Στην 6η αγωνιστική ημέρα που η πλειοψηφία του ελληνικού κοινού δεν θα παρακολούθησε, η Euroleague πρόσφερε πάλι καλό θέαμα.

Στην 6η αγωνιστική ημέρα που η πλειοψηφία του ελληνικού κοινού δεν θα παρακολούθησε, καθώς έλλειπε το ενδιαφέρον ελληνικής ομάδας λόγω του αυριανού ντέρμπι, η Euroleague πρόσφερε πάλι καλό θέαμα. Τα νωρίτερα ματς έχασαν το ενδιαφέρον τους γρήγορα, η Μπάγερν σκόρπισε την Νταρουσαφακά με διαφορά 46 πόντων που δεν θυμίζει καθόλου την ομάδα που είχαμε δει τελευταία φορά στην διοργάνωση ενώ η Μακάμπι ήταν αναταγωνιστική μόνο για 15′ και η Ρεάλ πέρασε αρκετά εύκολα.

Τα δύο τελευταία ματς για την 6η αγωνιστική της Euroleague όμως έκρυβαν πολύ αγωνία και συναρπαστικό φινάλε και τα δυο. Η πολύ καλή Αρμάνι έφτασε κοντά στην νίκη κόντρα στο φαβορί ΤΣΣΚΑ αλλά η ΤΣΣΚΑ έκανε την ανατροπή και επικράτησε σε ένα πολύ θεαματικό αγώνα. Και η Εφές δικαιολόγησε τα θετικό hype γύρω από το όνομα της που έχει δημιουργηθεί. Πέρασε κι αυτή με ανατροπή μέσα από την Γκραν Κανάρια. Η ισπανική ομάδα δείχνει ότι εντός έδρας είναι ικανή να κόψει νίκες από τον οποιοδήποτε.

Αποτελέσματα:

Μακάμπι Τελ Αβίβ- Ρεάλ Μαδρίτης 66-87

Αρμάνι Ολύμπια Μιλάνο- ΤΣΣΚΑ Μόσχας 85-90

Μπάγερν Μονάχου- Νταρουσαφακά 116-70

Γκραν Κανάρια-Ανατολού Εφές 90-94

Μακάμπι Τελ Αβίβ- Ρεάλ Μαδρίτης 66-87

Η Ρεάλ μετέτρεψε σε υγιεινό περίπατο για την 6η αγωνιστική της Euroleague της επίσκεψη της στο Ισραήλ επικρατώντας  66-87 της Μακάμπι. Σε μια επανάληψη του τελικού του 2014, που μόνο τελικός δεν θύμιζε η Βασίλισσα πάτησε γκάζι στα μέσα του Β’ δεκαλέπτου και δεν ξανακοίταξε πίσω διατηρώντας το αήττητο της. Η έλευση του Ramon Sessions δεν συνοδεύτηκε από καλή εμφάνιση της Μακάμπι που σημείωσε την τρίτη σερί ήττα της και 5η συνολικά .

Σχόλιο:

Η Μακάμπι, αν και δημιούργησε καλές εντυπώσεις στην αρχή της χρονιάς και προσδοκίες, σιγά σιγά αρχίζει να θυμίζει το περσινό συνονθύλευμα που δεν θύμιζε σίγουρα ομάδα. Τι και αν τίναξε την μπάνκα φέρνοντας παίκτες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού όπως ο Black και ο Sessions, η εικόνα της είναι απογοητευτική ειδικά στα τελευταία ματς. Η άμυνα θύμιζε “παιδική” χαρά με 82,5 πόντους παθητικό μέσο όρο και η επίθεση είναι τουλάχιστον αναποτελεσματική έχοντας σκοράρει 58 πόντους στο προηγούμενο ματς με Μπαρτσελόνα και 66 στο σημερινό, εκ των οποίων 27 στην τελευταία περίοδο όταν το ματς είχε κριθεί.

Τα προβλήματα της Μακάμπι

Είναι ομάδα που στηρίζεται πολύ στο τρίποντο και στις κακές βραδιές, όπως σήμερα είναι καταδικασμένη σε χαμηλό σκορ,  αλλά και στην ατομική ενέργεια που όμως φαίνεται να λείπει ταλέντο. Το rotation είναι επίσης μικρό. Οι τραυματισμοί αποτελούν άλλοθι και περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν αλλά το τρένο της οκτάδας σφυράει και όταν οι λύσεις βρεθούν πιθανόν να είναι αργά.

Προσωπική άποψη ότι σημαντική ευθύνη στην σημερινή ήττα έχει και o Spahija με τις επιλογές του μη αποσύροντας τον κακό Wilbekin και μη δίνοντας χρόνο συμμετοχής στον Dibartolomeo που έδειξε καλά στοιχεία τον καιρό της απουσίας του πρώτου. Επίσης έδωσε υπερβολικά πολύ χρόνο συμμετοχής στον μέτριο Sessions που ήρθε μόλις στα μέσα της εβδομάδας και όχι στον Ray.

Από την άλλη η Ρεάλ δείχνει από την αρχή της χρονιάς γιατί είναι η περσινή τροπαιούχος. Η φυγή του Doncic δείχνει να μην την έχει επηρεάσει σχεδόν καθόλου το ρόστερ όμως μοιάζει κάτι παραπάνω γεμάτο, βέβαια δεν έχει δώσει τα πολύ μεγάλα ντέρμπι ακόμη . Όπως και μέσα στην Λιθουανία οι λύσεις από τον πάγκο της έδωσαν την νίκη. Υπάρχει η πολυτέλεια να έρχονται παίκτες από τον πάγκο όπως ο Ayon ή ο Caroll και ο Rudy ή ο Campazzo και ο Reyes που πρώτον στην καλή τους ημέρα μπορούν να σκοτώσουν οποιαδήποτε ομάδα και δεύτερον σε πολλές ομάδες της φετινής Euroleague θα ήταν βασικοί ή και αστέρες. Άξιο αναφοράς που δεν φαίνεται στην στατιστική το “σκιάχτρο” Tavares που σκεπάζει το καλάθι πολλές φορές είτε φοβίζοντας τους αντιπάλους για διείσδυση είτε αναγκάζοντας τους σε rainbow σουτ.

Εξέλιξη:

Για άλλη μια αγωνιστική (6η) οι φίλαθλοι της Μακάμπι δημιούργησαν μια πολύ καλή ατμόσφαιρα στην φετινή Euroleague, σε ένα ματς που ξεκίνησε πολύ ισορροπημένα. Η Μακάμπι, χωρίς ξανά τον Tarick Black στην σύνθεση της, αλλά με την μεταγραφή βόμβα της εβδομάδας Ramon Sessions (πρόκειται για ένα παίκτη με 11 χρόνια εμπειρίας στο NBA, 32 χρονών που έρχεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη και σημαντικό ρόλο στις ομάδες που αγωνίστηκε) στη θέση του μόνιμα τραυματία Jeremy Pargo. Οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν με κοντό σχήμα. Με το O’Bryant στο 5 και τον Caloiaro στο 4. Από την άλλη πλευρά o Laso ανέθεσε τον Jeffry Taylor στο μαρκάρισμα του Scottie Wilbekin.

Η ομάδα από το Ισραήλ προσπάθησε στην αρχή να εκμεταλλευτεί τα αργά πόδια του Tavares χτυπώντας κυρίως σε pick n pop καταστάσεις με τον O’Bryant που είτε εκτελούσε είτε κατέληγε σε 1 vs 1 με τον γίγαντα της Ρεάλ. Η αστοχία και των δύο ομάδων στα τρίποντα δεν επέτρεψε σε καμία ομάδα να ξεφύγει στο σκορ έστω και μικρή διαφορά. Η είσοδος του Ramon Sessions στο πρώτο δεκάλεπτο δεν άλλαξε κάτι υπέρ των γηπεδούχων. Ενδιαφέρον στατιστικό αποτελεί ότι στο 9′ η πολύ καλή επίθεση της Ρεάλ έιχε σημειώσει μόλις 12 πόντους μέχρι εκείνο το σημείο.

Το δεύτερο δεκάλεπτο όμως δεν έμοιαζε ούτε λίγο με το πρώτο. Η Ρεάλ έδειξε με εμφατικό τρόπο γιατί θεωρείται φαβορί και φέτος για την κατάκτηση. Η ομάδα από την Μαδρίτη προειδοποίησε μπαίνοντας δυνατά στην δεύτερη περίοδο. Πήρε προβάδισμα για πρώτη φορά με πάνω από 5 πόντους (19-26) αναγκάζοντας τον Spahija σε time-out. Το time-out κάθε άλλο παρά αφυπνιστικό ρόλο είχε για την Μακάμπι. Με την είσοδο των ομάδων η Βασίλισσα έτρεξε νέο σερί στέλνοντας το σκορ στο 21-33. Ανάγκασε έτσι τον Spahija σε νέο time-out.

Φάνηκε η ποιότητα της Ρεάλ

Στο διάστημα αυτό, οι φιλοξενούμενοι βρήκαν λύσεις από παίκτες του πάγκου (Ayon, Fernadez, Caroll). Όμως και πάλι με συνεχόμενους πόντους του Caroll η διαφορά ανέβηκε αντί να μειωθεί. Για όποιον είδε το ματς θα πρόσεξε ότι οι γηπεδούχοι δυσκολευόταν σε τρομακτικό βαθμό να βρουν το καλάθι στο δεύτερο δεκάλεπτο. Ενδεικτικό οι 8 πόντοι συνολικά που πέτυχαν αλλά και ο άποντος Wilbekin έκλεισαν το ημίχρονο με 17 πόντους διαφορά.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε καλά με τους γηπεδούχους με το Wilbekin να συνδέεται από την αρχή με το καλάθι. Όμως όποιες προσπάθειες πραγματοποίησε η ομάδα του Ισραήλ δεν βρήκαν ανταπόκριση. Η Ρεάλ απάντησε με τρίποντα μαχαιριές όποτε φάνηκε να έχει momentum η ομάδα του “λαού”. Η διαφορά δεν έπεσε ποτέ σε μονοψήφιο και το τρίτο δεκάλεπτο έκλεισε με μεγαλύτερη διαφορά από ότι στο ημίχρονο, δηλαδή στους 22 πόντους.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο έχασε σε μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον του το παιχνίδι. Ουσιαστικά η Μακάμπι δεν έκανε καμία προσπάθεια να μειώσει την διαφορά ενώ ο κόσμος σώπασε. Οι ομάδες δοκίμασαν και πιο πειραματικά σχήματα με μεγαλύτερο rotation. Διακριθέντες από την Ρεάλ οι Ayon, Caroll, Tavares, Llull και Randolph ενώ διασωθέντας της Μακάμπι ο O’Bryant.

Δεκάλεπτα: 15-18 (15-18), 8-23 (21-38), 18- 23(39-61), 27-26(66-87)

Euroleague 6η Αγωνιστική

Euroleague 6η Αγωνιστική

Αρμάνι Ολύμπια Μιλάνο- ΤΣΣΚΑ Μόσχας 85-90

Η ΤΣΣΚΑ πήρε μια πολύ δύσκολη νίκη για την 6η αγωνιστική της Euroleague απέναντι σε μια πολύ καλή ομάδα και μια καλή έδρα. Διατήρησε έτσι το αήττητο, σε ένα ματς που σε μεγάλο μέρος του ήταν κυριολεκτικά διαφήμιση για την διαφήμιση . Με μπόλικο θέαμα, υψηλό σκορ, ανοιχτό παιχνίδι και ανατροπές στο σκορ. Αν και η Αρμάνι προηγήθηκε ακόμα και με 13 πόντους στο τέλος της τρίτης περιόδου η ΤΣΣΚΑ βρήκε λύσεις και πήρε το ματς. Για την ομάδα από το Μιλάνο ήταν η δεύτερη ήττα μετά από αυτή από την Ρεάλ.

Σχόλιο:

Πρέπει να είσαι καλός 40 λεπτά για να κερδίσεις την ΤΣΣΚΑ. Η Αρμάνι απέδειξε άλλη μια φορά(6η αγωνιστική) στην φετινή Euroleague ότι είναι ομάδα run n gun. Μία ομάδα ενθουσιασμού με τα θετικά και αρνητικά που συνεπάγονται. Οπότε έβρισκε ρυθμό έμοιαζε ασταμάτητη προσφέροντας και πολύ καλό θέαμα αλλά είχε νεκρά διαστήματα. Την διακρίνει από την άλλη και μια αφέλεια που φαίνεται τόσο στην γενική εικόνα του ματς όσο και σε επιμέρους φάσεις. Στην γενική εικόνα του ματς φάνηκε στο τελευταίο δίλεπτο. Ουσιαστικά δεν κυνήγησε το ματς (ενώ ήταν 80-80 στο 38′). Αλλά και στο ότι απόλεσε διαφορά 13 πόντων σε περίπου 2 λεπτά.

Σε επιμέρους φάσεις φάνηκε με τα χαζά λάθη των παικτών της επιθετικά όπως φάουλ στο σκριν. Αλλά και σε περιπτώσεις που οι παίκτες της πήγαν για το κάρφωμα και έχασαν το καλάθι. Ή ακόμα και την απίθανη πάσα που χάθηκε η μπάλα ή τα πολλά τραβηγμένα και δύσκολα τρίποντα. Αλλά και αμυντικές περιπτώσεις που βγάζουν μάτι όπως o De Colo ελεύθερος στο τρίποντο.

Η σημερινή της ήττα μοιάζει πολύ με αυτή που προηγήθηκε από την Ρεάλ και φαίνεται ότι κάποιοι δεν πήραν το μάθημα τους. Γενικότερα η Αρμάνι είναι πολύ βελτιωμένη με την περσινή της εικόνα και θεωρείται μέχρι στιγμής ευχάριστη έκπληξη. Στόχος της οκτάδα, ίσως και το πλεονέκτημα, ταβάνι δεν υπάρχει.

Τα προβλήματα της ΤΣΣΚΑ

Από την πλευρά της ΤΣΣΚΑ, είδαμε για άλλη μια φορά την ποιότητα που κρύβει αυτή η ομάδα. Με πολύ σωστές επιλογές επιθετικά εκμεταλλεύτηκε, και πάλι, σχεδόν όλα τα αμυντικά μειονεκτήματα του αντιπάλου. Μέχρι στιγμής φέτος φαίνεται ότι στο τελευταίο δεκάλεπτο ανεβάζει παραπάνω ρυθμούς και ξέρει να κερδίζει τα ματς, κάτι που μοιάζει αδυναμία της στα final 4. Βέβαια εάν η Αρμάνι σήμερα ήταν πιο προσεκτική και πιο σκεπτόμενη και όχι τόσο ενθουσιώδης θα μπορούσε να κοστίσει στην ΤΣΣΚΑ την πρώτη της ήττα.

Σαν αδυναμία της πρωτοπόρου μέχρι τώρα θεωρώ ότι λείπει ένας παίκτης από την περιφέρεια. Ένας που να μπορεί παίξει καλή περιφερειακή άμυνα στον καλύτερο παίκτη της άλλης ομάδας. Γι’ αυτό και ο James έκανε πολλά ρήγματα σήμερα. Το ίδιο και ο Σπανούλης και Γκος την προηγούμενη αγωνιστική. Ο Ιτούδης έχει επιλέξει να αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό με τα γρήγορα πεντάρια (Hines, Hunter)  που έχει ώστε να φθείρουν τους κοντούς. Ίσως και δεύτερη αδυναμία φαίνεται η αντιμετώπιση των 7 footers. Όπως τον Gudaitis σήμερα που ήταν καλός καθώς η ομάδα δεν διαθέτει 7 footer αλλά μόνο undersized πεντάρια (Hines, Hunter). Η πραγματική ποιότητα της ομάδας θα φανεί και στα μεγάλα ντέρμπι που έρχονται.

Εξέλιξη:

Η ΤΣΣΚΑ μπήκε πιο δυνατά στο ματς. Προγήθηκε 0-7 στο πρώτο δίλεπτο. Όμως η Αρμάνι έβγαλε αντίδραση μειώνοντας αρχικά 8-9, για να προηγηθεί για πρώτη φορά 13-12 πρώτη φορά στο 7′ με τον Mike James πρωταγωνιστή. Παίζοντας όμορφο μπάσκετ προηγήθηκε και με 5 πόντους (21-16) που ήταν και το σκορ του πρώτου δεκαλέπτου.

Με το ξεκίνημα του Β’ δεκαλέπτου η ΤΣΣΚΑ μπήκε και πάλι δυνατά. Κατάφερε να προηγηθεί με 23-25 στο 12′ με δυο καρφώματα (το ένα εντυπωσιακό στον αιφνιδιασμό από τον Clyburn) αναγκάζοντας τον Pianigani σε time-out. Η ΤΣΣΚΑ ανέβασε κι άλλο τον ρυθμό και με τρίποντο του Rodriguez προηγήθηκε με 29-36 στο 16′. Ενδιαφέρον στατιστικό ότι η ΤΣΣΚΑ σημείωσε 20 πόντους στα πρώτα 6′ της δεύτερης περιόδου. Η Αρμάνι όμως έβγαλε αντίδραση. Mε τον πολύ καλό Gudaitis που είχε 12 πόντους στο πρώτο ημίχρονο, ισοφάρισε σε 36-36, για να λήξει το ημίχρονο 41-40. Στο μεσοδιάστημα οι Clyburn και De Colo έφθειραν τα match-up τους Kuzminskas και Bertans αντίστοιχα με δυο φάουλ.

https://twitter.com/EuroLeague/status/1060631355728510976?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1060631355728510976&ref_url=https%3A%2F%2Fdebut.gr%2Fwp-admin%2Fpost.php%3Fpost%3D8129%26action%3Dedit

Η Αρμάνι επέβαλλε τον ρυθμό της από την αρχή του τρίτου δεκαλέπτου. Έχτισε μια διαφορά 8 πόντων στα πρώτα 2′ την διατήρησε και στο 27′. Προηγήθηκε και με 13 πόντους που ήταν και η μέγιστη διαφορά (64-51). Στο διάστημα αυτό έπαιξε καλό μπάσκετ με κύριους εκφραστές James, Micov και Bertans. Ωστόσο τα αβίαστα λάθη της και τα μεγάλα σουτ του Higgins και De Colo (μεσολάβησε ένα poster του Higgins στον Gudaitis) έριξαν την διαφορά σε μονοψήφια νούμερα για να κλείσει η τρίτη περίοδος στο 66-63.

https://twitter.com/EuroLeague/status/1060641010286583808?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1060641010286583808&ref_url=https%3A%2F%2Fdebut.gr%2Fwp-admin%2Fpost.php%3Fpost%3D8129%26action%3Dedit

Η ανατροπή της ΤΣΣΚΑ στο τελευταίο δεκάλεπτο

Η ΤΣΣΚΑ συνέχισε από εκεί που σταμάτησε ισοφάρισε με την αρχή του τελευταίου δεκαλέπτου 66-66 και προσπέρασε στη συνέχεια μπροστά. Επιπλέον κατάφερε να φορτώσει τον Kuzminskas με 4 φάουλ γρήγορα και η Αρμάνι έφτασε τα 4 ομαδικά φάουλ από το ίδιο λεπτό. Προηγήθηκε και με 6 πόντους 71-77 στο 35′. Η Ολύμπια εκεί εξαπέλυσε την τελική της αντεπίθεση. Έφτασε στην ισοφάριση στο 38′ με τρίποντο του James, έπειτα από 2 άστοχες προσπάθειες του ίδιου στην ίδια επίθεση. Τα 13 ριμπάουντ του Brooks, 5 εξ’ αυτών επιθετικά έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επιστροφή της Ολύμπια. Όμως η ομάδα από την Μόσχα έκανε εξαιρετικό τελευταίο δίλεπτο, έβαλε 10 πόντους, δέχθηκε μόνο 5 και δεν κινδύνεψε σοβαρά, ξεκαθαρίζοντας την κατάσταση.

Δεκάλεπτα: 21-16 (21-16), 20-24 (41-40), 25- 23(66-63), 19-27(85-90)

Μπάγερν Μονάχου- Νταρουσαφακά 116-70

Γκραν Κανάρια-Ανατολού Εφές 90-94