Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός μπήκαν δυναμικά στο καλοκαιρινό "παζάρι" και το debut.gr επιχειρεί να σας εισάγει στους νεοαποκτηθέντες αθλητές των δύο αιωνίων.

Η παρουσία του Ντέιβιντ Μπλάτ στο ερυθρόλευκο τιμόνι σήμανε αμέσως την πρόθεση των αδελφών Αγγελόπουλων για σημαντική ενίσχυση της ομάδας στις καλοκαιρινές μεταγραφές, όπερ και εγένετο. Από την άλλη ο Παναθηναϊκός έθεσε σε ισχύ τη βόμβα Λάγκφορντ που πρόβαρε τα πράσινα ήδη από πέρυσι, ενώ η απόκτηση του Παπαπέτρου από τον αιώνιο αντίπαλο αποδυνάμωσε το ελληνικό στοιχείο των ερυθρολεύκων, αποτέλεσε επικοινωνιακή νίκη των πρασίνων και έναν παραπάνω λόγο για κάζο στους αντίπαλους οπαδούς.

Επειδή όμως γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος, η απόδοση τους στο παρκέ θα αποκαλύψει την ορθότητα ή μη των συγκεκριμένων επιλογών από τις διοικήσεις, στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου. Αναλυτικά οι κινήσεις των δύο αιωνίων στην καλοκαιρινή αγορά από το debut:

Ολυμπιακός:

Williams Goss Point Guard, 1.92

Νάϊτζελ Ουϊλιαμς Γκός:

Ο 24χρονος Αμερικανός ήταν ο πρώτος που αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό και την περασμένη σεζόν αγωνίστηκε στην Παρτίζαν Βελιγραδίου, με την οποία κατέκτησε το κύπελλο Σερβίας. Στην δεύτερη επαγγελματική σεζόν που θα κάνει του χρόνου με τον Ολυμπιακό, αναμένεται να τον δούμε να κόβει αρκετά συχνά προς το αντίπαλο καλάθι, ενώ η έφεση του στο σκοράρισμα έξω από τα 6.75 τον καθιστά έναν χαρισματικό point guard. Σε εθνικό επίπεδο ο Γκος έχει αγωνιστεί στο Mundobasket U19 με τις Η.Π.Α, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο. Ο Αμερικανός υπέγραψε τρία χρόνια συμβόλαιο με τους Πειραιώτες.

Αλέξανδρος Βεζένκοφ Forward, 2.06

Αλέξανδρος Βεζένκοφ:

Ο διεθνής με την εθνική ομάδα της Βουλγαρίας Αλέξανδρος Βεζένκοφ, επέστρεψε στη χώρα που τον ανέδειξε μπασκετικά, όχι όμως και στην ομάδα που μεγαλούργησε, τον Άρη, αλλά στον Ολυμπιακό. Ο 22χρονος υπέγραψε διετές συμβόλαιο με τους Πειραιώτες και έπειτα από μία σεζόν “παραγκωνισμού” στην Μπαρτσελόνα θα επιδιώξει να κάνει το “restart” στην καριέρα του. Ο Ντέιβιντ Μπλάτ ξεκαθάρισε από την αρχή πως η ομάδα χρειάζεται έναν καλό σουτέρ και ο Βεζένκοφ αποτελεί ίσως την ιδανική περίπτωση. Ένα από τα μειονεκτήματα του είναι η άμυνα, την οποία οφείλει να βελτιώσει. Την περασμένη σεζόν αγωνίστηκε 15 λεπτά μ.ο στην ισπανική λίγκα, έχοντας 6.9 πόντους και 3.3 ριμπάουντ, ενώ στη “Euroleague” είχε 3.5 πόντους και 2.5 ασίστ σε 11:40 λεπτά συμμετοχής.

Ζακ ΛιΝτέι Forward-Center, 2.01

Ζακ ΛιΝτέι:

Δύο έξτρα στοιχεία που αναζητούσε ο Ντέιβιντ Μπλάτ για τον φετινό Ολυμπιακό ήταν η ταχύτητα και η αθλητικότητα. Ο ΛιΝτέι τα συνδυάζει και τα δύο και αναμένεται να προσφέρει πλούσιο θέαμα σε όσους παρευρεθούν από τη νέα χρονιά στο Σ.Ε.Φ. Ο 24χρονος Αμερικανός έχει αγωνιστεί σε κολεγιακό επίπεδο με τις φανέλες των “South Florida” και “Virginia Tech”. Πέρυσι πραγματοποίησε την πρώτη του επαγγελματική σεζόν στο Ισραήλ με τη φανέλα της “Hapoel Jerusalem”, έχοντας μέσο όρο 19.5 πόντους, 8.0 ριμπάουντ και 1.3 ασίστ, ενώ παράλληλα αναδείχθηκε δεύτερος σκόρερ του ισραηλινού πρωταθλήματος και συμπεριλήφθηκε στην κορυφαία πεντάδα. Με τον Ολυμπιακό υπέγραψε συμβόλαιο για τρία χρόνια.

Jannis Tima Small Forward, 2.01

Γιάννις Τίμα:

Ο Τίμα που προορίζεται για αντικαταστάτης του Παπαπέτρου στη θέση 3, αγωνίστηκε την περασμένη σεζόν στην Μπασκόνια, με την οποία κατέγραψε στη “Euroleague” 7.6 πόντους, 2.4 ριμπάουντ και 1.3 ασίστ σε 22.2 λεπτά συμμετοχής. Ο Τίμα που είναι συμπαίχτης με τον Πορζίνγκις στην εθνική ομάδα της Λετονίας, συνέβαλε και αυτός με τον τρόπο του στην κατάληψη της πέμπτης θέσης στο Ευρωμπάσκετ του 2017 και υπέγραψε διετές συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό.

Axel Toupane Forward, 2.01

Αξέλ Τουπάν:

Αθλητικός, διεισδυτικός,καλός σουτέρ και σε καλή ηλικία. Ο Γάλλος διεθνής έχει πλούσιο βιογραφικό, καθώς είχε υπογράψει σε ομάδες του NBA όπως οι Ράπτορς, οι Πέλικανς και οι Μπάκς, ενώ βοήθησε τη Ζαλγκίρις να φτάσει για πρώτη φορά στην ιστορία της σε “final 4” της Ευρωλίγκας. Ο 25χρονος συμφώνησε με τον Ολυμπιακό για δύο χρόνια συνεργασίας και θα φανεί εάν δικαιώσει τις προσδοκίες και τα καλά λόγια που έχουν πει γι’ αυτόν τόσο ο πρώην προπονητής του στη Ζαλγκίρις, Γιασισκεβίτσιους, όσο και ο πρώην συμπαίχτης του στους Μπακς, Γιάννης.

Παναθηναϊκός:

Stefan Lasme Center, 2.03

Στεφάν Λάσμε:

Ο πρώτος που ανακοινώθηκε για τους πρωταθλητές Ελλάδος είναι ένας παλιός γνώριμος. Ο λόγος για τον Στεφάν Λάσμε, ο οποίος φόρεσε τη φανέλα του τριφυλλιού τη διετία 2012-14 και κατέκτησε ισάριθμα νταμπλ. Ο Γκαμπονέζος επέστρεψε στην ομάδα που αγαπήθηκε όσο λίγοι, έπειτα από μία μεστή σεζόν με την ομάδα της Ούνιξ Καζάν που προπονεί ο Δημήτρης Πρίφτης, μετρώντας 14.6 πόντους και 6.4 ριμπάουντ σε 28 λεπτά συμμετοχής.

Ιωάννης Παπαπέτρου Forward, 2.06

Ιωάννης Παπαπέτρου:

Πρόκειται για το μεγάλο μπαμ του καλοκαιριού. Το συμβόλαιο του Έλληνα διεθνή με τον Ολυμπιακό έληγε φέτος, οι δύο πλευρές δεν ήρθαν σε συμφωνία και τελικά ο Παναθηναϊκός αποτέλεσε την ομάδα που απέσπασε την υπογραφή του. Ο 23χρονος διεθνής θέλει να συνδράμει στην προσπάθεια των πρασίνων να επανέλθουν στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ο Παπαπέτρου παρουσιάζεται σταδιακά βελτιωμένος στο παιχνίδι του και τη χρονιά που μας πέρασε μέτρησε 6.8 πόντους και 3.6 ριμπάουντ σε 22 λεπτά συμμετοχής με τους ερυθρόλευκους.

Keith Langford Guard, 1.91

Κίθ Λάνγκφορντ:

Ίσως η ποιοτικότερη κίνηση του Παναθηναϊκού. Ο Αμερικανός κυκλοφορούσε ελεύθερος στην αγορά, καθώς έληξε το συμβόλαιο του με τη “Maccabi Rishon” από το Ισραήλ και οι πράσινοι δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Πρόκειται για έναν “all around” περιφερειακό, με ιδιαίτερη ικανότητα στο 1 vs 1 παιχνίδι. Στην Ευρώπη έχει αγωνιστεί μεταξύ άλλων στις Ολύμπια Μιλάνο, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Κίμκι, Ούνιξ Καζάν και Βίρτους Μπολόνια. Ο 34χρονος έχει αναδειχθεί μέλος της καλύτερης πεντάδας της “Euroleague” τη σεζόν 2014 και πρώτος σκόρερ της ίδιας διοργάνωσης τις χρονιές 2014 και 2017. Με τον Παναθηναϊκό υπέγραψε ένα χρόνο συμβόλαιο και όλοι ανυπομονούν να τον δουν να συνεργάζεται με τον Καλάθη.

Γιώργος Παπαγιάννης Center, 2.17

Γιώργος Παπαγιάννης:

Έπειτα από δύο χρόνια γεμάτα εμπειρίες στον μαγικό κόσμο του NBA, ο Παπαγιάννης επέστρεψε στην ομάδα που αναδείχθηκε και κατέκτησε δύο φορές το κύπελλο Ελλάδος. Είναι γεγονός πως ο Έλληνας διεθνής έχει όλες τις προδιαγραφές να βελτιωθεί και να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό να επιστρέψει σε κάποιο “final 4”. Ο Παπαγιάννης επιλέχθηκε το 2016 στον πρώτο γύρο του draft από τους “Suns” στη θέση 13, την υψηλότερη που έχει λάβει ποτέ Έλληνας αθλητής. Στη συνέχεια δόθηκε ανταλλαγή στους “Kings” όπου μέτρησε 5.6 πόντους και 3.9 ριμπάουντ σε 21 λεπτά συμμετοχής, προτού μείνει ελεύθερος τον Φεβρουάριο του 2018 για να καταλήξει τελικά στους “Portland Blazers”.