Ο γυμναστής της Εθνικής ομάδας της Αιγύπτου,Αντώνης Σαριόγλου, αποκλειστικά στο Debut.gr

Στο ποδόσφαιρο,  είναι πολλές οι φορές που η προσοχή όλων μας στρέφεται στους ποδοσφαιριστές και στους προπονητές, μιας και αποτελούν τους βασικούς πρωταγωνιστές ενός αγώνα.

Παρόλα αυτά έχει σημασία να δώσουμε έμφαση και στην άποψη μερικών ανθρώπων, που ναι μεν λειτουργούν πιο αθόρυβα θα λέγαμε,  η συμβολή τους όμως είναι  σημαντική και ο ρόλος τους εξίσου καίριος για την εύρυθμη λειτουργία της ομάδας, και την απόδοση των παικτών.

Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι και ο γυμναστής της εθνικής ομάδας της Αιγύπτου πλέον, ο Αντώνης Σαριόγλου.

Αποτελεί αναπόσπαστο μέλος του επιτελείου του Έκτορ Κούπερ, ο οποίος είχε θητεύσει και στην ομάδα του Άρη, και  καλείται να προετοιμάσει μια εθνική ομάδα που θα συμμετέχει στην κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση το καλοκαίρι στα γήπεδα της Ρωσίας.

Η Αίγυπτος μετά από πολλά χρόνια εξασφάλισε την συμμετοχή της στο Μουντιάλ, και σίγουρα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στο μεγάλο αστέρι της, τον Μοχάμεντ Σαλάχ, όμως είναι σίγουρο πως η απόδοση όλης της ομάδας θα έχει και την πινελιά του Έλληνα γυμναστή της.

Το Debut.gr και ο Αλέξανδρος Ιτιμούδης βρήκε τον Αντώνη στην Θεσσαλονίκη και επικοινώνησε μαζί του, με τον ίδιο να απαντά πρόθυμα στις ερωτήσεις μας για τον Σαλάχ, τον Ουάρντα, αλλά και την προετοιμασία των «Φαραώ».

Ο Αντώνης Σαριόγλου επί τω έργω.

-Αντώνη, σε μάθαμε από την δουλειά σου ως διερμηνέα και γυμναστή στον Άρη, στον Ηρακλή και μετέπειτα στην Βέροια. Θα ήθελα να μας πεις πως προέκυψε η συνεργασία του με την εθνική ομάδα της Αιγύπτου, και ποια τα συναισθήματα σου που θα συμμετέχεις σε ένα Μουντιάλ.

Έτσι ακριβώς, τα ισπανικά είναι η μητρική μου γλώσσα και έτσι συστήθηκα στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Είχα ήδη τελειώσει τις σπουδές μου στα ΤΕΦΑΑ, με ειδικότητα στο ποδόσφαιρο, και αυτό το γνώριζαν όλοι οι προπονητές που συνεργάστηκα.

Με τον μίστερ (εννοεί τον Κούπερ) είχαμε μία πολύ στενή συνεργασία αλλά και ανθρώπινη σχέση. Όταν έφυγε μου είπε πως οι δρόμοι μας θα ανταμώσουν ξανά, όπως και έγινε, καθώς όταν δόθηκε η ευκαιρία με ενέταξε στο προπονητικό του επιτελείο.

Αυτή η συνεργασία μου δίνει την ευκαιρία να ζήσω το απόλυτο όνειρο, την συμμετοχή σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο.

Τα συναισθήματα αυτή τη στιγμή που νιώθω είναι απερίγραπτα, αλλά προς το παρόν μένω απλά με το αίσθημα ευθύνης ώστε να ανταποκριθώ όσο καλύτερα γίνεται στον ρόλο μου.

-Ως μέλος του επιτελείου του Κούπερ, ποια αγωνιστική φιλοσοφία και στυλ παιχνιδιού θέλει να εμφυσήσει στους παίκτες, και πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η δική σου συμβολή σε όλο αυτό;

Ο μίστερ άλλαξε εντελώς την φιλοσοφία της ομάδας. Μια ομάδα που είχε μάθει να νιώθει το απόλυτο φαβορί στους αγώνες και να είναι φύσει επιθετική, πλέον πέρασε στην φάση να έχει μια πιο ρεαλιστική συμπεριφορά.

Ο προπονητής έδωσε έμφαση στην αμυντική λειτουργία της ομάδας συνολικά, αλλά και στην πειθαρχία. Όχι μόνο μέσα στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και στις προπονήσεις, στον πάγκο, στα αποδυτήρια, στα ξενοδοχεία, και στα ταξίδια.

Επιπλέον βοήθησαν πολύ τα πρώτα θετικά αποτελέσματα ώστε και οι πλέον δύσπιστοι να πειστούν πως η νέα γραμμή που έχει χαραχθέι, αξίζει να ακολουθηθεί.

Ο δικός μου ο ρόλος είναι αρκετά ιδιαίτερος, εφόσον αναλαμβάνω να κρατήσω φρέσκους και σε εγρήγορση, παίκτες τους οποίους δεν έχω χτίσει ο ίδιος την φυσική κατάσταση. Εξίσου σημαντικό για εμένα, πέρα από το να είναι έτοιμοι να δώσουν δύο αγώνες σε διάστημα λίγων ημερών, είναι το να γυρίσουν υγιείς πίσω στους συλλόγους τους.

Μέλος της εθνικής και ο γνωστός σε εμάς Άμρ Ουάρντα.

-Πόσο εύκολο ή πόσο δύσκολο είναι για ένα γυμναστή να προετοιμάσει την φυσική κατάσταση μιας ομάδας που πρόκειται να αγωνιστεί σε μια τέτοια διοργάνωση όπως το Μουντιάλ;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την προετοιμασία μας, καθώς οι παίκτες έρχονται στο τέλος μιας γεμάτης χρονιάς, και πρέπει αντί να σκέφτονται την ξεκούραση τους, να αλλάξουν το τσιπ μέσα τους και να προετοιμαστούν για να συμμετέχουν στην κορυφαία διοργάνωση του κόσμου.

Πέρα από την σωματική και πνευματική επιβάρυνση έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τον μήνα του ραμαζανίου για τους μουσουλμάνους. Οι Αιγύπτιοι είναι πολύ πιστός λαός και αυτό είναι κάτι που τους γεμίζει και τους δυναμώνει ψυχικά, σωματικά όμως εμείς πρέπει είμαστε έτοιμοι να προσαρμοστούμε σε νέες συνθήκες και απαιτήσεις.

Μέχρι τώρα όμως η συνεργασία μας είναι άψογη και πιστεύω πως θα ξεπεραστεί κάθε σκόπελος , και θα παρουσιαστούμε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι.

-Όπως έχεις δηλώσει και παλιότερα, έχεις την εποπτεία του Ουάρντα, καθώς ενημερώνεσαι για την εξέλιξη του. Πιστεύεις ότι έχει θέση στην εθνική ομάδα, και αν ήταν λάθος του Π.Α.Ο.Κ. που τον παραχώρησε έστω ως δανεικό.

Ο Ουάρντα είναι ένας πολύ ταλαντούχος ποδοσφαιριστής και καλός επαγγελματίας.

Από τα πρώτα του παιχνίδια μου κίνησε το ενδιαφέρον, ενημέρωνα διαρκώς τον μίστερ, και κάπως έτσι ήρθε και η κλήση του.

Είναι πολύ σημαντικό να είσαι μέλος της εθνικής σου, πόσο μάλλον όταν αυτή προετοιμάζεται να συμμετάσχει σε ένα παγκόσμιο κύπελλο. Ο Ουάρντα αξίζει να είναι μαζί μας και αδιαμφισβήτητα αυτό είναι κάτι που το έχει κερδίσει μόνος του μέσα από την αγωνιστική του εικόνα.

Το εάν είναι λάθος ή σωστός ο δανεισμός του αυτό δεν μπορείς να το ξέρεις ποτέ. Το ότι έκανε μια εξαιρετική σεζόν με τον Ατρόμητο, δεν σημαίνει πως αν έμενε στον ΠΑΟΚ θα έκανε τα ίδια, σίγουρα όμως έχει τις δυνατότητες να το κάνει. Το σημαντικό, και που κατά την άποψη μου με αυτό πρέπει να μείνουν και οι δύο πλευρές, είναι ότι ο δανεισμός του βγήκε σε καλό για τους δύο, και έτσι είναι πιο απλό να κάνουν τα επόμενα βήματα για το μέλλον, είτε είναι κοινό είτε χωρίσουν οι δρόμοι τους.

Το αστέρι της Λίβερπουλ, Μοχάμεντ Σαλάχ, υπό το βλέμμα του Αντώνη.

-Έχεις πει πως οι σχέσεις σου με τους παίκτες είναι πολύ καλές. Θέλω να σταθώ κυρίως στην σχέση σου με τον Σαλάχ, μιας και αποτελεί ένα από τα πιο καυτά ονόματα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Πως είναι η συναναστροφή σου με έναν παίκτη παγκόσμιας κλάσης, και πάνω από όλα πως σκοπεύεις, ως γυμναστής, να διαχειριστείς ένα παίκτη τέτοιου βεληνεκούς γνωρίζοντας ότι προέρχεται από μια γεμάτη σεζόν.

Δεν διαφέρει και πολύ με την σχέση που έχω και με άλλα παιδιά, αλλά αυτό κυρίως έχει να κάνει με τον ταπεινό χαρακτήρα που έχει αυτό το καλόκαρδο παιδί.

Χαίρομαι και καμαρώνω για όσα πετυχαίνει, και αυτό που του εύχομαι πάντα όταν τελειώνουν οι κοινές μας υποχρεώσεις, είναι να μπορεί να διατηρεί κάθε λεπτό το λαμπερό του χαμόγελο στο πρόσωπο του.

Ήδη με το επιτελείο έχουμε ξεκινήσει συζητήσεις, γιατί θα πρέπει να του δώσουμε αρχικά κάποιες μέρες ρεπό, καθώς εμείς μαζευόμαστε στις 22 Μαΐου και ο Μόμο στις 26 θα παίξει στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Εύχομαι να έρθει στην προετοιμασία ως πρωταθλητής Ευρώπης, να εκμεταλλευτεί τις 3-4 μέρες που θα πάρει ρεπό για να ξεκουραστεί, και από κει και πέρα θα είναι εύκολο να τον εντάξω στο σύνολο, καθώς τον γνωριζόμαστε χρόνια και ξέρω τις μεθόδους αποθεραπείας που ακολουθεί.

-Με δύο λόγια θέλω να μου περιγράψεις το είδος της προετοιμασίας που χρειάζεται ο σύγχρονος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, και που εστιάζεις κυρίως εσύ σαν ειδικός του χώρου.

Επαγγελματικός προσανατολισμός. Αυτά. Δύο λόγια δεν μου είπες; (γέλια).

Οι εποχές έχουν αλλάξει πάρα πολύ. Δεν παίζει ρόλο μόνο η προετοιμασία ή η καθημερινή και εβδομαδιαία προπόνηση.

Ο επαγγελματίας ποδοσφαιριστής πρέπει να δουλεύει καθημερινά για 6-8 ώρες, και η διατροφή όπως και η αποθεραπεία παίζουν τον ίδιο σημαντικό ρόλο με την προπόνηση, καθώς ότι κάνεις στην προσωπική σου ζωή αντανακλάται στην προπόνηση και τον αγώνα.

Πλέον υπάρχουν τα μέσα που μπορούν να επεκτείνουν την καριέρα του αθλητή και είναι αυτά που κάνουν να ξεχωρίζει ένας απλός ποδοσφαιριστής από έναν επαγγελματία ποδοσφαιριστή.

-Θα ήθελα να μας πεις την άποψη σου για τον Άρη και τον Ηρακλή, δύο συλλόγους στους οποίους εργάστηκες, όσον αφορά το αγωνιστικό μέρος τους. Τι πρέπει κατά την γνώμη σου να κάνουν προκειμένου να επανέλθουν στην ποδοσφαιρική ελίτ της Ελλάδας;

Δύο εντελώς διαφορετικές χρονιές και για τις δύο ομάδες.Κοινός παρονομαστής είναι ότι αμφότερες πέτυχαν τον στόχο που είχαν θέσει.

Ο Ηρακλής, με κάποια παιδιά με μέσο όρο ηλικίας 17 χρονών που μαζεύτηκαν τρεις μέρες πριν από τον πρώτο αγώνα, κατάφερε όχι μόνο να τερματίσει πρώτος στον όμιλο του και να είναι ένα βήμα από την άνοδο στην Β εθνική, αλλά να παίζει και όμορφο και ελκυστικό ποδόσφαιρο.

Από την άλλη ο Άρης, που δεν είχε άλλο περιθώριο για λάθη και πειράματα, χτίστηκε με μοναδική έγνοια την άνοδο πάση θυσία. Τα σωστά,ρεαλιστικά, και στοχευμένα βήματα του κ.Σπανού και του κ. Μυροφορίδη έκαναν τους ποδοσφαιριστές της ομάδας να μην απογοητεύσουν τον κόσμο του Άρη, που δεν αντέχει άλλη πίκρα, όπως εξάλλου και του Ηρακλή.

Τόσο ο Άρης όσο και ο Ηρακλής διατηρούν το πρεστίζ τους στις κερκίδες, ο κόσμος τους καθιστά από τους ισχυρούς της Ελλάδας, και το ποδόσφαιρο έχει ανάγκη την παραδοσιακή δυναμική τους, όμως δυστυχώς δεν φτάνει αυτό για να επαναφέρει τις ομάδες εκεί που αξίζει να βρίσκονται.

Θα πρέπει να ξανακερδίσουν την αξιοπιστία τους στον χώρο του ποδοσφαίρου, και γι αυτό είναι υπεύθυνοι οι μέτοχοι και οι εκάστοτε παράγοντες.

Ο Αντώνης εργάστηκε τόσο στον Άρη…

….όσο και στον Ηρακλή

-Για κλείσιμο θα ήθελα να μας πεις το εξής.Έχεις δηλώσει ότι πέραν του πόστου σου, κάποια στιγμή θα ήθελες να ασχοληθείς με τον τομέα της βίντεο-ανάλυσης. Υπάρχει πιθανότητα να σε δούμε στο τεχνικό επιτελείο κάποιας ελληνικής ομάδας και δη του Άρη ή του Ηρακλή, εφόσον επεκταθείς και σε αυτόν τον τομέα;

Είναι ένας τομέας που παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον, και σίγουρα κάποια στιγμή θα προσπαθήσω να εφοδιαστώ κατάλληλα ώστε εάν δοθεί η δυνατότητα να μπορέσω να τον εξυπηρετήσω σωστά και επαγγελματικά.

Τίποτα δεν μου χαρίστηκε ως σήμερα στο ποδόσφαιρο και σίγουρα δεν σκοπεύω και στο μέλλον να πορευτώ με χάρες.

Είμαι προσηλωμένος στο παρόν, θέλω σε κάθε προπόνηση να παρουσιάζω κάτι καινούριο, και να βελτιώνομαι όσο μπορώ. Θεωρώ τον εαυτό μου με βάση τις σπουδές μου, τις γνώσεις μου, και τις εμπειρίες που έχω αποκομίσει επί 10 συναπτά έτη, ως άνθρωπο του ποδοσφαίρου οπότε πάντα θα είμαι ανοικτός σε προτάσεις αλλά και σε νέες προκλήσεις.

Όλες οι φωτογραφίες που χρησιμοποιήθηκαν είναι από το προσωπικό αρχείο του Αντώνη Σαριόγλου, και τον ευχαριστούμε που μας τις έστειλε για τις ανάγκες της συνέντευξης.