Ο Ολυμπιακός πέτυχε την έβδομη νίκη του στην Ισπανία απέναντι στη Μπασκόνια (80-85) και επιβεβαίωσε τα στατιστικά που τον βγάζουν νικητή όποτε σκοράρει πάνω από 80 πόντους στις μεταξύ τους αναμετρήσεις. Υπερβάσεως συνέχεια για τους Πειραιώτες και το debut επιχειρεί να κάνει μία αποτίμηση της επικράτησης του Ολυμπιακού στη Βιτόρια.

Ο Ολυμπιακός με μπροστάρηδες τους Μιλουτίνοφ, Τουπάν και Σπανούλη “δραπέτευσε από τη “Fernando Buesa Arena” σε ένα άκρως χορταστικό ματς. Οι παίχτες του Ντέιβιντ Μπλατ αντάμειψαν εκ του αποτελέσματος ακόμα και τους πιο απαιτητικούς φίλους τους. Κατά διαστήματα έπαιξαν πολύ όμορφο μπάσκετ και έφτασαν την διαφορά μέχρι και το +19, έπειτα από το δεξί λέι-απ του Στρένλιεκς στην τρίτη περίοδο. Ωστόσο, η κατάρρευση των παιχτών του Ολυμπιακού στην τελευταία περίοδο και τα συνεχιζόμενα λάθη των Πειραιωτών, έβαλαν τη Μπασκόνια ξανά στο ματς.

Αρχής γενομένης από το εντυπωσιακό “buzzer beater” του Γκρέιντζερ στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου, οι “ερυθρόλευκοι” σημείωσαν απανωτά λάθη. Ο Ιταλός είχε το περιθώριο να πετάξει τη μπάλα ανενόχλητος, καθώς ο Σπανούλης τον μάρκαρε στα δύο μέτρα απόσταση. Τέτοια καλάθια δεν μπαίνουν κάθε μέρα (έμεναν δύο δευτερόλεπτα και σούταρε πίσω από το κέντρο), όμως η άμυνα του άφησε το περιθώριο να πάρει τη φόρα που χρειαζόταν και να στοχεύσει καταλλήλως. Η Μπασκόνια μείωσε σε 52-67 χάρη σε αυτό το καλάθι και αναζωπυρώθηκαν οι ελπίδες της.

Η συνέχεια ήταν χειρότερη για τον Ολυμπιακό. Στα πρώτα λεπτά του τέταρτου δεκαλέπτου ο Παπανικολάου πάτησε την πλάγια γραμμή. Ακόμα, στην επόμενη κατοχή ο Σπανούλης υπέπεσε σε επιθετικό φάουλ. Κάτι που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι παρόλο που οι “ερυθρόλευκοι” αδυνατούσαν να βρουν σκορ, επέμειναν κακώς στις επόμενες δύο επιθέσεις τους, καθώς επιχείρησαν τρία άστοχα τρίποντα (Τουπάν-Βεζένκοφ-Γκος). Ταυτόχρονα η Μπασκόνια είχε αποκτήσει το momentum του αγώνα και κατάφερε να μειώσει ακόμα και στους τρεις (78-81, 39′).

Παρ’ όλα αυτά ο Ολυμπιακός έδειξε την ωριμότητα που απαιτείτο στο τέλος και χάριν στον εξαιρετικό Μιλουτίνοφ που πέτυχε δύο καλάθια στη σειρά, έφυγε με το διπλό από τη Βιτόρια. Δεν είναι και λίγο αυτό που έκαναν οι φιλοξενούμενοι. Κακά τα ψέμματα ο Ολυμπιακός έκανε δύο μίνι υπερβάσεις σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας. Πήρε δύο διπλά (Κίμκι και Μπασκόνια) σε δύο έδρες που πέρυσι έχασε με κάτω τα χέρια (είχε χάσει 82-54 από τους Ρώσους και 86-54 από τους Ισπανούς).

Επίσης, στα αξιοσημείωτα του παιχνιδιού είναι και το γεγονός πως βρήκε διαφορετικούς πρωταγωνιστές σε σχέση με τον αγώνα στην Ρωσία. Στο ματς με την Κίμκι ο ΛιΝτέι σκόραρε 14 πόντους, ο Πρίντεζης 11, ενώ ο Τουπάν ήταν άφαντος. Αντίθετα, στη Βιτόρια ο Τουπάν ήταν ένας εκ των πρωταγωνιστών πετυχαίνοντας 11 πόντους (3/3 τρίποντα), ενώ ο Μιλουτίνοφ έκανε double double, σκοράροντας 23 πόντους και μαζεύοντας 11 ριμπάουντ (έσπασε και το προσωπικό του ρεκόρ από τον αγώνα με την Εφές όπου είχε σκοράρει 21 πόντους). Παράλληλα, ο Μπόγρης πήρε χρόνο συμμετοχής και με το που πάτησε στο παρκέ στο πρώτο δεκάλεπτο έβγαλε την άμυνα και στην εξέλιξη της φάσης σκόραρε ένα όμορφο floater.

Η επιθετική πολυφωνία του Ολυμπιακού είναι δεδομένη. Ο Γκος σκόραρε 11 πόντους, ο Στρένλιεκς 10 και ο Παπανικολάου οκτώ. Θα μπορούσε κανείς μάλιστα να χαρακτηρίσει πρωταγωνιστή τον Βενζέκοφ, διότι ο Βούλγαρος πέτυχε ένα κρίσιμο καλάθι από τα έξι μέτρα, τη στιγμή που οι γηπεδούχοι πίεζαν ασφυχτικά για την ανατροπή (68-75, 37′).

Ο Ολυμπιακός του Μπλατ είναι γεγονός πως θα διακρίνεται για το ομαδικό του πνεύμα. Όπως επίσης αποτελεί γεγονός το ότι ο Σπανούλης θα κατέχει ηγετικό ρόλο. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού πέτυχε 11 πόντους και οι συμπαίχτες του τον αναζήτησαν στα δύσκολα. Ο Σπανούλης μάλιστα επέστρεψε στο ματς στα τελευταία τέσσερα λεπτά, στην πιο κρίσιμη καμπή του παιχνιδιού. Το πιο σημαντικό είναι πως επέστρεψε ξεκούραστος, έχοντας μαζέψει δυνάμεις και είναι κάτι το οποίο ενδεχομένως πέρυσι δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει.

Πλέον οι “ερυθρόλευκοι” έχοντας κάνει το 2/2, μπορούν να προετοιμαστούν πιο άνετα για τον αυριανό αγώνα με την Αρμάνι στο Σ.Ε.Φ. Η “Euroleague” βρίσκεται ακόμα στην αρχή, δεν μπορούν να παραχθούν πολλά συμπεράσματα, αλλά τα πρώτα δείγματα είναι σίγουρα θετικά.