Απρόσμενο και άκρως εντυπωσιακό το φινάλε του ντέρμπι της Α2 στην Πάτρα με τον τοπικό Απόλλων (18-9) να κερδίζει στην παράταση με σκορ 83 – 75 την αξιόμαχη Καστοριά (16-11) και να παραμένει στην 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα, μία θέση που οδηγεί στα play – off για την άνοδο στην Α1 κατηγορία. Το debut.gr βρέθηκε στην Πάτρα και αναλύει.

Ο Απόλλων ξεκίνησε με τους Ματαλλών, Άκερ, Μαστρογιαννόπολο, Κιτσούλη και Γόντικα. Από την άλλη πλευρά η αρχική πεντάδα για την Καστοριά ήταν οι Κακλαμάνος, Ναούμης, Λυμπάρης, Μπένας και Καραμαλέγκος.

Η Καστοριά ήταν καλύτερη στο ξεκίνημα

Η πρώτη περίοδος ξεκίνησε με αρκετό άγχος και άστοχα σουτ και από τις δύο ομάδες. Δεν είναι τυχαίο πως στο 6ο λεπτό το σκορ ήταν μόλις 7-7. Σημαντική για το σκοράρισμα του Απόλλωνα αποδείχθηκε η απουσία του Ματαλλών που χρεώθηκε με τρία φάουλ από το ξεκίνημα του αγώνα. Η πρώτη περίοδος ήταν αρκετά αναγνωριστική με τις δύο ομάδες αρχικά να είναι κοντά στο σκορ. Η Καστοριά αξιοποιώντας το post παιχνίδι της και με καλάθι του Μπρόζου κατάφερε με σερί 8 – 0 να προηγηθεί με σκορ 8 – 15. Ξανά ο Μπρόζος απάντησε με γκολ – φάουλ στο τρίποντο του Μαστρογιαννόπουλου και η πρώτη περίοδος έληξε με σκορ 13 – 18 μετά από ένα τρίποντο του Άκερ.

Με καλάθι ξεκίνησε η Καστοριά και την δεύτερη περίοδο (13 – 20) και έδειχνε ικανή να χτίσει μία καλή διαφορά . Η συνέχεια όμως δεν ήταν ανάλογη. Ο Απόλλωνας εκμεταλλευόμενος την καλή του άμυνα έκανε ένα σερί 8 – 0 και πέρασε ξανά μπροστά στο σκορ μετά το προβάδισμα της πρώτης περιόδου. Η Καστοριά σκόραρε μετά από πέντε ολόκληρα λεπτά και εκμεταλλευόμενη την αστοχία του Απόλλωνα από την γραμμή των τριών πόντων κατάφερε να πάει στα αποδυτήρια προηγούμενη με τρεις πόντους (27 – 30). Η απουσία του Ματαλλών φάνηκε ξανά στην δεύτερη περίοδο.

Ο Απόλλων μπήκε με άλλη διάθεση στο δεύτερο ημίχρονο

Η έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου βρήκε τον Απόλλων να πετυχαίνει 4 γρήγορους πόντους και περνά και πάλι μπροστά στο σκορ. Κομβική για την πορεία του παιχνιδιού ήταν η πίεση που άσκησε η ομάδα της Πάτρας στο κατέβασμα της μπάλας, βγάζοντας τρεις συνεχόμενες άμυνες, τις οποίες αξιοποίησε άριστα στην επίθεση (βολές Γόντικα, δύο τρίποντα Κιτσούλη). Η Καστοριά στα πρώτα τέσσερα λεπτά έχει πετύχει μόλις 2 πόντους ενώ το τρίποντο του Ματαλλών έφερε τον Απόλλων μπροστά με 8 πόντους. Άξιος συμπαραστάτης του στην τρίτη περίοδο ήταν ο Κιτσούλης που πέτυχε 3/3 τρίποντα. Το 4ο φάουλ όμως του Ματαλλών αποσυντόνισε τον Απόλλωνα που έβλεπε την διαφορά που είχε χτίσει σιγά – σιγά να εξανεμίζεται ελέω Ναούμη και Κυριακόπουλου. Οι δύο παίκτες της Καστοριάς πέτυχαν 10 από τους 13 πόντους της ομάδας τους στην τρίτη περίοδο και δεν άφησαν την διαφορά να ξεφύγει πάνω από το ψυχολογικό όριο των 10 πόντων. Η τρίτη περίοδος ολοκληρώθηκε με σκορ 52 – 43 όπου το επιμέρους σκορ ήταν 25 – 13 υπέρ της ομάδας της Πάτρας.

Ματς ροντέο με νικητές την ομάδα του Νίκου Οικονόμου

Τέταρτη και τελευταία περίοδος και με το drive του Μαστρογιαννόπουλου φάνηκε πως ο Απόλλωνας ακουμπά την πολυπόθητη νίκη. Κάπου εκεί όμως αρχίζει η αντεπίθεση της Καστοριάς. Τρίποντο από τον Κακλαμάνο (που έκανε σπουδαίο παιχνίδι πετυχαίνοντας 21 πόντους) και με το καλάθι του Μπένα η Καστοριά ρίχνει την διαφορά στους 6 πόντους. Ο Απόλλωνας έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο, δεν μπορούσε να συντηρήσει την διαφορά που είχε χτίσει στην τρίτη περίοδο κάτι που εκμεταλλεύτηκε στο ακέραιο η Καστοριά μειώνοντας ακόμα περισσότερο την διαφορά (στους 2 πόντους) και ενώ απέμεναν ακόμα 3.30 πριν το τέλος του αγώνα. Οι δύο βολές του Άκερ και το καλάθι του Γόντικα μετά από ωραίο κόψιμο μέσα στην ρακέτα ανέβασαν την διαφορά για τους γηπεδούχους στο +5 αλλά κάπου εκεί ανέλαβε ξανά δράση ο Κακλαμάνος. Πέτυχε 4 σερί πόντους (τρίποντο και 1/2 βολές), μειώνοντας έτσι στον 1 πόντο και έβαλε φωτιά στο κλειστό γήπεδο της Πάτρας. Μετά την 1 βολή που αξιοποίησε ο Χείλαρης για τον Απόλλωνα από την γραμμή της φιλανθρωπίας έρχεται το επιθετικό ριμπάουντ και το καλάθι του Μπρόζου που έφερε στα ίσα το παιχνίδι και ενώ απέμεναν 57 δευτερόλεπτα. Ακολουθούν 4/4 βολές του Απόλλωνα από τους Άκερ και Κιτσούλη αντίστοιχα (είχε μεσολαβήσει άστοχη επίθεση των φιλοξενούμενων) ενώ στην επόμενη επίθεση η Καστοριά σκοράρει με τον Μπένα μετά από άριστη εκτέλεση του Pick and Roll. Στα 6,6 δευτερόλεπτα η φιλοξενούμενη ομάδα κάνει φάουλ πάνω στον Κιτσούλη για να σταματήσει το χρόνο.  Ο ψηλός του Απόλλωνα ευστοχεί μόνο σε 1 βολή (65 – 62), η ομάδα του Νίκου Οικονόμου δεν κάνει φάουλ και ο Κακλαμάνος πετυχαίνει buzzer beater τρίποντο από την γωνία στέλνοντας έτσι το ματς στην παράταση (65 – 65).

Το έξτρα πεντάλεπτο ξεκινά με τις ομάδες να είναι αποδοτικές στην επίθεση και την Καστοριά να παίρνει το προβάδισμα με σκορ 66 – 67 δείχνοντας ικανή να κλέψει το ματς. Το καλάθι και φάουλ όμως από τον Ματαλλών και τα τρίποντα των Κιτσούλη – Μαστρογιαννόπουλου ανέβασαν την διαφορά στο +6 για τον Απόλλωνα (75 – 69) ενώ απέμενε μόλις 1.16. Το παιχνίδι σφράγισε ο Χείλαρης με ένα τρομερό κάρφωμα – φάουλ που σημείωσε και έτσι το ντέρμπι της Πάτρας έληξε με τελικό σκορ 83 – 75 υπέρ της ομάδας του Νίκου Οικονόμου.

Δεκάλεπτα: 13-18, 27-30, 52-43, 65-65 (κ.αγ.), 83-75

Απόλλων Πατρών (Οικονόμου) : Ερμείδης, Ακερ 18 (2/6 τριπ., 8 ριμπ., 4 ασίστ), Ματαλών 9 (1/2 τριπ.), Μαστρογιαννόπουλος 14 (1/8 τριπ., 5 ασίστ), Αποστολίδης 4, Τσιάρας, Κιτσούλης 20 (5/9 τριπ.), Γόντικας 7 (10 ριμπ.), Χείλαρης 11 (1/7 τριπ., 7 ριμπ.).
Καστοριά (Σούλιος): Κυριακόπουλος 8 (1/2 τριπ. 9 ασίστ), Μπρόζος 9 (8 ριμπ.), Απιδόπουλος 4 (5 ριμπ.), Ελευθεριάδης 6, Ναούμης 9, Κακλαμάνος 21 (3/16 τριπ.), Τερσενίδης, Λυμπάρης 6, Χαρισμίδης 1 (11 ριμπ., 1 κοψ.), Μπένας 4 (7 ριμπ.), Καραμαλέγκος 7.