Η μεταγραφική περίοδος στην Ισπανία συνεχίζεται (μέχρι και την 31η Αυγούστου) με τη Μπαρτσελόνα να έχει προχωρήσει σε αρκετές κινήσεις, με στόχο την επιστροφή του ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λίγκ στο “Καμπ Νόου”. Ωστόσο, κατά την προσωπική μου άποψη (αλλά και αρκετών Ελλήνων και ξένων ρεπόρτερ), η καλύτερη “προσθήκη” της διοίκησης, δεν είναι κάποιου ποδοσφαιριστή, αλλά του […]

Η μεταγραφική περίοδος στην Ισπανία συνεχίζεται (μέχρι και την 31η Αυγούστου) με τη Μπαρτσελόνα να έχει προχωρήσει σε αρκετές κινήσεις, με στόχο την επιστροφή του ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λίγκ στο “Καμπ Νόου”. Ωστόσο, κατά την προσωπική μου άποψη (αλλά και αρκετών Ελλήνων και ξένων ρεπόρτερ), η καλύτερη “προσθήκη” της διοίκησης, δεν είναι κάποιου ποδοσφαιριστή, αλλά του -εδώ και δύο μήνες- τεχνικού διευθυντή, Ερίκ Αμπιντάλ!

Ήταν 7 Ιουνίου, όταν ο καταλανικός σύλλογος ανακοίνωνε την πρόσληψη του παλαίμαχου Γάλλου μπακ, ο οποίος πήρε τη θέση του -αποτυχημένου- Ρόμπερτ Φερνάντεθ. Ο πρώην παίκτης της Μπάρσα, ο οποίος πέρασε και από τη χώρα μας για χάρη του Ολυμπιακού, “έπεσε με τα μούτρα” στη δουλειά από την πρώτη μέρα. Τα αποτελέσματα; Άκρως ικανοποιητικά, τόσο για τους διοικούντες, τον προπονητή και την ομάδα, όσο και για τους -πολύ απαιτητικούς- φίλους της ομάδας.

Πάμε να δούμε αναλυτικά τις κινήσεις που φέρουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή του 38χρονου Γάλλου (Ο Βραζιλιάνος χαφ Αρτούρ Μέλο δεν αναφέρεται διότι είχε ήδη συμφωνήσει πριν αναλάβει ο Αμπιντάλ) :

ΗΡΘΑΝ: 

Κλεμάν Λενγκλέ (από Σεβίλλη) έναντι 35.900.000 ευρώ

Μαλκόμ (από Μπορντό) έναντι 41.000.000 ευρώ

Αρτούρο Βιδάλ (από Μπάγερν Μονάχου) έναντι 18.000.000

Μουσά Γουαγκέ -για τη β’ ομάδα- (από Όιπεν) έναντι 5.000.000 ευρώ

ΕΦΥΓΑΝ:

Ζεράρ Ντεουλοφέου (για Γουότφορντ) έναντι 13.000.000 ευρώ

Παουλίνιο (για Γκουαντζού) δανεικός με υποχρεωτική οψιόν αγοράς 50.000.000 ευρώ

Λούκα Ντίν (για Έβερτον) έναντι 20.200.000 ευρώ

Αλέις Βιδάλ (για Σεβίλλη) έναντι 8.500.000 ευρώ

Αντρέ Γκόμες (δανεικός στην Έβερτον)

Γέρι Μίνα (για Έβερτον) έναντι 30.250.000 ευρώ + μπόνους

Σέρτζι Παλένσια (δανεικός στη Μπορντό)

Μάρλον Σάντος (για Σασουόλο) έναντι 6.000.000 ευρώ

ΕΞΟΔΑ : 130.900.000 ευρώ*                   ΕΣΟΔΑ*: 127.950.000 ευρώ

*σε αυτά υπολογίζονται : η αγορά του Αρτούρ (31.000.000) και τα χρήματα που θα εισπραχθούν το Δεκέμβριο για λογαριασμό του Παουλίνιο (50.000.000).

Κοιτάζοντας τα παραπάνω, εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα πως η δουλεία του “Άμπι” είναι άκρως σημαντική για τους στόχους της ομάδας. Ο -νέος- τεχνικός διευθυντής μεσολάβησε έτσι ώστε η ομάδα να αποκτήσει παίκτες νεαρούς σε ηλικία, με μεγάλο ταλέντο και potential, παράλληλα με την απόκτηση του Χιλιανού Αρτούρο Βιδάλ, ο οποίος με την εμπειρία και τις “παραστάσεις” που έχει αποκομίσει αγωνιζόμενος σε κορυφαία κλάμπ (Γιουβέντους, Μπάγερν Μονάχου) αποτελεί μια αξιόπιστη λύση στα χαφ. Από την άλλη, “ξεφορτώθηκε” παίκτες τους οποίους ο Βαλβέρδε είχε -δημοσίως- δηλώσει πως δεν επιθυμεί στο ρόστερ του, πλην του Αντρέ Γκόμες (τον οποίο ο Βαλβέρδε θέλει να στηρίξει, γι’αυτό και δόθηκε με δανεισμό) και του νεαρού Παλένσια, ο οποίος χρειάζεται χρόνο συμμετοχής.

Προσπάθεια για έναν ακόμη.

 Από τα ρεπορτάζ στην Ισπανία προκύπτει πως η ομάδα της Βαρκελώνης προσπαθεί να αποκτήσει έναν ακόμη ποδοσφαιριστή -πιθανότατα χαφ- τις εναπομείναντες μέρες. Το σενάριο αυτό στηρίζει ακόμα περισσότερο η δήλωση του Ερνέστο Βαλβέρδε “Δεν ξέρω τι θα γίνει, μένουν ακόμη κάποιες μέρες μέχρι το κλείσιμο της μεταγραφικής περιόδου”. Το όνομα που “παίζει” περισσότερο είναι εκείνο του Πολ Πογκμπά, με τον Γάλλο πρωταθλητή κόσμου να μην..απολαμβάνει και πολύ το Μάντσεστερ, κυρίως λόγω της κακής -επιβεβαιωμένα και από τους δύο- σχέσης του με τον Ζοσέ Μουρίνιο. Ωστόσο, αρκετά πιθανό είναι ο Αμπιντάλ και το επιτελείο του να εργασθούν “υπογείως”, όπως συνέβη στις περιπτώσεις Μαλκόμ και Βιδάλ (πολύ περισσότερο στην πρώτη).

Σκέψεις και για αποχώρηση(ή αποχωρήσεις).

 Εκτός όμως από μια πιθανή προσθήκη, ο “Τσινγκούρι” σίγουρα επιθυμεί και την αποχώρηση ορισμένων -ακόμη- παικτών. Σε αυτή τη λίστα βρίσκονται τα ονόματα των Πάκο Αλκάθερ, Μουνίρ Ελ’ Χανταντί και Σέρτζι Σαμπέρ, με τον τελευταίο -σύμφωνα με τα ρεπορτάζ- να αποτελεί “ξένο σώμα” στην ομάδα. Πέραν του νεαρού αμυντικού χαφ όμως, το προπονητικό επιτελείο φαίνεται να έχει δώσει το “πράσινο φως” για εύρεση προσφορών με σκοπό την αποχώρηση ενός εκ των δύο επιθετικών που αναφέρθηκαν. Ο Βαλβέρδε έχει ξεκαθαρίσει πως επιθυμεί ένα ρόστερ της τάξεως των 23-24 αθλητών και είναι φυσικό επακόλουθο πως η διοίκηση δεν επιθυμεί να κρατήσει παίκτες που δεν υπολογίζονται. Πάντως, μέχρι τη στιγμή που γράφεται το παρών κείμενο, δεν έχει υπάρξει κάποια ικανοποιητική προσφορά ως προς τους τρείς ποδοσφαιριστές. Από την πλευρά του, ο Ερίκ Αμπιντάλ κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να…”διώξει” ή να συμπεριλάβει σε κάποια πιθανή συμφωνία έναν εκ των τριών μελών της Μπάρσα.

O πιο σπουδαίος ρόλος.

 Εκτός από υπεύθυνος μεταγραφών, ο Ερίκ Αμπιντάλ είναι και ο συνδετικός κρίκος παικτών και διοίκησης. Τα περασμένα χρόνια, και κυρίως επί εποχής Ρόμπερτ Φερνάντεθ, υπήρχε ένα “ψυχρό” κλίμα μεταξύ Μπαρτομέου, συνεργατών και ποδοσφαιριστών, παρά τις -όποιες- επιτυχίες της ομάδας. Φυσικά, δεν υπήρξε και κάποιο περιστατικό που να αναδεικνύει “κακή σχέση”, όπως όμως δεν υπήρξε και κάποια ένδειξη πως οι δύο πλευρές συζητούν και αποφασίζουν μαζί για το μέλλον του συλλόγου. Το παν σε μια ομάδα, είναι οι σχέσεις μέσα σε αυτή. Αν αυτές είναι όπως πρέπει, όλα τα άλλα λύνονται. Και ο Μπαρτομέου το γνωρίζει αυτό. Γι’ αυτό ακριβώς επέλεξε και έναν άνθρωπο, που όχι μόνο αγωνίστηκε (και συνέβαλε τα μέγιστα) στην ομάδα, αλλά κυρίως που μπορεί να μιλήσει με τους παίκτες, που εμπνέει εμπιστοσύνη και σεβασμό, από τον πιο μικρό, μέχρι και το μεγάλο αρχηγό, Λιονέλ Μέσι. Ήδη, οι σχέσεις δείχνουν να βρίσκονται σε καλύτερο δρόμο, βάσει και τα όσα είπε ο Μέσι, στο φιλικό με τη Μπόκα Τζούνιορς στο “Καμπ Νόου”. Φαίνεται λοιπόν πως στη Βαρκελώνη ετοιμάζονται για…μεγάλα πράγματα. Ή και όχι. Μόνο ο χρόνος θα δέιξει!