18 Νοεμβρίου σήμερα και το Debut.gr «κάνει» ένα ειδικό αφιέρωμα σε έναν από τους μεγαλύτερους τερματοφύλακες στην ιστορία του ποδοσφαίρου: τον Peter Schmeichel, ο οποίος συμπληρώνει τα 57 χρόνια του.

ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Έχοντας γεννηθεί στο Gladsaxe, μία μικρή κοινότητα κοντά στην Κοπεγχάγη (18/11/1963), ο Peter Schmeichel πραγματοποιεί τα πρώτα του ποδοσφαιρικά «βήματα» σε ηλικία 8-9 ετών. Συγκεκριμένα, αγωνίζεται, για περίπου τρία χρόνια, στην τοπική ομάδα του προαστίου Høje Gladsaxe. Το 1975, οι άνθρωποι των Gladsaxe – Heroes (μία ομάδα-προϊόν της συγχώνευσης των ομάδων BK Hero και Gladsaxe BK) ανακαλύπτουν το ταλέντο του μικρού Peter και τον εντάσσουν στο νεανικό τμήμα της ομάδας. Εκεί ο Schmeichel θα παραμείνει για τα υπόλοιπα έξι χρόνια της ανήλικης ζωής του, ώσπου, το 1981, προάγεται στην επαγγελματική ομάδα των «Ηρώων του Gladsaxe».

  

Εκείνη την περίοδο, προπονητής ήταν ο Svend Aage Hansen, ο οποίος εξελίχθηκε σε μέντορα (και αργότερα σε πεθερό) του Δανού goalkeeper. Αφού προήγαγε τον Schmeichel στην πρώτη ομάδα, ο Hansen τον προέτρεψε να αγωνιστεί για ακόμη δύο σεζόν με τους Gladsaxe – Heroes και, ύστερα, να πάρει μεταγραφή για την Hvidovre, ομάδα της πρώτης κατηγορίας. Ο Schmeichel τον άκουσε και, έτσι, το 1984 μεταγράφηκε στην Hvidovre, στην οποία παρέμεινε τρία χρόνια με απολογισμό 78 εμφανίσεις και (!) 6 goals. Στο διάστημα αυτό, ο Δανός τερματοφύλακας θα εξελιχθεί σημαντικά, πραγματοποιώντας αξιοπρόσεκτες εμφανίσεις, και το 1987 θα «χτυπήσει», για πρώτη φορά, την «πόρτα» της Εθνικής Δανίας.

Η ΓΕΜΑΤΗ ΤΙΤΛΟΥΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ ΣΤΗΝ BRØNDBY

Το χειμώνα του 1987, ήρθε η ώρα για τον 24χρονο – τότε – Schmeichel να μεταγραφεί στη «μεγάλη» του δανέζικου πρωταθλήματος: την Brøndby. Μάλιστα, στην πρώτη του (μισή) σεζόν όχι μόνο θα κερδίσει τη φανέλα του βασικού τερματοφύλακα, αλλά και θα κατακτήσει το πρωτάθλημα Δανίας. Η συνέχεια, βέβαια, αποδείχθηκε ακόμη πιο ονειρική για τον Schmeichel και την ομάδα του. Μέσα σε 4,5 χρόνια, ο Δανός keeper κατέκτησε άλλα τρία πρωταθλήματα (1988, 1990, 1991) και ένα κύπελλο Δανίας (1989), ενώ, παράλληλα, το 1991 έφτασε, με την Brøndby, στα ημιτελικά του – τότε – κυπέλλου UEFA. Κατά τη διάρκεια της θητείας του με τη φανέλα των «Αγοριών από το Vestegnen», ο υψηλόσωμος keeper αγωνίστηκε συνολικά 119 φορές (σκοράροντας μάλιστα και δύο goals!) και, χάρη στις εξαιρετικές του εμφανίσεις, αναδείχθηκε τρεις φορές «Δανός Τερματοφύλακας της Χρονιάς» (1987, 1988, 1990), μία φορά «Δανός Ποδοσφαιριστής της Χρονιάς» (1990), καθώς επίσης και «10ος Καλύτερος Τερματοφύλακας» σε ψηφοφορία του IFFHS. Ήταν, λοιπόν, κάτι παραπάνω από φανερό ότι το «άστρο» του Peter Schmeichel «έλαμπε» για τα καλά.

Η «ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ» ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΞΙΩΣΗ ΣΤΗ MANCHESTER UNITED

  

Όπως είναι λογικό, τα κατορθώματα του Schmeichel δεν «πέρασαν» απαρατήρητα από τους scouters των μεγάλων ομάδων της Ευρώπης. Εκείνη που κατόρθωσε, τελικά, να τον κάνει δικό της ήταν η Manchester United, η οποία τον αγόρασε, το καλοκαίρι του 1991, για περίπου 550 χιλιάδες δολάρια. Επρόκειτο, βέβαια, για ένα εξαιρετικά χαμηλό ποσό μεταγραφής, τόσο ώστε ο Sir Alex Ferguson το χαρακτήρισε ως «ευκαιρία του αιώνα» (“bargain of the century”). Και δεν είχε άδικο, ειδικά αν σκεφτούμε τα ιλιγγιώδη πόσα που δαπανώνται στις μέρες μας.

  

Ο Peter Schmeichel, λοιπόν, όχι απλώς έκανε το μεγάλο «άλμα» στην καριέρα του, αλλά βρήκε και την «ποδοσφαιρική του Ιθάκη» στο Manchester, περνώντας οκτώ ολόκληρα χρόνια (τα καλύτερα της ζωής του). Σε όλο αυτό το διάστημα, ο Δανός τερματοφύλακας αποτελεί το «φύλακα-άγγελο» της United (36,5 μ.ο. εμφανίσεων στην Premier League) και λατρεύεται ιδιαίτερα από τους οπαδούς της για τις εντυπωσιακές αποκρούσεις του και τα συνεχόμενα clean sheets του. Το αποκορύφωμα θα «έρθει» τη σεζόν 1998-1999, όταν η ομάδα του Sir Alex κατακτά το treble, με τον Schmeichel να αναδεικνύεται, μεταξύ κι άλλων φυσικά, σε πρωταγωνιστή αυτής της «ονειρικής» χρονιάς (της τελευταίας για τον ίδιο στο Manchester).

Με τη φανέλα των «Κόκκινων Διαβόλων», ο Schmeichel μέτρησε 341 (!) εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις και πληθώρα συλλογικών και ατομικών διακρίσεων:

  • Σε ομαδικό επίπεδο, κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα Αγγλίας (1993, 1994, 1996, 1997, 1999), τρία FA Cups (1994, 1996, 1999), ένα League Cup (1992), τρία Super Cups Αγγλίας (1993, 1995, 1997), ένα ευρωπαϊκό Super Cup (1991) και ένα Champions League (1999).
  • Σε ατομικό επίπεδο, αναδείχθηκε δύο φορές «Δανός Ποδοσφαιριστής της Χρονιάς» (1993, 1999), μία φορά «Δανός Τερματοφύλακας της Χρονιάς» (1992), τρεις φορές «Καλύτερος Ευρωπαίος Τερματοφύλακας» (1992, 1993, 1998) και μία φορά «Παίκτης της Σεζόν στην Premier League» (1995-1996).

ΤΟ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΟ “ΠΕΡΑΣΜΑ”, Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΙΝΑΛΕ

Όντας «χορτασμένος» από τίτλους και σε προχωρημένη ποδοσφαιρικά ηλικία (36 ετών), ο Schmeichel πήρε την απόφαση να αφήσει, το 1999, τους «Red Devils» και να αγωνιστεί στην Sporting Λισαβόνας. Στην Πορτογαλία παρέμεινε δύο σεζόν πραγματοποιώντας συνολικά 66 εμφανίσεις και κατακτώντας ένα πρωτάθλημα (2000).

Με τη λήξη του διετούς του συμβολαίου στην ομάδα της Λισαβόνας, ο Δανός goalkeeper επέστρεψε στα γνώριμα αγγλικά εδάφη και αγωνίστηκε για μία σεζόν (2001-2002) στην Aston Villa (34 εμφανίσεις και 1 goal) και για μία σεζόν (2002-2003) στην Manchester City (30 εμφανίσεις). Μάλιστα, η σεζόν στους «Πολίτες» ήταν και η τελευταία για τον Schmeichel, ο οποίος τον Απρίλιο του 2003 ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, σε ηλικία 40 ετών, βάζοντας «τέλος» σε μία (αν μη τι άλλο) αξιοζήλευτη καριέρα. Πλέον, είναι περιστασιακός σχολιαστής αγώνων στο BBC.

  

Η ΕΘΝΙΚΗ ΔΑΝΙΑΣ

  

Με την Εθνική ομάδα της Δανίας, ο Schmeichel αγωνίστηκε 129 φορές μέσα σε 14 χρόνια (1987-2001). Αποτέλεσε μέλος του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος σε τέσσερα Euro (1988, 1992, 1996, 2000) και ένα Mundial (1998), ενώ το 1992 πανηγύρισε την κατάκτηση του Euro στον τελικό εναντίον της Γερμανίας (2-0 υπέρ της Δανίας). Η κορυφαία στιγμή του Schmeichel, πάντως, συνέβη στα ημιτελικά εναντίον της Ολλανδίας, όταν απέκρουσε penalty του van Basten, αποδεικνύοντας, έτσι, τη μεγάλη του κλάση και διαδραματίζοντας καταλυτικό ρόλο στην κατάκτηση του τροπαίου.

ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΜΝΕΙΑ

  

Αδιαμφισβήτητα, ο Peter Schmeichel συγκαταλέγεται στο «πάνθεο» των κορυφαίων τερματοφυλάκων που γνώρισε το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια. Εκτός από το επιβλητικό παρουσιαστικό του (εξού και το παρατσούκλι «Μεγάλος Δανός»), ο Schmeichel ξεχώρισε για την ηγετική του φυσιογνωμία, την ικανότητά του να οργανώνει την άμυνα, τα καταπληκτικά reflexes του με το ένα χέρι και την εξαιρετική αίσθηση του χώρου και του χρόνου. Παρότι ήταν δυνατός, πανύψηλος (1,93 μ.) και ογκώδης (ζύγιζε κοντά στα 100 κιλά), διέθετε αξιοπρόσεκτη ευλυγισία και πολύ καλό χειρισμό της μπάλας με τα πόδια. Πολλές φορές, μάλιστα, φώναζε δυνατά στους συμπαίκτες του και τούς επέπληττε, όταν οι τελευταίοι έκαναν λάθη στην άμυνα. Ωστόσο, ο Schmeichel είχε κερδίσει το σεβασμό των αμυντικών του και, ως εκ τούτου, δεν μπορούσε κανείς να του προσάψει το παραμικρό. Κοντολογίς, επρόκειτο για έναν ολοκληρωμένο και κορυφαίο τερματοφύλακα που «άφησε εποχή» και αποτέλεσε πρότυπο για πολλούς μεταγενέστερους παίκτες στη θέση αυτή∙ με πρώτο και κυριότερο το γιο του, Kasper.

Πηγές εικόνων:

  • Κεντρική: Sportskeeda.com
  • Υπόλοιπες: Κάντε click πάνω στην κάθε εικόνα

Οι πληροφορίες του παρόντος κειμένου αντλήθηκαν από τις παρακάτω πηγές:

Και ορισμένα videos με τα καλύτερα στιγμιότυπα της καριέρας του “Μεγάλου Δανού”: