Στα 40 του χρόνια, πρόλαβε να ζήσει τον θάνατο και την ανάσταση της Πάρμα! Δεν το έβαλε ποτέ κάτω, ακόμα και στα πιο δύσκολα, έμεινε εκεί να παλέψει. Ο Αλεσάντρο Λουκαρέλι αξίζει το χειροκρότημά μας.

Η ζωή κάνει κύκλους. Από το ναδίρ σε φέρνει στο ζενίθ, και το ανάποδο. Το ποδόσφαιρο, οι ομάδες, οι ποδοσφαιριστές, δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν από αυτόν τον φαύλο κύκλο. Σε μια τέτοια ιστορία, μπλέχτηκε τα τελευταία χρόνια η ιστορική Πάρμα. Από τη Lega Pro το 2015, του χρόνου θα αγωνίζεται και πάλι στη Serie A. Ευτυχώς, μέσα στις δυσκολίες της, είχε την τύχη να διαθέτει έναν μεγάλο και πραγματικό αρχηγό, τον Αλεσάντρο Λουκαρέλι.

ΤΟ ΛΙΒΟΡΝΟ ΚΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΡΦΟΣ

Ο Αλεσάντρο Λουκρέλι γεννήθηκε στις 22 Ιουλίου του 1977 στο Λιβόρνο. Έχει έναν μεγάλο αδερφό, τον Κριστιάνο, που είναι επίσης ποδοσφαιριστής. Η ποδοσφαιρική αρχή ωστόσο για τον Αλεσάντρο, δεν έγινε στη γενέτειρά του. Το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο, το υπέγραψε με την Πιατσέντζα το 1996. Εκεί, έκατσε μέχρι το 2002, με μια παρένθεση τη σεζόν 1997/98, όταν πήγε δανεικός στη Leffe.

ΜΑΧΗΤΗΣ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΣ

Στην μικρή ομάδα της Λομβαρδίας, τη Leffe, ο Λουκαρέλι αποτέλεσε μέλος ενός μικρού άθλου, αυτού της παραμονής στην Serie C2, μετά από συμμετοχή στα play-out. Το ίδιο και την επόμενη χρονιά στην Πιατσέντζα!  Το είχε στο αίμα του φαίνεται να… παλεύει κάθε χρόνο. Η πρώτη αποτυχία ήρθε το 2000, όταν η ομάδα του τερμάτισε στην τελευταία θέση της Serie A και μοιραία υποβιβάστηκε. Παρόλα αυτά, πάλι δεν τα έβαλε κάτω, και βοήθησε την Πιατσέντζα να επιστρέχει αμέσως στα μεγάλα σαλόνια. Στην αποχώρησή του, άφησε τον σύλλογο στην πρώτη εθνική και συμπλήρωσε 100 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις.

ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΟ… ΠΑΝΤΟΥ

Στα χρόνια που ακολούθησαν, μέχρι το 2008, ο Λουκαρέλι έκανε ένα μικρό τουρ στις ομάδες της Ιταλίας. Για την ακρίβεια, πέρασε συνολικά από έξι κλαμπ, πριν υπογράψει στην αγαπημένη του Πάρμα. Παλέρμο, Φιορεντίνα, Λιβόρνο, Ρετζίνα, Σιένα και Τζένοα ήταν οι έξι σταθμοί στην καριέρα του έως το 2008.

Συμμετείχε στην άνοδο της Φιορεντίνα στη Serie A, το 2004. Την ποδοσφαιρική σεζόν 2004/05, φόρεσε τη φανέλα της πόλης της γέννησης του, του Λιβόρνο! Και μάλιστα, σημείωσε τα πρώτα του γκολ στη Serie A, σκοράροντας 4 φορές σε 27 εμφανίσεις.

Ο αδερφός του Αλεσάντρο, ο Κριστιάνο, είναι «θρύλος» της ομάδας του Λιβόρνο

Ένα άλλο ξεχωριστό γεγονός, ήταν το πέρασμά του από τη Σιένα. Η ιταλική ομάδα τον απέκτησε με ανταλλαγή, δίνοντας στη Ρετζίνα τον Φραντζέσκο Κότζα. Το καλοκαίρι όμως δεν το έβγαλε στη Σιένα, καθώς τον αγόρασε γρήγορα η Τζένοα, αντί 1.9εκ. ευρώ.

Η ΠΑΡΜΑ, ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

Με αυτά και μ’αυτά, ο Λουκαρέλι έβαλε την υπογραφή του σε ένα συμβόλαιο, που έμελλε να εξελιχτεί σε συμβόλαιο ζωής. Το καλοκαίρι του 2008, η Πάρμα πληρώνει 1.2εκ. ευρώ στη Τζένοα και φέρνει τον Αλεσάντρο στο πλάι του αδερφού του, του Κριστιάνο.Τότε, η ομάδα αγωνιζόταν στην Serie B. Με τη συνδρομή της… οικογένειας Λουκαρέλι, κατέκτησε την προαγωγή στη Serie A, όπου παρέμεινε μέχρι το 2015. Την πιο μαύρη χρονιά στην ιστορία του συλλόγου.

Τα οικονομικά προβλήματα πνίγουν τους «κροτσιάτι» που δεν βρίσκουν λύση στα δυσβάσταχτα χρέη, που ξεπερνούν τα200εκ. ευρώ! Τελικά, η ομάδα δεν θα αποφύγει την πτώση στην τέταρτη εθνική κατηγορία της Ιταλίας, τη Lega Pro. Ο μόνος που δεν παράτησε το σύλλογο στην πιο δύσκολη στιγμή του, ήταν ο μεγάλος αρχηγός. Ο Αλεσάντρο Λουκαρέλι.

Με οργάνωση και μεθοδικότητα, έχοντας μάθει από τα ολέθρια σφαλματα του πρόσφατου παρελθόντος, η Πάρμα θα δημιουργήσει την κατάλληλη ομάδα και θα πετύχε τρεις  διαδοχικές ανόδους. Με σημαία τον Αλεσάντρο, που παρά τα 38 του χρόνια, το 2015 επέλεξε να μείνει στην Πάρμα και να ηγηθεί της προσπάθειας αναγέννησης του ιστορικού συλλόγου. Και δικαιώθηκε.

Πλέον, στα 40 του, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την ενεργό δράση. Δεν έχει κερδίσει κάποιο τίτλο, αλλά έχει κερδίσει άλλα, πιο σημαντικά παράσημα στην πολυετή καριέρα του. Το ότι στάθηκε στο πλάι της πληγωμένης Πάρμα, σε μια θλιβερή συγκυρία, και κατάφερε να την οδηγήσει σε μια καινούρια αρχή, είναι κάτι που θα το θυμούνται και θα το εκτιμούν για πάντα στην πόλη της Εμίλια-Ρομάνια.

Η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ

Από το 2017, ο Αλεσάντρο Λουκαρέλι ξεκίνησε μαθήματα για το UEFA A Licence στο Coverciano. Μάλλον, έχει στο νου του να συνεχίσει την ποδοσφαιρική του ζωή, αυτή τη φορά από άλλο πόστο. Εξάλλου, έχει πολλές και σημαντικές ιστορίες να διηγηθεί ως προπονητής στους μελλοντικούς ποδοσφαιριστές του.

https://www.youtube.com/watch?v=I2kK1Xkhy9E