Ναι, ok στο ποδόσφαιρο έχουμε μάθει να αγαπάμε και να γράφουμε για τους επιθετικούς, τα γκολ τους, τα ρεκόρ τους. Όμως, τιμή και δόξα στον Ντάνι, the dog, Άλβες.

Υπάρχουν παίκτες που δύσκολα μπορείς να πεις ή να γράψεις κάτι κακό για εκείνους. Ένας από αυτούς είναι ο Ντάνι Άλβες. Ένα κείμενο από αυτά είναι το παρακάτω.

Μπορεί να μην έχω ιδιαίτερη συμπάθεια σε παίκτες από τη Βραζιλία ή την Αργεντινή. Αλλά ο τυπάκος από το Τζουαζέιρο δεν γίνεται να μην είναι η εξαίρεση στον κανόνα μου.

Άλλωστε δεν είναι εύκολο να μπαίνεις “σφήνα” σε πρωτοσέλιδα που έχουν επιθετικούς. Είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις αυτή την εποχή, παίζοντας από το κέντρο και πίσω. Αν και εδώ που τα λέμε ο πρωταγωνιστής μας μόνο αυτό δεν έκανε στην καριέρα του. Ακόμη και τώρα που βρίσκεται στην Παρί Σεν Ζερμέν. Ακόμη και τώρα που η όρεξή του για ποδόσφαιρο χάνεται σιγά- σιγά, όπως τόνισε με δηλώσεις του.

Δεν πειράζει εμείς τον αγαπάμε γι’ όλα όσα μας έχει προσφέρει και θα συνεχίσει να κάνει μέχρι να πει το οριστικό αντίο από τα γήπεδα.

Back to future

Το καλοκαίρι του 1985 θα βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία “Back to Future” που έμελλε να γράψει ιστορία. Πρωταγωνιστές ήταν οι Μπομπ Γκέιλ και Νέιλ Κάντον. Ο Ντάνι τότε ήταν ήδη δύο ετών και έκανε τις πρώτες του επαφές με την μπάλα.

Ωστόσο, ας μπούμε σε μία χρονομηχανή (και ας μην υπάρχει πουθενά κάτι τέτοιο) και ας φτάσουμε στο 2002, όπου και ο Βραζιλιάνος μπακ υπογράφει στη Σεβίλλη με την ομάδα της Ανδαλουσίας να φημολογείται πως τον έκανε δικό της μόλις με… 150.000 ευρώ. Τέτοιο deal δεν κάνεις ούτε με τον Φερεντίνο. Ωστόσο, δεν είμαστε της εφορίας για να ξέρουμε αν αυτό ισχύει ή όχι, οπότε προχωράμε.

Εκεί τον έμαθα εγώ τον Ντάνι Άλβες. Εκεί τον άκουσες για πρώτη φορά αγαπητέ αναγνώστη. Λογικό εδώ που τα λέμε. Ήταν ένα καθαρόαιμο άτι τότε. Όπως και τώρα. Έκανε τη δεξιά πλευρά του. Πάνω- κάτω. Σε όλο το παιχνίδι. Και όχι μόνο αυτό. Μπορούσε να κάνει σέντρες που άλλοι τις έβλεπαν μόνο στο Playstation.

Γενικά ήταν ένας παίκτης που έδειχνε πόσο μπροστά από την εποχή του ήταν. Από τότε μέχρι τώρα μπορεί να έχουν περάσει 16 χρόνια (feeling old yet?) αλλά δεν μου έρχονται στο μυαλό δεξιά μπακ ή αμυντικοί που να είχαν τόση μεγάλη συμβολή στο παιχνίδι της ομάδας τους, όπως το “μηχανάκι” made in Brazil.

Στο σύλλογο της Ανδαλουσίας ήδη μερικοί έβλεπαν έναν από τους πιο ολοκληρωμένους δεξιούς μπακ που έχουν βγει ποτέ. Και δεν είχαν άδικο. Όπως άδικο δεν θα είχαν όλοι όσοι τον χαρακτήρισαν τον καλύτερο της γενιάς του. Αν και μερικά χρόνια αργότερα ο Μαϊκόν θα πραγματοποιούσε σπουδαίες εμφανίσεις. Αλλά ο Ντάνι Άλβες εκτός από διάρκεια (αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς) είχε και παραπάνω ποιότητα (γνώμη μου πάντα).

H επιβεβαίωση λέγεται… Μπαρτσελόνα

Όταν “βγάζεις μάτια” στη Λα Λίγκα, τότε είναι μαθηματικά… βέβαιο πως θα καταλήξεις να φοράς είτε τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, είτε εκείνη της Ρεάλ Μαδρίτης. Η Σεβίλλη εκείνων των χρόνων είχε αρκετούς προικισμένους παίκτες, με αποτέλεσμα άλλοι να πάνε στο “Σαντιάγκο Μπερναμπέου” (Σέρχιο Ράμος) και άλλοι στο “Καμπ Νου” (Ντάνι Άλβες).

Εκεί ήρθε η απόλυση επιβεβαίωση για όλους όσους έλεγαν ότι ο Βραζιλιάνος είναι κάτι… παραπάνω από ένα δεξί μπακ. Στους Καταλανούς ήρθαν και οι (πάρα πολλοί) τίτλοι στα χέρια του Λατίνου αμυντικού.

Εκεί ο Άλβες γνώρισε τον Πεπ Γκουαρντιόλα που τον ανέβασε επίπεδο και τον έκανε να παίζει πιο μεστά. Να βάζει και λίγο μυαλό εκτός από τρεξίματα στο παιχνίδι του. Μπορεί ο Βραζιλιάνος να σιχαινόταν και να σιχαίνεται τις προπονήσεις, αλλά ο Καταλανός τον έκανε… άνθρωπο και να υπακούσει στις τακτικές επιταγές του.

Από αυτή τη συνεργασία κανείς δεν βγήκε χαμένος. Ίσα- ίσα!

https://www.youtube.com/watch?v=xansZc6Bcwk

Σπουδαίος παίκτης, σπουδαιότερος άνθρωπος

Στο “Καμπ Νου” ο χαμογελαστός τύπος από τη Τζουαζέιρο δεν γνώρισε μόνο τις αμέτρητες επιτυχίες. Γνώρισε και έναν ψηλόλυγνο Γάλλο. Έναν τύπο που είχε εξίσου ένα χαμόγελο που έφτανε μέχρι τα… αυτιά. Μπορεί εκείνος να ήταν άλλης… πάστας, αλλά δεν άργησαν οι δυο τους να δέσουν και να γίνουν κολλητοί.

Κάτι που έδειχναν όχι μόνο στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και με τους πανηγυρισμούς τους με την… επιρροή του Άλβες στον Έρικ Αμπιντάλ να είναι μεγάλη. Και δεν μιλάμε μόνο για τους πανηγυρισμούς που ήταν βασισμένοι στη σάμπα.

Οι καλοί φίλοι δεν φαίνονται όταν όλα πάνε καλά. Φαίνονται στα προβλήματα που έχεις ή στις αναποδιές. Όταν πρέπει να “βάλουν πλάτη”. Όλοι ξέρουν τη μάχη που έδωσε ο Αμπιντάλ με τον καρκίνο πριν από μερικά χρόνια.

Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν πως ο Άλβες είχε προσφέρει στον Γάλλο μπακ μέρος από το ήπαρ του, προκειμένου να γίνει καλά. Αλλά εκείνος δεν δέχτηκε, αφού του επισήμανε πως έχει μπροστά του μία σπουδαία καριέρα, αλλά και μία οικογένεια που πρέπει να συντηρήσει μέσα από το ποδόσφαιρο.

Κάτι παραπάνω από μία… επιστροφή

Το καλοκαίρι του 2015 ο Ντάνι Άλβες είχε φτάσει πολύ κοντά στο να φύγει από την Μπαρτσελόνα. Εν τέλει έμεινε γι’΄ακόμη ένα χρόνο. Ο έμπειρος μπακ αποχώρησε από το “Καμπ Νου” ένα χρόνο αργότερα (καλοκαίρι 2016), μιας και ένιωσε πως αδικείται. Πως δεν του αναγνωρίζουν την προσφορά του στο σύλλογο και αυτό γιατί τα “θέλω” του όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι δεν έγιναν ποτέ πραγματικότητα.

Σε τέτοιες περιστάσεις η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Ωστόσο, ο Βραζιλιάνος μπακ δεν άργησε να  βρει εργοδότη. Η Γιουβέντους ήταν ο επόμενος σταθμός της καριέρας του με τον έμπειρο αμυντικό να συνεχίζει να “καταπίνει” χιλιόμετρα και να δείχνει (και) στους Ιταλούς την ποιότητά του.

Ο Θεός (του ποδοσφαίρου); Το Κισμέτ; Το κάρμα; Η θεά τύχη; Δεν ξέρουμε τι από τα παραπάνω. Μπορεί και όλα, αλλά μπορεί και κανένα από αυτά έφεραν αντιμέτωπο στους “8” του Τσάμπιονς Λιγκ τον Ντάνι Άλβες με την Μπαρτσελόνα. Μία από τις στιγμές που έχουν μείνει δεν έχει να κάνει με τον αγώνα. Ήταν πολύ πιο πριν.

Ο Βραζιλιάνος μπακ μία μέρα νωρίτερα από την αναμέτρηση είχε περάσει μία βόλτα από το “Καμπ Νου”. Έσκυψε ευλαβικά και το φίλησε. Μία εικόνα που βγάζει χιλιάδες συναισθήματα. Μία εικόνα που δείχνει πως ακόμη και αυτή την εποχή το ποδόσφαιρο για μερικούς παίκτες παραμένει ρομαντικό.

https://www.youtube.com/watch?v=EaEfRbYsIyQ&t=5s

Παρόλα αυτά ο Άλβες δεν είχε κανένα σκοπό να αφήσει τους Καταλανούς να περάσουν στην επόμενη φάση των “αστεριών” και τους… έκοψε το βήχα. Η “Μεγάλη Κυρία” με το 3-0 υπέρ της από το Τορίνο και με το 0-0 στη Βαρκελώνη πέρασε άνετα. Ωστόσο, ο έμπειρος μπακ μόνο άνετα δεν πρέπει να ένιωθε στην επιστροφή στο “σπίτι” του ως αντίπαλος.

https://www.youtube.com/watch?v=Qfym9Q_ks4k

H νέα πρόκληση (μέχρι την επόμενη)

Ο Άλβες αν και αγωνιστικά τα πήγαινε πολύ καλά με τη Γιουβέντους η σχέση του με την οικογένεια Ανιέλι δεν ήταν και η καλύτερη, με αποτέλεσμα μετά από ένα χρόνο στο Τορίνο ο Βραζιλιάνος να την… κάνει για το Παρίσι.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο δεξιός μπακ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση του Νεϊμάρ να αφήσει την Μπαρτσελόνα για χάρη των Γάλλων, όπως αποκάλυψε με δηλώσεις του ο 26χρονος επιθετικός.

Στη γαλλική πρωτεύουσα ο Άλβες (αγωνιστικά) παραμένει ένα “σκυλί”. Μπορεί να μην έχει το ίδιο πάθος με τότε που ήταν στη Σεβίλλη ή το παιχνίδι του να είναι τόσο άρτιο όσο στους “μπλαουγκράνα”, αλλά ακόμη και τώρα δείχνει πως απολαμβάνει -για πόσο ακόμη δεν ξέρουμε- το ποδόσφαιρο. Κάτι που ελπίζουμε να το κάνει για καιρό ακόμη.