Οι τελικοί του NBA τελείωσαν τα ξημερώματα του περασμένου (9/6) Σαββάτου, και ο Μανώλης Μακρόπουλος κάνει μια μίνι-καταγραφή, των όσων είδαμε από τις δύο κορυφαίες ομάδες τις τελευταίας τετραετίας.

   Οι Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς «σκούπισαν» με 4-0 τους Κλίβελαντ Καβαλίερς, και κατέκτησαν το τρίτο τους πρωτάθλημα σε τέσσερα χρόνια, δεύτερο διαδοχικό. Δεύτερος διαδοχικός τίτλος «Finals MVP» και για τον Κέβιν Ντουράντ, ο οποίος ήταν καθοριστικός για την ομάδα του και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Η…αυτοκτονία και το 1-0.

Η σειρά ξεκίνησε στο Όκλαντ με εντυπωσιακό τρόπο. Ο Λεμπρόν Τζέιμς τα…έκανε όλα (51π., 8 ριμπ., 8 ασίστ), όμως από τη μια η «γκάφα» του Τζέι Αρ Σμίθ, και από την άλλη η κούραση, λειτούργησαν υπέρ των Γουόριορς, οι οποίοι επικράτησαν με 124-114 στην παράταση. Από πλευράς «πολεμιστών», ξεχώρισαν οι Κάρι και Ντουράντ, με 29 και 26 πόντους αντίστοιχα. Οι δύο ομάδες πήγαιναν «πλάι-πλάι» στο σκορ, μέχρι και τα μέσα της 3ης περιόδου, όταν οι «Καβς» ξέφυγαν με 40-51, για να απαντήσουν με ένα σερί 13-2 οι γηπεδούχοι. Στο τελευταίο δωδεκάλεπτο προηγήθηκαν δύο φορές με επτά πόντους (66-59,82-75), αλλά ο «Βασιλιάς» Λεμπρόν αρνούνταν να παραδοθεί. Με δικό του καλάθι οι φιλοξενούμενοι πέρασαν μπροστά με 104-106, ο Κάρι πέτυχε το γκολ-φάουλ και ξανά-έβαλε σε θέση ισχύος την ομάδα του, πριν ο Χίλ οδηγηθεί στις βολές, 4,7’’ πριν το φινάλε. Ο παίκτης των Καβαλίερς ευστόχησε στην πρώτη, ισοφαρίζοντας, έχασε όμως τη δεύτερη, με τον Τζέι Αρ Σμίθ να «μαζεύει» το ριμπάουντ και…να πραγματοποιεί ένα ιστορικό λάθος, αφού κράτησε τη μπάλα σχεδόν μέχρι να ακουστεί η κόρνα, στερόντας από την παρέα του Λεμπρόν ένα «μπρέικ» που -ίσως- άλλαζε πολλά. Το ματς οδηγήθηκε στην παράταση, οι Γουόριορς με περισσότερα «αποθέματα» και τον Κλέι Τόμσον καθοριστικό, έκαμψαν την αντίσταση των… «ξενερωμένων» Καβαλίερς, και έκαναν το 1-0 στη σειρά.

https://www.youtube.com/watch?v=kV9v4j6pRTA

Μια…άδοξη «βασιλική» εμφάνιση.

   Σίγουρα, μιλώντας για τη σειρά των τελικών του φετινού NBA, αξίζει ιδιαίτερη αναφορά η συγκλονιστική εμφάνιση του Λεμπρόν Τζέιμς στο Game 1, μια εμφάνιση που πιθανώς θα συνδυαζόταν με νίκη, αν ο συμπαίκτης του δεν είχε υποπέσει σε ένα τόσο μοιραίο λάθος. Ο «King James» πραγματικά τα έκανε όλα, σκόραρε, πάσαρε, μάρκαρε, και ήταν ένα σουτ μακριά από την -ίσως- μεγαλύτερη νίκη της καριέρας του, αφού ουσιαστικά «πάλευε» μόνος του, εναντίον της «superteam» από το Όκλαντ. Όμως, ήταν ο Τζέι Αρ Σμίθ εκείνος που του στέρησε αυτή την ευκαιρία, κρατόντας τη μπάλα δίχως να πασάρει ή να εκτελέσει, με το σκορ ισόπαλο και το χρονόμετρο στα 4.7’’. Ο ίδιος ο Σμίθ δήλωσε πως «Πήρα το ριμπάουντ και προσπάθησα να βρω χώρο για σουτ. Ήξερα πως είμαστε ισόπαλοι, αλλά νόμιζα πως θα καλούσαμε τάιμ-άουτ». Από την άλλη, ο 33 ετών σούπερ-σταρ, έφυγε εκνευρισμένος από τη συνέντευξη τύπου μετά το φινάλε του πρώτου τελικού, δεχόμενος συνεχείς ερωτήσεις για τη συγκεκριμένη φάση. Μάλιστα, σε σχετική ερώτηση για το τι ακριβώς σκεφτόταν ο συμπαίκτης του, ο Τζέιμς απάντησε θυμωμένος πως «Δεν ξέρω τι είχε στο μυαλό του». «Να είστε καλύτεροι αύριο!» είπε στους ρεπόρτερ, πριν αποχωρήσει από την αίθουσα. Έτσι, μια θαυμάσια ατομική εμφάνιση, πήγε στον «κάλαθο των αχρήστων».

Ρεκόρ Κάρι, 2-0 οι Γουόριορς.

Αφού δεν έγινε το «μπρέικ» στο πρώτο παιχνίδι, τα όσα εξελίχθηκαν στον δεύτερο τελικό της «Oracle Arena» ήταν κάτι σαν.. φυσικό επακόλουθο. Με πρωταγωνιστή τον Στέφ Κάρι, ο οποίος σημείωσε 33 πόντους, και έκανε ρεκόρ όλων των εποχών σε τελικούς με 9 (!) εύστοχα τρίποντα, οι πρωταθλητές επικράτησαν -σχετικά- εύκολα με 122-103 του Κλίβελαντ. Ο Λεμπρόν Τζέιμς ήταν και πάλι… μόνος του, με 29 πόντους, 13 ασίστ και 9 ριμπάουντ, με τον Κέβιν Λάβ να προσθέτει 22. Οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν δυνατά στο ματς, θέλοντας να επιβάλλουν το ρυθμό τους, και «έκλεισαν» το πρώτο ημίχρονο στο +13 (59-46), με τον Κάρι αρκετά εύστοχο και τον πάγκο να δίνει λύσεις και σκορ στους «Dubs». Οι φιλοξενούμενοι επέστρεψαν από τα αποδυτήρια πιο αποφασισμένοι, μείωσαν μέχρι και στους 6 (72-66) με «μπροστάρηδες» τους Τζέιμς και Λάβ, αλλά ο Κάρι ήταν «καυτός» και με απανωτά τρίποντα αύξησε και πάλι τη διαφορά, δίνοντας στην ομάδα του προβάδισμα δύο νικών στους τελικούς της κορυφαίας μπασκετικής λίγκας.

https://www.youtube.com/watch?v=wOFdhQrwVuQ&t=241s

Τρομερός Ντουράντ, «άλωσε» το Κλίβελαντ!

Σε έναν αγώνα όπου οι συμπαίκτες του «τα έσπασαν», ο Ντουράντ απέδειξε -για ακόμη μια φορά- γιατί θεωρείται ως ένας εκ των κορυφαίων στην ιστορία του NBA. Ο αστέρας των Γουόριορς πραγματοποίησε ρεκόρ καριέρας στα playoffs, με 43 πόντους, 13 ριμπάουντ και 7 ασίστ, έκανε τρομερές άμυνες, πήρε την ομάδα «από το χέρι» και την οδήγησε στο 3-0, με 110-102, μέσα στην «Quicken Loans Arena». Αξίζει να σημειωθεί πως Κάρι και Τόμσον είχαν μαζί 31 πόντους, ενώ ο Λεμπρόν «έγραψε» το δέκατο «tripledouble» της καριέρας του (33π., 11 ασίστ, 10 ριμπ.), ωστόσο ήταν και πάλι ολομόναχος, στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης. Το κοινό του Κλίβελαντ έδωσε ώθηση στους «Καβς», οι οποίοι ξεκίνησαν με +10 (14-4), πριν αναλάβει δράση ο «KD», με το πρώτο δωδεκάλεπτο να τελειώνει στο 29-28. Το Κλίβελαντ μεγάλωσε και πάλι τη διαφορά μέχρι τους 12 πόντους, αλλά ο Ντουράντ έστειλε την ομάδα του στα αποδυτήρια στο -6 (58-52). Το «ξέσπασμα» (2-9) των Γουόριορς στο πρώτο δίλεπτο της τρίτης περιόδου ήταν καθοριστικό, και το ματς πήρε χαρακτήρα «θρίλερ». Δύο διαδοχικά τρίποντα από Κάρι και Τζέιμς έφεραν το ματς στην «κόψη του ξυραφιού» (100-101), και εκεί ήταν που μίλησε ο «Ντουράντουλα». Μετά το εντυπωσιακό κάρφωμα του Ιγκουοντάλα, σούταρε ένα τρίποντο «καρμπόν» με πέρσι (πάλι στο τρίτο παιχνίδι, στο ίδιο γήπεδο), με «κρεμασμένο» πάνω του τον Σμίθ, κάνοντας το 100-106 και «κλειδώνοντας» τη νίκη, 49 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε.

https://www.youtube.com/watch?v=CNlKYoE7b-k

Εμφάνιση «αλά MVP»

΄Όταν σου «βγάζει το καπέλο» ο Λεμπρόν Τζέιμς, τότε πάει να πει πως κάτι έχεις κάνει καλά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Ντουράντ το έκανε πολύ καλά. Ο «KD» έδωσε μια τεράστιας σημασίας νίκη στην ομάδα του, στο Game 3 των φετινών τελικών, σε μια δύσκολη, κακή νύχτα για τους «Splash Brothers». Το γεγονός και μόνο πως ο θυριώδης φόργουορντ είχε 12 πόντους περισσότερους από όσους είχαν μαζί οι Κάρι- Τόμσον, αποδεικνύει περίτρανα πως πραγματοποίησε μια εμφάνιση «MVP». Το καλοκαίρι του 2016, πήρε μια απόφαση, με την οποία δημιούργησε πολλούς επικριτές. Πήγε σε μια «έτοιμη» ομάδα, με ήδη τρείς «σταρ», και την έκανε πανίσχυρη. Αυτό ακριβώς είναι το θέμα. Οι Γουόριορς με τον Ντουράντ στο ρόστερ μοιάζουν άτρωτοι, και αυτό οφείλεται κυρίως στις δικές του εμφανίσεις. Εκείνος είναι που πολλές φορές την τελευταία διετία κουβαλάει στις πλάτες του την ομάδα, δίνει «παρών» στα κρίσιμα, «σκοτώνει» τους αντιπάλους του. Αυτό έπραξε και στο πρώτο παιχνίδι στο Κλίβελαντ, αναγκάζοντας τον «Βασιλιά» του ΝΒΑ να πει πως «Σίγουρα πρέπει να του βγάλεις το καπέλο για αυτό που σου έκανε. Αυτό κάνει. Είναι σκόρερ. Είναι ένας…δολοφόνος!». Ο «Ντουράντουλα» έκανε -σχεδόν- μόνος του το 3-0, έδωσε την ευκαιρία στους «πολεμιστές» να ψάχνουν μια νίκη σε τέσσερα ματς για τον τίτλο, μα πάνω απ’ όλα έστειλε -ακόμη- ένα μήνυμα στους «haters» του, με μια εμφάνιση αντάξια ενός «Finals MVP».

Back to back με.. σκούπα!

Στην αρχή της σεζόν, φάνταζαν ως το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Τα ξημερώματα του Σαββάτου, 9/6/2018, επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες. Οι Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς επικράτησαν με το

εμφατικό 108-85 μέσα στην έδρα των Κλίβελαντ Καβαλίερς, και σήκωσαν για δεύτερη σερί χρονιά και 3η τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το «Larry OBrien Trophy». Κορυφαίος για τους «back to back» πρωταθλητές ήταν ο Στεφ Κάρι, με 37 πόντους, ενώ ο Ντουράντ -που αναδείχθηκε «MVP» των τελικών για δεύτερη διαδοχική σεζόν- πέτυχε «tripledouble» με 20 πόντους, 12 ριμπάουντ και 10 ασίστ. Από πλευράς φιναλίστ, ο Λεμπρόν φάνηκε πιο κουρασμένος από ποτέ, σκόραρε μεν 23 πόντους, αλλά καθόλη τη διάρκεια του αγώνα, η κόπωσή του ήταν εμφανής. Οι «πολεμιστές» «καθάρισαν» πιο εύκολα απ’ ότι θα περίμεναν, αφού τελείωσαν την πρώτη περίοδο στο +9 (25-34) και το ημίχρονο προηγούμενοι με 11 πόντους, 62-51. Οι γηπεδούχοι ουσιαστικά δε..μπήκαν στο δεύτερο μέρος, οι δε φιλοξενούμενοι θέλησαν από νωρίς να «καθαρίσουν τη μπουγάδα», αφού προηγήθηκαν με 21 πόντους, στο φινάλε του τρίτου δωδεκαλέπτου. Το παιχνίδι είχε κρίθει ήδη, και απέμεναν τα διαδικαστικά για τη στέψη των παικτών του Κέρ. Το τελικό 108-85 βρήκε το Λεμπρόν Τζείμς να γίνεται αποδέκτης ενός συγκινητικού «standing ovation», και τους Γουόριος να πανηγυρίζουν τον τίτλο, με τον Κέβιν Ντουράντ να πλέει σε πελάγη ευτυχίας πριν ακόμη μάθει πως θα ήταν ο «πολυτιμότερος» αυτής της σειράς.

https://www.youtube.com/watch?v=SUdL8JXn0pI

Η απόφαση που «δίχασε».

Η απόφαση των υπευθύνων να αναδείξουν «MVP» των φετινών τελικών του ΝΒΑ τον Κέβιν Ντουράντ, προκάλεσε διχογνωμία σε ολόκληρο τον πλανήτη. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως το βραβείο θα έπρεπε να καταλήξει στα χέρα του Στεφ Κάρι, που πραγματοποίησε ορισμένες θαυμάσιες εμφανίσεις. Η τρομερή εμφάνιση του στον τρίτο τελικό, όπου η ομάδα του δυσκολευόταν να σκοράρει, και κυρίως το γεγονός πως σε μια ομάδα με ακόμη τρείς «σούπερ- σταρς» κατάφερε να έχει μέσο όρο 29 πόντους, 11 ριμπάουντ και 7 ασίστ, αιτιολογούν την απόφαση των 11 μελών των μίντια. Πάντως, ο «KD», εκτός από το ότι εξεπλάγη όταν άκουσε το όνομά του, κατά τη βράβευση, είπε ότι «Δεν έχει σημασία ποιος πήρε το βραβείο. Σημασία έχει ότι κατακτήσαμε δεύτερο σερί πρωτάθλημα. Αυτός ο τίτλος (του MVP), ανήκει σε όλους!». Πέραν αυτού, ο Κάρι, ενώ στην αρχή έδειξε έκπληξη, στη συνέχεια συνεχάρη και χαμογελούσε συνεχώς στον συμπαίκτη του, δείχνοντας έτσι πως ένας ατομικός τίτλος δεν είναι ικανός να «χαλάσει» μια οικογένεια, όπως αυτό-αποκαλούνται οι «Dubs».

Ένας αληθινός βασιλιάς!

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι προσπαθούσε σχεδόν μόνος του να κάμψει την αντίσταση των Γουόριορς, ούτε τα ρεκόρ που κατέρριψε. Ο Λεμπρόν Τζείμς, ακόμη και αν έχασε τον τίτλο, και μάλιστα με «σκούπα», φρόντισε και πάλι να «τραβήξει πάνω του τα βλέμματα», και να αποδείξει για ακόμη μια φορά τον αξιοθαύμαστο και μαχητικό χαρακτήρα του. Στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας του τελευταίου αγώνα, ο «King» εξέπληξε τους δημοσιογράφους, αφού δήλωσε «Άφησα τα συναισθήματά μου να με παρασύρουν, και έτσι έπαιξα τα τρία τελευταία ματς με -σχεδόν- σπασμένο χέρι!». Διάταση στο κόκκαλό του δεξιού χεριού, απόρια ενός δυνατού χτυπήματος στον πίνακα των αποδυτηρίων της «Oracle Arena», μετά την.. τραγική εξέλιξη του πρώτου τελικού. Ακόμη και έτσι πάντως, ο Τζέιμς κατάφερε να μη γίνει αντιληπτό το παραμικρό, παίζοντας με «σπασμένα φρένα», προσπαθώντας για το καλύτερο της ομάδας του. Τέλος, σε σχετική ερώτηση για το μέλλον του, απάντησε με λιτό τρόπο πως «Δεν έχω ιδέα!». Το καλοκαίρι του 2018 για τον «Βασιλιά», προβλέπεται κομβικό…

Πλέον, το NBA πάει….διακοπές, και επιστρέφει στις αρχές του Οκτώβρη, για μια ακόμη συναρπαστική σεζόν, γεμάτη θέαμα και σασπένς (;)!