Το Final 4 της Ευρωλίγκα πλησιάζει και το Debut.gr επιχειρεί μία πρώτη ανασκόπηση των ζευγαριών του final 8.

Φτάσαμε λοιπόν στο παρά πέντε της προημιτελικής φάσης της εφετινής Euroleague και οι προβλέψεις για το ποιες θα είναι οι 4 ομάδες που θα δώσουν ραντεβού στο final 4 του Βελιγραδίου αρχίζουν να παίρνουν φωτιά. Ο μαραθώνιος θα λέγαμε αυτών των 3ο αγωνιστικών τελείωσε και τα ζευγάρια των προημιτελικών κρύβουν μεγάλους αγώνες αλλά και μεγάλες ανατροπές. Πάμε επομένως να δούμε το κάθε ζευγάρι ξεχωριστά και να καταλήξουμε(αν αυτό είναι εφικτό) στις 4 ομάδες που θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στη KOMBANK ARENA του Βελιγραδίου.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Κίμκι

Αφού αποφεύχθηκε ο ελληνικός εμφύλιος τουλάχιστον για αυτήν την φάση, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τον ρώσικο εμφύλιο ανάμεσα στο για ακόμη μια φορά φαβορί της διοργάνωσης και στην φερέλπιδα ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα. Η ομάδα του έτερου Έλληνα προπονητή Δημήτρη Ιτούδη φιλοδοξεί για ακόμη μια φορά να ”καθαρίσει” με συνοπτικές διαδικασίες τη σειρά  και να πάει να διεκδικήσει το 8ο τρόπαιο στην ιστορία της. Ο τραυματισμός του Χάινς την τελευταία αγωνιστική δεν εμπνέει ανησυχία ενώ το κενό που άφησε ο Τεόντοσιτς στο τέλος της προηγούμενης σεζόν καλύφθηκε και με το παραπάνω με την έλευση του Σέρχι Ροντρίγκεζ. Στην αντίπερα όχθη η ομάδα της Κίμκι παρουσιάστηκε τη φετινή χρονιά περισσότερο δυνατή προκειμένου να διεκδικήσει μια θέση στην οκτάδα της διοργάνωσης και το κατάφερε με το παραπάνω. Για ακόμη μια φορά ο Ρώσος τυφώνας όπως τον έχω ονομάσει εγώ Σβέντ καλείται να σηκώσει όλο το βάρος της επιθετικής λειτουργίας της ομάδας. Παρόλο που στην ομάδα πρωταγωνιστούν Αμερικάνοι οι οποίοι την επόμενη χρονιά θα απασχολήσουν αρκετές ευρωπαϊκές ομάδες και όχι μόνο… η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα δεν διαθέτει ακόμα την εμπειρία για να κοντράρει σε μια τέτοια σειρά την ρώσικη ”αρκούδα”.

Φενέρμπαχτσε- Μπακόνια

Η για κατά πολλούς ”ύποπτη” ήττα της Μπασκόνια απέναντι στην Εφές την τελευταία αγωνιστική οδήγησε την ομάδα του Πέντρο Μαρτίνεζ απέναντι στην περσινή πρωταθλήτρια Ευρώπης Φενέρ. Η άκρως φορμαρισμένη Μπακόνια η οποία με ένα σερί εφτά νικών στις τελευταίες οχτώ αγωνιστικές κατάφερε να τερματίσει στην 7η θέση και αυτή τη στιγμή καλείται να ξεπεράσει το εμπόδιο της ομάδας του Ομπράντοβιτς. Η ομάδα της Τουρκίας παρουσιάζεται και αυτή φορμαρισμένη και είναι έτοιμη να διεκδικήσει το δεύτερο συνεχόμενο τρόπαιο της. Παρά την φετινή δυναμική της Μπασκόνια, η ομάδα του Σλούκα, Βέσελι και των υπολοίπων δεν θα έχει πρόβλημα να υπερκεράσει αυτό το εμπόδιο. Η σειρά ίσως κριθεί και σε τέταρτο παιχνίδι χωρίς όμως να βλέπω την περίπτωση μπρέικ από πλευράς Μπασκόνια.

Ολυμπιακός- Ζαλκίρις

3ο ζευγάρι λοιπόν και ένα από τα δύο κατά τη γνώμη μου αμφιλεγόμενα. Η ομάδα του Πειραιά με τους για μια ακόμη φορά πολλούς τραυματισμούς μέσα στη χρονιά και τα αρκετά σκαμπανεβάσματα κατάφερε να τερματίσει στη 3η θέση και να έρθει αντιμέτωπη με την ομάδα-ρομπότ του φετινού προπονητή της χρονιάς Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Το ποιος θα πάρει την πρόκριση για το Βελιγράδι δεν μπορούμε να το πούμε με σιγουριά. Ο μπαρουτοκαπνισμένος σε τέτοιου είδους αγώνες κορμός του Ολυμπιακού σίγουρα έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα. Κανείς όμως δεν μπορεί να αψηφήσει το οικοδόμημα που έχει χτίσει ο Σάρας τα τελευταία δύο χρόνια θεμελιωμένο στις σύγχρονες αρχές του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Πιθανό το μπρέικ στο γήπεδο Ειρήνης και Φιλίας.

Παναθηναϊκός- Ρεάλ Μαδρίτης

Η ήττα του Ολυμπιακού και η νίκη της Ρεάλ την τελευταία αγωνιστική χάρισαν στη ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ το πλεονέκτημα έδρας στους 8 απέναντι στην ισπανική ομάδα. Οι Μαδριλένοι σίγουρα θα δυσκολευτούν να φύγουν με το ροζ φύλλο από το ΟΑΚΑ αλλά δεν μπορούμε να μην παραδεχτούμε ότι το μπρέικ δεν είναι πιθανό. Η προσθήκη του Μάικ Τζέιμς μόνο κέρδη δείχνει να προσφέρει στις τάξεις του Παναθηναϊκού και ο διακαής πόθος της ομάδας για τη κατάκτηση της Ευρωλίγκα ύστερα από 8 χρόνια αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Πολύ πιθανόν η σειρά να πάει σε πέμπτο παιχνίδι στην Αθήνα.

Το ενδεχόμενο ενός ελληνικού εμφυλίου για πρώτη φορά σε τελικούς final 4 φαντάζει ιδανικό, ενώ το repeat της ομάδας του Ομπράντοβιτς δεν είναι σε καμία περίπτωση δύσκολο, ενώ η ΤΣΣΚΑ επιθυμεί να γράψει για ακόμη μια φορά ιστορία. Ωστόσο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και την τεράστια δυναμική των αουτσάιντερ. Σε περίπου ένα μήνα λοιπόν τα σπουδαία…

Υ.Γ: Αξίζει να κάνω μια μικρή αναφορά στο ντόρο που δημιουργείται κάθε χρονιά για το πρόγραμμα της τελευταίας αγωνιστικής και τη περίφημη ”επιλογή αντιπάλου” από ορισμένες ομάδες. Στη συγκεκριμένη τελευταία αγωνιστική, είδαμε ματς να κρίνονται στον πόντο, μεγάλες εκπλήξεις και στο τέλος τη διαμόρφωση μιας αν μη τι άλλο συναρπαστικής τετράδας αγώνων, που θα καθορίσουν και την παρέα του final 4. Και οι δυο ελληνικές ομάδες έπαιξαν παράταση με … αδιάφορες ομάδες. Ο Παναθηναϊκός κέρδισε χάρη στο αυτοκαλάθι του Εμπαγιέ, ο Ολυμπιακός ηττήθηκε καθώς αστόχησε στο (ελεύθερο) τρίποντο ο Σπανούλης.  Είτε έχανε, είτε νικούσε η Ζαλκίρις, έκτη θα τερμάτιζε.Την ώρα που ο Παναθηναϊκός νικούσε μέσα στο Μιλάνο, μαθαίναμε ότι η Ευρωλίγκα «ξεφτιλιζόταν» γιατί η Μπασκόνια έχασε από την Εφές. Όλα αυτά, βεβαίως, γιατί η Ευρωλίγκα κατά την προσφιλή της τακτική δεν ορίζει τους αγώνες της τελευταίας αγωνιστικής την ίδια μέρα και ώρα. Ο «διαβολικός» (σε αυτές τις περιπτώσεις και όχι μόνο) Μπερτομέου, βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της  κριτικής.