Το Debut.gr αναλύει τις κινήσεις του Μόντσι στη Ρόμα και υποκλίνεται στον κορυφαίο τεχνικό διευθυντή του ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού πλανήτη.

Ραμόν Ροντρίγκεθ Βερντέχο. Ή αλλιώς, Μόντσι. Τον γνωρίσαμε στη Σεβίλλη, όπου παρέμεινε για 17 ολόκληρα χρόνια. Έφερε στην ομάδα της Ανδαλουσίας 9 τίτλους και εκατοντάδες εκατομμύρια από μεταγραφές. Ο Μόντσι, είναι ένας σύγχρονος αρχιτέκτονας, που έχει αντιληφθεί πριν από τον καθένα ότι το ποδόσφαιρο είναι business.

ΣΕΖΟΝ 2017/2018

Τον Απρίλιο του 2017 αποχώρησε από την αγαπημένη του Σεβίλλη και έγινε Ρωμαίος! Η συνέχεια είναι πιο ευχάριστη από αυτήν που θα φανταζόταν και ο πιο αισιόδοξος οπαδός της Ρόμα. Το καλοκαίρι μετά την πρόσληψή του, άρχισε η… γκρίνια. Οι Giallorossi μόλις έχουν χάσει το πρωτάθλημα από τη Γιούβε με 4 βαθμούς διαφορά. Όλοι περιμένουν η ομάδα να φέρει παίκτες για να αποσπάσει επιτέλους το Scudetto από τη Μεγάλη Κυρία. Ο Μόντσι αμέσως πουλάει τον Σαλάχ στη Λίβερπουλ αντί 42εκ. ευρώ. Ο καλύτερος παίκτης της Ρόμα έχει κουνήσει μαντήλι.

Ο Ισπανός τεχνικός διευθυντής δεν σταμάτησε εκεί. Ακολουθούν οι Ρούντιγκερ, Παρέντες, Έμερσον.Η απογοήτευση είναι μεγάλη, αλλά η διοίκηση εμπιστεύεται απόλυτα τον Μόντσι. Με 5εκ. φέρνει για βασικό αριστερό μπακ τον έμπειρο Κολάροφ. Με 3,2εκ. τον Φεντερίκο Φάζιο και με 8εκ. τον Ζουάν Ζεσούς. Δύο δυνατούς κεντρικούς αμυντικούς για να πλαισιώσουν τον Μανωλά. Στην επίθεση με συνολικά 23,4εκ. υπογράφει τους Ουντέρ, Ντεφρέλ και Σικ. Ονόματα που σίγουρα δεν προκαλούν αίσθηση. Όμως ο Μόντσι ξέρει…

Το ταμείο στη μεταγραφική περίοδο 2017/18 λέει 149,75εκ. έσοδα και 93,45εκ. έξοδα. Το πρόσημο είναι θετικό κατά 56,3εκ.ευρώ! Ο Μόντσι παίρνει τη μεγάλη απόφαση και τοποθετεί στον πάγκο της Ρόμα τον Εουσέμπιο Ντι Φραντσέσκο. Τον άνθρωπο που οδηγησε τη Σασουόλο από τη Serie B στους ομίλους του Europa League, και κυρίως παίζοντας ελκυστικό ποδόσφαιρο.

Παρά τη δυσαρέσκεια για τις κινήσεις του Ίβηρα τεχνικού διευθυντή, που έδιωχνε τους καλούς και έφερνε λαβράκια, η δουλειά του αγωνιστικού τμήματος αποδίδει καρπούς! Η Ρόμα θα πραγματοποιήσει απίθανη σεζόν, θα αποκλείσει τη Μπαρτσελόνα με το εμφατικό 3-0 στο Olimpico και θα αποκλειστεί στα ημιτελικά του Champions League στο… γκολ από τη Λίβερπουλ! Μιλάμε για μια πορεία που είχε… αιώνες να κάνει η ιταλική ομάδα στην κορυφαία διοργάνωση. Στο πρωτάθλημα, θα μείνει από νωρίς πίσω στη μάχη, αλλά θα εξασφαλίσει σχετικά εύκολα τη συμμετοχή και στο επόμενο Champions League, τερματίζοντας στην τρίτη θέση. Στην πρώτη χρονιά του Μόντσι, η Ρόμα έχει βάλει στα ταμεία της 56,3εκ. ευρώ από το μεταγραφικό παζάρι, έχει φτάσει στους «4» του Champions League και έχει τερματίσει τρίτη στη Serie A.

ΣΕΖΟΝ 2018/2019

Ξεκινάει το καλοκαίρι του 2018 και ο Μόντσι αποφασίζει ότι οι Ρωμαίοι πρέπει να προχωρήσουν σε ανανέωση. Με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς συναισθηματισμούς, βάζει πωλητήριο στον Ναϊνγκολάν. Η Ίντερ «τσιμπάει» γρήγορα και με 38εκ. ευρώ τον αγοράζει. Ο Μόντσι έβγαλε καλό παραδάκι από έναν παίκτη 30 ετών, που δεν πήγε στο Μουντιάλ και είχε πιάσει ταβάνι στη Ρόμα.

Λίγο αργότερα, έρχονται οι κραδασμοί. Η Λίβερπουλ χτυπάει την πόρτα της Ρόμα για τον Άλισον, τον φύλακα-άγγελο της ομάδας του Ντι Φραντσέσκο. Ξεκινάει από τα 60εκ., δέχεται απανωτά άκυρα, και φτάνει στα 75εκ. ευρώ με τα μπόνους (62,5εκ. καθαρά). Ο Μόντσι ανάβει το πράσινο φως και η Ρόμα τσεπώνει τα περισσότερα λεφτά που έχει πάρει ποτέ ομάδα για να δώσει τον τερματοφύλακά της. Το κενό; Δυσναπλήρωτο. Ο Άλισον ήταν αλάνθαστος σε όλη τη Serie A. Δεν έκανε όυτε ΕΝΑ λάθος. Όμως ο Μόντσι ξέρει. Ουδείς αναντικατάστατος. Ποιός αμφιβάλλει ότι θα τραβήξει ξανά κάποιον άσο από το μανίκι του;

Μέχρι στιγμής, τη μεταγραφική περίοδο 2018/19, η Ρόμα είναι ξανά με θετικό ισοζύγιο κατά 21,75εκ. ευρώ. Ο Μόντσι έχει κάνει αγορές 101,45εκ. ευρώ με μέσο όρο ηλικίας 22,8 έτη! Το rebuild γίνεται πράξη. Πολύ πιθανό, η Ρόμα τα επόμενα χρόνια να διαπραγματεύεται για τους νεαρούς που έχει στο ρόστερ της με ποσά υπερπολλαπλάσια αυτών που ξόδεψε για να τους φέρει. Κλάιφερτ, Τσόριτς, Σικ, έχουν όλα τα φόντα να εξελιχτούν στους μελλοντικούς… Σαλάχ, Ναϊνγκολάν, Άλισον.

Την ίδια περίοδο οι πωλήσεις ανέρχονται στα 123,2εκ. ευρώ και στα 24,4 έτη μ.ο. Η «μηχανή« ρολάρει σωστά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, και η αγωνία για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι τεράστια! Θα είναι πραγματικά απίστευτο η Ρόμα για δεύτερη συνεχή σεζόν που βάζει στο σακούλι χρήματα να φανεί τόσο ανταγωνιστική. Η επιτυχία πάντως, θα έχει όνομα. Το ίδιο φυσικά και η αποτυχία.

«Οι πωλήσεις της Ρόμα; Ναι, η Ρόμα πουλάει, αλλά σχεδόν όλα τα clubs στον κόσμο πουλάνε. Δεν πουλάμε επειδή θέλουμε να πουλήσουμε, αλλά επειδή υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τους σεβόμαστε». Με λίγα λόγια, η Ρόμα για να επιβιώσει και να είναι ανταγωνιστική πρέπει να πουλαέι. Ό,τι καλύτερο έχει, στην πιο κατάλληλη στιγμή. Μόνο έτσι μπορεί να υπάχει συνέχεια στις επιτυχίες και στο να κρατιέται η ομάδα στο top επίπεδο. Εφόσον δεν υπάρχει κάποιος που τα σκάει, όπως συμβαίνει στην Παρί, στη Σίτι και σε άλλες πιο εμπορικές ομάδες, οι Ρωμαίοι πρέπει να παίξουν έξυπνα. Ευτυχώς, έχουν βρει τον ιδανικό άνθρωπο για αυτή την παρτίδα πόκερ που είναι για σκληρούς… παίκτες.

Όταν ο Μόντσι είπε ότι δεν θέλει η Ρόμα να καταλήξει σαν την Μίλαν και την Ίντερ, κατί ήξερε. Με το μοντέλο λειτουργίας που ακολουθεί, ο σύλλογος δεν εξαρτάται από ένανα πανίσχυρο ιδιοκτήτη. Τα φέρνει βόλτα με τα έσοδά του, και διατηρείται σε υψηλά στάνταρ. Εννοείται, ο λαός θέλει τίτλους. Οφείλει να αντιληφθεί όμως, ότι τα πράγματα στο ποδσοφαιρικό χρηματιστήριο είναι κατά πολύ συνθετότερα από αυτό που φαντάζεται. Η επιβίωση είναι πάνω από όλα. Πρώτα είσαι σίγουρος ότι θα ζήσεις και μετά βγάζεις τα σωληνάκια. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι είναι πιο σπουδαίο να ζει η ομάδα μόνη της από κάποιες εφήμερες επιτυχίες που θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτες οικονομικές σημιές. Ο Μόντσι, είδε τα χάλια της Μίλαν, τα χάλια της Ίντερ, ομάδων πιο εμπορικών από τη Ρόμα. Φανταστείτε που θα φτάσουν οι Giallorossi αν αρχίσουν τα ανοίγματα και πέσουν… έξω.

Με την υπόσταση ενός συλλόγου δεν παίζεις. Ο Μόντσι βέβαια παίζει, αλλά όχι ακριβώς με την υπόσταση της Ρόμα. Παίζει το δικό του παιχνίδι, με γνώμονα να μην μπει ποτέ το όνομά του με μαύρα γράμματα στο βιβλίο της ιστορίας της ιταλικής ομάδας. Έτσι, υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο και τον σύλλογο, κρατώντας τον μακριά από επικίνδυνα μονοπάτια.

Αποτέλεσμα εικόνας για roma fans

Ο Μόντσι είναι ένας αρχιτέκτονας. Ένας φανταστικός τεχνοκράτης, που πράττει το πιο καίριο. Έχει θέσει για τα καλά τη λογική πάνω από το συναίσθημα. Και θα συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο, ακόμα κι αν αποτύχει φέτος. Οι φίλοι της Ρόμα θα πρέπει να αισθάνονται σίγουροι ότι η ομάδα τους δεν θα σκάσει ποτέ στα χέρια αυτού του ανθρώπου. Και με τη σοβαρότητα της δουλειάς που γίνεται αγωνιστικά, έρχονται όμορφες μέρες.

Αυτός ο φοβερός τύπος, ο Ραμόν Ροντρίγκεθ Βερντέχο, βλέπει πιο μπροστά από όλους. Είναι χωρίς δεύτερη σκέψη ο κορυφαίος παίκτης της αγοράς. Το λένε άλλωστε και οι αριθμοί, που τους αγαπάει πάρα πολύ. Και όσο αγαπάει τους αριθμούς, δεν θα χάσει ποτέ. Ούτε αυτός, ούτε οι ομάδες που αναλμβάνει…