Η τρίτη εβδομάδα του NBA τελείωσε και το Debut.gr κάνει μία σύντομη ανασκόπηση των όσων είδε.

Η τρίτη εβδομάδα τελειώνει στο NBA με τις δύο ομάδες που έχουν τους περισσότερους τίτλους στην ιστορία της Λίγκας να βρίσκονται στην κορυφή κάθε περιφέρειας. Οι Celtics, η ομάδα με τα περισσότερα τρόπαια (17), που το καλοκαίρι έκαναν μια τολμηρή αλλαγή. Έδωσαν τα κλειδιά της ομάδας από τον Kyrie Irving στον Kemba Walker και τώρα βρίσκονται στην κορυφή της Ανατολικής Περιφέρειας με ρεκόρ 7-1. Με ρεκόρ 7-2 φιγουράρουν και οι Lakers (η ομάδα με τα 15 πρωταθλήματα) στην πρώτη θέση της Δυτικής Περιφέρειας. Δείχνουν έτσι, ότι φέτος οι προθέσεις τους είναι να πάνε μέχρι το τέλος της διαδρομής. Οι τρομακτικοί 37,1 πόντοι ανά παιχνίδι του James Harden είναι επίσης ένα στατιστικό που περισσότερο τρομάζει παρά εντυπωσιάζει και τον κατατάσσει πρώτο στην λίστα των πρώτων σκόρερ.

Τα ματς που ξεχώρισαν

Σίγουρα ξεχώρισε η εντός έδρας νίκη των Nuggets απέναντι στους Sixers με 98-97. Ο Nikola Jokic ευστόχησε σε δύσκολο σουτ (του γίνεται και φάουλ, δεν δόθηκε) 1,2″ πριν την λήξη για να καθορίσει τον νικητή. Άλλο ματς που ξεχώρισε η νίκη των Bucks μέσα στο Los Angeles κόντρα στους Clippers.  Οι Clippers αγωνίστηκαν χωρίς τον Leonard για λόγους ξεκούρασης. O Αντετοκούνμπο βρήκε την ευκαιρία πάντως να σημειώσει άλλο ένα triple-double με 38 πόντους.

MVP

Αν και η χρονιά είναι πολύ νωρίς, 5 παίκτες έχουν ξεχωρίσει για το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη μέχρι στιγμής. Με 5 ακόμα παίκτες να αποτελούν τον δεύτερο πιθανότερο γκρουπ. Στο πρώτο γκρουπ μέχρι στιγμής όπου βρίσκονται οι βασικότεροι διεκδικητές φαίνεται να βρίσκονται οι Αντετοκούνμπο, Lebron James, Kawhi Leonard, Anthony Davis και Joel Embid. Ενώ το επόμενο γκρουπ περιλαμβάνει James Harden, Kyrie Irving, Damian Lillard, Devin Booker και Nikola Jokic.

League Leaders

Πρώτος σκόρερ όπως αναφέρθηκε και πριν είναι ο James Harden με 37,1 πόντους μ.ο. Απολαμβάνει έτσι, μια σχετική ασφάλεια όταν ο δεύτερος Lillard βρίσκεται 4 πόντους μ.ο. πίσω στους 33. Στις ασσίστ προηγείται ο 34χρονος Lebron με 10,5 με δεύτερο να έρχεται το “παιδί-θαύμα” Luka Doncic με 9,1. Τα 18 ριμπάουντ που κατεβάζει ανά παιχνίδι ο Andre Drummont τον κατατάσσουν πρώτο στην σχετική λίστα. Αρκετά μακριά από τον δεύτερο Αντετοκούνμπο με 14,3 μ.ο.

Ανατολική Περιφέρεια

Το εντυπωσιακό ξεκίνημα του Αντετοκούνμπο, δεν έχει φέρει τους Milwaukee Bucks στην κορυφή της κάθε χρόνο και λιγότερης ανταγωνιστικής Ανατολής αλλά στην τρίτη θέση. Ο superstar του Milwaukee προηγείται έναντι όλων των συμπαικτών για άλλη μια χρονιά στις 3 βασικότερες με κατηγορίες, πόντους, ριμπάουντ, ασσίστ αριθμώντας μέχρι στιγμής 29,1/14,1/7,2.  Στην εβδομάδα που μας πέρασε στο NBA οι Bucks σημείωσαν 3 νίκες κόντρα σε τρεις πολύ δυνατές ομάδες. Νίκησαν στην έδρα τους, τους περσινούς πρωταθλητές Raptors. Πέρασαν με άνεση μέσα από τους Minnesota Timberwolves, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει πολύ δυνατά. Ενώ κέρδισαν και μέσα στο Los Angeles τους Clippers οι οποίοι αγωνίστηκαν όμως χωρίς τα αστέρια τους Leonard και George.

Οι 38 πόντοι που σημείωσε ο Γιάννης στο Los Angeles μαζί με τα 16 ριμπάουντ, τις 9 ασσίστ, τα μόλις 3 λάθη και τα 4/7 τρίποντα ήταν μια εμφάνιση που ξεχώρισε αυτή την βδομάδα για την ομάδα. Η εβδομάδα όμως δεν έκλεισε καλά για αυτούς. Έχασαν μέσα στους Utah Jazz με νικητήριο σουτ του Bojan Bogdanovic, αφού προηγουμένως τα “Ελάφια” είχαν επιχειρήσει μια μεγάλη ανατροπή.

ΝΒΑ Εβδομάδα με άρωμα Celtics

Οι πρωτοπόροι Celtics από την πλευρά τους έκανα το απόλυτο 3/3 αυτή την βδομάδα. Και τα τρία παιχνίδια της εβδομάδας να βρίσκονται όλα μακριά από την Βοστόνη και ατενίζουν μόνοι τους από την κορυφή της Ανατολής. Ωστόσο αυτό που ξεχώρισε ήταν ο νέος τραυματισμός του Gordon Hayward. Ένας παίκτη βασικό γρανάζι για τους “Κέλτες”. Άγνωστο μέχρι στιγμής το χρονικό διάστημα ανάρρωσης. Στα τρία ματς που η ιστορική ομάδα κέρδισε είχε αξιοζήλευτο πλουραλισμό στην επίθεση, τελειώνοντας κάθε ματς με διαφορετικό πρώτο σκόρερ. Στην νίκη μέσα στο Cleveland είχε πρώτο σκόρερ τον Hayward με 39 πόντους (αγγίζοντας τον προσωπικό career high των 40 πόντων). Στο ματς  στο Charlotte κόντρα στους Hornets είχε πρώτο σε παραγωγικότητα τον Tatum με 23. Ενώ στην εύκολη νίκη κόντρα στους San Antonio Spurs που ήρθε και ο τραυματισμός του Hayward είχε πρώτο σκόρερ το Jayler Brown με 30.

Πίσω από τους πρωτοπόρους Celtics βρίσκονται οι Raptors μόλις μια νίκη μακριά. Η ομάδα από τον Καναδά διαψεύδει όποιους τους είχαν ξεγράψει λόγω φυγής Kawhi. Οι “Δεινόσαυροι” έπαιξαν τρία παιχνίδια αυτήν την βδομάδα καταφέρνοντας δύο νίκες μια ήττα κόντρα σε Bucks, Kings και Pelicans. H ήττα ήρθε μέσα στο Milwaukee κόντρα στους Bucks. Ο Kyle Lowry σημείωσε μια τεράστια εμφάνιση φιλοδωρώντας με 36 πόντους τα “Ελάφια”. Όμως η βδομάδα συνεχίστηκε καλύτερα για αυτούς. Νίκησαν δύσκολα τους Kings στον Καναδά και πέρασαν εύκολα από την Νέα Ορλεάνη και τους Pelicans. Ο Pascal Siacam δείχνει ότι έχει πολύ μέλλον μπροστά του γράφοντας ένα εντυπωσιακό double-double με 44 πόντους και 10 ριμπάουντ.

Δύσκολη εβδομάδα για τους Nets που γενικότερα δεν εντυπωσιάζουν όσο περιμέναμε στο φετινό NBA

Αρκετά κάτω στην βαθμολογία στο τέλος της τρίτης βδομάδας βρίσκονται οι Brooklyn Nets και οι Philadelphia Sixers, δεδομένου των προσδοκιών που είχαν που σχηματίστηκαν στην αρχή της σεζόν. Οι μεν Brooklyn Nets βρίσκονται στην 7η θέση, οι δε Philadelphia Sixers στην 5η θέση. Οι δεύτεροι πριν από την τρίτη βδομάδα του NBA μετρούσαν 5 νίκες χωρίς καμία ήττα και την βδομάδα που μας πέρασε. Ηττήθηκαν όμως και στα τρία παιχνίδια που αγωνίστηκαν. Και τα τρία παιχνίδια ήταν εκτός έδρας, κόντρα σε Suns, Jazz και Nuggets ωστόσο αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για μια ομάδα που έχει στόχο τον τίτλο. Χαρακτηριστικό ότι και τα τρία παιχνίδια τα έχασαν σε διαφορές μικρότερες των 5 πόντων με τον Joel Embid να μην αγωνίζεται μέσα στο Phoeinix.

Οι Brooklyn Nets από την άλλη πέτυχαν δύο νίκες και μία ήττα από την άλλη. Φαίνεται μάλλον να προσπαθούν να βρουν ακόμα τα βήματα τους στο παρκέ. Ο Kyrie Irving έχει κάνει το καλύτερο ξεκίνημα χρονιάς (31,9 πόντους μ.ο. μέχρι στιγμής) στην καριέρα του. Ωστόσο επιθετικά φαίνεται να είναι ο μόνος που τραβάει κουπί. Εξαίρεση οι 34 πόντοι του Dinwiddie στο διπλό των Nets στο Portland. Είχε προηγηθεί μέσα στην βδομάδα η ήττα μέσα στο Detroit από τους Pistons και η εντός έδρας νίκη με τους Pelicans.

Δυτική Περιφέρεια

Στην Δυτική Περιφέρεια η πρωτιά του Lakers κεντρίζει το ενδιαφέρον. Οι κίτρινοι του Los Angeles άφησαν πίσω την ήττα στην πρώτη αγωνιστική από τους “συμπολίτες” Clippers και από εκεί και μετά μετράνε 7 συνεχόμενες νίκες, 3 εξ αυτών στην βδομάδα που μας πέρασε. Ο Lebron James δείχνει ότι ο χρόνος δεν τον αγγίζει και οδεύοντας στα 35 σημειώνει νούμερα στα παρκέ που θα ζήλευε και ο νεότερος εαυτός του. Συγκεκριμένα σκοράρει 26 πόντους μαζεύει 7,8 ριμπάουντ και μοιράζει 10,5 ασσίστ ανά παιχνίδι (πρώτος σε ασσίστ σε όλο το NBA μέχρι στιγμής). Στα τρία παιχνίδια των Lakers την βδομάδα που μας πέρασε νίκησαν σχετικά δύσκολα μέσα στις έδρες των San Antonio Spurs και Chicago Bulls και ισοπέδωσαν τους Miami Heat στο σπίτι τους. Lebron James και Anthony Davis παραγωγικά αποτελούν αιχμή του δόρατος για το Los Angeles.

Nuggets και Clippers πρωταγωνίστησαν και αυτή την εβδομάδα στο NBA

Από κοντά ακολουθούν οι Denver Nuggets. H ομάδα του Nikola Jokic έκανε το απόλυτο αυτή την βδομάδα με 3/3 και είναι μια νίκη μακριά από την κορυφή αποδεικνύοντας ότι η περσινή πορεία μόνο τυχαία δεν ήταν. Αυτό όμως που θα μείνει από αυτή την βδομάδα στους φίλους της ομάδας είναι όχι το ένα, αλλά τα δύο απίθανα νικητήρια καλάθια του Σέρβου που σφράγισαν τα ματς.

Το πρώτο ενάντια τους Sixers. Ένα δύσκολο σουτ με το οποίο οι Nuggets ολοκλήρωσαν την ολική ανατροπή φτάνοντας στην νίκη. Και το δεύτερο στην παράταση μέσα στην Minessota κόντρα στους Timberwolves. Σε ένα ματς που το Denver αυτοκτόνησε στην κανονική διάρκεια και δεν μπόρεσε να σκοράρει στα τελευταία 6 λεπτά στέλνοντας το ματς στην παράταση. Για να έρθει και πάλι ο Nikola Jokic με ένα fade-away shoot μπροστά στον Karl Anthony Towns να δώσει την νίκη. Προηγήθηκε μια άνετη νίκη στην έδρα των Nuggets με τους Miami Heat.

Οι Clippers με την σειρά τους πήραν και αυτοί δύο νίκες στο NBA την εβδομάδα που μας πέρασε. Η μια κόντρα σε Trail Blazzers και η άλλη Jazz στην έδρα τους με πρωταγωνιστή … ποιον άλλον τον Kawhi Leonard. Όμως μεσοβδόμαδα επέλεξαν να τον ξεκουράσουν σκόπιμα και είδαν τους Bucks να φεύγουν με την νίκη από το Los Angeles. Στις δηλώσεις που έκανε ο Αντετόκουνμπο μετά το παιχνίδι Clippers-Bucks τόνισε ότι αυτός δεν θα επιλέξει να ξεκουραστεί σκόπιμα σε κανένα παιχνίδι της κανονικής χρονιάς.

Περίεργα πράγματα Δυτικά στην εβδομάδα που μας πέρασε στο ΝΒΑ…

Κάτι όμως που κανένας δεν θα μπορούσε ένα χρόνο πριν και θα του φαινόταν κακόγουστη φάρσα είναι η πορεία των Warriors. Μετά το πέρας τριών εβδομάδων στο NBA στο πάτο της βαθμολογίας στην Δυτική Περιφέρεια βρίσκονται οι Golden State Warriors. Στο μόνιμο τραυματισμό του Thompson και την ριζική αλλαγή από πέρυσι του πάγκου τους που αποτελούσε συγκριτικό πλεονέκτημα κόντρα σε άλλες ομάδες προστέθηκε και ο τραυματισμός του Stephen Curry. Οι περσινοί φιναλίστ του NBA έδωσαν 4 ματς αυτήν την εβδομάδα κόντρα σε Trail Blazzers, Rockets, Timberwolves και Thunder. Απολογισμός μία.. ηρωική νίκη.

Στο ματς με τους Blazzers δεν αγωνίστηκε επιπλέον ο Draymond Green αλλά ούτε και ο D’Angelo Russell. Αποτέλεσμα να κατεβούν με 9 παίκτες. Ωστόσο αυτό δεν αποτέλεσε εμπόδιο για τους πρώην πρωταθλητές να κάμψουν το εμπόδιο της ομάδας του Portland. Φτάνοντας έτσι σε μια ηρωική νίκη. Ακολούθησαν τρεις κατά σειρά ήττες μέσα στην βδομάδα. Μέσα στους Rockets, στους Timberwolves και στους Thunder με όχι μεγάλες διαφορές δεδομένου των ελλείψεων.

Εβδομάδα Harden που συνεχίζει να αποτελεί πρώτο σκόρερ στο NBA

Το δίδυμο Westebrook-Harden έγινε viral, με αρνητικό τρόπο, στην αρχή της βδομάδας που μας πέρασε. Ο λόγος ο αγώνας κόντρα στους Miami Heat. Οι Houston Rockets τελείωσαν την πρώτη περίοδο με επιμέρους σκορ 46-14 πάνω οι Heat, με το τελικό σκορ να κλείνει 129-120 υπέρ των Heat. Όμως οι Rockets σοβαρεύτηκαν και έκαναν τρεις διαδοχικές νίκες έπειτα από αυτή την ήττα στην βδομάδα. Oι δύο από αυτές με χαρακτηριστική άνεση απέναντι σε Grizzles, Warriors και Bulls. O James Harden ήταν τις προηγούμενες μέρες ασύλληπτος τοποθετώντας αστρονομικά νούμερα. Σκόραρε αντίστοιχα  44, 36 και 42 πόντους στις νίκες των Rockets και 29 πόντους στην ήττα στο Miami. To τέλος της τρίτης βδομάδας τους βρίσκει στην 3η θέση της Δυτικής Περιφέρειας.

Το νεανικό αλλά και Ευρωπαϊκό Dallas κινήθηκε σε ρυθμούς Doncic και την βδομάδα που μας πέρασε. Οι Mavs είδαν να χάνουν στην έδρα τους από τους Knicks με τον νεαρό Σλοβένο να σημειώνει career-high. Συγκεκριμένα τα ταμπλό έγραψε 38 πόντους 14 ριμπάουντ και 8 ασίστ αλλά και 8 λάθη. Εκτός από την ήττα από τους Knicks, οι Dallas Mavericks νίκησαν εκτός έδρας στο Cleveland και στο Memphis. Εντός έδρας πήραν νίκη απέναντι στους Orlando Magic και δείχνουν να είναι σε τροχιά σε Playoff. Ο Luka Doncic είναι σε καταπληκτικό φεγγάρι, είναι πλέον superstar και αποτελεί το μέλλον της Λίγκας.

Η μάχη αυτή την εβδομάδα για μία θέση στα Playoff του NBA

Σε καλή τροχιά βρίσκεται και η ομάδα των Jazz και αυτή την εβδομάδα, που τους βρίσκει στην 4η θέση της Δυτικής Περιφέρειας του NBA. Οι Jazz ξεκίνησαν την βδομάδα με ήττα κόντρα στους Clippers εκτός έδρας. Πήραν όμως δύο μεγάλες νίκες απέναντι σε διεκδικητές του τίτλου Sixers και Bucks στο σπίτι τους. Πρωταγωνιστής ο Bojan Bogdanovic. Με δικά του τρίποντα στην τελευταία επίθεση και στα δύο ματς έδωσε την νίκη στους Utah.

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει και στους Phoeinix Suns. Φαίνεται να είναι η ευχάριστη έκπληξη της Δυτικής Περιφέρειας και βρίσκονται αυτή την στιγμή στην 5η θέση της βαθμολογίας. Νίκησαν τους Sixers στο σπίτι τους με 40άρα του Booker, μια ομάδα διεκδικητή του τίτλου. Έχασαν εύκολα εκτός έδρας από τους Heat και κέρδισαν ακόμα πιο εύκολα τους Nets στο Phoeinix. Πέρα των καταπληκτικών εμφανίσεων του Booker, οι “Ήλιοι” παίρνουν υψηλά νούμερα από παίκτες που δεν θα περίμεναν οι περισσότεροι, όπως ο Kelly Oubre Jr και ο Aaron Baynes.