Το Debut παρουσιάζει τους κορυφαίους προπονητές της τελευταίας 25ετίας στο ποδόσφαιρο και σας ζητά να διαλέξετε εκείνον που θεωρείται καλύτερο απ' όλους. Οι θρύλοι, τα παραμύθια και όσοι έβαλαν το λιθαράκι τους για να αλλάξει το άθλημα.

“Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι νάναι  μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις” λέει ο Καβάφης. Στίχοι με μεγάλο νόημα, που ταιριάζουν γάντι σχεδόν σε όλες τις πτυχές της ζωής μας.

Έτσι συμβαίνει λοιπόν και στον αθλητισμό, έτσι συμβαίνει και με τον άνθρωπο που κάθεται στον πάγκο της ομάδας και έχει την ευθύνη να την οδηγήσει στον προορισμό, στον στόχο, στην… Ιθάκη. Η επιτυχία άλλωστε είναι το Α και το Ω, ωστόσο, όπως λέει ο ποιητής: “Πάντα στον νου σου νάχεις την Ιθάκη. Το φθάσιμον εκεί είν’ ο προορισμός σου. Aλλά μη βιάζεις το ταξείδι διόλου”.

Το Debut σας παρουσιάζει τους κορυφαίους προπονητές της τελευταίας 25ετίας στο ποδόσφαιρο. Τις πορείες τους, τον τρόπο που άλλαξαν το άθλημα, τους τίτλους και τα ξεχωριστά παραμύθια τους καθενός. Εκείνους που έγραψαν ιστορία, τους θρύλους, που δεν θα ξεχαστούν ποτέ στο πέρασμα των χρόνων.

Πεπ Γκουαρδιόλα

Ο Καταλανός τεχνικός το 2008 κάθισε στον πάγκο της Μπαρτσελόνα και αυτό που θα ακολουθούσε δεν μπορούσε να το προβλέψει κανείς. Δημιούργησε μία ομάδα που ήταν ο τρόμος και ο φόβος για τους αντιπάλους της.

Σάρωσε τους τίτλους, αλλά το πιο σημαντικό ήταν το ποδοσφαιρικό θέαμα που προσέφεραν οι “Μπλαουγκράνα”. Πάτησε πάνω στα πρότυπα του θρυλικού Γιόχαν Κρόιφ και εξέλιξε ακόμη περισσότερο τις ιδέες του παρουσιάζοντας ένα φονικό όπλο που ήταν η Μπαρτσελόνα της τριετίας 2008-11. One touch football, πίεση παντού και καθολική κατοχή της μπάλας, είναι κάποιες από τις βασικές αρχές του.

Η πορεία του συνεχίζει να είναι εντυπωσιακή και χρόνο με το χρόνο βελτιώνεται και ο ίδιος ακόμη περισσότερο. Τώρα βρίσκεται στην Μάντσεστερ Σίτι, έχει ουσιαστικά κατακτήσει το πρωτάθλημα, παίζοντας διαστημικό ποδόσφαιρο και δεν σταματάει να μας εκπλήσσει με όσα σκέφτεται και παρουσιάζει στον αγωνιστικό χώρο.

Παλμαρέ

2 Champions League
1 πρωτάθλημα Αγγλίας (προ των πυλών)
1 League Cup Αγγλίας
3 πρωταθλήματα Ισπανίας
3 πρωταθλήματα Γερμανίας
2 Κύπελλα Γερμανίας
2 Κύπελλα Ισπανίας
3 Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων
3 UEFA Super Cup
2 φορές καλύτερος προπονητής στον κόσμο

Ζοσέ Μουρίνιο

Ο “Special One” όπως αυτοαποκαλέστηκε όταν πήγε στην Τσέλσι έχει κάνει σπουδαία πράγματα στην τεράστια καριέρα του. Σκοπός του ήταν πάντοτε να φτάνει στην κορυφή με όποιο τρόπο, δεν τον ένοιαζε το θέαμα, αλλά η επιτυχία και ξέρει να τα καταφέρνει πολύ καλά.

Έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για το “λεωφορείο” του, με τους επικριτές του να τονίζουν ότι παίζει αμυντικά στο βωμό του αποτελέσματος. Η αλήθεια είναι όμως, ότι ο Πορτογάλος τεχνικός έχει κάνει θαύματα στην καριέρα του και βρίσκεται στο πάνθεον των προπονητών.

Ανέβασε την Πόρτο (2004) και την Ίντερ (2009) στην κορυφή της Ευρώπης, έκανε σπουδαία πράγματα στην Τσέλσι και τώρα προσπαθεί να επαναφέρει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην κορυφή στη μετά-Φέργκιουσον εποχή, έχοντας κατακτήσει στην πρώτη του χρονιά το Europa League.

Παλμαρέ

2 Champions League
3 πρωταθλήματα Αγγλίας
1 FA Cup
4 League Cup Αγγλίας
1 πρωτάθλημα Ισπανίας
1 Κύπελλο Ισπανίας
1 Ισπανικό Super Cup
2 Πρωταθλήματα Ιταλίας
1 Κύπελλο Ιταλίας
1 Super Cup Ιταλίας
2 Πρωταθλήματα Πορτογαλίας
2 Κύπελλα Πορτογαλίας
1 Κύπελλο UEFA
1 Europa League
2 Super Cup Πορτογαλίας
2 Super Cup Αγγλίας
4 φορές καλύτερος προπονητής στον κόσμο

Κάρλο Αντσελότι

Ένας Κύριος τον πάγκων ο Κάρλο Αντσελότι με το Κ κεφαλαίο, έχει σαρώσει τα πάντα με πολλές ομάδες. Έχει γράψει ιστορία στο χώρο του ποδοσφαίρου και θα συνεχίσει να γράφει, αφού σκοπεύει να επιστρέψει.

Σε όποιο πρωτάθλημα, σε όποια ομάδα και να βρέθηκε την οδήγησε στην κορυφή. Το θέαμα που προσφέρει ως προπονητής είναι εντυπωσιακό, ενώ δεν διστάζει να γίνει και κυνικός όταν το απαιτούν οι περιστάσεις. Προσαρμόζεται εύκολα στα δεδομένα των καταστάσεων κάτι που φαίνεται από τις αμέτρητες επιτυχίες του.

Έχει οδηγήσει δύο φορές τη Μίλαν στην κορυφή του Champions League, ενώ κάτω από τις οδηγίες του η Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε το περιβόητο 10ο. Μεγάλος προπονητής, αναμφίβολα ένας από τους κορυφαίους όχι μόνο της 25ετίας, αλλά και γενικότερα σε όλη την ιστορία του ποδοσφαίρου.

Παλεμαρέ

3 Champions League
1 πρωτάθλημα Αγγλίας
1 FA Cup
1 Κύπελλο Ισπανίας
1 Πρωτάθλημα Γερμανίας
1 Πρωτάθλημα Ιταλίας
1 Κύπελλο Ιταλίας
1 Super Cup Ιταλίας
1 Πρωτάθλημα Γαλλίας
2 Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων
3 UEFA Super Cup
2 Super Cup Γερμανίας
1 Super Cup Αγγλίας
2 φορές καλύτερος προπονητής στον κόσμο

Βιθέντε Ντελ Μπόσκε

Οι περισσότεροι τον ξέρουν για τις επιτυχίες που έχει κάνει με την εθνική Ισπανίας, ωστόσο έκανε σπουδαία πράγματα και με τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Είχε στη διάθεση του μία τρομερή φουρνιά παικτών στους “Φούριας Ρόχας” και το εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο. Η Ισπανία ήταν τρομακτική, κατασπάραζε όποιον αντίπαλο έβρισκε στο δρόμο της, τουλάχιστον για μία τετραετία και κάπως έτσι ήρθε η πρώτη κατάκτηση Παγκοσμίου Κυπέλλου στην ιστορία της, το 2010, με το περιβόητο γκολ του Ινιέστα στην παράταση κόντρα στην Ολλανδία.

Παράλληλα, ο Ντελ Μπόσκε οδήγησε την ομάδα του και στην κορυφή της Ευρώπης το 2012,  στον τελικό ενάντια στην Ιταλία. Η πορεία του παλαιότερα στη Ρεάλ Μαδρίτης ήταν επίσης εντυπωσιακή, με κατακτήσεις Champions League και πρωταθλημάτων. Κατάφερε όχι απλά να πετύχει, όπου εργάστηκε, αλλά να γράψει ιστορία και να τον θυμούνται όσα χρόνια και να περάσουν και για αυτό κατατάσσεται δίχως αμφιβολία στους κορυφαίους προπονητές.

Παλμαρέ

1 Μουντιάλ
1 Euro
2 Champions League
2 Πρωταθλήματα Ισπανίας
1 Super Cup Ισπανίας
1 Διηπειρωτικό Κύπελλο
1 UEFA Super Cup
1 φορά καλύτερος προπονητής στον κόσμο

Σερ Άλεξ Φέργκιουσον

Είναι άδικο να πούμε ότι συγκαταλέγεται στους κορυφαίους τεχνικούς της 20ετίας, διότι είναι στους καλύτερους όλων των εποχών. Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον δεν θέλει πολλές συστάσεις. Ήταν ένας άνθρωπος – μία ομάδα, για περίπου 27 χρόνια!

Η μεγάλη του αγάπη, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την πήρε σχεδόν “βρέφος” και την έκανε έναν τιτάνα της Ευρώπης. Οι τίτλοι ήταν αμέτρητοι όπως αμέτρητη ήταν και η δόξα. Παρότι αμφισβητήθηκε στην αρχή της καριέρας του στους “Κόκκινους Διαβόλους”, κατάφερε μέσα από την αφοσίωση και τη σκληρή δουλειά του να μας παρουσιάσει εκπληκτικά πράγματα.

Υπήρξαν περίοδοι που η Γιουνάιτεντ ήταν καταιγιστική και δεν χόρταινες να την βλέπεις. Όλα αυτά χάρη στο πείσμα του, την επιμονή του, το σπουδαίο μυαλό του. Μεγαλούργησε, άλλαξε άρδην την ιστορία ενός συλλόγου, βάζοντας νέους όρους στο αγγλικό πρωτάθλημα. Απλά μοναδικός!

Το παλμαρέ του με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

2 Champions League
13 Πρωταθλήματα Αγγλίας
5 FA Cup
4 League Cup
1 Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων
1 Διηπειρωτικό Κύπελλο
1 UEFA Super Cup
11 Super Cup Αγγλίας
1 φορά καλύτερος προπονητής στον κόσμο

Γιόχαν Κρόιφ

Αποτέλεσμα εικόνας για johan cruyff coach

Άλλαξε όλο το ποδόσφαιρο, την αντίληψή μας για αυτό, τον τρόπο που παίζεται, τα πάντα. Η προσφορά του ξεφεύγει από το όρια των τίτλων και της δόξας, εάν και είχε κάμποσα και από αυτά.

Το μυαλό του και οι ιδέες του ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του. Επειδή εξετάζουμε μόνο τους κορυφαίους προπονητές της 25ετίας δεν θα αναφερθούμε σε όσα έκανε με τον Άγιαξ, αλλά μόνο στην Μπαρτσελόνα. Τη θητεία του στη Βαρκελώνη την ξεκίνησε το 1988 (ξεπερνάει το όριο της 25ετίας που τέθηκε), ωστόσο θα αναφερθούν όλοι όσα έκανα κατά το διάστημα που προπόνησε την Μπάρτσα, όπως έγινε και με την περίπτωση του Φέργκιουσον στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Όσα έχουν πετύχει σήμερα οι “Μπλαουγκράνα” τα οφείλουν σε μεγάλο βαθμό στον Ολλανδό, ο οποίος τους άφησε ως παρακαταθήκη τις τακτικές του, τα συστήματα και τις αντιλήψεις του και όλα αυτά τους συντροφεύουν μέχρι και σήμερα και θα συνεχίσουν να το κάνουν. Ο αείμνηστος Γίοχαν Κρόιφ υπήρξε κορυφαίος ποδοσφαιριστής, τεράστιος και ρηξικέλευθος προπονητής, που άλλαξε το άθλημα.

Παλμαρέ του με την Μπαρτσελόνα

1 Κύπελλο Πρωταθλητριών
4 Πρωταθλήματα Ισπανίας
3 Ισπανικά Super Cup
1 Ευρωπαϊκό Super Cup
1 Κύπελλο Ισπανίας

Αρσέν Βενγκέρ

Έχει ακούσει πολλά τα τελευταία χρόνια ο Αλσατός τεχνικός, αλλά οι οπαδοί της Άρσεναλ και ο κόσμος γενικότερα ξεχνάει τι έχει προσφέρει, πόσα έχει πετύχει στον πάγκο των “Κανονιέρηδων”.

Μετέτρεψε την Άρσεναλ σε top club, ανέδειξε κορυφαίους ποδοσφαιριστές που έχουν κάνει σπουδαίες καριέρες. Η ομάδα του, είτε νικούσε είτε έχανε, είχε το δικό της στιλ, το οποίο ο ίδιος πάντα υπερασπιζόταν. Η δικιά του Άρσεναλ έπαιζε όμορφο ποδόσφαιρο που χαίρεσαι να το βλέπεις και να πηγαίνεις στο γήπεδο. Παράλληλα, ήταν μία εκ των πλουσιότερων συλλόγων στον κόσμο και όλα αυτά χάρη στη δική του διαχείριση.

Είχε σπουδαίες στιγμές, όπως το τρελό αήττητο των 49 αγώνων το 2004, κάτι που κανείς ποτέ δεν έχει καταφέρει. Από το 1996 μέχρι και σήμερα βρίσκεται στο πάγκο των Λονδρέζων, έχοντας αλλάξει όλη τη σύγχρονη ιστορία του συλλόγου.

Παλμαρέ του με την Άρσεναλ

3 Πρωταθλήματα Αγγλίας
7 FA Cup
6 Super Cup Αγγλίας

Μαρσέλο Λίπι

Αποτέλεσμα εικόνας για marcello lippi

Ένας από τους πιο επιτυχημένους προπονητές στη σύγχρονη εποχή του ποδοσφαίρου, με πάμπολους τίτλους στο ενεργητικό του. Το όνομά του είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη Γιουβέντους στην οποία μεγαλούργησε.

Με τη “Μεγάλη Κυρία” κατάφερε να στήσει την παντοδυναμία του στην Ιταλία κατακτώντας 5 φορές το πρωτάθλημα, ενώ ανέβασε τη “Βέκια Σινιόρα” στην κορυφή της Ευρώπης πανηγυρίζοντας το Champions League.

Φυσικά δεν σταμάτησε εκεί, αφού φρόντισε να κάνει όλη την Ιταλία να τον αποθεώνει στο Μουντιάλ του 2006. Στο γνωστό, λόγω Ζιντάν, τελικό με τη Γαλλία πήρε το τρόπαιο και έκανε ένα ολόκληρο έθνος να πετάει στα ουράνια. Τώρα βρίσκεται στην Κίνα, όπου και εκεί δεν σταματά να σηκώνει κούπες.

Παλμαρέ

1 Παγκόσμιο Κύπελλο
1 Champions League
5 Πρωταθλήματα Ιταλίας
1 Κύπελλο Ιταλίας
4 Super Cup Ιταλίας
1 Διηπειρωτικό Κύπελλο
1 UEFA Super Cup
1 Champions League Ασίας
3 Πρωταθλήματα Κίνας
1 Κύπελλο Κίνας
2 φορές καλύτερος προπονητής στον κόσμο

Επίσης κορυφαίοι προπονητές

Γιούργκεν Κλοπ – Επανέφερε στο χάρτη των ισχυρών της Γερμανίας την Ντόρτμουντ, ενώ έδειξε και τα δόντια του στην Ευρώπη, φτάνοντας στον τελικό του Champions League το 2013. Πήρε 2 Πρωταθλήματα Γερμανίας, 1 Κύπελλο, 2 Γερμανικά Super Cup.

Κλαούντιο Ρανιέρι – Η καριέρα του ήταν άκρως ανιαρή σε σχέση με τους υπόλοιπους, μέχρι που συνέβη το θαύμα. Η δικιά του Λέστερ, που πριν λίγα χρόνια είχε ανέβει στην Premier League και όλα έδειχναν ότι θα πάλευε για τη σωτηρία, κατέκτησε το πρωτάθλημα σε ένα από τα πιο ξέφρενα και τρελά παραμύθια όλων των εποχών στο ποδόσφαιρο.

Ότο Ρεχάγκελ – Αφού πιάσαμε τα παραμύθια δεν θα μπορούσε να λείπει μία από τις καλύτερες στιγμές της χώρας μας στον αθλητισμό, η κατάκτηση του Euro το 2004. Κόντρα σε κάθε προγνωστικό, κόντρα σε όλα, η Ελλάδα ξεπέρασε κάθε εμπόδιο που βρέθηκε στο διάβα της και έκατσε στο θρόνο της Ευρώπης.

Γιοακίμ Λεβ – Μεγάλες διακρίσεις με τη Γερμανία. Κατάκτηση Μουντιάλ το 2014 στη Βραζιλία, με το αξέχαστο 7-1 ενάντια στη “Σελεσάο” στην ημιτελική φάση και το 2016 πήρε το Confederations Cup.

Ζινεντίν Ζιντάν – Ο πιο πρόσφατος απ’ όλους τους προπονητές σε αυτή τη λίστα. Έχει καταφέρει τρομερά πράγματα πάντως και δίκαια ανήκει στους καλύτερους. Ο πρώτους που κατάφερε να κάνει το back to back στο Champions League με τη Ρεάλ, πήρε και πρωτάθλημα και ακόμη μόλις ξεκίνησε.

Ντιέγκο Σιμεόνε – Η Ατλέτικο Μαδρίτης είχε εξαφανιστεί από το χάρτη μέχρι να εμφανιστεί ο Τσόλο. Ο Αργεντινός προπονητής έκανε θαύματα, πάντα με το δικό του στιλ. Οδήγησε τους “Ροχιμπλάνκος” μεταξύ άλλων στην κατάκτηση του Europa League, σε δύο τελικούς Champions League και στο πρωτάθλημα Ισπανίας το 2014.

Φερνάντο Σάντος – Κατέκτησε το τελευταίο Euro με την Πορτογαλία, ενώ όσο ήταν προπονητής στην Εθνική μας ομάδα έκανε σπουδαία δουλειά. Επί θητείας του περάσαμε στο Μουντιάλ του 2014, όπου για πρώτη φορά στην ιστορία μας βρεθήκαμε στους “16”, ενώ φτάσαμε και στους “8”.

Ράφα Μπενίτεθ – Πολλές επιτυχίες έχει καταγράψει στο ενεργητικό του, μεταξύ των οποίων 1 Champions League με τη Λίβερπουλ, στον περιβόητο τελικό του 2005 κόντρα στη Μίλαν. Ακόμη σπουδαία επιτεύγματα ήταν η κατάκτηση δύο πρωταθλημάτων με τη Βαλένθια, αλλά και το Europa League με την Τσέλσι.

Αντόνιο Κόντε – Πήρε στα χέρια του μία Γιουβέντους σε δύσκολη στιγμή και την επανέφερε στην κορυφή της Ιταλίας. Με το δικό του στιλ, που ακόμη έχει μείνει στη “Μεγάλη Κυρία”, κατέκτησε 3 σερί πρωταθλήματα, ενώ την περσινή σεζόν πανηγύρισε την Premier League με την Τσέλσι.

Φάμπιο Καπέλο – Έχει κάνει απίστευτα πράγματα με Μίλαν, Ρόμα, ενώ πέτυχε και στη Ρεάλ Μαδρίτης. Υπό τις οδηγίες του οι “Τζιαλορόσι” κατέκτησαν 1 από τα τρία πρωταθλήματα της ιστορίας τους, ενώ με τη Μίλαν πήρε 5 πρωταθλήματα και 1 Champions League. Με τους “Μερένχες” πανηγύρισε 2 φορές τη La Liga.

Φρανκ Ράικαρντ – Από εκείνον ξεκίνησε μία νέα εποχή για την Μπαρτσελόνα, πριν αναλάβει ο Πεπ Γκουαρδιόλα, ο Ράικαρντ φρόντισε να κάνει αρκετά. Δυο πρωταθλήματα Ισπανίας, 1 Champions League, 2 Super Cup Ισπανίας.

Ρομπέρτο Μαντσίνι – Επίσης μεγάλη καριέρα. Το σπουδαιότερο από όλα όσα έκανε ήταν η κατάκτηση τη Premier League με τη Μάντσεστερ Σίτι το 2012, σε ένα ματς – έπος την τελευταία αγωνιστική, επαναφέροντας την μετά από πάνω 40 χρόνια στην κορυφή της Αγγλίας. Ακόμη μεγάλες στιγμές του υπήρξαν οι 3 κατακτήσεις του Campionato με την Ίντερ.

Γιούπ Χάινκες – Τρομερές στιγμές με την Μπάγερν Μονάχου, κάμποσους τίτλους, με αποκορύφωμα το τρεμπλ το 2013. Ακόμη κατάφερε να οδηγήσει στην κορυφή της Ευρώπης και τη Ρεάλ Μαδρίτης το 1998.

Λουίς Φαν Χάλ – Ο Ολλανδός τεχνικός υπήρξε ορόσημο στην ιστορία του Άγιαξ, έκανε σπουδαία πράγματα στην Μπαρτσελόνα. Πήρε μεταξύ άλλων δύο πρωταθλήματα με τους “Μπλαουγκράνα”, 1 Champions League με τον Άγιαξ, 4 πρωταθλήματα Ολλανδίας και 1 πρωτάθλημα Γερμανίας με την Μπάγερν.

(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=’https://embed.playbuzz.com/sdk.js’;fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,’script’,’playbuzz-sdk’));