Το Debut καταθέτει την άποψη του για την επικείμενη αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων που βρίσκεται στα σκαριά.

Καταρχάς πριν ξεκινήσω να πω το εξής. Δεν θεωρώ ότι μια απλή αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων θα λύσει πλήρως τα κακώς κείμενα σε αυτό το πολύπαθο ποδόσφαιρο που έχουμε εδώ.

Τα προβλήματα στο ποδόσφαιρο δυστυχώς έχουν πολύ βαθιές ρίζες, που αγγίζουν μέχρι και τα παρασκήνια της πολιτικής και όχι μόνο. Οι παράγοντες των ομάδων έχουν τεράστιες ευθύνες για αυτό το κατάντημα, και για μένα αποτελούν το νούμερο ένα θέμα που πρέπει να λυθεί στο μέλλον.

Τώρα το πότε θα γίνει αυτό μην με ρωτάτε να σας πω. Το ποδόσφαιρο είναι συνυφασμένο τόσο με την κοινωνία μας όσο και με την πολιτική όπως είπαμε, οπότε όσο δεν κάνουμε εμείς οι ίδιοι γενναίες αλλαγές στην ζωή μας ας μην περιμένουμε να αλλάξει κάτι και στον αθλητισμό.

Παρόλα αυτά για να επανέλθουμε στο θέμα μας, η αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων αν γίνει είναι ένα καλό βήμα, που ίσως αυξήσει λίγο την ανταγωνιστικότητα αυτού του πεθαμένου προϊόντος που λέγεται ελληνικό ποδόσφαιρο.

Τα σχέδια αυτά υπήρχαν για πολύ καιρό στα συρτάρια των ιθυνόντων, αλλά από ότι φαίνεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο του ποδοσφαίρου, κρίνεται αναγκαίο να τεθούν σε εφαρμογή μπας και προκύψει κάτι καλό.

Πάμε να αναλύσουμε λοιπόν τις παραμέτρους του σχεδίου αυτού και τι συμπεράσματα βγαίνουν από τις επικείμενες αλλαγές.

Το τηλεοπτικό συμβόλαιο

Ίσως αυτό που «καίει» περισσότερο τις ομάδες και ειδικά τις λεγόμενες «μικρομεσαίες».

Στον τρόπο διαμοιρασμού δεν προβλέπονται μεγάλες αλλαγές. Και πάλι τα ποσά θα δοθούν αναλογικά στις ομάδες, με τις πιο εμπορικές να καρπώνονται πολύ περισσότερα χρήματα από ότι οι υπόλοιπες, όσον αφορά την πρώτη εθνική.

Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν θα αλλάξει ποτέ εδώ, μιας και από ότι φαίνεται μας ενοχλεί το αγγλικό πρότυπο που δίνει περισσότερα λεφτά στις πιο αδύναμες ομάδες. Έτσι αυξάνεται ο ανταγωνισμός εφόσον μιλάμε για επαγγελματικό αθλητισμό.

Τα ποσά τα οποία προβλέπονται φτάνουν,σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, περίπου τα 70 εκατομμύρια ευρώ για όλες τις κατηγορίες και θα αφορούν τις 34 ομάδες που θα συμμετέχουν.

Παρόλα αυτά βλέπουμε πως τα χρήματα θα είναι αναλογικά πολύ περισσότερα από άλλες χρονιές, και αυτό σίγουρα μόνο καλό είναι για τις ομάδες, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που τα τελευταία χρόνια αρκετοί σύλλογοι βαρέσανε κανόνι μέσα στην χρονιά.

Συγκεκριμένα προβλέπονται να μοιραστούν περίπου 700.000 με 1,5 εκατομμύριο στις ομάδες τις ενδιάμεσης κατηγορίας ( θα μιλήσουμε παρακάτω γι αυτή) και περίπου 300.000 στις ομάδες που θα συμμετέχουν στην Football League. Σύνολο δηλαδή περίπου 10.600.000 ευρώ για τις δύο κατηγορίες.

Αρκετά καλά ποσά θα λέγαμε, αν και με την διαχείριση που κάνουν οι σύλλογοι στην Ελλάδα δεν θα μου κάνει εντύπωση αν συνεχίσουν μερικές ομάδες να παρουσιάζουν ακόμα και τώρα προβλήματα.

Και τέλος μας μένουν περίπου 60.000.000 για τις ομάδες της πρώτης εθνικής. Διόλου άσχημα λοιπόν για ένα προϊόν που δεν έχει από πουθενά αλλού έσοδα.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η κεντρική διαχείριση προβλέπει την συμμετοχή δύο τηλεοπτικών φορέων. Της ΕΡΤ και της Νόβα οι οποίες θα μεταδίδουν και τα παιχνίδια.

Οι κατηγορίες

Super League 1

Το πρωτάθλημα της πρώτης εθνικής προβλέπεται να έχει 12 ομάδες, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τις 10 πρώτες ομάδες του φετινού πρωταθλήματος συν τον Άρη και τον ΟΦΗ που κατά τα φαινόμενα έχουν εξασφαλίσει την άνοδο τους.

Το πρωτάθλημα θα περιλαμβάνει δύο γύρους, και στο τέλος θα έχουμε play off για την ανάδειξη του πρωταθλητή στις θέσεις 1-6, και play out από τις θέσεις 7-12 για τους δύο που θα υποβιβάζονται.

Αρκετά καλό θα λέγαμε πως είναι το συγκεκριμένο πρότυπο, μιας και θα εξασφαλίσει κατά τα φαινόμενα ένα αρκετά ανταγωνιστικό πρωτάθλημα.

Θεωρούμε την μείωση των ομάδων σωστή, και για καλύτερο διαμοιρασμό του τηλεοπτικού συμβολαίου, αλλά και λόγω πληθυσμιακής κατανομής.

Κακά τα ψέματα η Ελλάδα έπρεπε από καιρό να ακολουθήσει το πρότυπο χωρών όπως η Σκοτία και η Ελβετία, που διαθέτουν περίπου τέτοιο αριθμό ομάδων στην ανώτερη κατηγορία τους.

Σε κάθε περίπτωση η μείωση των ομάδων με την ταυτόχρονη αύξηση των εσόδων τους μπορεί να προσφέρει ένα αρκετά καλό προϊόν στα μάτια του πολύπαθου Έλληνα φίλαθλου, συνεπικουρούμενο φυσικά από την βελτίωση της διαιτησίας και την μείωση των επεισοδίων στα γήπεδα.

Super League 2

Η κατηγορία αυτή προφανώς θα είναι κάτι το ενδιάμεσο ανάμεσα στην ανώτερη και την κατώτερη κατηγορία, μιας και δεν γίνεται να πεταχτούν έτσι απλά οι ομάδες που θα περισσεύουν από την αναδιάρθρωση της πρώτης κατηγορίας.

Θα περιλαμβάνει όπως μάθαμε 10 ομάδες, δήλαδή 6 της πρώτης κατηγορίας που τερμάτισαν στις θέσεις 11-16 και 4 από την Β εθνική που τερμάτισαν στις θέσεις 3-6.

Εδώ δεν έχουμε να πούμε πολλά πράγματα καθώς μένει να δούμε σε τι αγωνιστικό καθεστώς θα υπαχθούν αυτές οι ομάδες, οπότε το μόνο που μπορούμε να τονίσουμε είναι το δέλεαρ των χρημάτων μιας και κυμανθούν από 700.000 ως και 1,5 εκατομμύριο.

Football League

Και φτάνουμε στην μικρή κατηγορία που θα περιλαμβάνει όπως και η Super League 12 ομάδες.

Σαφώς πιο ευέλικτη κατηγορία και αυτή με μικρότερο αριθμό ομάδων καθώς και περισσότερα χρήματα.

Το ποσό των 300.000 περίπου που θα πάρει η κάθε ομάδα δεν έχει καμία σχέση με τα τωρινά νούμερα, και σίγουρα θα δώσει πολλές ανάσες στις ομάδες, μιας και η συγκεκριμένη κατηγορία έχει παράδοση στην απόσυρση συλλόγων λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Η άποψη μας

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε το εξής για το επικείμενο σχέδιο της κυβέρνησης όσον αφορά τα πρωταθλήματα.

Η αναδιάρθρωση και η μείωση των ομάδων δεν ήταν κάτι νέο, και σίγουρα αποτελεί κάτι το οποίο έπρεπε να είχε γίνει.

Το όλο στοίχημα παίζεται στα χρήματα που θα λαμβάνουν οι σύλλογοι, καθώς μόνο έτσι θα μπορέσουν να αποκτήσουν ανταγωνιστικά ρόστερ και θα αυξήσουν τον ανταγωνισμό τους.

Βέβαια εδώ τίθεται και ένα άλλο ζήτημα. Οι ελληνικές ομάδες δεν φημίζονται ανέκαθεν για την διαχείριση των χρημάτων τους, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι ελληνικοί σύλλογοι να αποτελούν ζημιογόνες επιχειρήσεις.

Δεδομένου και της μηδενικής προσπάθειας για προώθηση του ελληνικού ποδοσφαιρικού προϊόντος ακόμα και σε γειτονικές χώρες, καταλαβαίνουμε ότι τα έσοδα θέλουν ιδιαίτερη μεταχείριση από τους ιθύνοντες των ομάδων προκειμένου να μην έχουμε δυσάρεστα αποτελέσματα.

Εν κατακλείδι, να πούμε πως η αναδιάρθρωση αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για το ελληνικό ποδόσφαιρο και μένει να δούμε εάν θα κάνουμε έστω ένα μικρό βήμα προς τα εμπρός.