Όταν ακούς το όνομα Αντρές Ινιέστα, σου έρχονται διάφορα πράγματα στο μυαλό. Μπαρτσελόνα, τίκι-τάκα, τίτλοι, παρολίγον χρυσή μπάλα, αρχηγός κι άλλα. Το όνομά του, αποτελεί λόγο υπερηφάνειας των Ισπανών. Πρώτα βήματα Ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Αλμπαθέτε σε μικρή ηλικία και στα δώδεκά του εντοπίστηκε από το δίκτυο «σκάουτινγκ» της Μπαρτσελόνα. Προσκλήθηκε στη Μασία, την […]

Όταν ακούς το όνομα Αντρές Ινιέστα, σου έρχονται διάφορα πράγματα στο μυαλό. Μπαρτσελόνα, τίκι-τάκα, τίτλοι, παρολίγον χρυσή μπάλα, αρχηγός κι άλλα. Το όνομά του, αποτελεί λόγο υπερηφάνειας των Ισπανών.

Πρώτα βήματα

Ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Αλμπαθέτε σε μικρή ηλικία και στα δώδεκά του εντοπίστηκε από το δίκτυο «σκάουτινγκ» της Μπαρτσελόνα. Προσκλήθηκε στη Μασία, την ακαδημία νέων της ποδοσφαιρικής καταλονικής ομάδας. Αν και ο συνεσταλμένος του χαρακτήρας εμπόδιζε τον αποχωρισμό από τους γονείς του, ο γνωστός των γονέων του προπονητής της ομάδας νέων έπεισε την οικογένεια να ταξιδέψει στις εγκαταστάσεις της Μασία. Η κρίσιμη απόφαση ελήφθη και ο Αντρές, μακριά από τους γονείς του, εγκαταστάθηκε στη Βαρκελώνη. Σύντομα ξεδίπλωνε και καλλιεργούσε το ταλέντο του, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι επέλεξε για πρότυπο τον μετέπειτα προπονητή του, Πεπ Γκουαρντιόλα.

Το περιβραχιονιο

Το καλοκαίρι του 2015, από δεύτερος αρχηγός, έγινε ο πρώτος «μαέστρος» της Μπαρτσελόνα στην ανάδειξη εκείνων που θα φορούν το περιβραχιόνιο στο μπράτσο. Ήταν η φυγή του Τσάβι που συνέχισε την καριέρα του στο Κατάρ, ο λόγος που έχρισε τον Ινιέστα πρώτο αρχηγό των «μπλαουγκράνα», με τον Λιονέλ Μέσι να είναι ακριβώς πίσω του μαζι με τον Μπουσκέτς  να συμπληρώνουν το τρίο της αρχηγίας. Οι ποδοσφαιριστές των «μπλαουγκράνα» παραδοσιακά ψηφίζουν μεταξύ τους για τον συμπαίκτη τους που θέλουν να τους καθοδηγεί στον αγωνιστικό χώρο κι έτσι όπως έγινε μετά τη φυγή του Πουγιόλ, τον οποίο αντικατέστησε ο Τσάβι, έτσι συνέβη και με τον Αντρές Ινιέστα.

Το μεγαλο γκολ

Στις 11 Ιουλίου του 2010, στο «Σόκερ Σίτι» του Γιοχάνεσμπουργκ, στη Νότιο Αφρική, ο τελικός του Μουντιάλ μεταξύ Ισπανίας και Ολλανδίας όδευε προς τα πέναλτι. Τέσσερα λεπτά πριν από το φινάλε, ο Ινιέστα πήρε την μπάλα μέσα από την περιοχή και, παρά την απέλπιδα προσπάθεια του Ράφαελ φαν ντερ Φάαρτ, την έστειλε στα δίχτυα του Μάαρτεν Στεκέλενμπουργκ, προκαλώντας παροξυσμό σε όλους τους Ισπανούς ανά τον κόσμο.

«Άκουσα την σιωπή. Σταμάτησαν τα πάντα. Είναι δύσκολο να ακούσεις την σιωπή, αλλά εκείνη την στιγμή, εγώ άκουσα την σιωπή και ήξερα ότι εκείνη η μπάλα πήγαινε μέσα. Θα δω τις εικόνες σε δέκα χρόνια και θα συγκινηθώ» έλεγε ο σκόρερ του πιο σημαντικού γκολ στην ιστορία του ισπανικού ποδοσφαίρου. Ένα γκολ που το αφιέρωσε και στον Ισαάκ Νεύτωνα, γιατί «αν δεν υπήρχε η βαρύτητα, η μπάλα δεν θα έπεφτε μέχρι το πόδι μου»!

Μερικα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην καριέρα του

  1. Στις κορυφαίες του στιγμές συγκαταλέγεται εκείνο το γκολ που είχε πετύχει το 2009, στο «Στάμφορντ Μπριτζ», αφήνοντας… στον τόπο την Τσέλσι και τους οπαδούς της για να πανηγυρίσει η Μπαρτσελόνα την πρόκριση στον μεγάλο τελικό της Ρώμης, όπου αργότερα κατέκτησε και το τρόπαιο του Champions League με το 2-0 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το ματς, για το οποίο οι «μπλε» ορθά έχουν να θυμούνται ακόμα την κάκιστη διαιτησία του Όβρεμπο, είχαν προηγηθεί με το γκολ του Μάικλ Εσιέν, όμως, στα… χασομέρια, ο Ινιέστα με τρομερό σουτ ισοφάρισε στο τελικό 1-1 εκείνου του αγώνα για να περάσει η Μπαρτσελόνα στον τελικό.
  2. Είναι από εκείνους που έχουν ακούσει το χειροκρότημα στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» από το συνεχώς απαιτητικό και πολύ δύσκολο κοινό της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Αντρές Ινιέστα, τον Νοέμβρη του 2015, πρωταγωνίστησε σε ένα clasico το οποίο χαρακτηρίστηκε από τα καλύτερα των τελευταίων ετών. Οι Καταλανοί διέσυραν τη «βασίλισσα» στο «σπίτι» της με το τελικό 4-0 και ο Ισπανός χαφ προστέθηκε στη λίστα των σκόρερ της αναμέτρησης όταν έπαιξε το 1-2 με τον Νεϊμάρ και με δυνατό δεξί σουτ νίκησε τον Κέιλορ Νάβας για το τρίτο από τα τέσσερα τέρματα της ομάδας του.
  3. Είναι ο Ισπανός ποδοσφαιριστής με τους περισσότερους τίτλους από κάθε άλλον συμπατριώτη του, συμπεριλαμβανομένων των δύο Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων και του ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου με την εθνική ομάδα της πατρίδας του. Σε διασυλλογικό επίπεδο, ο Ινιέστα μαζί με τον Μέσι έχουν μετρήσει μαζί 30 τρόπαια με τη φανέλα των «μπλαουγκράνα», έχοντας δημιουργήσει τη δική τους εποχή και γράφοντας ιδιαίτερη ιστορία για τον σύλλογο της Καταλονίας. Ο συγκεκριμένος αριθμός τίτλων, αποτελεί το 32,6% του συνόλου των διακρίσεων της ομάδας, αφού είναι οι 30 από τους 92.

 Οι συμβουλές του Αντρές Ινιέστα

«Οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές είναι εκείνοι που σκέφτονται πολύ γρήγορα. Όταν “διαβάζεις” τη φάση και καταλαβαίνεις που θα πάει η μπάλα, τότε έχεις αβαντάζ απέναντι στον αντίπαλο. Μπορείς να γίνεις ο καλύτερος πασέρ στον κόσμο μονάχα αν μπορείς να συνεργαστείς σωστά με τους συμπαίκτες σου. Να ξέρεις πότε είναι η ώρα για μια μπαλιά που θα “σκοτώσει” την άμυνα. Αν ψάχνεις γκολ, βρες το χώρο. Αν υπερασπίζεσαι σκορ, κράτα τη μπάλα, παίξε με ασφάλεια. Κοίτα πάντοτε γύρω σου τι συμβαίνει, ακόμα και πριν δεχθείς τη μπάλα». Οι συμβουλές του Αντρές Ινιέστα, στη θεωρία φαντάζουν κατανοητές. Στην πράξη, εκείνος ξέρει καλύτερα, ίσως από κάθε άλλον. Γι’ αυτό είναι αυτός που είναι, έχει τους τίτλους που έχει, αποτελεί ζωντανό θρύλο της Μπαρτσελόνα…

Και το πιο σημαντικό φυσικά απ’ όλα (για να κλείσουμε κιόλας) είναι ότι ο Αντρές Ινιέστα είναι στην καρδία του κόσμου όχι μόνο για τις τεράστιες ποδοσφαιρικές ικανότητες που έχει αλλά και για τον χαρακτήρα και το ήθος που έχει μέσα στο γήπεδο…