Ο Αρσέν Βενγκέρ αποχωρεί από την Άρσεναλ και το Debut.gr σας παρουσιάζει τις 15 κορυφαίες μεταγραφές του Αλσατού τεχνικού στους "Κανονιέρηδες".

Μία μοναδική ιστορία φτάνει στο τέλος της. Ο Αρσέν Βενγκέρ μετά από 22 χρόνια παρουσίας στην Άρσεναλ, αποχωρεί από το ίδιο του το σπίτι. Οι “Κανονιέρηδες” πλέον θα πρέπει με τον νέο τους προπονητή να βρουν τα πατήματά τους και να επανέλθουν στην κορυφή.

Ο Αλσατός τεχνικός προσέφερε πολλά, πάρα πολλά. Στιγμές δόξας και καταξίωσης, πάντα προσηλωμένος στο δικό του πλάνο. Ποτέ δεν παρέκκλινε από τη λογική του, τόσο εντός αγωνιστικού χώρου (προσφέροντας μας όμορφο θέαμα ακόμη και στις ήττες), όσο και εκτός.

Ο Βενγκέρ δεν ήταν απλά ένας καλός προπονητής, αλλά ένας κορυφαίος μάνατζερ, που έβαλε την Άρσεναλ σε άλλο επίπεδο με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Πέρασαν 22 χρόνια και το Debut.gr θυμάται τις κορυφαίες μεταγραφές των Λονδρέζων επί θητείας του 68χρονου τεχνικού και σας τις παρουσιάζει.

Νικολά Ανελκά

Αποτέλεσμα εικόνας για nikola anelka arsenal
Ο Βενγκέρ τον αγόρασε από την Παρί Σεν Ζερμέν για μόλις 500.000 λίρες το 1997 και μέσα σε δύο χρόνια πρόλαβε να εντυπωσιάσει. O νεαρός τότε Γάλλος στράικερ πέτυχε 26 γκολ και μοίρασε 8 ασίστ και το 1999 μετακόμισε στη Ρεάλ Μαδρίτης έναντι 23 εκατομμυρίων ευρώ.

Σολ Κάμπελ

Αποτέλεσμα εικόνας για sol campbell arsenal

Μία από τις πιο απρόσμενες μετακινήσεις ήταν εκείνη του Κάμπελ, ο οποίος άφησε το συμβόλαιό του με την Τότεναμ να εξαντληθεί και το 2001 πήγε στην Άρσεναλ. Βασικότατο γρανάζι στις πορείες των “Κανονιέρηδών” και μέλος των περίφημων αήττητων του Βενγκέρ, ενώ κανείς δεν θα ξεχάσει το γκολ του στον τελικό του Champions League το 2006. Πραγματικός βράχος στην άμυνα της Άρσεναλ.

Σεσκ Φάμπρεγκας

Αποτέλεσμα εικόνας για cesc fabregas arsenal

Μόλις για 1 εκατομμύριο ευρώ οι Λονδρέζοι πήραν τον Ισπανό από την Μπαρτσελόνα το 2003 και έπειτα εκείνος εξελίχθηκε σε μία από τις πιο εμβληματικές φιγούρες του συλλόγου. Έμεινε στο Έμιρεϊτς για 8 χρόνια, αγωνίστηκε σε 306 ματς, πετυχαίνοντας 59 γκολ, ενώ μοίρασε και 91 ασίστ. Ο Βενγκέρ είχε πάρει στα χέρια του ένα ακατέργαστο διαμάντι και έδειξε σε όλο τον κόσμο την αξία του.

Τιερί Ανρί

Αποτέλεσμα εικόνας για thierry henry arsenal

 Από τους μεγαλύτερους θρύλους στην ιστορία του συλλόγου ever και φυσικά και αυτόν τον έφερε ο Αρσέν Βενγκέρ. Το 1999 μεταγράφηκε στην Άρσεναλ, προερχόμενος από τη Γιουβέντους έναντι 11 εκατομμυρίων ευρώ. Αγωνίστηκε 8 χρόνια με τη φανέλα των “Κανονιέρηδων” και παρότι ήρθε με πολλούς να έχουν αμφιβολία για την ποιότητά του, ο Βενγκέρ τον μετέτρεψε σε μία μηχανή παραγωγής γκολ. Ο συνολικός απολογισμός του είναι 228 τέρματα, με τις στιγμές μαγείας που προσέφερε να μένουν αξέχαστες.

Νουανκούο Κανού

Αποτέλεσμα εικόνας για NWANKWO KANU arsenal

Αποκτήθηκε το 1999 από την Ίντερ έναντι 5 εκατομμυρίων ευρώ και βοήθησε σημαντικά την αρμάδα του Βενγκέρ. Σε 198 συμμετοχές πέτυχε 44 γκολ, αλλά όσο περνούσε ο καιρός είχε λιγότερο χρόνο συμμετοχής εξαιτίας του Ανρί. Πολλοί τον θυμούνται για το εντυπωσιακό χατ τρικ κόντρα στην Τσέλσι μέσα σε 17 λεπτά.

Λοράν Κονσιελνί

Αποτέλεσμα εικόνας για koscielny

Η Άρσεναλ το 2010 κατέβαλλε 10 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία της Λοριάν και απέκτησε τον Γάλλο κεντρικό αμυντικό που μέχρι και σήμερα δεσπόζει στην αμυντική γραμμή των “Κανονιέρηδων”. Κάτω από τις οδηγίες του Βενγκέρ βελτιωνόταν μέρα με τη μέρα και έφτασε να θεωρείται από τους κορυφαίους στη θέση του.

Φρέντι Λιούνγκμπεργκ

Αποτέλεσμα εικόνας για FREDDIE LJUNGBERG arsenal

Απότομα αγαπήθηκε από το κοινό, όταν στο ντεμπούτο του στο ντέρμπι με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σκόραρε. Το 1998 τον απέκτησε ο Βενγκέρ έναντι 3 εκατομμυρίων ευρώ, με τον Σουηδό μεσοεπιθετικό να παραμένει στο ρόστερ της Άρσεναλ μέχρι το 2007, όταν και έφυγε με προορισμό τη Γουέστ Χαμ. Στα 9 χρόνια παρουσίας του στο στρατόπεδο των “Κανονιέρηδων” έπαιξε 322 ματς και πέτυχε 71 γκολ, ενώ μοίρασε και 31 ασίστ.

Μαρκ Όφερμαρς

Αποτέλεσμα εικόνας για MARC OVERMARS arsenal

Από τον Άγιαξ στο Λονδίνο έναντι 6 εκατομμυρίων ευρώ το 1997. Η ταχύτητα και η τεχνική του ξεχώριζαν και σε μία τριετία ο Ολλανδός εξτρέμ πέτυχε 33 γκολ και μοίρασε 23 ασίστ. Στη συνέχεια ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς και δεν απέδωσε όσο θα μπορούσε και τελικά το 2000 πήγε στην Μπαρτσελόνα.

Μεσούτ Εζίλ

Αποτέλεσμα εικόνας για ozil

Το 2013 ήρθε ο Γερμανός άσος σε μία από τις πιο ακριβές μεταγραφές στην ιστορία του συλλόγου. Η Άρσεναλ κατέβαλλε 45 εκατομμύρια ευρώ στη Ρεάλ Μαδρίτης και έτσι τον πήρε στο Έμιρεϊτς. Παραμένει από τους βασικούς πρωταγωνιστές των Λονδρέζων, με τον 29χρονο μαέστρο να έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να σημειώσει 37 γκολ και να μοιράσει 71 ασίστ σε 196 παιχνίδια.

Εμάνουελ Πετί

Αποτέλεσμα εικόνας για EMMANUEL PETIT arsenal

Μαζί με τον Πατρίς Βιερά ήταν ένα από τα κορυφαία δίδυμα στη μεσαία γραμμή εκείνη την εποχή. Η Άρσεναλ πλήρωσε το 1997 στη Μονακό 2,5 εκατομμύρια ευρώ και τον έκανε δικό της. Στο Λονδίνο έμεινε 3 χρόνια καθώς μετά πήγε στην Μπαρτσελόνα και στη συνέχεια στην Τσέλσι.

Ρόμπερτ Πιρές

Αποτέλεσμα εικόνας για ROBERT PIRES arsenal

Παρά το γεγονός ότι δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στους πρώτους μήνες ο Γάλλος μέσος έδειξε την αξία του και με το παραπάνω. Μετακόμισε στην Άρσεναλ το 2000 έναντι 6 εκατομμυρίων ευρώ, μετά τη διετή θητεία του στη Μαρσέιγ. 285 συμμετοχές, 85 γκολ και 33 ασίστ ήταν ο απολογισμός μίας γεμάτης εξαετίας στο βόρειο Λονδίνο.

Αλέξις Σάντσεζ

Αποτέλεσμα εικόνας για sanchez arsenal

Το 2014 άφησε την Μπαρτσελόνα για λογαριασμό της Άρσεναλ με τον Βενγκέρ να βγάζει από τα ταμεία της ομάδας του 35 εκατομμύρια ευρώ. Έμεινε 3,5 χρόνια στο Λονδίνο πραγματοποιώντας σπουδαίες εμφανίσεις. Η ποιότητά του ξεχείλιζε και κατάφερε να σημειώσει σε 80 γκολ σε 166 παιχνίδια, ενώ έδωσε και 46 ασίστ.

Ζιλμπέρτο Σίλβα

Αποτέλεσμα εικόνας για GILBERTO SILVA arsenal

Απροσπέλαστος στη μεσαία γραμμή της Άρσεναλ ο Βραζιλιάνος χαφ. Έφυγε από την Ατλέτικο Μινέιρο το 2002 για χάρη των “Κανονιέρηδων” και έπαιξε κομβικό ρόλο στις πορείες των Λονδρέζων, όντας εκ των πρωταγωνιστών. Σπουδαία δουλειά στο αμυντικό κομμάτι για την ομάδα του, ενώ βοηθούσε και επιθετικά. Σε 243 παιχνίδια πέτυχε 24 γκολ και έδωσε 10 ασίστ. Έμεινε στην Άρσεναλ μέχρι το 2008 και έπειτα ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού.

Κόλο Τουρέ

Αποτέλεσμα εικόνας για kolo toure arsenal

Τεράστιο κεφάλαιο για την αμυντική γραμμή της Άρσεναλ για μία επταετία (2002-2009). Ήταν βασικό γρανάζι στην ομαδάρα του Βενγκέρ των μεγάλων επιτυχιών και των φοβερών εμφανίσεων. Ο Ιβοριανός κεντρικός αμυντικός ήταν απίστευτος, βάζοντας μέσα στο παιχνίδι του πέρα από το ταλέντο και την ποιότητά του και το πάθος του.

Πατρίκ Βιερά

Αποτέλεσμα εικόνας για patrick vieira arsenal

Μετακόμισε στο Λονδίνο προερχόμενος από τη Μίλαν για μόλις 4 εκατομμύρια ευρώ το 1996 και έμεινε μέχρι το 2005. Εγκέφαλος της Άρσεναλ στη μεσαία γραμμή και μεγάλη προσωπικότητα. Κατάφερε να πανηγυρίσει 3 κατακτήσεις Premier League και 4 FA Cup στα 9 χρόνια θητείας του στους “Κανονιέρηδες”. Τεράστιος ποδοσφαιριστής που αποτελούσε την “καρδιά” της Άρσεναλ στη μεσαία γραμμή εκείνη την εποχή.