Ο Πάνος Τραφαλής καταθέτει στο debut.gr την άποψη του για τον Ουίλιαμς Γκος. Ενθουσιώδης, νικητής και ανυπόμονος που θα παίξει στην ίδια ομάδα με τον Σπανούλη, ο Γκος φιλοδοξεί να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης με τον Ολυμπιακό. Οι "ερυθρόλευκοι" τον πιστεύουν και ευελπιστούν να αναδειχθεί σε μεγάλο πρωταγωνιστή. Άλλωστε, αυτός είναι το στοίχημα του φετινού Ολυμπιακού.

Ο πρώτος αθλητής που αποκτήθηκε το καλοκαίρι από την ομάδα του Ολυμπιακού είναι και αυτός που αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα για τον Ντέιβιντ Μπλάτ και τον κόσμο των Πειραιωτών. Ο λόγος φυσικά για τον Νάιτζελ Ουίλιαμς Γκος. Ο 24χρονος Αμερικανός υπέγραψε κλειστό τριετές συμβόλαιο, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τον τρόπο που η διοίκηση έκλεινε παίχτες στο πρόσφατο παρελθόν (συνήθως ήταν 1+1+1 τα συμβόλαια σε αντίστοιχες περιπτώσεις).

Η προκειμένη διαχείριση του συμβολαίου του Γκος από τον Ολυμπιακό υποδηλώνει πως οι “ερυθρόλευκοι” υπολογίζουν αρκετά στις δυνατότητες του Αμερικανού και τον εμπιστεύονται για τις επόμενες σεζόν. Ο Γκος διαθέτει κάποια χαρακτηριστικά που ταιριάζουν άψογα με τη φιλοσοφία που προσπαθεί να εδραιώσει ο Ντέιβιντ Μπλατ. Ήδη από τα πρώτα ματς της σεζόν μπορούμε να διακρίνουμε τις φιλοδοξίες του προπονητή των “ερυθρολεύκων” για ένα παιχνίδι βασισμένο στην ταχύτητα και το γρήγορο “transition”, δηλαδή την γρήγορη μεταφορά της μπάλας από την άμυνα στην επίθεση. Ακόμα, το “zone press” θα αποτελεί συστατικό στοιχείο του φετινού Ολυμπιακού και κάτι που ταιριάζει στο παιχνίδι του Αμερικανού.

ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΈΝΟΥΜΕ ΑΠΌ ΕΚΕΊΝΟΝ:

  • Σίγουρα την ταχύτητα. Ο Γκος είναι ένας γρήγορος παίχτης και μπορεί να μεταφέρει την μπάλα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από την μία μπασκέτα στην άλλη.
  • Απόρροια της ταχύτητας του είναι και η εκκίνηση που διαθέτει. Μπορεί να ξεμαρκαριστεί εύκολα από τον προσωπικό του αντίπαλο χάριν στην δυναμική του εκκίνηση.
  • Το καλό του σουτ. Ο Γκος διαθέτει αρκετά καλό σουτ τόσο από μέση απόσταση όσο και έξω από τα 6.75. Έτσι, είναι σχεδόν σίγουρο πως αν τον αφήσεις αμαρκάριστο θα σε τιμωρήσει.
  •  Η αγαπημένη του κίνηση είναι το “floater”. Το έκανε αρκετά συχνά στην πρώην ομάδα του την Παρτίζαν, ενώ έχει ήδη σκοράρει έτσι στα πρώτα του παιχνίδια με την “ερυθρόλευκη” φανέλα.
  • Την αμυντική του προσήλωση. Ο Γκος είναι ιδιαίτερα ικανός αμυντικός, κάτι που είχαν επισημάνει ειδικοί αναλυτές του NBA. Όταν ο Γκος επιλέχθηκε στον δεύτερο γύρο του “draft” από τους Τζαζ στη θέση 55, οι αναλυτές έκαναν λόγο για έναν παίχτη με μεγάλο άνοιγμα χεριών, κάτι που του δίνει τη δυνατότητα να μαρκάρει πολλές θέσεις αμυντικά.
  • Τα λάθη που θα κάνει. Φυσικά ένας παίχτης της ηλικίας του (έχει κάνει μόλις μία επαγγελματική σεζόν με την Παρτίζαν) θα κάνει αρκετά λάθη. Ο Γκος δεν έχει εμπειρία από την “Euroleague”, ωστόσο εξαρτάται από τον ίδιο το πόσο γρήγορα θα προσαρμοστεί σε αυτό το επίπεδο.

Τα πρώτα δείγματα:

Στα πρώτα παιχνίδια του με τον Ολυμπιακό ο Γκος έχει καταφέρει να τραβήξει τα βλέμματα. Στο πλαίσιο του “Gomelsky Cup” o Ολυμπιακός αντιμετώπισε την Ούνιξ Καζάν στη Ρωσία. Ο 24χρονος “point guard” σκόραρε 22 πόντους συνολικά, οι έξι εκ των οποίων σημειώθηκαν στο τελευταίο λεπτό του αγώνα. Ο Αμερικανός σκόραρε μάλιστα ένα φοβερό “buzzer beater” στέλνοντας το ματς στην παράταση, αφού πρώτα χόρεψε την μισή ομάδα της Ούνιξ, επιδεικνύοντας τρομερές επιθετικές αρετές.

Στο τελευταίο χρονικά παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον Χολαργό ο Γκος σκόραρε έξι πόντους, ενώ μάζεψε επίσης τρία ριμπάουντ, μοίρασε πέντε ασίστ και σημείωσε δύο κλεψίματα. Στα αξιοσημείωτα του ματς ήταν οι συνεργασίες του με τον Πρίντεζη, καθώς και το ταχύτατο “transition” που πραγματοποίησε στην β’ περίοδο, όπου κατέβασε την μπάλα μέσα σε μόλις τέσσερα δευτερόλεπτα και πάσαρε στον Έλληνα “Forward” ο οποίος σκόραρε λέι-άπ και μία βολή, έπειτα από το φάουλ που το έγινε.

Ο Γκος έχει δηλώσει πως θα συνεισφέρει είτε σκοράροντας είτε φτιάχνοντας το παιχνίδι για τους συμπαίχτες του. Δείχνει να αντιλαμβάνεται τον ρόλο του στην ομάδα και φιλοδοξεί να κατακτήσει τόσο το πρωτάθλημα όσο και την Ευρωλίγκα. Απομένει να δούμε εάν θα δικαιώσει τις προσδοκίες που υπάρχουν γι’ αυτόν, καθώς και την εκτίμηση των αναλυτών ότι μπορεί να εξελιχθεί σε “Rooky player of the year”.

https://youtu.be/KGBjEVbpWUQ