Η πέμπτη αγωνιστική της Euroleague περιείχε αρκετούς και ενδιαφέροντες αγώνες την πρώτη μέρα. Ξεχώρισε ο αγώνας ΤΣΣΚΑ-Ολυμπιακός.

Η πέμπτη αγωνιστική της Euroleague περιείχε αρκετούς και ενδιαφέροντες αγώνες την πρώτη μέρα. Μεταξύ αυτών και ένα συχνό ζευγάρι final four. Η αγωνιστική ολοκληρώθηκε χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις. Αίσθηση προκάλεσε η έκταση της νίκης της Μπασκόνια. Όπως και το ιδιαίτερα χαμηλό σκορ του αγώνα ΤΣΣΚΑ-Ολυμπιακός δεδομένο ότι και οι δύο ομάδες φέτος βασίζουν πολλά στην επίθεση τους.

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 69-65

Πολύ δύσκολη νίκη πέτυχε η ΤΣΣΚΑ για την πέμπτη αγωνιστική της Euroleague έναντι στον κακό της δαίμονα Ολυμπιακό κρατώντας το απόλυτο στην φετινή Ευρωλίγκα. Σε ένα κλειστό παιχνίδι με χαμηλό σκορ η ρώσικη αρκούδα βελτίωσε την εικόνα της δεύτερο ημίχρονο και κατάφερε να επικρατήσει στις λεπτομέρειες. Παρότι ο πρώτος σκόρερ της Ντε Κολό έμεινε στο 0, βρήκε λύσεις από τον πολύ καλό Ροντρίγκεζ αλλά και τον πολύ καλό επίσης και θεαματικό Κλάιμπερν. Από την πλευρά του Ολυμπιακού ξεχώρισαν οι Σπανούλης, Γκος, Πρίντεζης, Μιλουτίνοβ. Οι παραπάνω ασσίστ του Ολυμπιακού (13>11) αλλά και τα παραπάνω ριμπάουντ (36>31) δεν έφτασαν ώστε να δώσουν την νίκη.

Μουδιασμένα μπήκαν οι ομάδες στο ματς, βρίσκοντας δύσκολα το καλάθι. Ο Ολυμπιακός  εκμεταλλευόμενος αυτό κατάφερε να δημιουργήσει μια μικρή διαφορά. Πήρε πόντους από το ζωγραφιστό βασιζόμενος στον Πρίντεζη και τον Μιλουτίνοβ. Η είσοδος του Σέρχι Ροντρίγκεζ σε συνδυασμό με τον καλό Clyburn(δυο εντυπωσιακά καρφώματα κι ένα buzzer beater) άλλαξε τα δεδομένα ψαλιδίζοντας την διαφορά.

Στο πρώτο μισό της δεύτερης περιόδου ο Ολυμπιακός έπαιξε σεμιναριακή προσωπική άμυνα κρατώντας την καλαθομηχανή της ΤΣΣΚΑ στους 18 πόντους στο 15’. Ενδεικτικό στοιχείο οι 0 πόντοι του Ντε Κολό στο πρώτο ημίχρονο. Παίζοντας ορθολογικό μπάσκετ κατάφερε να προηγηθεί και με 9 πόντους (21-30). Με πλουραλισμό στην επίθεση από Γκος, Λένταϋ, Σπανούλη και Παπανικολάου. Όμως και πάλι ο δαιμόνιος ο Ροντριγκεζ με συνεχόμενα τρίποντα μείωσε την διαφορά  για να κλείσει το ημίχρονο 31-35.

Ένα κλικ καλύτερη η ΤΣΣΚΑ στο δεύτερο ημίχρονο

Στην τρίτη περίοδο η ΤΣΣΚΑ με όπλο την άμυνα της κατάφερε να προηγηθεί για πρώτη φορά μετά το 2-0. Ο Σέρχι Ροντρίγκεζ συνέχισε από κει που σταμάτησε σημειώνοντας και πάλι διαδοχικά τρίποντα. Οι βεβιασμένες επιλογές και 4 φάουλ του Παπανικολάου έστειλαν την διαφορά στους 8 (52-44) για το κλείσιμο της τρίτης περιόδου.

Το τέταρτο δεκάλεπτο δεν ξεκίνησε καλά για τον Ολυμπιακό. Ωστόσο τα επιθετικά ριμπάουντ του Λένταϋ και τα μεγάλα σουτ του Γκος τον κράτησαν στο παιχνίδι.  Από εκεί και μετά μίλησε η κλάση του Σπανούλη. Με 8 συνεχόμενους πόντους έφερε το παιχνίδι στα ίσια 2 λεπτά πριν το τέλος. Το τελευταίο λεπτό η ομάδα του στρατού αποδείχθηκε πιο ψύχραιμη από την γραμμή της φιλανθρωπίας. Έτσι κατάφερε να φτάσει στην νίκη με 69-65.

Δεκάλεπτα: 13-15, 18-20, 21-9, 17-21

ΤΣΣΚΑ(Ιτούδης): Ντε Κολό, Πίτερς 6, Αντόνοβ, Ροντρίγκεζ 20 (5 ασσίστ, 4 λάθη), Βοροντσέβιτς 3, Κλάιμπερν 17 (9 ριμπ.), Χίγκινς 11, Χάκετ, Κουλάγκιν 2, Χάινς 6, Χάντερ 4.

Ολυμπιακός(Μπλάτ): Γκος 13, Τουπάν, Σπανούλης 16, Τίμα, Μιλουτίνοβ 7 (7 ριμπ.), Πρίντεζης 14 (6 ριμπ.), Παπανικολάου 7, Μάντζαρης, Λένταϋ 8.

Φενερμπαχτσέ- Μπάγερν Μονάχου 88-84

Η Μπάγερν προσπάθησε για την έκπληξη για την πέμπτη αγωνιστική της Euroleague μέσα στην Τουρκία αλλά η Φενέρμπαχτσε νίκησε έστω και δύσκολα. Με τις 10 ασσίστ του Σλούκα και τα 4/5 τρίποντα του Ντατόμε απέφυγε την δεύτερη συνεχόμενη ήττα. Η πολύ καλή Μπάγερν πάλεψε ως το τέλος αλλά δεν τα κατάφερε.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με πολύ καλό ρυθμό. Και οι δύο ομάδες συνδεόταν εύκολα με το καλάθι. Από την πρώτη στιγμή και οι δύο ομάδες προσπάθησαν να περάσουν την μπάλα μέσα. Το παιχνίδι είχε συνεχόμενες εναλλαγές στο σκορ. Ντατόμε και Λοβέν έδωσαν τον τόνο για την Φενέρ με τον Σλούκα να μοιράζει αρκετές μπάλες. Από την άλλη πλευρά Λούτσιτς, Ντέντοβιτς και Μπούκερ έσπρωξαν την Μπάγερν στην πρώτη περίοδο. Για να κλείσει με το υψηλό σκορ 28-26 υπέρ της Φενέρ.

Η δεύτερη περίοδος συνοδεύτηκε από το ντεμπούτο του Έρικ Γκριν, που όμως έμεινε άποντος. Η Φενέρ μπήκε δυνατά απέκτησε προβάδισμα 6 πόντων (43-37)  γρήγορα, που όμως στο τέλος τη περιόδου απώλεσε. Ο Βέσελι έδωσε σκορ στην τούρκικη ομάδα ωστόσο ο Γιόβιτς έδωσε πολύτιμες λύσεις στην Μπάγερν για να κλείσει η διαφορά χαμηλά.

Η ανάπαυλα έδωσε άλλο αέρα στην Μπάγερν που μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο για να κυνηγήσει την έκπληξη της αγωνιστικής. Μάλιστα προηγήθηκε και με 5 πόντους στα μέσα του τρίτου δεκαλέπτου αλλά οι τραβηγμένες επιλογές της στην επίθεση οδήγησαν το σκορ στο 65-65 στο τέλος της περιόδου.

Το δραματικό φινάλε

Η τελευταία περίοδος επιφύλασσε ένα κανονικό ντέρμπι. Ο Κόπονεν με τα σουτ του κράτησε ζωντανή την Γερμανική ομάδα μέχρι το τελευταίο δίλεπτο. Όμως εκεί μίλησε η εκτελεστική δεινότητα της Φενέρ με καλή άμυνα και πολύ καλή κυκλοφορία της μπάλας ο Γκούντουριτς με δύο τρίποντα και ο Ντατόμε με άλλο ένα έγηραν την πλάστιγγα προς την Φενέρ.

Δεκάλεπτα: 28-26, 23-22, 14-17, 23-19

Φενέρμπαχτσέ(Ομπράντοβιτς): Γκριν, Μέλι 9, Κάλινιτς 11, Σλούκας 8 (10 ασσίστ), Γκούντουριτς 10, Βέσελι 16, Γκιουλέρ, Μοχάμεντ 3, Ντουβερίογλου 9, Ντατόμε 19, Λοβέν 10

Μπάγερν Μονάχου(Ράντοντζιτς): Ντάνγκουμπίτς 8, Κόποννεν 14, Ραντόσεβιτς 2, Λούτσιτς 13, Ντέντοβιτς 9, Γιόβιτς 12 (6 ασσίστ), Μπάρτελ 7, Γουίλλιαμς 7 (7 ριμπ), Μπούκερ 15 (7 ριμπ).

Μπαρτσελόνα-Μακάμπι 74-58

Σε ένα μάτς που ίσως παίξει ρόλο για την οκτάδα η Μακάμπι, ελλείψη Ταρίκ Μπλακ και Πάργκο παρουσιάστηκε κατώτερη των περιστάσεων. Για ένα ημίχρονο άντεξε την πίεση των μπλαουγκράνα, αλλά στο δεύτερο ημίχρονο το μικρό της rotation δεν άντεξε. Η Μπαρτσελόνα θύμισε παλιές καλές εποχές, καθώς δείχνει να μπορεί να κάνει κάποιο βήμα παραπάνω σε σχέση με τις δύο περσινές αποτυχημένες χρονιές. Το πολύ δυνατό τρίτο δεκάλεπτο της «μπάρτσα» και τα πολλά επιθετικά ριμπάουντ ήταν κλειδί για την νίκη σε ένα μάτς που ο Τόμιτς έγινε ο πρώτος σε δίποντα στην ιστορία της Ευρωλίγκα.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με καλό ρυθμό χωρίς υψηλό σκορ ωστόσο. Η Μπαρτσελόνα θέλοντας να εκμεταλλευτεί την απουσία του Μπλακ πέρασε κατευθείαν την μπάλα στον Τόμιτς. Αυτός δημιούργησε καταστάσεις κατάφερε να κατεβάσει αρκετά επιθετικά «σκουπίδια». Οι δύο ομάδες συμβάδιζαν την μεγαλύτερη ώρα στο σκορ. Ωστόσο οι μπλαουγκράνα ξέφυγαν με 6 πόντους στο τέλος του 1ου δεκαλέπτου. Κράτησαν με την καλή τους άμυνα την Μακάμπι στους 12 πόντους. Μάλιστα στο τέλος της περιόδου εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο ο Χάνγκα μετά τον πολύμηνο τραυματισμό του.

Στην δεύτερη περίοδο με ένα ξέσπασμα η Μπαρτσελόνα έφτασε την διαφορά στους 7 πόντους (21-14). ‘Ομως η «ομάδα του λαού» με πλουραλισμό στην επίθεση και με επιμέρους σκορ 4-13 πήρε κεφάλι στο σκορ με 25-27. Τα επιθετικά ριμπάουντ ξανά του Τόμιτς και οι συνεχόμενοι πόντοι του Ο’Μπράιαντ από πλευράς Μακάμπι έκλεισαν το ημίχρονο με σκορ 34-33.

Δεν παρουσίασε καμία αντίσταση η Μακάμπι στο δεύτερο μισό

Η Μπαρτσελόνα μπήκε αφηνιασμένη μετά την ανάπαυλα τρέχοντας ένα γρήγορο 10-2 επιμέρους σκορ αναγκάζοντας την Μακάμπι σε τάιμ-άουτ. Κρατώντας το momentum και παίζοντας καλή άμυνα ανέβασε την διαφορά στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου στους 19 πόντους (59-40) έχοντας πρωταγωνιστές τον Κλαβέρ και τον Κούριτς.

Η τελευταία περίοδος ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα. Η Μπαρτσελόνα δεν άφησε περιθώρια επιστροφής στην Μακάμπι με την διαφορά να κλείνει στους 16 πόντους. Πήρε έτσι την νίκη και την πέμπτη αγωνιστική της Euroleague.

Δεκάλεπτα: 18-12, 16-21, 25-7, 15-18

Μπαρτσελόνα(Πέσιτς): Σεραφέν 4, Πάνγκος 7, Σίνγκλετον 9, Χάνγκα 2, Μπλάζιτς, Ερτέλ 5 (5 ασσίστ) , Πουστόβγι, Οριόλα 5 (7 ριμπ.), Κούριτς 13, Κλαβέρ 14 (7 ριμπ.) , Τόμιτς 12 (8 ριμπ).

Μακάμπι(Σπαχία): Ρέι 2, Γουίλμπεκίν 2, Ο’Μπράιαντ  10, Καλόριο 11, Ρόλλ 7 (6 ασσίστ) , Κέιν 7, Τάιους 9 (8 ριμπ), Ντιμπαρτολομέο 6, Κοέν 4.

Μπασκόνια- Νταρουσαφακά 82-56

Στην πέμπτη αγωνιστική της Euroleague η Μπασκόνια μετέτρεψε σε παράσταση για ένα ρόλο το ματς με την Νταρουσαφακά. Με αιχμή του δόρατος τους δύο ψηλούς Σενγκέλια και Ποριέρ(που τελείωσε με νταμπλ-νταμπλ) κατάφερε να επικρατήσει εύκολα της Νταρουσαφακά μέσα στην Βιτόρια. Η πρώτη περίοδος έμοιαζε με ντέρμπι και μέχρι το ημίχρονο η διαφορά διατηρούταν σε μονοψήφια νούμερα. Το τρίτο δεκάλεπτο μετέτρεψε το τέταρτο σε διαδικαστικού χαρακτήρα παιχνίδι. Σημαντική βοήθεια για την Μπασκόνια έδωσε και ο Χίλιαρντ με 12 πόντους. Από την Νταρουσαφακά ξεχώρισαν οι ψηλοί επίσης Έρικ και Σαβάζ.

Δεκάλεπτα: 16-16, 22-14, 26-11, 18-15

Μπασκόνια(Μαρτίνεζ): Πενάβα, Βιλντόζα 9, Βόιτμαν 6, Χουέρτας 4, Τζάννιγκ 8, Ντιόπ 7, Γκρέιντζερ 7, Ποιριέρ 10 (10 ριμπ.) , Σενγκέλια 13, Σίλντς 6, Χίλιαρντ 12

Νταρουσαφακά(Κάκι): Ρέι 4 (6 ασσίστ) , Οζμιράκ 3, Ντεμίρ 8, Κίντ, Οζντεμίρογλου 6, Σαβάζ 12, Πέινερς 4, Ντίμπλερ 6,Έβανς 2, Έρικ 12.