Δεν είναι ούτε καν 20 και αγωνίζεται με την εμπειρία ενός... βετεράνου. Μπορεί, όμως, ο Κιλιάν Μπαπέ να παραμείνει έτσι;

Κακά τα ψέματα. Οι πιο πολλοί έμαθαν τον Κιλιάν Μπαπέ μετά τη μεταγραφή του στην Παρί Σεν Ζερμέν το καλοκαίρι του 2017. Λογικό εδώ που τα λέμε. Τα γκολ του στη Μονακό ναι μεν τον έβγαλαν από την “αφάνεια”, αλλά τα 180 εκατομμύρια ευρώ που σπατάλησαν για χάρη του οι Παριζιάνοι τον έκαναν (σχεδόν) παντού ξακουστό.

Παράλληλα, του χάρισαν μια θέση στο πάνθεον των σπουδαίων ποδοσφαιριστών που έκαναν ομάδες και ομάδες να χαλάσουν περιουσίες για τα πόδια τους. Απλά εκείνος ήταν ένα παιδί όταν έγινε όλο αυτό. Την ώρα που άλλοι συνομήλικοί του προσπαθούν να πάρουν την πρώτη τους ευκαιρία εκείνος γινόταν η δεύτερη πιο δαπανηρή μεταγραφή όλων των εποχών.

Μπροστά του μόνο ο συμπαίκτης του στη γαλλική ομάδα, Νεϊμάρ, με 222 “χαρτιά”.

Εχθρός του καλού ο… Μπαπέ 

Από πολύ μικρός (όχι ότι τώρα δεν είναι μικρός) ξεκίνησε να εντυπωσιάζει. Ξεκίνησε να σπάει ρεκόρ. Ξεκίνησε να καταρρίπτει στόχους. Τον έναν μετά τον άλλον. Ήξερε από… κούνια πως για να γίνεις σαν τα ινδάλματά σου (λέγε με Κριστιάνο Ρονάλντο) θα πρέπει να μην σταματάς πουθενά.

Άλλωστε με την ταχύτητα που έχει αυτό κάνει. Δεν σταματάει πουθενά και για κανέναν στον αγωνιστικό χώρο. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να πάρει τη Μονακό από το χέρι και να την κάνει πρωταθλήτρια Γαλλίας και να τερματίσει την κυριαρχία της Παρί Σεν Ζερμέν.

Καλό; Πολύ καλό. Στο Τσάμπιονς Λιγκ έκανε μεγάλες προσωπικότητες, όπως ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν, να υποκληθούν στο ταλέντο του. Σε αυτόν. Αλλά ο Μπαπέ δεν έμεινε εκεί. Συνέχισε το… χαβά του. Ήταν από τους βασικούς πρωταγωνιστές της παριζιάνικης ομάδας τη σεζόν που πέρασε πριν από λίγους μήνες και την επανέφερε εύκολα στην κορυφή της Γαλλίας.

Βέβαια, για να μην γελιόμαστε κάτι τέτοιο θα το έκαναν και χωρίς εκείνον. Απλά θα ήταν πιο δύσκολο. Με εκείνον μέσα τα πράγματα έγιναν απλά. Εύκολα. Αλλά η συμβολή του σημαντική στο… εγχώριο τρεμπλ της Παρί ήταν σημαντική.

Μαθήματα από το… είδωλο

Ωστόσο, η πορεία της γαλλικής ομάδας στην Ευρώπη σταμάτησε απότομα και με θόρυβο. Στο Τσάμπιονς Λιγκ τα πράγματα αποδείχτηκαν τελείως διαφορετικά. Εκεί κουμάντο έκανε η Ρεάλ Μαδρίτης και ο -τότε- παίκτης της, Κριστιάνο Ρονάλντο.

Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ έδειξε με πράξεις, γιατί θεωρείται από τους μεγαλύτερους παίκτες όλων των εποχών. Γι’ αυτό το λόγο και ο Μπαπέ ήθελε να του μοιάσει. Γι’ αυτό το λόγο και τα “μαθήματα” που πήρε από εκείνον θέλει να τα διαβάσει και να τα ξαναδιαβάσει, ώστε να μην κάνει τα ίδια λάθη.

Αλλά για να τον φτάσει ή για να μπορεί να μπει στην κουβέντα σύγκρισης, όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, πρέπει να συνεχίσει να φορτώνει τις αντίπαλες άμυνες με γκολ. Πρέπει να σπάσει πολλά ρεκόρ ακόμη. Γενικότερα έχει πολλά… καρβέλια μπροστά του αν και δείχνει ιδιαίτερα πεινασμένος, κάτι που είναι πολύ καλό.

Είναι… νινί ακόμη

Ναι είναι μικρός. Μόλις 19. Ναι δεν έχει πολλές παραστάσεις ακόμη ή εμπειρίες. Αλλά έχει ένα μεγάλο ταλέντο. Έχει τη στόφα του πρωταγωνιστή. Αυτή την αστερόσκονη που τον κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα παιδιά της γενιάς του.

Εμείς στην ηλικία του κάναμε τα πρώτα μας μεγάλα ξενύχτια, τις πρώτες αλητείες μας (εξαιρείται από αυτές ο Σταν που γεννήθηκε με αυτές), τα πρώτα “άκυρα” από γκόμενες. Εκείνος είχε άλλο… πρόγραμμα, με αποτέλεσμα στα γήπεδα της Ρωσίας και στο 21ο Μουντιάλ της ιστορίας να είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της Πρωταθλήτριας Κόσμου, Γαλλίας.

Παρά το νεαρό της ηλικίας του ώρες- ώρες θεωρείς πως είναι ένας 34χρονος στο μυαλό του, με φρεσκάδα 19χρονου. Συνδυασμός που σκοτώνει. Συνδυασμός που φέρνει πολλές “Χρυσές Μπάλες”, δόξα, φήμη και πλούτη πολύ γρήγορα. Ένα παιδί που μεγάλωσε απότομα έχει δείξει ότι μπορεί να τα διαχειριστεί όλα αυτά. Αλλά για πόσο; Ελπίζουμε μέχρι να βαρεθούμε να τον βλέπουμε να σκοράρει και να πανηγυρίζει με τα χέρια στις μασχάλες. Όπως έκανε και όταν έπαιζε Playstation με τον μικρότερο αδερφό του.