Ποιος δεν έχει γούρι; Όλοι μας. Θα μπορούσε από αυτή την κατηγορία ανθρώπων να λείπουν οι αθλητές;

Όλοι μας λιγο πολυ και συνήθως πριν από κάτι που θέλουμε να πάει καλά στρεφόμαστε στα γούρια. Τα γούρια αυτά μπορεί να είναι είτε αντικείμενα που παντα κουβαλάμε πανω μας είτε ολόκληρες ρουτίνες που ακολουθούμε πιστά. Καποιο κόσμημα, κάποιο ρουχο η ακομα και καποιο εσώρουχο. Δεν χρειάζεται να είσαι προληπτικός για να έχεις γούρια. Αρκεί να είσαι λίγο παρατηρητικός και αρκετα ψυχαναγκαστικός σαν άνθρωπος.

10.Ικερ Κασιγιας

Ας ξεκινήσουμε με έναν “θρύλο” των γκολπόστ ο οποίος φαίνεται ότι το έχει πάρει πολύ σοβαρά. Ο Κασίγιας είναι ιδιαίτερα προληπτικός και αυτό φαίνεται από τα πολλά γούρια που έχει. Φοράει πάντα τις κάλτσες του ανάποδα πριν από κάθε ματς, αλλάζει τη φανέλα με την οποία έφαγε γκολ, αγγίζει τα δοκάρια του όταν σκοράρει η ομάδα του και κόβει λωρίδες από τη φανέλα του.

9.Τζον Τερι

Ο πιο επιτυχημένος αρχηγός στην ιστορία της Τσέλσι ενδεχομένως και ολόκληρης της Premier League και ο λόγος για τον μεγάλο Τζον Τέρι ο οποίος έχει αρκετά πράγματα να κάνει πριν και αφού μπει στο γήπεδο για να πάνε όλα καλά.

  • Στο λεωφορείο της Τσέλσι κάθεται πάντα σε μια συγκεκριμένη θέση και ακούει πάντα το ίδιο CD του Αμερικανού τραγουδιστή Usher.
  • Εβαζε τις ίδιες επικαλαμίδες για περίπου μία δεκαετία πριν τις χάσει σε έναν αγώνα της Τσέλσι με την Μπαρτσελόνα
  • Και τελος στα αποδυτήρια «υποχρεώνει» όλους τους συμπαίκτες του να ουρήσουν στην ίδια τουαλέτα.

Δεν φαίνεται να τα πηγε και ασχημα αφου με την φανελα των μπλε έχει οδηγήσει στην κατάκτηση τριών πρωταθλημάτων (2005, 2006, 2010), ενος UEFA Champions League (2011) ενος UEFA Europa League (2012), τριών Κυπέλλων Αγγλίας (2007,2009,2010) και δύο Λιγκ Καπ (2005,2007).

8.Κόλο Τουρέ

Όταν έπαιζε με την φανέλα της Άρσεναλ, ο Κόλο Τουρέ είχε μια κακή συνήθεια, την οποία ακολούθησε σκοπίμως. Κάθε φορά αργούσε πάρα πολύ να βγει στον αγωνιστικό χώρο, μερικές φόρες σε υπερβολικό βαθμό. Μάλιστα πριν από περίπου 9 χρόνια στην αναμέτρηση της τότε ομάδας του, της Άρσεναλ με την Ρόμα για το Champions League ο συμπαίκτης του, Γουίλιαμ Γκαλάς δεχόταν τη φροντίδα του ιατρικού επιτελείου της ομάδας στο ημίχρονο και ο Τουρέ αρνήθηκε να βγει στον αγωνιστικό χώρο πριν από τον Γκαλάς, με αποτέλεσμα το παιχνίδι να ξεκινήσει χωρίς αυτόν. Τελικά, ο Ιβοριανός πρώην ποδοσφαιριστής μπήκε στο ματς χωρίς τη σχετική άδεια από τον διαιτητή και ως εκ τούτου δέχτηκε κίτρινη κάρτα.

7.Κριστιάνο Ροναλντο

Στο νούμερο 7 δεν θα μπορούσε να ήταν άλλος από το μεγάλο εφτάρι του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Συχνά θεωρείται ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο και από αρκετούς ως ο κορυφαίος παίκτης στην ιστορία του αθλήματος. Έχει στην κατοχή του πέντε Χρυσές Μπάλες, περισσότερες από κάθε άλλον Ευρωπαίο ποδοσφαιριστή.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο συνηθίζει να ξυρίζει όλο του το σώμα πριν από τα παιχνίδια του με τη Ρεάλ Μαδρίτης και την εθνική Πορτογαλίας. Πρόκειται για μια εκκεντρική και ναρκισσιστική συνήθεια, αλλά δεν περιμέναμε κάτι άλλο από τον Πορτογάλο σούπερ σταρ βέβαια στο Mundial του 2018 που φιλοξενείται από την Ρωσία είδαμε τον Ronaldo με ένα όχι και τόσο διακριτικό μουσάκι. Πολλά τα σχόλια για το νέο λουκ του Πορτογάλου και όχι άδικα. Κάποιοι θεώρησαν πως είναι η απάντηση στον Αργεντινό Leonel Messi ο οποίος λίγο πριν το Mundial είχε φωτογραφηθεί με έναν τράγο και ένα κοπάδι κατσίκες! Η έμπνευση είχε έρθει από την ιδέα ότι ο Αργεντινός είναι GOAT (Greatest Of All Time, που επίσης σημαίνει και κατσίκα), ο καλύτερος όλων των εποχών. Ο Ρονάλντο, λοιπόν, μιμήθηκε το… μούσι ενός τράγου με την κίνησή του. Ο ίδιος βέβαια δήλωσε μετά τον αγώνα με το Μαρόκο “Πρόκειται για ένα αστείο με τον Κουαρέσμα. Ήμασταν στη σάουνα και ξυριζόμουν. Άφησα ένα μουσάκι και του είπα αν σκοράρω κόντρα στην Ισπανία, δεν θα το ξυρίσω μέχρι το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Έφερε καλή τύχη και σκόραρα κόντρα στην Ισπανία και σήμερα με το Μαρόκο. Οπότε θα το κρατήσω”, δήλωσε ο 33χρονος αρχηγός των Ιβήρων. Τα συμπεράσματα δικά σας…

6.Γιόχαν Κρόιφ

Έχει αποδειχθεί κατά καιρούς ότι στο ποδόσφαιρο -σχεδόν πάντα- ένας παίκτης κάνει τη διαφορά. Το θέμα δεν είναι ποιος είναι αυτός παίκτης, αλλά τι τον κάνει τόσο διαφορετικό από τους υπόλοιπους. Ο τρόπος που κινείται στον χώρο, η σβελτάδα του, η τεχνική του ή μήπως ο εγωισμός που κρύβει ο χαρακτήρας του και η εξυπνάδα του; Ελάχιστοι ποδοσφαιριστές συνδυάζουν όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά και ο Γιόχαν Κρόιφ, ο οποίος μας χαιρέτησε στις 24 Μαρτίου 2016 σε ηλικία 69 χρόνων, έπειτα από άνιση μάχη με τον καρκίνο στους πνεύμονες, υπήρξε αδιαμφισβήτητα ένας από τους παραπάνω. Στο νούμερο 6 ο “ιπτάμενος” Ολλανδός όπως χαρακτηρίστηκε από τον ποδοσφαιρικό κόσμο. Το μεγάλο “14” του παγκόσμιου ποδοσφαίρου δεν μπορούσε να λείπει από την λίστα. Όταν ο Γιόχαν Κρόιφ αγωνίζονταν στον Άγιαξ συνήθιζε να χτυπάει στο στομάχι τον τερματοφύλακα Gert Bals και να φτύνει την τσίχλα του στο τέρμα της αντίπαλης ομάδας ”Είναι παράξενο, το ξέρω, αλλά μοιάζει να λειτουργεί με εμένα”, είχε δηλώσει το 1972.

5.Michael Jordan

O Air δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από αυτή τη λίστα. Ο παλαίμαχος πλέον Mike και τωρινός ιδιοκτήτης των Σάρλοτ Χόρνετς είχε και αυτός τις ιδιοτροπίες του. Πάντα μα πάντα φορούσε το κολεγιακό του σορτσάκι από το πανεπιστήμιο της North Carolina από όπου και ξεκίνησε την καριέρα του κάτω από εκείνο των Chicago Bulls. Επειδή τότε όμως στο ΝΒΑ φορούσαν σχετικά κοντά σορτσάκια, ο MJ ζήτησε να φοράει μακρύ σορτσάκι , ώστε να μην είναι ορατό. Από ένα γούρι λοιπόν του G.O.A.T. έκτοτε καθιερώθηκαν τα μακριά σορτσάκια στο ΝΒΑ καθώς όλοι ήθελαν να τον αντιγράψουν για ευνόητους λόγους!

4.Serena Williams

Στο νούμερο 4 έχουμε μια γυναίκα, οχι απλά μια γυναίκα καθώς μιλάμε για μια από τις μεγαλύτερες παίκτριες του τένις όλων των εποχών. Απο το 2009 κατέχει την πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης στις γυναίκες έχοντας στην “πλάτη” της συνολικά 39 τίτλους. Η Serena Williams πιστεύει ότι μεγάλο μέρος της επιτυχίας της το χρωστάει στην ρουτίνα που ακολουθεί με τα γούρια της πριν απο καθε αγώνα

  • Ξεκινάμε με το πιο περίεργο γούρι της που είναι η βρώμικες κάλτσες. Η Serena φοράει πάντα το ίδιο ζευγάρι κάλτσες καθ’όλη την διάρκεια ενός τουρνουά στο οποίο συμμετέχει.
  • Η ιδια ζηταει να της φέρουν τις παντόφλες του ντους στο court.
  • Δενει παντα τα κορδόνια της με ένα συγκεκριμένο τρόπο.
  • Τελος πριν απο το πρώτο σέρβις καθε παιχνιδιού χτυπάει την μπάλα πέντε φορές και δύο φορές πριν το δεύτερο.

Μάλιστα η ιδια πιστεύει ότι αν δεν τα κάνει όλα αυτά, θα χάσει!

3.”Οι τηγανητές πατάτες της Πορτογαλίας”

Το συγκεκριμένο γούρι δεν συνάδει και πολύ με τις σωστές διατροφικές συνθήκες των ποδοσφαιριστών άλλα όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νίκος Νταμπίζας “εμείς πάμε κόντρα στο ρεύμα”

Το γούρι ήταν οι τηγανητές πατάτες και η κόκα κόλα στο τραπέζι. Πριν από κάθε αγώνα οι αθλητές έτρωγαν πάντα τηγανιτές πατάτες και την συνόδευαν με κόκα κόλα. Και όπως φαίνεται, έπιασαν και με το παραπάνω αφού το τρόπαιο κατέληξε στα χέρια του μεγάλου Θοδωρή Ζαγοράκη και έκανε όλη την Ελλάδα να πετάξει στον “έβδομο ουρανό”.

2 Σέρχιο Γκοϊκοετσέα

Από τα πιο περίεργα και σίγουρα το πιο αηδιαστικό, αλλά ταυτόχρονα ξεκαρδιστικό γούρι κατέχει ο Αργεντινός τερματοφύλακας Σέρτζιο Γκοϊκοετσέα. Ο Αργεντινός συνήθιζε να… κατουράει πίσω από το τέρμα του όταν επρόκειτο να εκτελέσει ο αντίπαλός του πέναλτι. Παράξενη συνήθεια, αλλά κανείς από την ομάδα του δεν αντιδρούσε όσο αυτός έπιανε τα πέναλτι…

1 Ράφαελ Ναδάλ

Αν έπρεπε να δώσουμε σε κάποιον βραβείο πίστης και αφοσίωσης στο γούρι, αυτός δεν θα ήταν άλλος από τον Ναδάλ. Ο Ισπανός τενίστας ακολουθεί πιστά την ιεροτελεστία του πριν απο καθε αγώνα. Τα βήματα είναι τα εξής:

  • Μπαίνει στο γήπεδο κρατώντας μία ρακέτα στο χέρι.
  • Δεν πατάει τις γραμμές του κορτ, ενώ μπαίνει μέσα πάντα με το δεξί.
  • Αφήνει την τσάντα του και κατευθείαν πιάνει την διαπίστευσή του.
  • Τραβάει το σορτς του.
  • Βγάζει τη ζακέτα του ενώ ταυτόχρονα κάνει πηδηματάκια.
  • Κοιτάζει προς την κερκίδα, έχοντας πλάτη σε διαιτητή και αντίπαλο παίκτη που τον περιμένουν.
  • Δίνει τα μπουκάλια του στο ίδιο Ball boy.
  • Πίνει το τζελ του με 4 συγκεκριμένες κινήσεις.
  • Στην κλήρωση κάνει πάντα πηδηματάκια και πηγαίνει τρέχοντας για προθέρμανση κοντά στη βασική γραμμή.
  • Στρέφει την ματιά του προς το θεωρείο που βρίσκονται οι δικοί του άνθρωποι.
  • Σκουπίζεται μετά από κάθε πόντο.
  • Παίρνει θέση πάντα δεύτερος, αφήνοντας τον αντίπαλο να πάει πρώτος.
  • Βάζει τα μπουκάλια του το ένα ακριβώς δίπλα στο άλλο.
  • Ελέγχει αν τα μαλλιά του είναι πίσω από τα αυτιά.
  • Αλλάζει μπλούζα, πριν, μετά και κατά την διάρκεια του αγώνα.

Τοποθετώ τα μπουκάλια μπροστά στα πόδια μου, το ένα λίγο πιο πίσω από το άλλο, στραμμένα διαγώνια προς το court. Κάποιοι τα αποκαλούν προλήψεις αυτά, αλλά δεν είναι. Αν ήμουν προληπτικός, γιατί να κάνω το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά, είτε κερδίζω είτε χάνω;”, είχε δηλώσει ο Ισπανός περιγράφοντας τη ρουτίνα του.

https://youtu.be/jR4CVpipWI8

Αυτά όλα και όλα. Αν ο ψυχαναγκασμός  είχε ονοματεπώνυμο μάλλον θα ήταν Ράφαελ Ναδάλ.

Όπως στην ζωή έτσι και στο ποδόσφαιρο υπάρχουν και η σκοτεινή πλευρά. Τα συμβάντα εκείνα που δεν μπορούν να εξηγηθούν με καμιά λογική σκέψη. Έτσι το μυαλό στρέφεται σε αυτό που ονομάζει κατάρα ας δούμε 3 τέτοιους ποδοσφαιριστές που θεωρούνται ή θεωρήθηκαν σε κάποιο σημείο της καριέρας του καταραμένοι.

3. Άαρον Ράμσεϊ

Ένας από τους πιο ταλαντούχους ποδοσφαιριστές που γέννησε η Ουαλία που μαζί με τον Bale, τον Allen και τους άλλους που οδήγησαν την Ουαλία μέχρι τα ημιτελικά του Euro 2016.Ο διάσημος μέσος ταλαιπωρήθηκε πολύ από τραυματισμούς αλλά με φοβερή έφεση στο σκοράρισμα. Το πρόβλημα όμως δεν είναι εκεί. Κάθε, σχεδόν, φορά που σκοράρει ο Ουαλός κάποιος γνωστός πεθαίνει. Osama Bin Laden, Qaddafi, Steve Jobs, Whitney Houston, David Bowie και Paul Walker είναι μόνο μερικά από τα θύματα του.

2.Η Μπενφίκα του Bela Guttmann!

Ίσως η πιο γνωστή κατάρα στο ποδόσφαιρο είναι αυτή γύρω από την Benfica, πιο γνωστή ως η “κατάρα του Bela Guttmann“. Ο Guttman ήταν ο προπονητής που οδήγησε τους “αετούς” στα 2 κύπελλα Πρωταθλητριών τους, το 1961 και το 1962. Με την κατάκτηση του δεύτερου, ο Ούγγρος προπονητής ζήτησε αύξηση από το διοικητικό συμβούλιο της πορτογαλικής ομάδας, αύξηση την οποία αρνήθηκε η διοίκηση. Ο Guttman τότε αποχώρησε από την Benfica με τον μύθο να λέει πως καταράστηκε την ομάδα να μην ξανακερδίσει ευρωπαϊκό τίτλοΑπό τότε οι “αετοί” έπαιξαν σε 5 τελικούς Champions League και 3 τελικούς UEFA/Europa League χάνοντας σε όλους.

1.Jonathan Richter

Το 2009 έμελλε να αλλάξει μια για πάντα η ζωή του Δανού μέσου της Nordsjaelland. Αιτία ήταν ένας κεραυνός που τον χτύπησε εν ώρα παιχνιδιού στις 20 Ιουλίου. O Richter έπαθε καρδιακή προσβολή με τους γιατρούς να τον “ρίχνουν” σε κώμα προκειμένου να σώσουν την ζωή του. Η αποθεραπεία του κυλούσε πιο αργά από ότι περίμεναν οι γιατροί. Την 1η Αυγούστου τον ”ξύπνησαν” και την επομένη ο 24 χρόνος χαφ μπορούσε να μιλά κανονικά κάτι που ενθάρρυνε τους γιατρούς που τον είχαν αναλάβει. Μέχρι το τέλος του Αυγούστου, ωστόσο, οι γιατροί αναγκάστηκαν να ακρωτηριάσουν το αριστερό πόδι του Δανού που υπέστη ζημιά από το ηλεκτρικό σοκ. Ο ακρωτηριασμός βελτίωσε μεν την κατάσταση της υγείας του Richter αλλά του έκοψε για πάντα την μπάλα!

Υπάρχει μεγαλύτερη κατάρα από το σταματάς αυτό που αγαπάς περισσότερο να κάνεις!