Οδεύοντας στην ολοκλήρωση του πρώτου μισού της τρέχουσας ποδοσφαιρικής σεζόν γίνεται διακριτή μία αλλαγή φρουράς όσον αφορά τους κορυφαίους φύλακες αγγέλους κάτω από τις εστίες.

Λένε ότι μία ποδοσφαιρική ομάδα χτίζεται πάντα γύρω από έναν καλό τερματοφύλακα και η ιστορία έρχεται να επιβεβαιώσει αυτήν την εντύπωση. Η αξία τους έγκειται στο γεγονός ότι αποτελούν τον τελευταίο παίκτη που μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην πεμπτουσία του ποδοσφαίρου, δηλαδή το γκολ. Συνεπώς, αν και συχνά παραγνωρίζεται η αξία τους, οι αριθμοί αποδεικνύουν πόσο πολύτιμοι είναι για τις ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό. Έτσι, στο παρόν κείμενο θα εξετάσουμε τους τερματοφύλακες που έχουν κατεβάσει ρολά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο αλλά και τους γκολκίπερ που έχουν απογοητεύσει μελετώντας τα στατιστικά τους στα εγχώρια πρωταθλήματα που αγωνίζονται με τη βοήθεια γραφημάτων. Φυσικά, επειδή θα ήταν εξαιρετικά χρονοβόρο να εξετάσουμε όλους τους τερματοφύλακες που αγωνίζονται στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης επιλέξαμε να εστιάσουμε στους κατά τεκμήριο 10 πιο διάσημους γκολκίπερ που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 12 συμμετοχές στα πρωταθλήματα τους.

Στην Πρέμιερ Λιγκ παίζουν οι καλύτεροι

Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη το καλοκαίρι του 2017 και του 2018 ξοδεύοντας 62,5 και 40 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα για να ενισχυθούν στη θέση “1”. Σήμερα όχι μόνο δεν το μετανιώνουν αλλά θα έδιναν ακόμα και τα διπλάσια όπως δήλωσε ο τεχνικός των “κόκκινων”, Γιούργκεν Κλοπ, μετά την εμφάνιση του τερματοφύλακα του την τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ με αντίπαλο τη Νάπολι.

Και αυτό γιατί ο μεν Κλοπ βλέπει τον Άλισον να δέχεται μόλις 0,4 τέρματα σε κάθε αναμέτρηση της Πρέμιερ Λιγκ  και επειδή ο δε Γκουαρντιόλα παρακολουθεί τον Έντερσον να δέχεται 0,56 γκολ ανά αγώνα. Οι δυο τερματοφύλακες αποτελούν τους κορυφαίους του είδους τους και όσον αφορά τις φορές που έχουν κρατήσει ανέπαφη την εστία τους, με τον Μπέκερ να μετράει 10 clean sheets και τον Βραζιλιάνο συνάδελφό του 8. Η Πρέμιερ Λιγκ έχει την τιμητική της στη συγκεκριμένη κατηγορία καθώς, ο φύλακας άγγελος της εστίας της Τσέλσι, Κέπα Αριθαμπαλάγα, έχει κρατήσει το μηδέν σε 8 περιπτώσεις. Την κορυφαία πεντάδα τερματοφυλάκων τη φετινή σεζόν συμπληρώνουν ο πορτιέρο της Ατλέτικο Μαδρίτης, Γιαν Όμπλακ και ο γκολκίπερ της Γιουβέντους, Βόιτσεχ Σέζνι, οι οποίοι διαθέτουν τον τρίτο (0,6) και τέταρτο (0,61) καλύτερο μέσο όρο όσον αφορά τα γκολ που δέχονται ανά παιχνίδι. Ο μεν Ομπλακ, μάλιστα, έχει κρατήσει απαραβίαστη την εστία του σε 7 περιπτώσεις ενώ ο Σέζνι σε 6.

Αγνώριστοι Ντε Χέα και Νόιερ

Τόσο ο κίπερ της Γιουνάιτεντ όσο και ο αντίστοιχος της Μπάγερν Μονάχου έχουν δικαιολογίες για την κακή τους εικόνα καθώς τον πρώτο δεν τον βοηθάει καθόλου η προβληματική ανασταλτική λειτουργία της ομάδας του ενώ ο δεύτερος προέρχεται από έναν τραυματισμό που τον ταλαιπωρούσε για ένα χρόνο μέχρι και το περσινό καλοκαίρι. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι και οι δύο τους βρίσκονται μακριά από τον καλύτερό τους εαυτό. Ο μεν Ισπανός τερματοφύλακας δεν βγάζει τα “άπιαστα” με την ίδια συνέπεια που το έκανε πέρυσι ενώ ο δε Γερμανός γκολκίπερ δέχεται πολύ περισσότερα τέρματα από αυτά που θα έπρεπε με βάση τις λίγες ευκαιρίες που κάνουν οι αντίπαλοι της Μπάγερν.

Χαρακτηριστικό της αναποτελεσματικής άμυνας της Γιουνάιτεντ αλλά και της πτώσης της απόδοσης του Ντε Χέα είναι ότι ο πρώην κίπερ της Ατλέτικο δέχεται φέτος 1,6 τέρματα ανά αγώνα ενώ μπορεί να υπερηφανεύεται μόλις για 2 clean sheet. H κατάσταση είναι ελάχιστα καλύτερη για τον Νόιερ, ο οποίος βλέπει την μπάλα στο βάθος της εστίας 1,28 φορές ανά αγώνα μετρώντας 3 ανέπαφες εστίες. Σε πολύ ρηχά νερά κινείται, επίσης, ο διάδοχος του Νάβας κάτω από τα γκολπόστ της Ρεάλ Μαδρίτης, Τιμπό Κουρτουά. Σίγουρα τα απανωτά λάθη των Βαράν, Νάτσο και Ράμος δε τον έχουν βοηθήσει αλλά αυτό δε δικαιολογεί το γεγονός ότι δέχεται 1,38 γκολ ανά παιχνίδι στο ισπανικό πρωτάθλημα. Οι αριθμοί δεν κολακεύουν ούτε τον κίπερ της Μπαρτσελόνα, Μαρκ Αντρέ Τερ Στέγκεν, ο οποίος αν και ξεκίνησε πολύ καλά τη χρονιά έχει υποπέσει σε ορισμένες γκάφες που συντέλεσαν στο να μαζεύει τη μπάλα από τα δίχτυα 1,2 φορές ανά αγώνα. Τέλος, τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα για τον γκολκίπερ της Τότεναμ, ο οποίος μετράει 5 ανέπαφες εστίες ενώ δέχεται σχεδόν ένα γκολ ανά αγώνα (0,91).

Ας σημειωθεί, πάντως, ότι τόσο ο Ντε Χέα και ο Νόιερ όσο και ο Κουρτουά και ο Τερ Στέγκεν παίρνουν ελάχιστες βοήθειες από τους αμυντικούς που τους πλαισιώνουν. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η Μπάγερν Μονάχου και η Μπαρτσελόνα, με τους “βαυαρούς” να διαθέτουν ένα πολύ αργό κεντρικό αμυντικό δίδυμο (Χούμελς, Μπόατενγκ) και τους “μπλαουγκράνα” να παρακολουθούν τον Πικέ και τον Λενγκλέ να αδυνατούν να βρουν τη χημεία που χρειάζεται.

ΧGoals Against (Ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις)

Με την αξιοποίηση των XGoals Against μετράμε τον αριθμό των τερμάτων που θα έπρεπε να έχει δεχθεί μία ομάδα και ο εκάστοτε τερματοφύλακας της με βάση την ποιότητα των ευκαιριών που δημιούργησε ο αντίπαλος. Για παράδειγμα, η Λίβερπουλ έχει δει την εστία της να παραβιάζεται 7 φορές παρόλο που μετράει 13XGoals Against. Οι ευκαιρίες, δηλαδή, των αντιπάλων της ήταν τόσο καλές που υπό φυσιολογικές συνθήκες οι “κόκκινοι” θα έπρεπε να είχαν δεχθεί 13 τέρματα τη φετινή σεζόν. Αυτή η διαφορά 6 τερμάτων πρέπει να πιστωθεί σε μεγάλο βαθμό στον Άλισον Μπέκερ, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει φαινομενικά αδύνατες επεμβάσεις για να διατηρήσει το παθητικό του στα 7 τέρματα. Εξίσου εντυπωσιακός είναι και ο Γιαν Όμπλακ, ο οποίος έχει δεχθεί 10 γκολ αντί για 15 που θα έπρεπε, όπως καταδεικνύουν τα 15ΧGoals Against. Θετικό συντελεστή διαφοράς έχει και ο τερματοφύλακας των “μπλε”, Κέπα Αριθαμπαλάγα, ο οποίος έπρεπε να δει την εστία του να παραβιάζεται 16 φορές αλλά κατόρθωσε να κρατήσει αυτόν τον αριθμό στα 13 γκολ.

Ερμηνεύοντας το παραπάνω γράφημα επιβεβαιώνεται, επίσης, ότι Ντε Χέα και Νόιερ βρίσκονται σε παρατεταμένη περίοδο ντεφορμαρισμάτος. Ειδικότερα, ο άσος των “κόκκινων διαβόλων” έχει δεχθεί 26 τέρματα ενώ θα έπρεπε να είχε δει την εστία του να παραβιάζεται 2 φορές λιγότερες (XGoals Against). Πολύ χειρότερη είναι η εικόνα για τον Εμάνουελ Νόιερ. Ο Γερμανός έχει επιτρέψει να δεχθεί 6 παραπάνω γκολ (18) από το λογικό με βάση την ποιότητα των ευκαιριών που έχουν δημιουργήσει οι αντίπαλοι της Μπάγερν (12 XGoals Against) στο φετινό γερμανικό πρωτάθλημα.

Συμπερασματικά, Άλισον και Έντερσον αποτελούν τους κορυφαίους του είδους τους αυτήν την εποχή. Ντε Χέα, Νόιερ, και Κουρτουά δεν αποδίδουν στα υψηλά στάνταρ απόδοσης που μας έχουν συνηθίσει. Χαρακτηριστικό της επίδρασης αυτών των τερματοφυλάκων στις ομάδες τους είναι το γεγονός ότι η από τη μία πλευρά η Λίβερπουλ και η Σίτι είναι πρώτη και δεύτερη αντίστοιχα στην Πρέμιερ Λιγκ. Από την άλλη πλευρά η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Μπάγερν Μονάχου και η Ρεάλ Μαδρίτης είναι έκτη, τρίτη και τέταρτη στο αγγλικό, το γερμανικό και το ισπανικό πρωτάθλημα αντίστοιχα.