Η Μάντσεστερ Σίτι κατέκτησε τρένο την Premier League, αρχίζει να δυναμώνει το όνομά της και τη φανέλα της και το Debut.gr καταγράφει τους παίκτες που της έχουν αλλάξει την ιστορία.

Για πολλές δεκαετίες η Μάντσεστερ Σίτι δεν υπήρχε στον ποδοσφαιρικό χάρτη. Το μακρινό 1968 κατέκτησε το πρωτάθλημα Αγγλίας και έπειτα εξαφανίστηκε.

Το 2008 όμως έμελλε να αλλάξει ριζικά η ιστορία της, χάρη στην απόφαση Αράβων, που είχαν στη διάθεσή τους αρκετά δισεκατομμύρια… πετροδόλαρα. Ήρθαν λοιπόν, πήραν στα χέρια τους τον σύλλογο και με σπασμωδικές κινήσεις και χωρίς σωστό σχεδιασμό ξόδευαν χρήματα αλόγιστα, αποκτώντας όποιον ποδοσφαιριστή ήθελαν.

Κάπως έτσι άλλωστε μετακόμισε και ο Ρομπίνιο στη Μάντσεστερ Σίτι και πολλοί άλλοι χωρίς να μπορέσουν να εξελιχθούν σε στυλοβάτες της ομάδας. Έλλειπε το πρότζεκτ, που θα μπορούσε να γιγαντώσει του “Πολίτες”, κάνοντας τους να πρωταγωνιστήσουν σε Αγγλία και Ευρώπη. Έλλειπαν οι παίκτες που θα μπορούσαν να “χτίσουν” τη φανέλα της Σίτι από την αρχή και να την οδηγήσουν στην κορυφή της Premier League. Έλλειπαν οι ποδοσφαιριστές που θα αγαπήσουν την ομάδα και θα δώσουν μέχρι και την τελευταία σταγόνα από τον ιδρώτα τους για εκείνη.

Στη δεκαετία που βρίσκονται οι Άραβες στο τιμόνι των “Πολιτών” έφεραν στο Έτιχαντ ποδοσφαιριστές που με την ποιότητα, την εργατικότητα, τη νοοτροπία, το πάθος και την αγάπη τους για την ομάδα άλλαξαν την ιστορία της, φέρνοντας τα πάνω κάτω.

Το Debut.gr παρουσιάζει εκείνους που πρωταγωνίστησαν για να βρεθεί η Σίτι στην κορυφή.

Σέρχιο Αγκουέρο

Αποτέλεσμα εικόνας για aguero

“Αγκουερόοοοοοοοο”!

Ποιος θα ξεχάσει άραγε την επική περιγραφή του Martin Tyler για την αγγλική τηλεόραση στο περιβόητο Μάντσεστερ Σίτι-ΚΠΡ 3-2; Μάλλον κανείς. Ο Αργεντινός στο τελευταίο ματς της σεζόν με την ομάδα του να θέλει μόνο νίκη, πέτυχε το νικητήριο γκολ στις καθυστερήσεις και έδωσε το πρωτάθλημα στους “Πολίτες”, έπειτα από 44 χρόνια… ξηρασίας. Απλά ΕΠΟΣ.

Πέρα από αυτή τη στιγμή που δεν θα ξεχαστεί ποτέ από κανέναν, στο Μάντσεστερ έχουν κάθε λόγο να λατρεύουν τον Σέρχιο Αγκουέρο. Ο 29χρονος άσος μετακόμισε εκεί το 2011, προερχόμενος από την Ατλέτικο Μαδρίτης και έκτοτε δεν σταματάει να σκοράρει.

Είναι πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Σίτι μετρώντας 199 τέρματα σε 292 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις. Συνεχίζει να γράφει ιστορία με τη μπλε φανέλα την οποία έχει τιμήσει όσο ελάχιστοι.

Οι Άραβες βρήκαν στο πρόσωπό του, έναν “δολοφόνο” που δεν σταματάει να “ματώνει” τα αντίπαλα δίχτυα με την εκπληκτική του ικανότητα στο σκοράρισμα.

Θυμηθείτε ξανά το μυθικό γκολ του Αγκουέρο στην επική περιγραφή του Martin Tyler:

https://www.youtube.com/watch?v=a0dZNvthfZs

Γιάγια Τουρέ

Αποτέλεσμα εικόνας για toure man city celebration

Ο εγκέφαλος της ομάδας για πάρα πολλά χρόνια. Ο 34χρονος πλέον Γιάγια Τουρέ, μπορεί τώρα να παραγκωνίζεται από τον Πεπ Γκουαρδιόλα, αλλά στο παρελθόν έχει προσφέρει υπέροχες στιγμές στο κοινό του Έτιχαντ.

Ακόμη ένας παιχταράς που αγόρασαν οι Άραβες, που εν τέλει αποδείχθηκε λίρα εκατό. Το 2010 έβγαλαν κάμποσα εκατομμύρια από τα ταμεία τους, προκειμένου να τον πάρουν από την Μπαρτσελόνα.

Το φοβερό στυλ του, η απαράμιλλη τεχνική του, ο τρόπος που χειρίζεται την μπάλα, τα “θανατηφόρα” σουτ του, οι πάσες του με…μοιρογνωμόνιο σε συνδυασμό με τον άριστο χαρακτήρα του και την ηγετική φυσιογνωμία του, ήταν αυτό ακριβώς που αναζητούσε η Μάντσεστερ Σίτι.

Μέχρι στιγμής μετράει 313 εμφανίσεις, στις οποίες έχει πετύχει 79 γκολ, ενώ μοίρασε και 49 ασίστ. Ο χρόνος παραμονής του στο Έτιχαντ τελειώνει, καθώς τα χρόνια πέρασαν, αλλά η ιστορία που έγραψε δεν αλλάζει.

Κάρλος Τέβεζ

Αποτέλεσμα εικόνας για carlos tevez city

Μετά από μία διετία στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πήγε στην άλλη πλευρά της πόλης και το αντίπαλο στρατόπεδο για να βοηθήσει τους μπλε να αλλάξουν σελίδα στην ιστορία τους.

Το 2009 φόρεσε τη φανέλα των “Πολιτών” και μετατράπηκε σε μία μηχανή των γκολ. Σε 148 εμφανίσεις σημείωσε 78 τέρματα και μοίρασε 36 ασίστ και φυσικά συνέβαλλε τα μέγιστα στο επικό πρωτάθλημα της ομάδας του το 2012. Μάλιστα τη σεζόν 2010-11 επιλέχθηκε ως αρχηγός από τον Ρομπέρτο Μαντσίνι.

Ύστερα για προσωπικούς/οικογενειακούς λόγους ζήτησε να αποχωρήσει, αλλά τελικά έμεινε μέχρι το 2013 και σε συνολικά 4 χρόνια παρουσίας του στο σύλλογο μπόρεσε να προσφέρει πάρα πολλά και να ανεβάσει πολλά επίπεδα τη Μάντσεστερ Σίτι.

Βινσέντ Κομπανί

Αποτέλεσμα εικόνας για kompany

Ένας “βράχος” στην άμυνα της Σίτι. Ένας αρχηγός με τα όλα του, από εκείνους που όταν φοράνε τη φανέλα μιας ομάδας την κάνουν βαρύτερη και δίνουν κίνητρο, τρέλα και πάθος στους συμπαίκτες τους.

Ο Βέλγος αμυντικός είναι Citizen από το 2008 και μέχρι σήμερα συνεχίζει στην ομάδα που αγάπησε και αγαπήθηκε όσο ελάχιστοι. Μέλος και μεγάλος πρωταγωνιστής σε όλες τις επιτυχίες και τις δόξες που έχουν γνωρίσει οι “Πολίτες” στη σύγχρονη ιστορία τους.

Έχει καταγράψει 332 συμμετοχές, πετυχαίνοντας 19 γκολ και δίνοντας 10 ασίστ, ενώ στο παλμαρέ του έχει αρκετές επιτυχίες, όπως 3 πρωταθλήματα, 1 FA Cup και 3 League Cup. Ο τελευταίος καιρός ήταν αρκετά δύσκολος για εκείνον, καθώς ο 32χρονος πέρασε από κάμποσους και μεγάλης διάρκειας τραυματισμούς, που του στέρησαν τη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει.

Νταβίντ Σίλβα

Αποτέλεσμα εικόνας για david silva

Ακόμη ένα δώρο από τους Άραβες στον Μαντσίνι. Ο Νταβίντ Σίλβα ξεδίπλωνε την ποιότητα και το ταλέντο του στην Ισπανία με τη φανέλα της Βαλένθια και το όνομα του έπαιζε για αρκετές ομάδες, όμως οι “Πολίτες” κατάφεραν να αποσπάσουν την υπογραφή του και έπραξαν άριστα.

Πρόκειται για ακόμη ένα όπλο που διέθετε και διαθέτει στο “οπλοστάσιο” της η Σίτι. Απίστευτη τεχνική, τρομερή αντίληψη, εξαιρετικά τελειώματα και σουτ σε συνδυασμό με τις ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ ασίστ που έχει μοιράσει, τον καθιστούν έναν από τους κορυφαίους παίκτες που είχαν ποτέ οι μπλε του Μάντσεστερ.

Από το 2010 που αγωνίζεται στο Έτιχαντ μέχρι και σήμερα έχει καταφέρει να πετύχει 60 γκολ και να δώσει 115 ασίστ σε 344 ματς. Κομβικός σε όλες τις επιτυχίες της ομάδας του, με την ποιότητά του να ξεχειλίζει κάθε στιγμή και στα 8 χρόνια παρουσίας του στο σύλλογο. Φοράει ακόμη τη μπλε φανέλα και δεν σταματάει να πρωταγωνιστεί και να οδηγεί τη Σίτι στην κορυφή. Πραγματικός θρύλος.

https://www.youtube.com/watch?v=dRxOYZQ5OUA

Φυσικά δεν είναι μόνοι αυτοί, καθώς την τελευταία 10ετία έχουν περάσει κι άλλα ονόματα που πρόσφεραν πάρα πολλά, όπως ο Έντιν Τζέκο, ο Τζο Χαρτ (ακόμη ανήκει στη Σίτι) και ο Τζέιμς Μίλνερ.

Ο Βόσνιος στράικερ έμεινε στο Έτιχαντ μία 5ετία μετρώντας 72 γκολ, 39 ασίστ και 2 κατακτήσεις Premier League.

Ο 32χρονος πολυθεσίτης άσος της Λίβερπουλ ήταν στη Μάντσεστερ Σίτι και εκείνος για 5 χρόνια. Φιλότιμος όσο λίγοι με μεγάλη προσφορά. 19 γκολ και 45 ασίστ ο απολογισμός και βασικό μέλος των 2 πρωταθλημάτων.

Ο Τζο Χαρτ ανήκει ακόμα στη Σίτι αλλά ο Γκουαρδιόλα αποφάσισε ότι δεν του κάνει και έτσι τον παραχωρεί δανεικό διαρκώς. Είναι “Πολίτης” εδώ και 12 χρόνια (από το 2006) έχοντας καταγράψει 348 συμμετοχές με το σύλλογο, υπερασπιζόμενος τα γκολπόστ της ομάδας του σε όλες τις επιτυχίες εκτός από τις φετινές.