Το Debut.gr ανοίγει το κεφάλαιο «Αλέξις Σάντσες» και προσπαθεί να κατανοήσει τον Χιλιανό άσο που έχει μετατραπεί σε φάντασμα του εαυτού του.

Δε θα μπορούσα να σκεφτώ καλύτερο τίτλο για την ομολογουμένως πτωτική πορεία του Αλέξις Σάντσες. Μία πτώση που δίκαια επήλθε αφού ο ίδιος προκάλεσε την τύχη του, επί της ουσίας κυνήγησε την αποχώρησή του από την Άρσεναλ και τη μεταγραφή του στη Γιουνάιτεντ και τώρα… κρύβεται.

Κρύβεται πίσω από το όνομα που είχε φτιάξει προ Γιουνάιτεντ αλλά η λάμψη από τα τσουβάλια χρυσού που αδίκως παίρνει -και τον κάνουν τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη των «κόκκινων διαβόλων»- τον μετατρέπει σε… φάρο κάθε φορά που πατάει το πόδι του στο γήπεδο. Φάντασμα του εαυτού του, προκαλεί θλίψη για όσους έχουν ζήσει τις καλές μέρες της καριέρας του και σίγουρα δε θέλουμε καν να φανταστούμε πως μπορεί να νιώθει εκείνος που έβαλε τα χεράκια του και έβγαλε τα ματάκια του.

Μια και αυτή είναι η ερώτηση που ταλανίζει τους φίλους της Μάντσεστερ ένα χρόνο ακριβώς τώρα: “Τι έχει συμβεί στον Αλέξις Σάντσες;”. Ο ίδιος είναι μια σκιά του εαυτού του από τον περασμένο Γενάρη, πασχίζοντας να προσαρμοστεί (;) στους «μπέμπηδες». Το αδύναμο ξεκίνημά του στα μέσα της περσινής σεζόν δικαιολογήθηκε απευθείας ως το άγχος της τεράστιας αυτής μεταγραφής, την προσαρμογή και άλλες τέτοιες θλιβερές δικαιολογίες. Ο ίδιος ο Μουρίνιο – μιας και ηγήθηκε της συγκεκριμένης απόφασης – μίλησε για το μυστήριο στην αλλαγή της φόρμας του Χιλιανού, δίνοντας υπόσχεση στους φίλους της ομάδας κατά την συνέντευξη τύπου του απολογισμού της χρονιάς πως από την νέα σεζόν θα αλλάξουν τα πράγματα. Με την Χιλή να αποτυγχάνει να προκριθεί στο Μουντιάλ και τον Σάντσες να ενσωματώνεται αμέσως στην προετοιμασία της Γιουνάιτεντ όλα έδειχναν πως ο Μουρίνιο θα δικαιωνόταν για ακόμη μια φορά.

Μετά από 11 παιχνίδια στα 4 από τα οποία πέρασε ως αλλαγή, ενώ αντικαταστάθηκε από βασικός σε άλλα 4 έχει σκοράρει μόλις μια φορά κόντρα στην Νιουκάστλ, στις καθυστερήσεις. Σε αριθμούς, ο Αλέξις συμβάλει ένα γκολ ανά 333 λεπτά! Την σεζόν 2016-17 πέτυχε 30 γκολ  (24 από αυτά στο πρωτάθλημα), συμβάλλοντας αναλογικά ένα γκολ ανά 95 λεπτά. Το λες και σημαντική διαφορά..

Έχοντας σχεδόν 2019 δυσκολεύομαι αρκετά να πεισθώ από δεισιδαιμονίες του στυλ “μετά τον Κριστιάνο Ρονάλντο η φανέλα με το 7 είναι καταραμένη”. Ο Σάντσες από μόνος του επέλεξε – κακώς – να συγκριθεί μαζί του διαλέγοντας το συγκεκριμένο νούμερο. Ενδεικτικό είναι ότι ο Πορτογάλος πέτυχε 118 γκολ σε 292 παιχνίδια και οι … κληρονόμοι Ντι Μαρία, Όουεν, Βαλένσια και Ντεπάι αθροιστικά, 33 γκολ σε 202 παιχνίδια!

Το οξύμωρο της κατάστασης είναι ότι ο ίδιος ο Ζοσέ Μουρίνιο, οι γυμναστές και προπονητές της ομάδος, ακόμα και οι ίδιοι οι συμπαίκτες του, κάνουν λόγο για έναν τρομερό επαγγελματία, υπόδειγμα αθλητή. Ο Σάντσες προπονείται τόσο πριν, όσο και μετά την προπόνηση της ομάδας, στο σπίτι του, στο γυμναστήριο, ενώ παράλληλα αποτελεί έναν από τους πιο συνεπείς ποδοσφαιριστές όσον αφορά τα ζητήματα μάρκετινγκ και διαφήμισης της ομάδας. (Μεταξύ μας, με τόσα λεφτά και ποιος δεν θα το έκανε…)

Δεν ξέρω αν αποτελεί μια από τις πιο λάθος μεταγραφές τόσο σε κόστος, όσο και σε αποδοτικότητα την τελευταία δεκαετία, είμαι όμως πεπεισμένος πως εάν δεν πουληθεί κατά την χειμερινή μεταγραφική περίοδο θα πληρώσει τα σπασμένα αδίκως κάποιος άλλος παίκτης. Αυτό είναι και το λάθος της διοίκησης της ομάδας τα τελευταία χρόνια. Έχει εμμονές και εθελοτυφλεί σε σημαντικά ζητήματα προκειμένου να μην εκτεθεί. Είμαι περίεργος να δω πως θα χειριστεί το συγκεκριμένο ζήτημα. Ίδωμεν!