Ήρωας; Κέρβερος; Τι είναι τελικά ο Νταβίντ Ντε Χέα; Το Debut.gr αφιερώνει λίγο χρόνο στον σπουδαίο κίπερ.

ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΣ ΣΤΑ ΒΑΣΑΝΑ

Γεννημένος στη Μαδρίτη, στις 7 Νοεμβρίου του 1990, ο Νταβίντ Ντε Χέα Κιντάνα, όπως είναι το πλήρες όνομά του, είχε από τη …σύλληψή του το ποδόσφαιρο στο αίμα του. Και αυτό γιατί ο πατέρας του, Χοσέ Ντε Χέα , έπαιζε στη Χετάφε ως τερματοφύλακας. Μετέπειτα, ο Χοσέ ήταν ο καλύτερος προσωπικός προπονητής για τον μικρό Νταβίντ. Παρακολουθούσε όλες του πις προπονήσεις και τους αγώνες και τον συμβούλευε συνεχώς, ώστε να γίνει καλύτερος.

Ο Ντε Χέα στα 13 του πήγε στην ακαδημία της Ατλέτικο Μαδρίτης. Μέχρι να φτάσει εκεί όμως, κρύβεται μια μικρή ιστορία. Ο προπονητής του στο σχολείο, Χουάν Λουίς Μαρτίν, τον πιστεύει πολύ. Μετά από ένα παιχνίδι με την ακαδημία της Ατλέτικο, ο Μαρτίν τον προτείνει στον κόουτς των πιτσιρικάδων των «Ροχιμπλάνκος». Μάλιστα, λέει ότι για τον Ντε Χέα ενδιαφέρεται και η Ράγιο Βαγιεκάνο, και αν δε βιαστούν το παιδί θα πάει εκεί. Έτσι, στα 13 του εντάσσεται στην Ατλέτικο, την οποία υποστήριζε και ως οπαδός. Διάλεξε βλέπετε αυτήν την πλευρά της Μαδρίτης, και όχι τη «βασιλική».

Όπως περιγράφει ο ίδιος ο Ντε Χέα, η μητέρα του τον ελέγχει συνεχώς αν είναι συνεπής και στις σχολικές του υποχρεώσεις, ενώ ο πατέρας τουταξιδεύει καθημερινά για να τον βλέπει στις προπονήσεις!

Η ΠΟΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΤΟΥ

Το ταλέντο του Ντε Χέα γίνεται φανερό σε συμπαίκτες και προπονητές, καθώς περνάνε τα χρόνια στις μικρές ομάδες της Ατλέτικο. Τελικά, θα υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο και θα κάνει το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα το 2009.

Ήταν ένα παιχνίδι Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στην Πόρτο. Ο Ρομπέρτο αποχωρεί τραυματίας και ο Ντε Χέα καλείται να υπερασπιστεί στα 18 του χρόνια την εστία των «Ροχιμπλάνκος» στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

Το παιχνίδι εξελίσσεται άσχημα για τον νεαρό, που δέχεται 2 γκολ στα τελευταία λεπτά και φέρει ευθύνη στην ήττα της ομάδας του.

Τρεις μέρες αργότερα θα πιάσει πέναλτι στη νίκη με 2-1 της Ατλέτικο επί της Σαραγόσα. Θα γίνει ο βασικός γκολκίπερ της ομάδας μέχρι το τέλος της σεζόν, και θα συμβάλλει τα μέγιστα στην κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ.

Η ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΣΤΗ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ

Το καλοκαίρι του 2011 η Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ αναζητά τερματοφύλακα. Ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον βλέπει τον Φαν Ντερ Σαρ να εγκαταλείπει και παίζει την τύχη του με τον Νταβίντ Ντε Χέαα. Πιστεύει τόσο πολύ τον Ισπανό, που θα χάσει ένα ματς της Γιουνάϊτεντ για να τον παρακολουθήσει. Ήταν η 1 από τις 2 φορές που έχασε ματς της ομάδας του. Η άλλη ήταν στον γάμο του γιου του.

Ο Φέργκιουσον είναι πεπεισμένος ότι ο Ντε Χέα θα γίνει το επόμενο μεγάλο Νο.1 των «Μπέμπηδων» και ξοδεύει 25εκ. ευρώ για να τον φέρει στο «Ολντ Τράφορντ». Μαζί με τον Ντε Χέα μετακομίζουν στο Μάντσεστερ και οι γονείς του, με τους οποίους διατηρεί απίστευτη σχέση μέχρι σήμερα.

Στη Γιουνάϊτεντ θα περάσει δύσκολες στιγμεές αμφισβήτησης. Όταν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας ο Μόγιες, ο Ντε Χέα είναι αυτός που κρατάει τα προσχήματα καιχαρίζει βαθμούς στην ομάδα, οι οποίοι έρχονταν με το …σταγονόμετρο.

Η προσφορά του θα αναγνωριστεί και θα κερδίσει το βραβείο του καλύτερου παίκτη της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ για τη σεζόν 2013-2014. Το ίδιο βραβείο θα το πάρει και το 2015-2016.

Υπό τον Ζοζέ Μουρίνιο, ο Ντε Χέα έχει εξελιχθεί κυριολεκτικά σε πύργο για τους «Κόκκινους Διαβόλους». Έχει προσθέσει στο παλμαρέ του μερικές απίθανες αποκρούσεις και είναι ίσως ο πιο αποτελεσματικός τερματοφύλακας στον κόσμο τα τελευταία χρόνια.

Πιο πρόσφατο δείγμα της κλάσης του η τρομερή εμφάνιση του στο «Σάντσεθ Πιθχουάν», με χάϊλάϊτ την απίθανη επέμβασή του στην κεφαλιά του Μουριέλ.

Έχει προλάβει να κατακτήσει 1 φορά την Πρέμιερ Λιγκ το 2013, και το Γιουρόπα Λιγκ της χρονιάς που μας πέρασε.

Η ΡΕΑΛ ΚΑΡΑΔΟΚΕΙ

Διακαής πόθος του Φλορεντίνο Πέρεθ, ο Νταβίντ Ντε Χέα αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα πιο καυτά ονόματα του προσεχούς καλοκαιριού.

Η «Βασίλισσα» είναι έτοιμη να προσφέρει γη και ύδωρ για να τον κάνει ξανά κάτοικο Μαδρίτης, ο ίδιος δεν έχει ανανεώσει ακόμα με τη Γιουνάϊτεντ και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν.

Η αλήθεια είναι ότι ο Ντε Χέα θέλει να κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ. Είναι ο κορυφαίος και έχει στόχο την κορυφή της Ευρώπης. Η προοπτική της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ να κατακτήσει το βαρύτιμο τρόπαιο θα παίξει τον πιο σπουδαίο ρόλο στην παραμονή του στο «Ολντ Τράφορντ».