Το Μουντιάλ ξεκινά και το Debut.gr γυρίζει το χρόνο πίσω και θυμάται τις μεγαλύτερες κόντρες των ομάδων με βάση το πως έχουν διασταυρωθεί στα γκρουπ.

Το φετινό καλοκαίρι μας θα είναι όμορφο, για την ακρίβεια θα είναι πάρα πολύ όμορφο. Ο λόγος γίνεται εύκολα αντιληπτός. Το Μουντιάλ της Ρωσίας είναι το απόλυτο ποδοσφαιρικό γεγονός και θα μας φτιάχνει σχεδόν κάθε μέρα, από τις 14 Ιουνίου μέχρι και τις 15 Ιουλίου.

Τα 8 γκρουπ του Παγκοσμίου Κυπέλλου έχουν τεράστιο ενδιαφέρον, με τα ζευγάρια που προκύπτουν να προμηνύουν τεράστιες μάχες στο χορτάρι. Με αφορμή τη διασταύρωση των ομάδων στο φετινό Μουντιάλ, το Debut.gr γυρνάει το χρόνο πίσω και θυμάται άλλες φορές που έχουν τεθεί αντιμέτωπες οι ομάδες, σε μερικές επικές κόντρες.

Group B (Πορτογαλία, Ισπανία, Μαρόκο, Ιράν)

Πορτογαλία και Ιράν κοντραρίστηκαν 12 χρόνια πίσω. Το 2006 λοιπόν, η εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Κριστιάνο Ρονάλντο κλείδωσε τη νίκη για την ομάδα του στο ματς που διεξήχθη στη Φρανκφούρτη για τον 4ο όμιλο. Στις 25 Ιουνίου, οι δύο ομάδες θα βρεθούν ξανά στο χορτάρι, με τον ηγέτη τους και κάτοχο 5 Golden Ball, να θέλει να κάνει ότι και το 2006.

Μία ακόμη ιστορική μάχη από το συγκεκριμένο γκρουπ, είναι εκείνη ανάμεσα στο Μαρόκο και την Πορτογαλία. Το μακρινό 1986, οι δύο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες με το Μαρόκο να επικρατεί με 3-1 στο Μεξικό και να τερματίζει στην κορυφή του 6ου ομίλου, ενώ η Πορτογαλία τελευταία.

Η πιο ενδιαφέρουσα κόντρα ωστόσο, είναι η εκείνη ανάμεσα στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Το 2010 οι δύο τους ρίχτηκαν στη μάχη στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής για τη φάση των 16, με το γκολ του Βίγια να κρίνει την αναμέτρηση.

Group C (Γαλλία, Αυστραλία, Περού, Δανία)

Deja vu έχουμε εδώ και μάλιστα για πολλούς λόγους. Η Δανία και η Γαλλία θα αναμετρηθούν για 3η φορά στους ομίλους, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Οι δυο τους θα κοντραριστούν στο τελευταίο ματς της φάσης των ομίλων, όπως ακριβώς συνέβη και τις άλλες δύο φορές. Το 1998 η Γαλλία κέρδισε 2-1, ενώ η Δανία επικράτησε στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Κορέα. Τι θα συμβεί όμως στη Μόσχα στις 26 Ιουνίου του 2018;

Group D (Αργεντινή, Κροατία, Ισλανδία, Νιγηρία)

Ένα από τα ζευγάρια που έχουν μονομαχήσει τις περισσότερες φορές, είναι το Αργεντινή-Νιγηρία, αφού θα δούμε τις δύο ομάδες να τίθενται αντιμέτωπες για 5η φορά. Τα “Ελάφια” σίγουρα θα έχουν… απωθημένα με την “Αλμπισελέστε”, καθώς έχουν χάσει και τις 4 προηγούμενες φορές, ωστόσο μόλις με ένα γκολ διαφορά (2-1 το 1994, 1-0 το 2002, 1-0 το 2010 και 3-2 το 2014).

Group E (Βραζιλία, Ελβετία, Κόστα Ρίκα, Σερβία)

Βραζιλία και Κόστα Ρίκα έχουν κοντραριστεί ακόμη δύο φορές στο παρελθόν. Με πιο αξιοσημείωτη εκείνη του 1990, όπου ο νυν προπονητής της Κόστα Ρίκα είχε ηττηθεί, ως παίκτης τότε, από τη “Σελεσάο” με 1-0 στην Ιταλία. Ακόμη, Ελβετία και Βραζιλία μονομάχησαν το 1950 με την αναμέτρηση να λήγει 2-2.

Group F (Γερμανία, Μεξικό, Σουηδία, Κορέα)

Ο συγκεκριμένος όμιλος διαθέτει τα ζευγάρια που έχουν τεθεί αντιμέτωπα τις περισσότερες φορές κατά το παρελθόν, με τη Γερμανία να είναι το αφεντικό. Το 2002 όταν το Παγκόσμιο Κύπελλο διεξαγόταν στην Κορέα, η οικοδέσποινα ομάδα ηττήθηκε στον ημιτελικό από τα “Πάντσερ” χάρη σε γκολ του Μπάλακ στα τελευταία λεπτά του παιχνιδιού.

Επίσης, το 1986 η Γερμανία πέταξε εκτός συνέχειας του Μουντιάλ το Μεξικό, που φιλοξενούσε τη διοργάνωση, επικρατώντας στα διαδικασία των πέναλτι με 4-1 για την προημιτελική φάση. Τα “Πάντσερ” είχαν μοιραία συνάντηση και με το Μεξικό το 1998, όπου με δύο γκολ προς το τέλος του αγώνα, ένα από τον Κλίνσμαν και ένα από τον Μπίρχοφ, έφεραν τούμπα το ματς και έδωσαν τη νίκη με 2-1 στη Γερμανία στο Μονπελιέ.

Αναφορικά με τη Σουηδία, πρέπει να γυρίσουμε το χρόνο αρκετά πίσω και συγκεκριμένα να πάμε στο πολύ μακρινό 1934 όταν έχασαν από τη Γερμανία με 2-1 στην Ιταλία. Όταν το Μουντιάλ όμως έγινε στη Σουηδία, εκεί κέρδισαν το Μεξικό με 3-0 στο πρώτο ματς του Παγκοσμίου Κυπέλλου και τους Γερμανούς με 3-1 στον ημιτελικό. Στον τελικό όμως ηττήθηκαν από τη Βραζιλία.

Group G (Βέλγιο, Παναμάς, Τυνησία, Αγγλία)

Κάθε φίλος του ποδοσφαίρου ελπίζει το Βέλγιο και η Αγγλία να προσφέρουν το θέαμα που έκαναν το 1954. Στο ματς πρεμιέρα τότε ήρθαν ισόπαλοι, με το χορταστικό 4-4 να ανοίγει τις ορέξεις των φιλάθλων για τα καλά. Έχουν συναντηθεί ακόμη μία φορά, το 1990 όταν το γκολ του Ντέιβιντ Πλατ στο 119′ έδωσε τη νίκη στα “Λιοντάρια”. Εάν όπως λένε η ιστορία επαναλαμβάνεται, τότε αναμένεται θρίλερ και στις 28 Ιουνίου.

Υπάρχει όμως ακόμη ένα ζευγάρι που έχει ξανασυναντηθεί. Ο λόγος για την Τυνησία και την Αγγλία, οι οποίες κοντραρίστηκαν το 1998 στο πρώτο ματς του τουρνουά. Το παράδοξο είναι ότι ο νυν προπονητής της Αγγλίας, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, ήταν μέλος του ρόστερ της ομάδας των Άγγλων.

Group H (Πολωνία, Σενεγάλη, Κολομβία, Ιαπωνία)

Δεν είναι ανάγκη να πάμε αρκετά πίσω για να βρούμε πότε κοντραρίστηκαν η Ιαπωνία με την Κολομβία. Αρκεί να κοιτάξουμε τι έγινε στο προηγούμενο Μουντιάλ, στη Βραζιλία. Εκεί η Κολομβία κέρδισε 4-1 τους Ιάπωνες, καπάρωσε την πρώτη θέση του ομίλου και πέταξε εκτός τους ηττημένους, οι οποίοι τερμάτισαν τελευταίοι στο γκρουπ.