Τα λόγια για αστέρες όπως ο Τιερί Ανρί, καμιά φορά περισσεύουν.

Από που να ξεκινήσει κανείς για τα επιτεύγματα του Τιερί Ανρί; Να μιλήσει για τα 411 γκολ του σε 915 ματς; Να αναφέρει τις “κούπες” που έχει κατακτήσει με τις ομάδες που αγωνίστηκε; Ή για τις ατομικές του διακρίσεις;

Επειδή αν δεν τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά θα… χάσουμε την μπάλα με τον “Τιτί” όπως οι αμυντικοί που τον μάρκαραν ας ξεκινήσουμε από την αρχή της σπουδαίας του καριέρας που ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια και τελείωσε στις 16 Δεκεμβρίου του 2014.

Η αρχή του παραμυθιού 

Στο άκουσμα της είδησης πως ο Τιερί Ανρί αποφάσισε να σταματήσει από την ενεργό δράση πολλοί πρώην συμπαίκτες του ή και όχι είχαν να πουν ένα πράγμα: πως κατάφερε να πραγματοποιήσει μία σπουδαία καριέρα που όλοι τους θα ήθελαν να έχουν. Ωστόσο, το ξεκίνημά της μόνο εύκολο και απλό δεν ήταν, καθώς ο Τιερί Ντάνιελ Ανρί γεννήθηκε σε ένα γκέτο του Παρισιού στις 17 Αυγούστου του 1977 από πατέρα με καταγωγή από την Γουαδελούπη και μητέρα από την Μαρτινίγκα.

Παρόλα αυτά το ταλέντο που έκρυβε μέσα του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του ξεχώριζε. Γι’ αυτό το λόγο και οι άνθρωποι της Λες Ουλίς σε ηλικία επτά ετών τον πήραν στην ομάδα τους. Ο μικρός Τιερί βαριόταν τις προπονήσεις, όμως, ο πατέρας του τον πίεζε να πηγαίνει σε όλες, ώστε να γίνει καλύτερος. Μάλιστα, όπως ο ίδιος του είχε πει δεν θα πρέπει να είναι ποτέ ευχαριστημένος με τον εαυτό του αν θέλει να γίνει σπουδαίος παίκτης στο μέλλον, κάτι που αποκάλυψε σε συνέντευξή του ο Γάλλος φορ στην μετέπειτα καριέρα του.

Το 1989 ο Ανρί πήγε στην Παλεσέ, αλλά ο πατέρας του δεν έμεινε ιδιαίτερα ικανοποιημένος με τις συνθήκες που βρήκε εκεί, με αποτέλεσμα να πάρει τον γιο του και να τον πάει στην Βίρι Τσατιλόν που έμεινε εκεί μέχρι το 1991.

Ένας (μελλοντικός) πρίγκιπας στο Πριγκιπάτο

Το 1990 το όνομα του Ανρί ήδη έχει ξεκινήσει να “ακούγεται”. Γι’ αυτό το λόγο η Μονακό στέλνει τον σκάουτέρ της, Άρνολντ Καταλανό, προκειμένου να δει από κοντά αν όλα αυτά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Τότε στο συγκεκριμένο παιχνίδι που παρακολούθησε ο Ανρί πέτυχε έξι γκολ (!) στη νίκη της ομάδας του με 6-0 κάνοντας τον σκάουτερ της Μονακό να παραμιλάει και να του προσφέρει μία θέση στις περίφημες ακαδημίες, Κλερφοντέιν, χωρίς καν να δοκιμαστεί.

Ωστόσο, οι άνθρωποι των ακαδημιών είχαν αρκετές ενστάσεις, ώστε να δεχτούν τον μικρό Τιερί, αφού οι βαθμοί του στο σχολείο ήταν από μέτριοι ως κακοί. Παρόλα αυτά ο Καταλανό τους πείθει για το μεγάλο ταλέντο του Ανρί και εκείνοι του επιτρέπουν να ξεκινήσει να προπονείται στις γνωστές ακαδημίες. Τα χρόνια περνάνε και έτσι ο νεαρός επιθετικός υπογράφει σύντομα επαγγελματικό συμβόλαιο με τη Μονακό με την οποία θα ντεμπουτάρει στις 31 Αυγούστου του 1994 στην ήττα με σκορ 2-0 από τη Νις.

Παρόλα αυτά ήδη ο Ανρί είχε κλέψει την καρδιά του τεχνικού των Μονεγάσκων, Αρσέν Βενγκέρ, ο οποίος πίστευε πως αν τον χρησιμοποιούσε σαν εξτρέμ εκείνος θα τα πήγαινε πολύ καλά, λόγω της απίστευτης ταχύτητάς του, αλλά και της εξαιρετικής του τεχνικής κατάρτισης.

Μετά από μία δύσκολη πρώτη σεζόν ο Ανρί αναδεικνύεται καλύτερος νέος Γάλλος παίκτης για το 1996, ενώ την επόμενη σεζόν (1996-1997) θα βοηθήσει αρκετά την Μονακό να κατακτήσει το γαλλικό πρωτάθλημα. Την αγωνιστική χρονιά 1997- 1998 θα παίξει σημαντικό ρόλο για τον γαλλικό σύλλογο, αφού κατάφερε να πετύχει επτά γκολ στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά του θεσμού.

Εκείνη την εποχή μάλιστα κατάφερε να γίνει μέλος της εθνικής ομάδας της Γαλλίας και να δώσει το “παρών” με τους “τρικολόρ” στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 όπου το κατέκτησε μαζί τους σκοράροντας και τρία τέρματα. Οι καλές εμφανίσεις του με την Μονακό συνεχίζονταν, με αποτέλεσμα να έχει 20 τέρματα μαζί της σε 105 συμμετοχές κάνοντας την Γιουβέντους τον Ιανουάριο του 1999 να προσφέρει στην ομάδα του Πριγκιπάτου 10, 5 εκατομμύρια λίρες, ώστε να τον αποκτήσει.

Σα να μην έπαιξε ποτέ

Η Γιουβέντους τον χειμώνα του 1999 υπερηφανευόταν πως είχε αποκτήσει ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, αλλά δεν ήξερε πως ούτε εκείνη, αλλά ούτε και ο Ανρί θα έμεναν ανικανοποίητοι από την συνεργασία τους.

Ο Γάλλος φορ τα βρήκε σκούρα απέναντι στις ιταλικές άμυνες, καθώς δεν μπορούσε να βρει το χώρο για να “αναπνεύσει” και να δείξει το πλούσιο ταλέντο του. Εκτός αυτού ο τότε τεχνικός των “μπιανκονέρι”, Κάρλο Αντσελότι, τον χρησιμοποιούσε στα “φτερά” και όχι στην κορυφή της επίθεσης, με αποτέλεσμα ο “Τιτί” σε 16 συμμετοχές του με την “Μεγάλη Κυρία” να πανηγυρίσει μόνο τρία τέρματα και τον ιταλικό σύλλογο να απαντάει θετικά σε πρόταση της Άρσεναλ το καλοκαίρι της ίδιας σεζόν που έφτανε τα έντεκα εκατομμύρια λίρες.

Ο μεγαλύτερος “κανονιέρης” ever!

Στις 3 Αυγούστου του 1999 μία από τις πιο ένδοξες σελίδες στην ιστορία της Άρσεναλ γραφόταν, καθώς ο Τιερί Ανρί γινόταν και επισήμως παίκτης του συλλόγου. Στο Βόρειο Λονδίνο ο Γάλλος φορ κατάφερε να ζήσει τις καλύτερες στιγμές του.

Κατάφερε να γίνει σύνθημα στα χείλη των φιλάθλων των “κανονιέρηδων”. Κατάφερε να γίνει από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στη θέση του. Κατάφερε να σημειώσει 226 γκολ εκ των οποίων τα 175 από αυτά ήταν στην Πρέμιερ Λιγκ που για κατά πολλούς είναι το δυσκολότερο πρωτάθλημα στον κόσμο. Κατάφερε να γίνει πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Άρσεναλ. Κατάφερε να κατακτήσει δύο πρωταθλήματα, τρία Κύπελλα Αγγλίας και τρία Κομιούνιτι Σιλντ. Κατάφερε να αναδειχτεί τέσσερις φορές πρώτος σκόρερ κάτι που δεν έχει κάνει κανείς άλλος προς το παρόν. Κατάφερε να σκοράρει μερικά από τα πιο όμορφα γκολ που έχει δει ποτέ.

Το πρωτάθλημα των “Ανίκητων”

Η σεζόν 2003- 2004 ήταν από τις καλύτερες τόσο για την Άρσεναλ όσο και για τον ίδιο τον Ανρί. Οι “κανονιέρηδες” με πρωτομάστορα τον Γάλλο επιθετικό κατάφεραν κάτι που μόνο εύκολο δεν είναι: να κατακτήσουν το πρωτάθλημα χωρίς να χάσουν ούτε μία φορά! Κάτι που ακόμα και σήμερα δεν έχει ξαναγίνει από τότε.

Με συμπαίκτες όπως ο Μπέργκαμπ, ο Πιρές, ο Βιεϊρά, και ο Βιλτόρ, ο Ανρί εκείνη την σεζόν σημείωσε 39 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ ψηφίστηκε ως ο καλύτερος παίκτης της Πρέμιερ Λιγκ τόσο από τους συναδέλφους του όσο και από τους Άγγλους δημοσιογράφους. Επίσης, πήρε και το “Χρυσό Παπούτσι” της ίδιας σεζόν.

Ο δρόμος μέχρι το Παρίσι

Η επόμενη σεζόν μετά το πρωτάθλημα των “Ανίκητων” δεν ήταν το ίδιο πετυχημένη για την Άρσεναλ, αφού οι Λονδρέζοι δεν κατάφεραν να παραμείνουν στην κορυφή και το σερί τους χωρίς ήττα να “σπάσει” στο “Ολντ Τράφορντ” από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Παρόλα αυτά ο Ανρί έλαμψε για ακόμη μία χρονιά καταφέρνοντας να σκοράρει 31 γκολ και να κατακτήσει το “Χρυσό Παπούτσι” της ίδια σεζόν μαζί με τον Ντιέγκο Φορλάν, ενώ αναδείχτηκε και Κυπελλούχος Αγγλίας με τους “κανονιέρηδες”.

Ωστόσο, η επόμενη σεζόν (2005-2006) θα ήταν ιστορική για τον Γάλλο φορ, αφού ο Βιεϊρά αποχώρησε για τη Γιουβέντους, με αποτέλεσμα το περιβραχιόνιο να περάσει στο δικό του μπράτσο. Εκτός αυτού ο “Τιτί” εκείνη τη χρονιά έριξε από την κορυφή του πίνακα των σκόρερς τον Ιάν Ράιτ. Συγκεκριμένα στις 17 Οκτωβρίου του 2005 ο Ανρί στο εκτός έδρας παιχνίδι με την Σπάρτα Πράγας ο έμπειρος επιθετικός σκόραρε δύο γκολ ξεπερνώντας τα 185 του Άγγλου. Ιστορικής σημασίας ήταν και το παιχνίδι με την Γουέστ Χαμ την1η Φεβρουαρίου του 2006 όταν έφτασε τα 151 γκολ στο αγγλικό πρωτάθλημα ξεπερνώντας το επίτευγμα του θρυλικού, Κλιφ Μπάστιν.

Εκτός αυτού ο Ανρί ψηφίστηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ως ο κορυφαίος παίκτης της σεζόν από τους Άγγλους αθλητικούς συντάκτες, ενώ στο τελευταίο ματς της χρονιάς που ήταν και το τελευταίο για το “Χάιμπουρι” ο “Τιτί” πέτυχε χατ- τρικ φιλώντας μάλιστα μετά το τρίτο του τέρμα το χορτάρι του.

Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα για τότε ήταν ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στην Μπαρτσελόνα του Ροναλντίνιο και του Ετό που θα διεξαγόταν στο “Σταντ ντε Φρανς” στις 17 Μαΐου. Οι “κανονιέρηδες” προηγήθηκαν με τον Σολ Κάμπελ, όμως, οι Καταλανοί με τους Ετό και Μπελέτι επικράτησαν στο τέλος με σκορ 2-1 αν και οι Λονδρέζοι αγωνίζονταν με παίκτη λιγότερο, λόγω της αποβολής του Λέμαν στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης.

Το καλοκαίρι του 2006 η Άρσεναλ υπέγραψε νέο συμβόλαιο με τον Ανρί. Αλλά δεν έμελλε να μείνει για πολλά χρόνια στο Λονδίνο ο Γάλλος. Την τελευταία του σεζόν εκεί (2006-2007) ταλαιπωρήθηκε από αρκετούς τραυματισμούς και έτσι τον Ιούνιο εκείνο του έτους οι δρόμοι των δύο πλευρών μετά από οκτώ χρόνια χώρισαν.

Γράφοντας ιστορία και με την Μπαρτσελόνα

Το καλοκαίρι του 2007 και συγκεκριμένα στις 26 Ιουνίου η Μπαρτσελόνα ανακοινώνει πως κάνει δικό της τον Τιερί Ανρί από την Άρσεναλ δαπανώντας 26,7 εκατομμύρια ευρώ για τον Γάλλο φορ υπογράφοντας τετραετές συμβόλαιο μαζί του με ετήσιες αποδοχές 6,8 εκατομμύρια ευρώ. “Είχα πει πως αν άφηνα ποτέ την Άρσεναλ για κάποια ομάδα αυτή θα ήταν η Μπαρτσελόνα”, δηλώνει ο “Τιτί”, ο οποίος πήρε τη φανέλα με το νούμερο 14 την οποία φόραγε και ο μεγάλος Γιόχαν Κρόιφ.

Σίγουρα ο Ανρί με τους Καταλανούς δεν ήταν στο ίδιο επίπεδο που μας είχε συνηθίσει στην Άρσεναλ. Άλλωστε δεν αγωνιζόταν στην ίδια θέση, ενώ ήταν και μεγαλύτερος σε ηλικία όταν έφτασε εκεί, με αποτέλεσμα να θέλει περισσότερο χρόνο προσαρμογής. Παρόλα αυτά με τους “μπλαουγκράνα” σημείωσε 49 γκολ σε 121 εμφανίσεις και ήταν βασικό μέλος της ομάδας της σεζόν 2008- 2009 όπου τα… σάρωσε όλα.

Ο Γάλλος με την Μπαρτσελόνα κατάφερε το 2009 να κατακτήσει και τον μοναδικό μεγάλο τίτλο που του έλειπε: το Τσάμπιονς Λιγκ. Στον τελικό ο ισπανικός σύλλογος επικράτησε 2-0 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη Ρώμη. Εκτός από την “κούπα με τα μεγάλα αυτιά” ο Ανρί επίσης κατέκτησε: δύο πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο Ισπανίας, ένα Σούπερ Καπ Ισπανίας, ένα Σούπερ Καπ Ευρώπης και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

Ο τελευταίος σταθμός

Το καλοκαίρι του 2010 ο Τιερί Ανρί δίνει τα χέρια με τους Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς, προκειμένου να ενισχύσει την επιθετική γραμμή του συλλόγου του MLS. Στο επίσημο ντεμπούτο του στις 31 Ιουλίου ο Γάλλος θα δώσει δύο ασίστ, ενώ το πρώτο του γκολ με την ομάδα της Νέας Υόρκης θα το πετύχει στις 28 Αυγούστου.

Από τότε ο Γάλλος κατάφερε να σκοράρει ακόμη 51 γκολ σε 135 εμφανίσεις και να δώσει 41 ασίστ! Εκτός αυτού βοήθησε το αμερικανικό πρωτάθλημα να γίνει περισσότερο γνωστό στον υπόλοιπο κόσμο, ενώ έκανε αρκετούς ανθρώπους να πηγαίνουν στο γήπεδο και να βλέπουν από κοντά τις προσπάθειες εκείνου και των συμπαικτών του.

Τι- τί επιστροφή ήταν αυτή! 

Στις 6 Ιανουαρίου του 2012 ο Ανρί επέστρεψε στην Άρσεναλ με τη μορφή δανεισμού από τους Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς και στον αγώνα Κυπέλλου με τη Λιντς βρήκε δίχτυα για 227η φορά με τους “κανονιέρηδες” κάνοντας μία από τις πιο επικές επιστροφές που έχουμε δει! Λες και ο Θεός του ποδοσφαίρου ήθελε να μπει μέσα ο Γάλλος φορ και να σκοράρει δίνοντας έτσι την πρόκριση στους Λονδρέζους.

Φινάλε

Στις 29 Νοεμβρίου ο Τιερί Ανρί, έμελλε, να φορέσει για τελευταία φορά τα εξάταπά του στον εκτός έδρας αγώνα των Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς απέναντι στους Ίγκλαντ Ρεβολούσιον όπου έδωσε μία ασίστ στο Τιμ Κέιχιλ σε ένα ματς που έληξε 2-2 εξασφαλίζοντας στους γηπεδούχους μία θέση για τον μεγάλο τελικό του MLS κόντρα στους Λος Άντζελες Γκάλαξι.

Merci

Πολλοί ήταν εκείνοι που πίστευαν πως ο Ανρί θα επέστρεφε στην Άρσεναλ για ένα εξάμηνο ακόμη. Ωστόσο, τους διέψευσε ο Γάλλος, καθώς με ανακοίνωσή του την Τρίτη (16/12) έκανε γνωστό πως μετά από 20 χρόνια θα σταματήσει από την ενεργό δράση και θα ξεκινήσει μία άλλη καριέρα: εκείνη του τηλεσχολιαστή στο αγγλικό κανάλι “Sky Sports”.

Σίγουρα αυτή η είδηση έκανε πολλούς από τους θαυμαστές του να στεναχωρηθούν, καθώς ο “Τιτί” υπήρξε είδωλο για μία ολόκληρη γενιά ανθρώπων, οι οποίοι σίγουρα του χρωστάνε ένα “merci” (σ.σ ευχαριστώ) για όλες αυτές τις ωραίες στιγμές που μας χάρισε.

Και ο πρώτος “τρικολόρ”

Και με την εθνική ομάδα της χώρας του ο Τιερί Ανρί έγραψε ιστορία, αφού σημείωσε 51 τέρματα, με αποτέλεσμα να γίνει ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των “τρικολόρ”. Εκτός αυτού ο σπουδαίος επιθετικός κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998, αλλά και το ΕURO του 2000. Στο Μουντιάλ τoυ 2006 έφτασε μία ανάσα από το να ανέβει και πάλι στην κορυφή του κόσμου, αλλά στην διαδικασία των πέναλτι οι Γάλλοι γνώρισαν την ήττα από τους Ιταλούς, ενώ έδωσε το “παρών” στο Μουντιάλ του 2002 και του 2010, αλλά και στα EURO 2004 και 2008.