Το debut.gr αναλύει και ερμηνεύει τις κινήσεις του μπασκετικού Ολυμπιακού το καλοκαίρι και βγάζει κάποια χρήσιμα συμπεράσματα από τα φιλικά προετοιμασίας.

Τρεις μέρες πριν από την έναρξη της Basket League και περίπου δέκα μέρες πριν την αναμενόμενη πρεμιέρα της Ευρωλίγκα, θαρρώ πως ήρθε η ώρα να ξετυλίξουμε το κουβάρι του μπασκετικού Ολυμπιακού, για τις κινήσεις της ομάδας στην off-season καθώς και τις πρώτες εντυπώσεις είτε καλές είτε κακές από τα πρώτα της φιλικά.

Οφείλουμε να παραδεχτούμε πως το στρατόπεδο των ερυθρόλευκων βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας τους καθώς μετά από δύο χρόνια άκαρπων προσπαθειών για κατάκτηση κάποιου τίτλου, η ομάδα αποφάσισε να αλλάξει εξ ολοκλήρου ώστε να μην επαναλάβει τα ίδια λάθη. Σε αυτή τη προσπάθεια λοιπόν, η διοίκηση αποφάσισε να εμπιστευτεί την τεχνική ηγεσία της ομάδας σε ένα κατ’ εμέ από τα δυνατότερα μυαλά που υπάρχουν στους ευρωπαϊκούς πάγκους αυτή τη στιγμή, στον Ντέιβιντ Μπλάντ ο οποίος καθ’όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας και μετά το πέρας των φιλικών προσπαθεί να δημιουργήσει ένα φρέσκο και πιο αθλητικό σύνολο όπου μέσα από την δική του ιδιαίτερη αγωνιστική φιλοσοφία του θα καταφέρει να φτάσει στους στόχους του. Αν θέλουμε δηλαδή να μιλήσουμε και να εμμείνουμε στην φιλοσοφία του κόουτς, θα μπορούσαμε να πούμε πως τουλάχιστον για φέτος ο Ολυμπιακός θα βρίσκει ρυθμό όχι από την άμυνα αλλά από την επίθεσή.

Παράλληλα όμως, ας ανοίξουμε το κεφάλαιο μεταγραφών που τόσο πολύ συζητήθηκε τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Ας ξεκινήσουμε από τη μέχρι στιγμής έκπληξη αυτού του ρόστερ στα φετινά φιλικά. Δεν είναι άλλος από τον Βεζένκοφ, ο οποίος μέχρι ώρας δείχνει να μπορεί να σηκώσει το βάρος μαζί με τον Πρίντεζη στη θέση ‘4’. Άλλωστε φαίνεται πως για το επιθετικό playbook του Μπλάντ η προσθήκη ενός ικανού strech-4 με έφεση στο μακρινό σουτ είναι αρκετά σημαντική. Ανεβαίνουμε λοιπόν θέσεις για να πούμε πως ο αμερικανοισραηλινός κόουτς επιδίωκε στο ‘2’ και στο ‘3’ παίκτες πολυθεσίτες με δυνατά κορμιά και πολλά τρεξίματα οπού μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις match up άμυνες. Άλεξ Τουπάν και Γιάνις Τίμα είναι οι δύο που καλούνται να σηκώσουν αυτό το δύσκολο φορτίο. Τέλος, να κλείσουμε με τους δύο κλασσικούς παίκτες Μπλάντ που ήρθαν το καλοκαίρι στην ομάδα. Γουίλιαμς Γκος και Ζακ Λεντέι. Πολλά κοινά οι δυο τους. Θεωρητικά άγνωστοι στο ευρύ κοινό με θέληση να ανεβούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα σκαλοπάτια προς τη κορυφή. Αρχικά ο Γκος όπως φάνηκε και στα φιλικά διαθέτει αρκετά καλά στοιχεία στο παιχνίδι του καθώς πρόκειται για έναν παίκτη με πολλές ικανότητες στο επιθετικό κομμάτι. Ωστόσο, μέσα από το παιχνίδι του Μπλάντ και το υψηλό επίπεδο της Ευρωλίγκα θα πρέπει να ωριμάσει μπασκετικά καθώς έδειξε ότι υποπέφτει σε αρκετά επιπόλαια λάθη. Από την άλλη πλευρά, ο Ζακ Λεντέι είναι ο κλασσικός σέντερ που ταιριάζει σε αυτή τη φιλοσοφία. Γρήγορο μπάσκετ, συνεχείς αλλαγές στα σκριν της επίθεσης με ικανότητα στο 1v1 αλλά και στις επιθέσεις με πλάτη. Ο Ζακ μπορεί να εξελιχθεί σε λίρα 100 για την ομάδα των ερυθρόλευκων αρκεί να βελτιώσει τις άμυνες του σε low-post καταστάσεις. Οι ήδη υπάρχοντες παίκτες στο ρόστερ(Σπανούλης, Πρίντεζης, Παπανικολάου, Μιλουτίνοφ) θα προσπαθήσουν  να δέσουν αρμονικά την εμπειρία με το ταλέντο και την θέληση η ομάδα να φτάσει ψηλά.

Πάμε όμως όλα αυτά να τα δούμε στη πράξη. Τα φιλικά της ομάδας στην περίοδο της προετοιμασίας έδωσαν πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα για το τρόπο σκέψης και τη φιλοσοφία της  ομάδας ωστόσο κατέδειξαν και ορισμένες αδυναμίες. Πιο συγκεκριμένα,ο κόουτς ποντάρει στις iso καταστάσεις σημαντικά και έχει επενδύσει σε αυτές ένα σημαντικό κομμάτι της επιθετικής του φιλοσοφίας. Εκτός από τις καταστάσεις αυτές, πολλά και συνεχόμενα σκριν μακριά από την μπάλα καθώς και συνεχείς κοψίματα διαποτίζουν τον τρόπο παιχνιδιού των ερυθρολεύκων. Φυσικά το 70-75% των επιθέσεων γίνονται σε 8-10 δευτερόλεπτα ενώ όταν η ομάδα δέχεται καλάθι, υπάρχει ρητή εντολή ο ψηλός να παίρνει τη μπάλα για γρήγορη επαναφορά ώστε ο play maker να τρέξει την ομάδα. Επιπλέον, μου αρέσει πολύ που ο προπονητής του Ολυμπιακού όταν κάτι στραβώνει ανακατεύει τα πράγματα. Μπορεί να του βγει, μπορεί κι όχι, αλλά σίγουρα προσπαθεί να τα αλλάξει. Ακόμα στα τελευταία φιλικά κυρίως είδαμε αρκετά ψηλά σχήματα με Τουπάν στο ‘2’, Πρίντεζη στο ‘3’, Βεζένκοφ στο ‘4’, Μιλουτίνοφ στο ‘5’,δείγμα το πόσο ο κόουτς επιδιώκει να θωρακίσει την άμυνά του. Στα μείον ωστόσο, περιλαμβάνεται το γεγονός ότι όσο εύκολα μπορεί η ομάδα να σκοράρει σε πρωτεύοντα και σε δευτερεύοντα αιφνιδιασμό τόσο εύκολα μπορεί να δεχτεί καλάθι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Είναι χαρακτηριστικό πως στο προτελευταίο φιλικό με την Εφές στα πλαίσια του Gomelsky Cup, στο δεύτερο δεκάλεπτο, οι αντίπαλοι σκόραρε 30 πόντους εκ των οποίων οι 14 στον αιφνιδιασμό. Τέλος, οφείλουμε να τονίσουμε πως άλλο γρήγορο και άλλο βιαστικό μπάσκετ. Είναι ακόμα νωρίς για συμπεράσματα αλλά δεν χρειάζονται επιπόλαια λάθη για να λέμε ότι η ομάδα τρέχει.

Κλείνοντας, θα ξαναπούμε πως η ομάδα αλλάζει σελίδα και φιλοσοφία. Αυτόματα αυτό προϋποθέτει χρόνο και υπομονή. Οι ήττες θα έρθουν και μπορεί να έρθουν και αρκετά νωρίς χρονικά. Ας μην προτρέχουμε και ας προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε σε βάθος χρόνου το πρότζεκτ του Μπλάντ στην ομάδα…