα στοιχεία που ξεχώρισαν αυτή την εβδομάδα είναι σίγουρα το επιθετικό κρεσέντο του Harden στις δύο αναμετρήσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω και το triple-double του Doncic στον αγώνα στο Μεξικό που τον έβαλε στην ίδια λίστα με τον Jordan. Το στοιχείο όμως που έκανε εντύπωση είναι η επίδοση του Paul George και Kawhi Leonard στην αναμέτρηση των Clippers με τους Timberwolves.Οι δύο τους μαζί έβαλαν 88 πόντους. Ατομικά έχουν δείξει το ταλέντο τους, τώρα μαζί αν συνεχίσουν έτσι ποιος θα μπορέσει να τους σταματήσει;

Οι αναμετρήσεις που ξεχώρισαν αναμφίβολα είναι αυτές που κρίθηκαν στο τελευταίο σουτ. Rockets-Kings, Bulls-Clippers και Suns-Spurs ήταν αμφίρροπες αλλά τα σουτ των Bjelica, LaVine και Mills έδωσαν τις νίκες στις ομάδες τους. Αλλά η αναμέτρηση που κρατάμε αυτή την εβδομάδα είναι αυτή των Hawks με τους Heat. Το Miami επικράτησε με 135-121 στη παράταση με τους αριθμούς των παιχτών να τρομάζουν. Ο Jimmy Butler και ο Bam Adebayo έκαναν triple-double με 20p-13r-10a και 30p-11r-11a αντίστοιχα. Ενώ ο Kendrick Nunn σημείωσε 36 πόντους και ο Duncan Robinson 34 με 10/14 τρίποντα. Φοβερά στατιστικά από την ομάδα που εντυπωσιάζει στην Ανατολή.

ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Στα συν αυτής της εβδομάδας είναι το νικηφόρο σερί των Bucks. Η ομάδα του Γιάννη συνεχίζει να εντυπωσιάζει και να έχει το καλύτερο ρεκόρ στη Λίγκα (24-3). Δύσκολα θα χάσει το 1 seed στην Ανατολή ενώ θα γίνει μάχη με τους Lakers για το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας. Επιπλέον, μας άρεσε που επιτέλους οι Knicks δεν πέτυχαν μία αλλά δύο νίκες. Στη μετά Fizdale εποχή δείχνει κάτι να αλλάζει αλλά και πάλι δεν είναι αρκετό για τη φετινή χρονιά. Μας άρεσε επίσης η επέκταση της Λίγκας στο Μέξικο. Για πρώτη φορά διεξήχθη αναμέτρηση στο Μεξικό ενώ σειρά παίρνει για πρώτη φορά το Παρίσι στις 24 Ιανουαρίου. Με αυτό τον τρόπο το NBA και το brand name του εκτοξεύονται. Σταν συν για αυτή την εβδομάδα θα βάλουμε και τον Bam Adebayo. Η βελτίωση του center από το Kentucky είναι εμφανέστατη αυτή τη σεζόν κάτι που έχει βοηθήσει την ομάδα του Miami. Τα δύο triple-double αυτή την εβδομάδα επιβεβαιώνουν την βελτίωση του και ειδικότερα το court vision.

ΤΙ ΔΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Στα πλην της εβδομάδας είναι σίγουρα ο τραυματισμός του Luka Doncic. Ο άσσος των Mavericks στην αναμέτρηση με τους Heat χτύπησε τον αστράγαλο του με αποτέλεσμα να χάσει 2-3 εβδομάδες. Οι αριθμοί του ζαλίζουν φέτος (30.4 p, 9.9 r, 9.4a) καθώς είναι ένα από τα φαβορί για το βραβείο του MVP αν συνεχίσει έτσι. Στα αρνητικά είναι και ο τραυματισμός του Bledsoe που θα παραμείνει εκτός για 2 εβδομάδες αλλά ανησυχία επικρατεί  στους Pistons  για την κατάσταση του Blake Griffin που έφυγε στην αρχής της αναμέτρησης με τους Rockets  με πρόβλημα στο γόνατο.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Στην Ανατολική Περιφέρεια οι Bucks θα λέγαμε ότι είναι μια κατηγορία μόνοι τους. Όλα δείχνουν πως θα είναι στο πρώτο seed με το καλύτερο ρεκόρ. Από εκεί και πέρα για τις θέσεις 2-6 γίνεται και θα γίνει πραγματική μάχη. Η ομάδα-έκπληξη των Miami Heat είχε  την όγδοη εβδομάδα ρεκόρ 2-1 το οποίο σε συνδυασμό με κάποιες ήττες των 76ers και των Celtics, τους έφεραν πίσω από το Milwaukee.

Oι 76ers κέρδισαν Denver, Celtics και Pelicans και ηττήθηκαν από το Brooklyn του φοβερού Dinwiddie. Oι Celtics με ρεκόρ 1-2 αυτή την εβδομάδα έπεσαν στο 4ο seed της περιφέρειας καθώς ηττήθηκαν από Pacers και 76ers ενώ κέρδισαν το Cleveland. Φαίνεται πως η απουσία του Marcus Smart είναι κάτι περισσότερο από σημαντική για το σύνολο του Brad Stevens.

Toronto και Indiana ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με θετικό πρόσημο (2-1) και (3-1) αντίστοιχα και βρίσκονται από κοντά στο κυνήγι για την τετράδα και το πλεονέκτημα της έδρας. Από εκεί και πέρα οι Νets δίχως τον Durant και τον Irving δεν έχουν αποκτήσει σταθερότητα. Ευτυχώς που υπάρχει ο Spencer Dinwiddie που δίχως τους αστέρες του Brooklyn κάνει την breakout season έως τώρα με 21 πόντους και 6.2 ασίστ ανά παιχνίδι. Οι Nets ηττήθηκαν από Hornets και Raptors αλλά κέρδισαν με ευκολία τους 76ers με 109-89.

ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Στη Δυτική Περιφέρεια η κορυφή ανήκει στις δύο ομάδες του Λος Άντζελες. Οι μεν Lakers έχουν χτίσει ένα σερί 7 νικών και πολύ δύσκολα θα χάσουν το νούμερο 1 seed της Περιφέρειας. Αυτή την εβδομάδα επικράτησαν των Magic, Heat, Hawks με το δίδυμο James- Davis να είναι ασταμάτητο. Μάλιστα ο Anthony Davis με τους 27.4 πόντους και τα 9.3 ριμπάουντ μ.ο είναι ένας από τους βασικούς υποψήφιους για το βραβείο του MVP. Στον αντίποδα, οι Clippers ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με θετικό πρόσημο (3-1) καθώς ηττήθηκαν μόνο από τους Bulls με το buzzer-beater του LaVine. Ηττήθηκαν και πάλι μακριά από το Staples Center κάτι που δείχνει πως στα εκτός έδρας ματς δεν μπορούν να αποδώσουν καλά. Χαρακτηριστικό είναι το στατιστικό που στα εντός έδρας έχει ρεκόρ 13-1 και στις εκτός έδρας αναμετρήσεις έχει ρεκόρ 7-7.

Από εκεί και πέρα το Dallas στη σκιά του τραυματισμού του Doncic είχε μόλις δύο ματς αυτή την εβδομάδα. Το ένα κόντρα στους Pistons στο Μεξικό το κέρδισαν με 122-111 με τον Doncic να πετυχαίνει ακόμη ένα triple-double με 42 πόντους, 12 ριμπάουντ και 11 ασίστ, υπό τις ιαχές των Μεξικάνων για MVP. Στην αναμέτρηση που τραυματίστηκε ο Σλοβένος σούπερ σταρ, κόντρα στους Heat ηττήθηκαν με 118-122 . Παρ΄όλα αυτά το 17-8 που έχουν έως τώρα δεν είναι καθόλου αμελητέο αφού πολλοί στην αρχή της σεζόν είχαν το Dallas για τις θέσεις 7-10.

Ίδιο ρεκόρ με το Dallas στο 17-8 έχει και το Denver που ολοκλήρωσε την όγδοη εβδομάδα με 3-1. Ηττήθηκε από τους 76ers αλλά κέρδισε Portland, Τhunder και Knicks και ανέβηκε στην βαθμολογία. Στις τρεις νίκες των Nuggets o Jokic μας απέδειξε ακόμη μια φορά ότι συγκαταλέγεται στους κορυφαίους ψηλούς της Λίγκας. Κόντρα στους Trail Blazers είχε 20 πόντους και 11 ριμπάουντ ενώ και κόντρα στους Knicks πέτυχε κάτι ανάλογο με 25 πόντους και 12 ριμπάουντ. Ενάντια στους Thunder όμως μας απέδειξε ότι είναι ο best passing center αφού ολοκλήρωσε τον αγώνα με 28 πόντους, 11 ριμπάουντ και 12 ασίστ.

Οι Rockets παρότι είδαν τον Harden να σημειώνει 43.7 πόντους, ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με ρεκόρ 2-2. Η μια ήττα ήρθε από το  buzzer-beater του Bjelica των Kings και η άλλη από τους Pistons, που δίχως την frontline τους αφού τόσο ο Drummond όσο και o Griffin απουσίαζαν, με σκορ 115-107. Για τις θέσεις 7-8 θα γίνει μάχη στη Δυτική Περιφέρεια καθώς έξι ομάδες θα παλέψουν για τις 2 αυτές θέσεις της postseason.