Υπάρχουν στιγμές στο ποδόσφαιρο που μένουν στην ιστορία. Κρατάνε ελάχιστα μα τις θυμάσαι για πάντα. Μία από αυτές είναι και η "στροφή του Κρόιφ" στο Μουντιάλ του 1974.

Όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο δεν γίνεται να μην ξέρουν τον Γιόχαν Κρόιφ. Όσοι αγαπούσαν τον “Ιπτάμενο Ολλανδό” δεν γίνεται να μην ξέρουν για την περίφημη στροφή του. Όσοι γνωρίζουν από τους νόμους της Φυσικής ή του χορού ή της ανθρώπινης ανατομίας δεν γίνεται να μην μένουν άφωνοι όταν βλέπουν τον θρύλο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου να αδειάζει τόσο όμορφα τον αντίπαλό του. Εκείνον που έμεινε στην ιστορία ως το πρώτο “θύμα” μιας κίνησης που έμελλε να μιμηθούν πολλοί αργότερα.

“Πάντα μοιάζει αδύνατο να επιτευχθεί μέχρι να το κάνει κάποιος” είχε πει κάποτε ο Νέλσον Μαντέλα. Αυτό ισχύει “γάντι” για την στροφή του Κρόιφ στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Δυτικής Γερμανίας το 1974.

Ο ηγέτης των “οράνιε” ήταν πρωτοπόρος σε πολλούς τομείς. Πολύ μπροστά από την εποχή του. Τόσο μπροστά που κοίταζε πίσω και έβλεπε το… μέλλον. Χάρισε πολλά στο ποδόσφαιρο που χωρίς το δικό του μυαλό θα ήταν ακόμη στον Μεσαίωνα.

Image result for johan cruyff turn

Sex, drugs and… totaalvoetbal

Η εποχή που μεσουρανούσε ο Κρόιφ, ο Άγιαξ και η εθνική Ολλανδίας ήταν η δεκαετία του 70′. Ο ψιλόλυγνος τυπάκος από το Άμστερνταμ δεν ξεχώριζε μόνο για τις ποδοσφαιρικές του αρετές, αλλά και για το στυλ του έξω από τις τέσσερις γραμμές.

Ήταν ο απόλυτος εκφραστής του τρίπτυχου sex, drugs and… totaalvoetbal. Αλλά πάντα σε κόσμια επίπεδα. Ποτέ του δεν ξέφυγε, όπως ο Τζορτζ Μπεστ με τον Ολλανδό να είναι γνωστός για τα τσιγαράκια που άναβε κατά τη διάρκεια των ημιχρόνων ή για την αδυναμία που του είχαν όλες οι κοπέλες της εποχής.

Αν και εκείνος από μικρός είχε αποφασίσει με ποια θα πέρναγε το υπόλοιπο της ζωής του. Όπως στο γήπεδο. Πάντα ήξερε τι να κάνει με την μπάλα στα πόδια πριν καν έρθει εκείνη στα πόδια του. Μπορεί να την κρατούσε μερικές φορές λίγο παραπάνω αλλά τι μπορούσε να του πει κανείς; Άλλωστε οι φορές που έκανε κάτι λάθος ήταν πιο λίγες και από τις φορές που ο δικός του Άγιαξ και η δική του εθνική ομάδα της Ολλανδίας έφυγαν ηττημένοι από το γήπεδο παίζοντας “ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο” ή όπως το λένε και όλοι όσοι κατάγονται από τη χώρα της τουλίπας “totaalvoetbal”.

Related image

Μια στιγμή, μια αιωνιότητα

Όλοι όσοι ασχολούνται με τη Φυσική (και μπράβο τους) λένε ότι ο χρόνος είναι σχετικός. Αν αυτός είναι Ολλανδός θα σας διαβεβαιώσει πως ο… χώρος είναι σχετικός, λόγω ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου, φυσικά.

Μια στιγμή που έχει νικήσει το χρόνο και είναι αθάνατη, σαν τον Γιόχαν Κρόιφ, είναι εκείνη η απίθανη πιρουέτα του “Ιπτάμενου Ολλανδού”. Η στροφή. Οι κινήσεις του ήταν τόσο άμεσες,γρήγορες που όσες φορές και αν τις δεις θα νομίζεις ότι πρόκειται για χορευτή. Γι΄αυτό από εκείνη την ημέρα και έπειτα υπάρχει… σχολή με παίκτες που κάνουν την “στροφή” του. 180 μοίρες. Αν δεν είστε σίγουροι ρωτήστε τον Γιαν Όλσον που την “έφαγε” να σας επιβεβαιώσει το… θεώρημα του Κρόιφ.

Ήταν ένα γεννημένος τσογλανάκος, αλλά με ωραίο τρόπο. Ιπτάμενος και… τζέντλεμαν. Ένας ηγέτης με τα όλα του. Γι’ αυτό και πίστευε πως θα είναι “αθάνατος” μέσα από το παιχνίδι του. Όπως και έγινε.