Το Debut.gr αφιερώνει χρόνο σε έναν αλήτη της μπάλας, τον Ρικάρντο Κουαρέσμα, που δεν έμαθε να υπακούει στα «πρέπει» του ποδοσφαιρικού γίγνεσθαι.

Πριν από κάποια χρόνια, οι άνθρωποι της Σπόρτινγκ Λισαβόνας πίστευαν πως έχουν στις τάξεις τους έναν πιτσιρικά που με την πάροδο των ετών θα γίνει ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο.

Η έκρηξη και η ταχύτητα του, σε συνδυασμό με την “αλήτικη” τεχνική του έκανε τους ανθρώπους της ομάδας να είναι σίγουροι για την επιτυχία που θα έχει ο νεαρός τότε Ρικάντο Κουαρέσμα.  Τι άλλαξε στην πορεία ; Ο Πορτογάλος εξτρέμ δεν μπόρεσε ποτέ να τιθασεύσει τον εαυτό του και μέχρι σήμερα παραμένει ένας παίκτης….αλάνας.

Την ποιότητα του δεν την συναντάς ακόμα και στους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του πλανήτη, αλλά πολλές φορές σου δίνει την αίσθηση πως του αρκεί να πάρει το χειροκρότημα της εξέδρας ακόμα και αν η ομάδα του δεν κερδίσει τελικά.

https://youtu.be/q0NQv2R415w

Ο Λάζλο Μπόλονι ήταν ο άνθρωπος που τον εμπιστεύτηκε στην Σπόρτινγκ και τον ανέβασε στην πρώτη ομάδα. Μια σεζόν μετά πήρε μεταγραφή στη Μπαρτσελόνα και όλα έδειχναν να έχουν πάρει το δρόμο τους. Τότε ήταν που έκαναν την εμφάνιση τους τα πρώτα σημάδια απειθαρχίας. Ο Κουαρέσμα τα “έσπασε” με τον Ράικαρντ και σε συνδυασμό με την πολύ μέτρια χρονιά του, είδε την πόρτα της εξόδου.

Η τότε πρωταθλήτρια Ευρώπης, Πόρτο, δεν φοβήθηκε και πήρε το ρίσκο να εμπιστευτεί έναν ποδοσφαιριστή που είχε πάνω του την ταμπέλα του προβληματικού. Οι “δράκοι” και ο Ζοσέ Μουρίνιο δικαιώθηκαν για την επιλογή τους και στα τέσσερα χρόνια που έμεινε στο “Νταγκάο” πήρε τρία πρωταθλήματα, αν και κατά καιρούς δέχτηκε έντονη κριτική για την αγαπημένη του…κατάχρηση ντρίμπλας.

Ο Special One ήταν από τους ανθρώπους που πίστεψαν πολύ στον Κουαρέσμα και το 2008 τον πήρε μαζί του στην Ίντερ. Ο Πορτογάλος εξτρέμ είχε μια δεύτερη ευκαιρία να κάνει κάτι καλό στο εξωτερικό, αλλά και πάλι κινήθηκε στην μετριότητα.

Ακολούθησε το πρώτο πέρασμα από τη Μπεσίκτας, αλλά μια λογομαχία με τον Κάρλος Καρβαλιάλ, το Μάρτιο του 2012 ήταν αρκετή για να τον φέρει ξανά στο περιθώριο.

Η επιστροφή στην Πόρτο ήταν μονόδρομος και όλα έδειχναν να φτιάχνουν ξανά, μέχρι τη στιγμή που ο Κουαρέσμα άνοιξε το στόμα του χωρίς να βουτήξει τη γλώσσα στο μυαλό του. Ο διεθνής εξτρέμ μίλησε με κολακευτικά λόγια για τον Ζεσούς που τότε ήταν στην Μπενφίκα, με αποτέλεσμα να δει την πόρτα την εξόδου μετά από 1.5 χρόνο παρουσίας.

Ο 34χρονος έχει αποδείξει πως έχει μια ιδιαίτερη αγάπη στις πρώην και έτσι το καλοκαίρι του 2015 επέστρεψε στη Μπεσίκτας που μέχρι σήμερα λατρεύεται σαν θεός.

Η μεγάλη αστάθεια στην καριέρα του επηρέασε και την πορεία του με τα χρώματα της Πορτογαλίας. Μπορεί να είναι διεθνής από το 2003, αλλά κατά καιρούς δεν έχει δει το όνομα του στις κλήσεις του εκάστοτε ομοσπονδιακού τεχνικού. Από τότε που ανέλαβε ο Φερνάντο Σάντος, ο Κρουαρέσμα είναι σταθερά μέσα στο ρόστερ της Πορτογαλίας, χωρίς να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλα τα ματς.

Ο πρώην προπονητής της ΑΕΚ είναι ένας από τους λίγους που κατάφεραν να αξιοποιήσουν το τρομερό ταλέντο αυτού τη παίκτη γνωρίζοντας τον απρόβλεπτο χαρακτήρα του. Σε μια συντηρητική ομάδα σαν την Πορτογαλία, το να έχεις έναν ποδοσφαιριστή σαν τον Κουαρέσμα στον πάγκο είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να ζητήσει ο ένας τεχνικός.

Πάντα θα υπάρχει η κουβέντα για το που μπορούσε να φτάσει ο Κουαρέσμα αν είχε το μυαλό του Κριστιάνο,αλλά όταν βλέπουμε αυτά τα “αλήτικα” πλασέ με το εξωτερικό, απλά θα τα απολαμβάνουμε και θα ευχαριστούμε τον θεό της μπάλας που μας έδωσε τον Ρικάρντο Κουαρέσμα.