Το debut.gr επιχειρεί να αναλύσει τα σημεία που κρίθηκε ο φετινός πρωταθλητής της Basket League αλλά και τα λάθη των ερυθρολεύκων κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς.

Τέλος πρωταθλήματος για τον Ολυμπιακό. Ίδιο και απαράλλαχτο όπως και το περσινό. Δίπλα από τη λέξη «τίτλος» υπάρχει ο αριθμός 0. Ο Παναθηναϊκός κατακτά το 37ο πρωτάθλημα του μετά από μια σειρά πέντε αγώνων κάτω από το βάρος του θανάτου του Παύλου Γιαννακόπουλου. Ας επικεντρωθούμε όμως στα λάθη των ερυθρολεύκων κατά τη διάρκεια της σειράς αυτής αλλά και γενικότερα της φετινής χρονιάς…

Ξεκίνημα των τελικών και οι ερυθρόλευκοι αν όχι ξεγραμμένοι τουλάχιστον αουτσάιντερ κάνουν το ανέλπιστο break στο πρώτο ματς στο ΟΑΚΑ. Έχοντας σε μεγάλη βραδιά τους Παπανικολάου, Παπαπέτρου και παράγοντες Χ τους Μάντζαρη και Ρόμπερτς η ομάδα κατάφερε να χαλάσει το παιχνίδι του Καλάθη και επομένως ολόκληρου του Παναθηναϊκού. Ο κόουτς Σφαιρόπουλος παρουσιάστηκε(μετά από πολύ καιρό) έτοιμος τακτικά νικώντας στη σκακιέρα τον Τσάβι Πασκουάλ. Χαρακτηριστικό το στατιστικό των ασίστ με τους πράσινους να μοιράζουν 8 ενώ οι ερυθρόλευκοι 18(!) παίρνοντας από το πάγκο παράλληλα 35 πόντους! Σκορ 0-1 και η σειρά αλλά και το άγχος γυρίζει στο γήπεδο και στα χέρια του Ολυμπιακού. Άμεση αντίδραση από τους πράσινους(μετά και από τις δηλώσεις του προέδρου για σπάσιμο συμβολαίων) και 1-1. Το «πρέπει» άγχωσε τον Ολυμπιακό ο οποίος παρουσιάστηκε φανερά νευρικός σε δημιουργία και εκτέλεση. Το step up του Καλάθη σε συνδυασμό με το κακό 3ο δεκάλεπτο των γηπεδούχων(παρόλο που οι παίκτες του Σφαιρόπουλου είχαν 10 αιφνιδιασμούς αντί ενός!!) η σειρά ήρθε στα ίσια. Η 2η συνεχόμενη νίκη στο ΟΑΚΑ φάνταζε δύσκολη. Στο 3ο κατά σειρά τελικό ο Ολυμπιακός δεν μπήκε ποτέ στην εξίσωση του παιχνιδιού με εξαίρεση τον Σπανούλη. Η νίκη έρχεται εύκολα για τους πράσινους και 2-1. Τελικός υπ’αριθμόν 4 στο ΣΕΦ και σε ένα ματς ροντέο με συνολικά 75 βολές και 66 φάουλ ο Ολυμπιακός παίρνει εύκολα τη νίκη με διαφορά 19 πόντων έχοντας σε καλή μέρα σχεδόν όλους τους παίχτες τους.2-2 και όλα μα όλα κρίνονται σε 5ο τελικό στο ΟΑΚΑ(ο θάνατός σου η ζωή μου). Οι ερυθρόλευκοι φάνηκαν να ελέγχουν στο πρώτο ημίχρονο απόλυτα το ματς μέχρι που ήρθε η διακοπή του αγώνα λίγο πριν την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου για να τους ”χαλάσει” το μυαλό και να βάλει τον κόσμο του Παναθηναϊκού στην εξίσωση. Οι παίχτες δεν μπήκαν ποτέ πνευματικά στο δεύτερο ημίχρονο και ο Παναθηναϊκός στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδος.

Τα λάθη όπως προαναφέραμε πολλά. 1)Οι μεταγραφές ξένων δεν πέρασαν και δεν ακούμπησαν(χωρίς να τους χαρακτηρίζω  «κακούς» παίχτες) έχοντας παράλληλα και υψηλά συμβόλαια για την εποχή. Ρόμπερτς->700.000, Τόμσον->600.000 και Στρένλιεκς(ίσως να πρόσφερε τα περισσότερα αλλά καταπονήθηκε στη διάρκεια της χρονιάς) με αμοιβή γύρω στις 650.000.2) Οι μεταγραφές μεσούσης της σεζόν των Γουίλτζερ και Μπράουν δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. 3)Η κακοτεχνία στη φετινή περιφέρεια του Ολυμπιακού εμφανής. Δεν υπήρχαν με άλλα λόγια δυνατά κορμιά τύπου Χάκετ, Λο ακόμη και Λαφαγιέτ. 4)Η προβλεψιμότητα στο επιθετικό κομμάτι της ομάδας δεν έχει προηγούμενο. Μπάλα ο Σπανούλης πικ εν ρολ και Άγιος ο Θεός. Ο αρχηγός των ερυθρολεύκων διανύει πλέον τα 36. Είναι λιγάκι ας το πούμε αδιανόητο να τα περιμένεις όλα από αυτόν. 5)Ιατρικό τιμ για κλάματα με χαρακτηρίστηκες περιπτώσεις το τραυματισμό του Αγραβάνη αλλά και τις 12!! ενέσεις στο Γιώργο Πρίντεζη στη σειρά των προημιτελικών με την Ζαλκίρις. 6)Δεν θα κρίνω τον προπονητή . Προσέφερε 2 πρωταθλήματα και 2 τελικούς σε final 4 που αν δεν ήταν στις έδρες των αντιπάλων(Μαδρίτη και Πόλη) ίσως να μιλούσαμε σε άλλη βάση τώρα. Απλά αυτό που πρέπει ίσως να παραδεχτώ είναι πως ο κύκλος του Γιάννη μάλλον έκλεισε στην ομάδα.

Υ.Γ1:«Έχω συμβόλαιο σε ισχύ, αλλά παράλληλα διατηρώ το δικαίωμα να κάνω «opt out» από τη συμφωνία, αν λάβω πρόταση από ομάδα της EuroLeague». Τάδε έφη Ντάνιελ Χάκετ.

Υ.Γ2: «Κατά τη διάρκεια της σεζόν είναι δύσκολο να αφήσεις την ομάδα σου. Ίσως έκανα λάθος που προσπέρασα ευκαιρία να προπονήσω ομάδα σαν τον Ολυμπιακό».Τάδε έφη Βενσάν Κολέ σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ την 1η Σεπτεμβρίου 2017.

Υ.Γ3: Τόμας Ρόμπινσον. Ελεύθερος από την ομάδα της Κίμκι.

Υ.Γ4:  Αναμφίβολα το πιο δύσκολο καλοκαίρι μέχρι στιγμής αν λάβουμε υπόψιν ότι Σπανούλης, Παπανικολάου, Παπαπέτρου μένουν χωρίς συμβόλαιο.

Υ.Γ5: Ο περίφημος ελληνικός κορμός ίσως να μην απέδωσε σε πολλά παιχνίδια της φετινής περιόδου τα αναμενόμενα.

Υ.Γ6: Ριζική ανανέωση στην αγωνιστική φιλοσοφία αν θέλουμε να επανέλθουμε στις επιτυχίες.