Το debut.gr αναλύει τους δύο αγώνες που έδωσε η Εθνική μας ομάδα με Σερβία και Γεωργία σφραγίζοντας παράλληλα το εισιτήριο για τη τελική φάση της Κίνας.

Εικοσιέξι διαφορετικοί παίχτες, οχτώ διαφορετικές 12αδες, οχτώ διαφορετικές πεντάδες, οχτώ νίκες σε οχτώ ματς. Ο απολογισμός; Το εισιτήριο για τα τελικά του παγκοσμίου κυπέλλου στη Κίνα τον Αύγουστο του 2019. Τα ματς του Σεπτεμβρίου με Σερβία και Γεωργία σφράγισαν για τα καλά τη πρόκριση της επίσημης αγαπημένης στη πόλη του μεταξιού και έδειξαν ότι η Εθνική μας αρχίζει να φέρνει στη επιφάνεια όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που αγαπήσαμε και λατρέψαμε στην Εθνική μέχρι το 2009(όταν ήρθε και το τελευταίο χρονικά μετάλλιο). Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή (όχι από εκείνο το μυθικό μπάζερ του Αθηναίου στο Λέστερ αλλά από το βράδυ της Πέμπτης στη μεγάλη κόντρα με τους Σέρβους).

Από το ξεκίνημα του αγώνα, όταν ο Θανάσης Σκουρτόπουλος επέλεξε ένα ψηλό αρχικό σχήμα (Καλάθης, Παπανικολάου, Παπαπέτρου, Πρίντεζης, Μπουρούσης) έγινε σαφές ότι η Ελλάδα ήθελε να “ματσάρει” το ύψος των Σέρβων στην περιφέρεια και ειδικά του Μπογκντάνοβιτς.  Όσο το παιχνίδι εξελισσόταν, έγινε σαφές ότι τον γκαρντ των Kings θα τον μάρκαραν εκ περιτροπής όλοι οι… ημίψηλοι της Εθνικής. Συνολικά πέντε παίκτες «χρεώθηκαν» το μαρκάρισμα του άλλοτε παίκτη της Φενέρμπαχτσε. Ο λόγος για τους Παπανικολάου, Παπαπέτρου, Βασιλόπουλο, Αντετοκούνμπο και για ένα μικρό διάστημα ο Καλάθης. Αυτή η.. σκυταλοδρομία ήταν λογικό κάποια στιγμή να κουράσει τον Σέρβο, ο οποίος – όπως όλοι οι παίκτες βέβαια – δεν είναι σε καλή αγωνιστική κατάσταση λόγω εποχής. Το αποτέλεσμα ήταν να σημειώσει μεν 19 πόντους, αλλά με 6/19 σουτ (3/12 εκ των οποίων τρίποντα), 3 λάθη και 2 ασίστ. Η ελλιπής λοιπόν υποστήριξη των συμπαιχτών του σούπερ σταρ των Σακραμέντο Κίνγκς σε συνδυασμό με το εκπληκτικό παιχνίδι των Μπουρούση και Πρίντεζη έδωσαν τη νίκη στους παίχτες του Θανάση Σκουρτόπουλου. Η αλήθεια είναι όμως ότι ήταν μία καλή νίκη αυτοπεποίθησης για την Εθνική Ανδρών, η οποία τα τελευταία χρόνια είχε βρει – όπως και παλαιότερα – τον μπελά της από τους ταλαντούχους Σέρβους. Στο φινάλε ωστόσο, η συγκεκριμένη νίκη την έφερε απλώς ένα βήμα πιο κοντά στον αρχικό της στόχο: Την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας. Όπως είπε και ο Γιώργος Πρίντεζης, υπάρχει πολύς χρόνος μέχρι τότε.

Σειρά έχει η Γεωργία. Όλο το ματς κυριολεκτικά σε μία φάση.  Ο Παπανικολάου πήρε το ριμπάουντ στα 4” και ενώ το σκορ ήταν 85-84 υπέρ των Γεωργιανών, έδωσε αμέσως στον Καλάθη, ο οποίος δεν λειτούργησε εγωιστικά, είδε τον συμπαίκτη του να τρέχει, του επέστρεψε την μπάλα και του έδωσε την ευκαιρία για το λέι απ, ακριβώς με τη λήξη. Ο Νικ Καλάθης έκανε το παιχνίδι της ζωής του. Οι 31 πόντοι του είναι ρεκόρ καριέρας σε όλες τις διοργανώσεις και τιμώρησε έτσι (μετά τον Τζόρτζεβιτς) και τον Ζούρο που τον άφησε να σουτάρει. Είχε και 5 ριμπάουντ και 7 ασίστ και 34 στο σύστημα αξιολόγησης. Είχε όμως και άξιους συμπαραστάτες Ο Κώστας Σλούκας άγγιξε το τριπλ νταμπλ. Είχε 14 πόντους, 8 ριμπάουντ, 8 ασίστ και 27 στην αξιολόγηση. Ο Κώστας Παπανικολάου είχε 15 πόντους, 5 ριμπάουντ, 18 στην αξιολόγηση και το νικητήριο καλάθι. Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο είχε +16 όσο βρισκόταν στο παρκέ, είχε δηλαδή την μεγαλύτερη προσφορά απ’ όλους. Έπαιξε ”3”, έπαιξε ”4”, έπαιξε ”5” και έκανε δύσκολη τη ζωή του Σενγκέλια, ο οποίος έβαλε 22 πόντους με 9/25 σουτ. Ο Ιωάννης Παπαπέτρου έπαιξε κι αυτός “3”, “4”, 5″ και είχε 9 πόντους και 11 στην αξιολόγηση. Ο Βαγγέλης Μαργαρίτης έπαιξε 8 λεπτά – κι αυτός σέντερ – και πρόλαβε να βάλει 5 πόντους και να έχει +6 όσο βρισκόταν στο παρκέ… Όπως καταλαβαίνουμε λοιπόν το -17 του πρώτου ημιχρόνου εξανεμίσθηκε και το small ball του δευτέρου ημιχρόνου(σχήματα με το Θανάση και Ιωάννη στο 5) έφεραν τη μεγάλη ανατροπή αλλά και τη πρόκριση στο στρατόπεδο της Εθνικής.

Ο δρόμος λοιπόν  προς την Κίνα άρχισε με το νικητήριο τρίποντο του Γιάννη Αθηναίου στο Λέστερ και «σφραγίστηκε» με το λέι απ του Κώστα Παπανικολάου στην Τιφλίδα… Απομένουν τέσσερα ματς για να ολοκληρωθούν τα προκριματικά και η Ελλάδα έχει ήδη προκριθεί. Είναι η πρώτη χρονικά από την ευρωπαϊκή ζώνη και παρότι δεν πρόκειται για “άλλον έναν θρίαμβο του ελληνικού μπάσκετ”, είναι σαφώς στιγμές που μας κάνουν να ευχαριστιόμαστε. Και το βίντεο της φάσης αυτής, θα μείνει στην ιστορία, μαζί με άλλες μεγάλες στιγμές της Εθνικής. Κι ας μην έδωσε τίτλο.

Υ.Γ1: Αν έπρεπε να κρατήσω μια εικόνα από όλα αυτά τα περίφημα παράθυρα της FΙΒΑ είναι το Καλάθη του Παναθηναϊκού στο χθεσινό ματς να τρέχει και να αγκαλιάζει τον Παπανικολάου του Ολυμπιακού, ο Σλούκας της Φενέρ να πηδάει από πάνω τους, ο Λαρεντζάκης της ΑΕΚ να φωνάζει σαν μικρό παιδί μαζί με τον Παπαπέτρου του Παναθηναϊκού και τον Μαργαρίτη του Π.Α.Ο.Κ.

Υ.Γ2: Σίγουρα ο μεγάλος πλέον ηγέτης της Εθνικής Γιάννης Μπουρούσης, το «φονικό» δίδυμο των Καλάθη, Σλούκα, ο πιο unguardable πάουερ φόργουορντ της Ευρώπης Γιώργος Πρίντεζης   η τριάδα που μπορεί να αγωνιστεί από το 2 ως το 5: Θανάσης και οι δύο Παπ αλλά και ένας εκ των παιδιών του 6/6(Λάρι, Βασιλόπουλος ή Μαργαρίτης) αξίζουν και με το παραπάνω μια θέση στη τελική 12άδα.  Δεν ξέχασα προφανώς το όνομα του Γιάννη Αντεντοκούνμπο αλλά συνεχίζω και πιστεύω πως το θέμα του αν  θα φορέσει μετά από καιρό τα γαλανόλευκα στο μεγάλο ραντεβού παραμένει ορθάνοιχτο.

Υ.Γ3: Δεν ήρθε ακόμη ή ώρα να πούμε μεγάλα λόγια. Αρχίζω όμως να βλέπω στα μάτια των διεθνών και στο γενικότερο κλίμα, τη σπίθα εκείνη που λείπει εδώ και 9 χρόνια και μας έχει στερήσει την οποιαδήποτε διάκριση δίχως αναμφίβολα να παραβλέψω τις ανορθογραφίες της ελληνικής ομοσπονδίας πάνω σε κρίσιμα ζητήματα. Σε λίγους μήνες λοιπόν τα σπουδαία…