Ποιος είναι ο βράχος της Νάπολι που ακούει στο όνομα «Καλιντού Κουλιμπαλί»; Η Ευρώπη σέρνεται στα πόδια του και το Debut.gr αναλύει το φαινόμενό του.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Ο μικρός Καλιντού που έμελλε να γίνει πολύ… μεγάλος, γεννήθηκε στο Σεντ Ντιέ της Γαλλίας στις 20 Ιουνίου του 1991. Οι γονείς του είναι Σενεγαλέζοι και η εθνική ομάδα της Σενεγάλης ήταν τελικά αυτή που διάλεξε ο Κουλιμπαλί να αγωνιστεί, αν και έπαιξε με την Κ20 της Γαλλίας. Η ποδοσφαιρική βάφτισή του πραγματοποιήθηκε στην τοπική ομάδα του  Σεντ Ντιέ. Αγωνίστηκε στην πρώτη ομάδα για δύο χρόνια, στην πέμπτη κατηγορία της Γαλλίας. Το 2009 πήρε το δρόμο για τη Μετς.

Εκεί, κέρδισε το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα με τη δεύτερη ομάδα, έχοντας 15 συμμετοχές και υπέγραψε με την αξία του το πρώτο επαγγλεματικό του συμβόλαιο.

Η ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΣΤΗ ΓΚΕΝΚ ΚΑΙ Η ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ

Μετά από δύο χρόνια και 42 συμμετοχές στη Μετς, η βελγική Γκενκ χτύπησε την πόρτα των Γάλλων για τον ελπιδοφόρο αμυντικό. Τα 1,3εκ. ευρώ ικανοποιούν τη Μετς και ο Κουλιμπαλί μετακομίζει στο Βέλγιο. Στη Γκενκ θα γράψει τις πρώτες του ευρωπαϊκές συμμετοχές στο Γιουρόπα Λιγκ και θα κατακτήσει και τον πρώτο του επαγγελματικό τίτλο, το κύπελλο του Βελγίου το 2013!

Οι εμφανίσεις του με τη φανέλα της Γκενκ θα φέρουν το όνομα του Κουλιμπαλί στα μπλοκάκια πολλών ατζέντηδων και σημαντικές ευρωπαϊκές ομάδες θα ενδιαφερθούν για αυτόν. Ο Σενεγαλέζος αφήνει το στίγμα του στο Βέλγιο με 92 συμμετοχές σε δύο χρόνια, ενώ σημείωσε και τρία γκολ. Το καλοκαίρι του 2014 ήταν φανερό ότι θα την… κάνει για άλλες πολιτείες.

Η ΝΑΠΟΛΙ ΚΑΙ Η ΕΔΡΑΙΩΣΗ

Τελικά, ο επόμενος σταθμός στην καριέρα του Κουλιμπαλί ήταν η Νάπολι. Οι Παρτενοπέι θεώρησαν ότι αξίζει να δαπανήσουν 7,75εκ. ευρώ για να τον ντύσουν στα γαλάζια και τέσσερα χρόνια μετά πρέπει να νιώθουν δικαιωμένοι. Ο… γιγάντιος κεντρικός αμυντικός υπέγραψε το 2014 συμβόλαιο διάρκειας πέντε ετών και η αρχή ήταν δύσκολη. Πολλοί τον κατηγόρησαν για έλλειψη τακτικής συγκέντρωσης, ότι έχανε τη θέση του και ότι ήταν άγαρμπος. Και εν πολλοίς είχαν δίκιο. Ο Κουλιμπαλί είχε τρομερά σωματικά προσόντα αλλά ήταν άγουρος στο υψηλότατο επίπεδο. Με τον καιρό προσαρμόστηκε και εξελίχτηκε σε αναπόσπαστο κομμάτι της άμυνας της Νάπολι.

Την παρθενική του χρονιά στην Ιταλία θα στεφθεί Κυπελλούχος με τους Παρτενοπέι. Με τον ιταλικό σύλλογο θα κάνει τις πρώτες του συμμετοχές στο Τσάμπιονς Λιγκ. Σήμερα, μετράει ήδη 161 ματς με τη Νάπολι, με οκτώ γκολ. Το πιο σημαντικό από αυτά, αυτό που έβαλε το βράδυ της Κυριακής στο Τορίνο, που έδωσε ελπίδα στους οπαδούς της ομάδας για επιστροφή στην κορυφή της Ιταλίας μετά από 28 χρόνια. Διανύοντας το τέταρτο από τα πέντε έτη του συμβολαίου του, ο Κουλιμπαλί είναι πολύ πιθανό να γίνει ο ήρωας της Νάπολι, εφόσον κατακτήσει το Σκουντέτο. Η κεφαλιά του κόντρα στη Γιούβε άλλαξε την ιστορία.

Στα 26 του χρόνια, ο Κουλιμπαλί είναι στα καλύτερά του. Αποτελεί πόλο έλξης των κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων και η χρηματιστηριακή του αξία ξεπερνάει τα 50εκ. ευρώ.

ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Ο Κουλιμπαλί, όπως γράφτηκε παραπάνω, γεννήθηκε από Σενεγαλέζους γονείς στη Γαλλία. Έτσι, έπαιξε 11 φορές με την Κ20 της εθνικής Γαλλίας, αλλά όταν κλήθηκε να αποφασίσει με ποια χώρα θα αγωνιστεί επαγγελματικά, διάλεξε Σενεγάλη.

Με τη χώρα του, ο Κουλιμπαλί έχει 22 συμμετοχές, χωρίς να έχει καταφέρει ακόμα να σκοράρει.

TO ΜΕΛΛΟΝ

Πιο ώριμος από ποτέ, ο θηριώδης αμυντικός ετοιμάζεται για να κάτσει στο θρόνο του πρωταθλητή Ιταλίας με τη Νάπολι. Η σωματοδομή του είναι σπάνια και το γεγονός ότι πλέον ανταποκρίνεται και τακτικά στις ανάγκες μιας ομάδας με μεγάλες απαιτήσεις τον καθιστούν περιζήτητο! Ο Κουλιμπαλί έχει ένα χρόνο ακόμα συμβόλαιο με τη Νάπολι, όμως τίποτα δεν είναι σίγουρο. Η έκβαση της φετινής Serie A θα κρίνει πολλά. Πάντως, είναι δεδομένο ότι το καλοκαίρι θα υπάρξουν δυνατοί μνηστήρες για τον 26χρονο ποδοσφαιιρστή.

https://www.youtube.com/watch?v=FPnD6RPLZ28