Το debut.gr γυρίζει πίσω το χρόνο και θυμάται μία από τις συγκλονιστικότερες μονομαχίες στην ιστορία του MotoGP με πρωταγωνιστές τους Valentino Rossi (Doctor) και Casey Stoner.

Η μάχη του Valentino Rossi με τον Casey Stoner έχει μείνει στην ιστορία ως ένας από τους συγκλονιστικότερους αγώνες στην ιστορία του MotoGP. Εξάλλου πολλοί λάτρες του μηχανοκίνητου αθλητισμού ακόμα μνημονεύουν το Αμερικάνικο Grand Prix στην πίστα της Laguna Seca στις 20 Ιουλίου του 2008. Η μάχη μεταξύ των δύο διεκδικητών του τίτλου ήταν πραγματικά απίστευτη κρατώντας σε αγωνία όλους τους θεατές. Μάλιστα, εάν ο αναβάτης της Ducati δεν είχε την πτώση 8 γύρους πριν το πέσιμο της καρό σημαίας τότε το φινάλε θα ήταν ακόμα περισσότερο απρόβλεπτο, αφού μέχρι τότε οι δυο τους εναλλάσσονταν συνεχώς στην κορυφή. Εν τέλει ο «Doctor» πανηγύρισε μία εύκολη, ειδικότερα μετά από αυτή την εξέλιξη που είχε ο αγώνας, νίκη όμως παραμένει μέχρι σήμερα ως ένας καλύτερους αγώνες των τελευταίων ετών. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά την εξέλιξη του αγώνα μέσα από το debut.gr.

Αρχικά, ας μελετήσουμε λίγο την πίστα της Laguna Seca. Η συγκεκριμένη πίστα αποτελούσε μία από τις πιο απαιτητικές του MotoGP. Κατασκευάστηκε το 1957, έχει μήκος 3.602 m. και πλάτος 15 m. Η πίστα της Laguna Seca έχει τρία σημαντικά χαρακτηριστικά. Πρώτον, οι αρκετές αριστερές στροφές (4), δεύτερον η τεράστια υψομετρική διαφορά καθώς η διαφορά ανάμεσα στο χαμηλότερο και στο υψηλότερο σημείο υπολογίζεται στα 91 μέτρα και η τρίτον η περίφημη στροφή Corkscrew (τιρμπουσόν), στην οποία φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο της και κοιτώντας προς τα κάτω, απλά χάνεσαι. Τόσο μεγάλη είναι η κλίση της. Τέλος, ο τελευταίος αγώνας που διοργανώθηκε στην πίστα της Laguna Seca έγινε το 2013 που βρήκε νικητή τον αναβάτη της Honda Marc Marquez. Έκτοτε η πίστα δεν συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα αγώνων του MotoGP.

Μετά από αυτή τη σύντομη παρένθεση, ο αγώνας με τον οποίο ασχολούμαστε προβλεπόταν σκληρός μετά και την δήλωση του Valentino Rossi πως για να κερδίσει τον Stoner θα πρέπει είτε να τον «πυροβολήσει» είτε να «ξεκινήσει 30 δευτερόλεπτα πριν από αυτόν». Στα πλαίσια αυτής της μάχης θα πρέπει να συνυπολογίσουμε πως ο Ιταλός αναβάτης της Yamaha, μέχρι τότε, δεν είχε κερδίσει ποτέ στην πίστα της Καλιφόρνιας και ήξερε πως για να πετύχει κάτι τέτοιο έπρεπε να είναι συγκεντρωμένος και πάνω από όλα να μείνει μπροστά από τον αντίπαλό του. Με τον Stoner να έχει κατακτήσει την pole position στις κατακτήριες δοκιμές του Σαββάτου, είχε ένα μικρό πλεονέκτημα σε σχέση με τον αντίπαλό του ο οποίος θα εκκινούσε από την δεύτερη θέση.

Όμως σε αγώνες σαν και αυτόν η θέση στο grid δεν παίζει και τόσο σημαντικό ρόλο. Ο Casey Stoner και ο Valentino Rossi πραγματοποίησαν μία αρκετά καλή εκκίνηση και κατάφεραν να διατηρήσουν τις θέσεις τους μετά το τέλος της πρώτης στροφής. Όχι όμως για πολύ καθώς στην Corkscrew ο «Doctor» εξαπέλυσε την επίθεσή του και πέρασε τον Stoner παίρνοντας το προβάδισμα. Στον 3ο γύρο ο αναβάτης της Ducati περνά τον Rossi στο τέλος της ευθείας και ο Rossi ξαναπερνά τον Stoner λίγες στροφές μετά. Ο Stoner όμως δεν σταματά και ξαναπερνά τον Rossi στην είσοδο της Corkscrew, για να ανταποδώσει ο «Doctor» με ένα απίστευτο προσπέρασμα περνώντας μέσα από το χώματα της Corkscrew, διατηρώντας τόσο την ισορροπία του όσο και την πρωτιά του αγώνα. Στον επόμενο γύρο ο Stoner επιτίθεται ξανά και προσπερνά όμως ο Rossi ανταποδίδει αμέσως. Οι δυο τους απλά βρίσκονται σε άλλο πλανήτη καθώς κινούνται 1 δευτερόλεπτο στο γύρο πιο γρήγορα από τους άλλους οδηγούς. Φτάνοντας στον 13ο γύρο και με τον Rossi να διατηρεί το προβάδισμα ο Stoner τον περνά στο τέλος της ευθείας, αλλά ο χάνει τοφρενάρισμα και ο Rossi ξαναπερνά πρώτος.

Η μάχη ήταν πραγματικά συναρπαστική κρατώντας τους θεατές σε απίστευτη αγωνία. Στον 23ο γύρο ο Stoner πλησίασε πολύ τον Rossi στα φρένα για την κλειστή αριστερή στροφή που οδηγούσε στην ευθεία, τον αποφεύγει και βγαίνει εκτός πίστας, χάνει την ισορροπία, σηκώνεται αμέσως αλλά ο Valentino Rossi έχει ανοίξει πλέον την διαφορά και βρίσκεται 14 δευτερόλεπτα μπροστά του. Έτσι με το πέσιμο της καρό σημαίας φτάνει σε μία θεωρητικά εύκολη επικράτηση και αφού πρώτα είχε «κονταροχτυπηθεί» με τον Stoner προσφέροντας στο κοινό του MotoGP μία επική μονομαχία.

Σε έναν σύντομο διάλογο που είχαν οι δυο τους μετά το τέλος του αγώνα ο «Doctor» χαρακτήρισε «ωραίο» τον αγώνα, σε αντίθεση με τον Stoner που δεν συμφωνούσε και τόσο καθώς θεωρούσε υπερβολικά κάποια προσπεράσματα αλλά και το γενικότερο τρόπο που αγωνιζόταν ο αντίπαλός του. Όμως η φράση που περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο το τέλος ενός από τους πιο συγκλονιστικούς αγώνες του MotoGP μέχρι σήμερα «βγήκε» από τα χείλη του ίδιου του Valentino Rossi. «Ήθελα να κερδίσω»!