Ο Νεϊμάρ εκτός από σπουδαίος ποδοσφαιριστής είναι και σπουδαίος... θεατρίνος.

Ποτέ δεν μου άρεσε το ρητό του Νικόλο Μακιαβέλι: “ο σκοπός αγιάζει τα μέσα”. Από την άλλη ο Νεϊμάρ φαίνεται πως από μικρός διάβαζε τα έργα του Ιταλού διπλωμάτη, με αποτέλεσμα να υιοθετήσει την παραπάνω έκφραση. Όχι απλά την υιοθέτησε αλλά την έκανε σχεδόν δική του.

Αν ο Μακιαβέλι ζούσε ή αν τον βλέπει από κάπου εκεί ψηλά, όπου και βρίσκεται μάλλον θα τον χειροκροτά. Λογικό εδώ που τα λέμε. Ο 26χρονος επιθετικός μπορεί να έχει γίνει ο πιο “καραγκιόζης” παίκτης του Μουντιάλ της Ρωσίας, αλλά κανείς δεν μπορεί να του προσάψει ότι δεν είναι αποτελεσματικός ή ότι δεν κάνει οτιδήποτε, ώστε να πάρει η Βραζιλία τη νίκη και εκείνος ένα ακόμη “μούφα” φάουλ.

Νεϊμάρ, έχεις μεγαλώσει για τέτοια!

Είναι σύνηθες φαινόμενο οι παίκτες που έχουν πιο… στενή επαφή με την μπάλα να έχουν ακόμη πιο στενή επαφή τους αντίπαλους αμυντικούς και τις κλωτσιές τους. Ο Νεϊμάρ από την εποχή που ήταν στη Σάντος μέχρι και σήμερα είναι “αληταράς” με την καλή έννοια. Μπορεί να κάνει “ρόμπα” οποιονδήποτε αμυντικό.

Ειδικά όταν ήταν μικρός στη Βραζιλία είχε φάει… καλά. Οι διαιτητές σε πολλές περιπτώσεις δεν τον προστάτευαν ως όφειλαν, με αποτέλεσμα εκείνος να πέφτει… προκαταβολικά, ώστε να σωθεί και να κερδίσει κάποιο εύκολο φάουλ. Κάποιο φάουλ που δεν ήταν.

Όχι επειδή είναι πονηρός ή πιο έξυπνος από τους άλλους. Απλά από φόβο για να μην τον σακατέψουν. Παράλληλα, βοηθούσε και την ομάδα του να πάρει αυτό που ήθελε: κατοχή της μπάλας που μετέπειτα εξελισσόταν σε γκολ. Τότε ήταν 19 ετών. Μετέπειτα ήρθε στην Ευρώπη για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα.

Εκεί περιμέναμε να τον δούμε να γίνεται από αγόρι άντρας. Πιο σκληρός σε κάθε μονομαχία. Κάτι που εν τέλει όχι απλά δεν έγινε, αλλά θα μπορούσε να πει κανείς πως στους “μπλαουγκράνα” βρήκε το κατάλληλο περιβάλλον, προκειμένου να κάνει τις “βουτιές” του χωρίς να του λέει κανείς τίποτα. Αν και είχε μεγαλώσει αρκετά, ώστε να κάνει αυτά που έκανε όταν ήταν πιτσιρικάς.

Ο “κλόουν” του Μουντιάλ της Ρωσίας

Το κακό με τον Νεϊμάρ έχει παραγίνει. Σε τέτοιο βαθμό που στο παιχνίδι της Βραζιλίας με το Μεξικό στη νίκη με σκορ 2-0 για τη “σελεσάο” εκείνος δίνει μία ασίστ και σημειώνει ένα γκολ, αλλά, οι περισσότεροι δεν είχαν μείνει εκεί.

Αλλά σε μια ακόμη προσπάθειά του να πάρει το… Όσκαρ όταν ένας παίκτης του Μεξικού τον πλησίασε και τον ίσα- ίσα τον ακούμπησε με τον Νεϊμάρ να κάνει σαν να τον χτύπησε ρεύμα. Δεν άργησε το Διαδίκτυο να τον “δικάσει”. Δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους διάφορες χιουμοριστικές εικόνες/video με τον Βραζιλιάνο φορ να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Πλέον από πρωταγωνιστής του Μουντιάλ έχει γίνει κλόουν της μεγαλύτερης ποδοσφαιρικής γιορτής. Όλα έχουν ένα μέτρο. Όλα έχουν ένα όριο, όμως, ο Νεϊμάρ για να πάρει ένα φάουλ παραπάνω ή μια κάρτα ενός αντιπάλου έχει φτάσει σε αυτό το σημείο. Έχει φτάσει στο σημείο να μνημονεύεται όχι για την απόδοσή του, αλλά για τα υπόλοιπα καραγκιοζιλίκια που κάνει.

Μόνο έτσι θα βάλει μυαλό ο Νεϊμάρ

Αν κάτι σιχαίνονται στην Αγγλία τότε αυτό είναι το “θέατρο”. Θυμάμαι χαρακτηριστικά την περίπτωση του Ντιντιέ Ντρογκμπά, ο οποίος για ένα χρονικό διάστημα έπεφτε πολύ εύκολα για τα δικά του κυβικά. Ακόμη και ο Ιβοριανός που είχε δώσει ελάχιστες φορές δικαιώματα, μετά την κατακραυγή από φιλάθλους της Τσέλσι και μη, αλλά και από τον αγγλικό Τύπο απέβαλε αυτό το κακό συνήθειο από το παιχνίδι του.

Στην περίπτωση του Νεϊμάρ τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα. Για ττην περίπτωση του 26χρονου επιθετικού έχουν πάρει θέση δημόσια μεγάλες μορφές που πέρασαν κάποτε από το Νησί: Έρικ Καντονά, Άλαν Σίρερ, Πίτερ Σμάιχελ.

Όλοι τους τον έχουν “κράξει”. Όλοι τους παραδέχονται ότι είναι καλός ποδοσφαιριστής με ταλέντο για να φτάσει πολύ ψηλά. Αλλά αυτό περνάει σε δεύτερη μοίρα; Γιατί πολύ απλά ο Νεϊμάρ νομίζει ότι μπορεί να κοροϊδέψει όλους εμάς. Ειδικά σε μια εποχή που διαθέτει εκτός από replay, πλέον και VAR.

Ο νεαρός στράικερ δεν έχει καταλάβει πως το μόνο που κάνει είναι “πληγώνει” την εικόνα του. Να πέφτει όλο και πιο χαμηλά στα μάτια μας. Αν ποτέ πάρει μεταγραφή σε ομάδα του Νησιού, όπως φημολογείται, τότε δεν αποκλείεται να καταλάβει πως το να κάνεις τον κλόουν δεν φέρνει πάντα γέλια.