Ο Αλέξανδρος Ιτιμούδης βρέθηκε στο σημερινό ματς της Τούμπας και σας μεταφέρει την ανάλυση του αγώνα.

1ο Ημίχρονο
Το ματς ξεκίνησε με τον ΠΑΟΚ να θέλει να επιβάλει το παιχνίδι του από το πρώτο λεπτό μέσα στον αγωνιστικό χώρο, παίζοντας το γνωστό κυριαρχικό του ποδόσφαιρο. Ο Απόλλων από την άλλη παρότι ήρθε με αμυντικό προσανατολισμό, εντούτοις έδειξε από την αρχή πως δεν είχε διάθεση να κλειστεί τελείως στην άμυνα του, και αντίθετα επέλεξε τον δρόμο των αντεπιθέσεων.

Χαρακτηριστικό είναι πως ο Απόλλων μπόρεσε σε μια πολύ καλή αντεπίθεση του στα πρώτα λεπτά να «σπάσει» την άμυνα του ΠΑΟΚ, με μία πολύ καλή κάθετη πάσα, και τον Πασχαλάκη βέβαια να δηλώνει παρών, και να αποσοβεί τον κίνδυνο για την εστία του.

Αυτό φυσικά λειτούργησε σαν καμπανάκι κινδύνου για τον Δικέφαλο, που όσο περνούσε η ώρα ισορροπούσε υπέρ του τον ρυθμό του αγώνα, με πολλές εναλλαγές της μπάλας και κοντινές πάσες τόσο στο χώρο του κέντρου, όσο και στα άκρα.

Η τακτική έφερε καρπούς σχετικά νωρίς όταν στο 16΄ο Μαουρίσιο έπιασε ένα συρτό σουτ μέσα στην περιοχή του Χουάντερσον, έπειτα από συρτή εκτέλεση κόρνερ του Πέλκα, βάζοντας τους γηπεδούχος μπροστά στο σκορ με 1-0.
Το γκολ αυτό δεν φάνηκε να αποσυντονίζει όμως ιδιαίτερα τον Απόλλων, που συνέχισε να ψάχνει κάποιο ρήγμα στην άμυνα του ΠΑΟΚ.

Οι φιλοξενούμενοι παρότι παίζανε ένα σχετικά στρωτό ποδόσφαιρο, εντούτοις πολλές φορές εγκλωβίζονταν ανάμεσα στους παίκτες του ΠΑΟΚ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να καθυστερεί η όποια προσπάθεια για επίθεση και φυσικά μειώνονταν δραστικά οι επιλογές τους σε κοντινούς συμπαίκτες.

Ο ΠΑΟΚ ακολουθούσε ασφαλώς το δικό του τέμπο παιχνιδιού και βαθμιαία κατόρθωσε να κλείσει τελείως σχεδόν τους φιλοξενούμενους στα καρέ τους.

Ειδικότερα δε μετά το 30 ο Δικέφαλος είχε ανακτήσει σχεδόν πλήρως την κατοχή μπάλας, χωρίς βέβαια να δημιουργήσει κάποια μεγάλη ευκαιρία για δεύτερο γκολ, ούτε όμως και απειλήθηκε από τον Απόλλων.

Κάπως έτσι λοιπόν και εκμεταλλευόμενος τα πολλά λάθη των παικτών του Απόλλων,διατήρησε το προβάδισμα μέχρι και το τέλος του πρώτου μέρους, με τα πάντα σαφώς να είναι ανοιχτά όσον αφορά το δεύτερο ημίχρονο.

20 Ημίχρονο
Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε όπως και το πρώτο από πλευράς ΠΑΟΚ, με τους παίκτες του Δικεφάλου να έχουν την κατοχή της μπάλας, και χωρίς να ανεβάσουν ιδιαίτερες στροφές να ελέγχουν την ροή του αγώνα.

Ο Απόλλων από την άλλη μπήκε και αυτός χωρίς να αλλάξει κάτι ουσιαστικά στον τρόπο παιχνιδιού του. Όμως χαρακτηριστικό είναι πως όλες οι αντεπιθέσεις που επιχειρούσε ήταν ημιτελείς, εξαιτίας των πολλών λαθών από τους παίκτες των φιλοξενούμενων, που δεν επέτρεπαν στους επιθετικούς τους να γίνουν απειλητικοί.

Ο ΠΑΟΚ επιχειρούσε συνεχώς επιθέσεις από τα πλάγια, με τον Πρίγιοβιτς να δείχνει σχετικά απομονωμένος στο σημερινό παιχνίδι.

Αυτό επιχείρησε να αλλάξει ο Λουτσέσκου με την είσοδο του Καρέλη στο ματς, κάτι που έδωσε παραπάνω επιλογές στους κεντρώους του ΠΑΟΚ, και ενέτεινε την πίεση προς την άμυνα των αντιπάλων.

Ο Απόλλων συνέχιζε να στηρίζεται στα ξεσπάσματα ορισμένων παικτών του, και με την είσοδο του Σικαμπάλα, επιχείρησε να προσδώσει περισσότερη ποιότητα και φαντασία στο παιχνίδι του. Ως ένα σημείο αυτό το πέτυχε και ειδικά μετά το 65 έδειχνε να αναθαρρεί και να έχει ισορροπήσει κάπως την κατοχή.

Παρόλα αυτά οι παίκτες του ΠΑΟΚ από το 75 και μετά κατόρθωσαν να ανεβάσουν στροφές και να κλείσουν τελείως τον Απόλλων στα καρέ του, κερδίζοντας πολλά κόρνερ.

Σε ένα από αυτά τα κόρνερ ο Δικέφαλος ετύχισε να πετύχει και το δεύτερο τέρμα με τον Κρέσπο. Ο Ισπανός κεντρικός αμυντικός έπιασε την κεφαλιά, με την μπάλα να βρίσκει και σε ένα παίκτη των φιλοξενούμενων και να καταλήγει για δεύτερη φορά στα δίχτυα του Χουάντερσον.

Κάπως έτσι ο ΠΑΟΚ χωρίς να εντυπωσιάσει πέτυχε ακόμα μία νίκη στην έδρα του απέναντι σε μια αξιόμαχη ομάδα, με έναν επαγγελματικό θα λέγαμε τρόπο, καθώς οι παίκτες του Λουτσέσκου δεν έβγαλαν πολλές φάσεις στο σημερινό ματς. Ο Απόλλων από την άλλη έδειξε πως σίγουρα χρειάζεται περισσότερη ουσία όταν επιτίθεται και σαφώς περισσότερες λύσεις.

ΠΑΟΚ:

Παχαλάκης,Μάτος,Βαρέλα,Κρέσπο,Βιεϊρίνια,Μαουρίσιο,Σάκχοφ,Ζαμπά(78΄Καρέλης),Πέλκας,Μπίσεσβαρ(87΄Λημνιός),Πρίγιοβιτς(80΄Άκπομ).

Προπονητής: Ραζβάν Λουτσέσκου

Απόλλων Σμύρνης:

Χουάντερσον,Ναδάλες(68΄Σικαμπάλα),Τζανετόπουλος,Βαφέας,Στάθης,Κονέ,Κοντοές,Ντ΄Ούρσο,Τριάδης(85΄Γκαρός),Μάντζιος,Μπεντινέλι(58΄Γκίνο).

Προπονητής: Γιάννης Μαντζουράκης.