To Debut.gr κάνει αναδρομή, με αφορμή την επική ανατροπή της Ρόμα επί της Μπαρτσελόνα, στις φορές που ανατράπηκε ένα σκορ με διαφορά τριών και πάνω τερμάτων στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Το ποδόσφαιρο είναι παγκοσμίως δημοφιλές για κάτι τέτοιες στιγμές. Η στιγμή που μια ομάδα ανατρέπει ένα εις βάρος της σκορ και παίρνει μια μεγαλειώδη πρόκριση, είναι σίγουρα η επιτομή του απροσδόκητου, το οποίο αποτελεί και τον λόγο που αγαπάμε όλοι το συγκεκριμένο άθλημα.

Την Τρίτη αυτό το βιώσαμε στο ματς της Ρώμης, όταν η Ρόμα κόντρα σε όλα τα προγνωστικά πέταξε εκτός ημιτελικής φάσης την Μπαρτσελόνα, με σκορ 3-0, με το πρώτο ματς να έχει λήξει με 4-1 υπέρ των Καταλανών.

Η Ρόμα με χρυσό σκόρερ τον δικό μας Κώστα Μανωλά, έγραψε μια χρυσή σελίδα στην ιστορία της αλλά πέτυχε και κάτι το εντυπωσιακό: Είναι μόλις η τρίτη ομάδα στην ιστορία του θεσμού που κατορθώνει να γυρίσει υπέρ της σκορ από μια διαφορά τριών τερμάτων!

Πιθανώς κάτι τέτοιο να βλέπαμε και την Τετάρτη με την Γιουβέντους απέναντι στην Ρεάλ, μιας και η «Γηραιά Κυρία» κατόρθωσε και αυτή να ισοφαρίσει το 3-0 του πρώτου ματς στο Τορίνο, όμως ένα αμφισβητούμενο πέναλτι έδωσε την πρόκριση στην «Βασίλισσα», και χάσαμε την ευκαιρία να βιώναμε ίσως μια ακόμα τεράστια ανατροπή τέτοιου σκορ.

Στο σημερινό μας αφιέρωμα λοιπόν θα κάνουμε αναδρομή σε αυτές τις τρεις φορές, όπου μια ομάδα κατόρθωσε να ανατρέψει το εις βάρος της σκορ, και εν τέλει να προκριθεί, καλύπτοντας μια διαφορά τριών και πάνω τερμάτων.

2003-2004 Προημιτελικός ChL: Ντεπορτίβο Λα Κορούνια-Μίλαν 4-0 (4-1 το πρώτο ματς)

Το 2004 η τρομερή τότε ομάδα της Ντεπορτίβο, έχοντας τερματίσει τρίτη την περσινή σεζόν στο πρωτάθλημα, αποτελούσε μία από τις εκπλήξεις του θεσμού, πραγματοποιώντας εξαιρετική πορεία.

Προκρινόμενη στα προημιτελικά του θεσμού καλούνταν να αντιμετωπίσει το μεγαθήριο που άκουγε στο στο όνομα Μίλαν.

Το πράγμα φάνηκε να στραβώνει άσχημα ήδη από το πρώτο ματς, παρότι ξεκίνησε ιδανικά θα λέγαμε.

Ο Παντιάνι άνοιξε το σκορ με κεφαλιά, κάνοντας το 0-1 για τους φιλοξενούμενους όμως η τραγωδία είχε μόλις ξεκινήσει. Οι Μιλανέζοι ήταν καταιγιστικοί και αφότου ισοφάρισαν πρώτα με τον Κακά, στην συνέχεια ισοπέδωσαν τους Γαλιθιάνους με ακόμα τρία τέρματα με τον Σεφτσένκο να κάνει το 2-1, τον Κακά να βάζει άλλο ένα απίθανο γκολ για το 3-1, και τον Πίρλο να διαμορφώνει το τελικό σκορ με εξαιρετικό χτύπημα φάουλ.

Η ρεβάνς στο Ριαθόρ πλέον φάνταζε βουνό, καθώς το σκορ του πρώτου ματς δεν άφηνε περιθώρια για περαιτέρω όνειρα.

Παρόλα αυτά η Ντέπορ έκανε ίσως ένα από τα πιο ονειρικά της παιχνίδια και κατόρθωσε να προκριθεί με σκορ 4-0!

Το σκορ άνοιξε πολύ νωρίς ο συνήθης ύποπτος Παντιάνι, και στην συνέχεια το γήπεδο έγειρε. Βαλερόν, Λούκε, και Φραν ολοκλήρωσαν την εντυπωσιακή εμφάνιση των Ισπανών μέσα σε ένα ντελίριο ενθουσιασμού, καθώς το Ριαθόρ κυριολεκτικά έβραζε.

Μια Ντέπορ που δεν είχε τίποτα να χάσει, κατόρθωσε λοιπόν να αποκλείσει την ομάδα της Μίλαν, σε ένα ματς που σίγουρα θα θυμούνται στην Γαλικία για πάντα, και μάλιστα με πολλή νοσταλγία αν αναλογιστεί κανείς το σε τι θέση βρίσκεται πλέον η άλλοτε εντυπωσιακή ομάδα της Λα Κορούνια.

2016-2017 Φάση των 16 ChL: Μπαρτσελόνα-Παρί Σεν Ζερμαίν 6-1 (4-0 το πρώτο ματς)

Η δεύτερη φορά που είχαμε τέτοιου είδους ανατροπή ήταν μόλις πέρυσι για τους 16 του θεσμού στον αγώνα της Μπαρτσελόνα με την Παρί.

Ένα ζευγάρι αμφίρροπο καθώς και οι δύο ομάδες διέθεταν τρομερούς παίκτες στις συνθέσεις τους, με τα δύο ματς να αποτελούν την απόλυτη κονταρομαχία απέναντι σε δύο μεγαθήρια από άποψη ρόστερ.

Στο πρώτο ματς υπήρχε μόνο η Παρί. Οι Γάλλοι στην κυριολεξία έθαψαν την Μπάρτσα στα θεμέλια της Παναγίας των Παρισίων, καθώς επιβλήθηκαν με το εμφατικό 4-0.

O Ντι Μαρία άνοιξε το σκορ με αριστοτεχνική εκτέλεση φάουλ, ενώ το 2-0 έκανε ο Ντράξλερ με δυνατό συρτό σουτ. Ακολούθησαν άλλα δύο γκολ, καθώς ο Ντι Μαρία με απίστευτη γκολάρα έξω από την περιοχή ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 3-0, και ο Καβάνι επίσης με εξαιρετικό σουτ από πλάγια θέση διαμόρφωσε το τελικό 4-0.

Κάπως έτσι την Μπαρτσελόνα την έζωσαν τα φίδια του αποκλεισμού, και το δεύτερο ματς φαινόταν ότι θα έχει περίπου τυπικό χαρακτήρα.

Κανείς όμως δεν μπορούσε να προβλέψει αυτό που θα γινόταν και το πράγμα εξελίχτηκε ως εξής: Ο Λουίς Σουάρεζ μόλις στο τρίτο λεπτό ανοίγει το σκορ με κεφαλιά δίνοντας το έναυσμα γι αυτό που θα ξεκινούσε. Το 2-0 ήρθε 5 λεπτά πριν το τέλος του ημιχρόνου με ένα αυτογκόλ από πλευράς Παρί, με τον Κουρζάβα να στέλνει την μπάλα με στραβοκλωτσιά στα δίχτυα της ομάδας του.

Το δεύτερο μέρος προβλεπόταν εντυπωσιακό και όντως έτσι αποδείχτηκε.

Ο Μέσι έβαλε μπροστά τους Καταλανούς με 3-0 σκορ μετά από εκτέλεση πέναλτι, όμως στο 62 τα πάντα μαύρισαν και πάλι.

Ο Έντισον Καβάνι με δυνατό σουτ μέσα από την περιοχή έστειλε τους Παριζιάνους στα ουράνια, και φάνηκε να κλείνει την ταφόπλακα από το μνήμα του αποκλεισμού για τους «μπλαουγκράνα».

Και ενώ όλα έδειχναν μαύρα και άραχνα ήρθε ο έτερος της τριπλέτας, που άκουγε στο όνομα Νεϋμάρ. Ο Βραζιλιάνος με 2 γκολ στο 88΄και στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων έκανε το 5-1 για την Μπαρτσελόνα, όμως ακόμη και αυτό δεν ήταν αρκετό για να δώσει την πρόκριση στην ομάδα του Λουίς Ενρίκε.

Και όμως. Το θαύμα εν τέλει έγινε στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων με ήρωα τον Σέρχι Ρομπέρτο. Ο Νεϋμάρ έβγαλε την ψηλή μπαλιά μέσα στην περιοχή των Παριζιάνων, και ο δεξιός οπισθοφύλακας της Μπάρτσα πετάχτηκε την κατάλληλη στιγμή τσιμπώντας την μπάλα, και στέλνοντας την στα δίχτυα του Τράπ, και τους Καταλανούς στα ουράνια.

Σίγουρα αποτελεί την μεγαλύτερη ίσως ανατροπή στην ιστορία του θεσμού, καθώς οι Καταλανοί ανέτρεψαν ένα σκορ τεσσάρων τερμάτων και μάλιστα έχοντας δεχτεί και ένα γκολ στην έδρα τους. Βέβαια η Παρί έχει κάθε λόγο να διαμαρτύρεται για διάφορες αμφισβητούμενες φάσεις στο δεύτερο ματς, όμως όπως και να έχει η ιστορία το έγραψε και εμείς το μνημονεύουμε σαν ένα ματς που δύσκολα θα ξεχαστεί.

2017-2018 προημιτελικός Chl: Ρόμα-Μπαρτσελόνα 3-0 (4-1 το πρώτο ματς).

Και πάμε τώρα στο πιο πρόσφατο, καθώς χιλιάδες φίλοι της Ρόμα έζησαν το όνειρο της ανατροπής απέναντι στην ομάδα της Μπαρτσελόνα.

Μπορούμε να πούμε πως είναι ένα είδος ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης μιας και οι μπλαουγκράνα όπως είδαμε πέρυσι απέκλεισαν την Παρί υπό τον θόρυβο αμφισβητούμενων φάσεων, για την ομάδα της Γαλλίας.

Φαίνεται λοιπόν πως το πληρώσανε φέτος και η ιστορία έχει ως εξής.

Η Ρόμα έχοντας φαίνεται αυτοκτονικές τάσεις έδωσε προβάδισμα δύο τερμάτων στην ομάδα της Βαρκελώνης, καθώς οι Ντε Ρόσι και Μανωλάς έστειλαν την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας τους.

Φυσικά αυτό ήταν μόνο η αρχή, καθώς ο Ζεράρ Πικέ με προσωπικό του τέρμα έκανε τρία τα τέρματα υπέρ της ομάδας, και τον Σουάρεζ να ολοκληρώνει το κρεσέντο, με τους Ρωμαίους σε ρόλο θεατή.

Το μόνο που κατάφερε η Ρόμα ήταν να σκοράρει με τον Τζέκο που έκανε το 3-1 στο 80, εφτά λεπτά πριν ο Ουρουγουανός δώσει το χαριστικό χτύπημα. Γκολ που όπως φάνηκε στο δεύτερο ματς αποτέλεσε κρίσιμο παράγοντα.

Το θέατρο λοιπόν μεταφέρεται στην αιώνια πόλη, και η Ρόμα είναι με την πλάτη στον τοίχο, όμως και πλήρως απελευθερωμένη. Η Μπαρτσελόνα από την άλλη πήγε να παίξει στο Κολοσσαίο με τον αέρα του ανίκητου μονομάχου, μην γνωρίζοντας πως τα λιοντάρια προφανώς και δεν είχαν ψοφήσει ακόμα.

Να μην τα πολυλογούμε η Ρόμα πραγματοποίησε εξαιρετικό παιχνίδι και η Μπάρτσα ήταν τραγική.

Το σκορ άνοιξε ο συνήθης ύποπτος για τους Ρωμαίους, Έντιν Τζέκο που έμεινε όρθιος από το στενό μαρκάρισμα του αντιπάλου του και έδωσε το έναυσμα για την μεγάλη ανατροπή.

Από κει και πέρα την σκυτάλη πήραν οι δύο μοιραίοι παίκτες της Ρόμα στο προηγούμενο ματς.

Ο Ντε Ρόσι έπειτα από κερδισμένο πέναλτι, εκτέλεσε άψογα τον Τερ-Στέγκεν κάνοντας το 2-0, αναπτερώνοντας το ηθικό των Ιταλών.

Τίποτα όμως δεν είχε τελειώσει μέχρι να έρθει και το 82ο λεπτό της συνάντησης. Η Ρόμα έχει κερδίσει κόρνερ και στα καρέ της περιοχής ανεβαίνει ο Κώστας Μανωλάς.

Ο Ουντέρ εκτελεί το κόρνερ, και σε μια φάση σχεδόν ίδια με την κεφαλιά του Δέλλα στον ημιτελικό με την Τσεχία, πετάγεται ο Μανωλάς και στέλνει την μπάλα με κεφαλιά στα δίχτυα του ανήμπορου Τερ-Στέγκεν.

Κάπως έτσι ο Έλληνας αμυντικός αναδεικνύεται σε ήρωα για τους οπαδούς της Ρόμα, και το στάδιο παίρνει στην κυριολεξία φωτιά, και τον ίδιο να έχει τρελαθεί από την χαρά του.

Το τελευταίο σφύριγμα έρχεται να ολοκληρώσει τον θρίαμβο για την ομάδα του Ντι Φρνατζέσκο, και αποτελεί σίγουρα μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του θεσμού, ειδικά αν αναλογιστούμε την διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων.