Ένας θρύλος του ποδοσφαίρου παγκοσμίως που έβαλε στον χάρτη του ποδοσφαιρικού γίγνεσθαι την Αμερική, στις οθόνες του Debut.gr

Είναι ο άνθρωπος που μας παρουσίασε τις Η.Π.Α, ως χώρα με ποδόσφαιρο. Πριν τον Μπέκαμ και τους άλλους τόσους που πήγαν μετέπειτα στην Αμερική για τα τελευταία ένσημα, ο Ντόνοβαν θύμιζε σε όλους ότι υπάρχει κι εκεί ποδοσφαιρική ζωή.

Πως ξεκίνησε

Για πολλούς άγνωστο, όμως ο Ντόνοβαν ξεκίνησε το ποδόσφαιρο χάρη στη μητέρα του, η οποία τον έστειλε σε μία διοργάνωση στην οποία ο 7χρονος τότε Ντόνοβαν πέτυχε εφτά τέρματα σε τέσσερα παιχνίδια. Συνέχισε το ίδιο εντυπωσιακά και η Μπάγερ Λεβερκούζεν του πρόσφερε εξαετές συμβόλαιο στα 11 του. Ωστόσο δεν μπόρεσε ποτέ να προσαρμοστεί στη ζωή της Γερμανίας και έπαιζε κυρίως με την εθνική νέων της χώρας του, όπου ξέφευγε από το μαρτύριο που περνούσε. Για αυτό το λόγο, το 2001, μόλις δύο χρόνια μετά την υπογραφή συμβολαίου με τις “ασπιρίνες”, πηγαίνει ως δανεικός στη Σαν Χοσέ, την οποία οδηγεί σε δύο πρωταθλήματα, το 2001 και το 2003, όντας η πιο αναγνωρισμένη ποδοσφαιρόφατσα της χώρας.

Σε τέσσερα χρόνια, βάζει 42 γκολ και μοιράζει 35 ασίστ, όντας ο ηγέτης της ομάδας. Το 2003 οδήγησε την Σαν Χοσέ στην κατάκτηση του Κυπέλλου σκοράροντας δύο τέρματα στη νίκη με 4-2 επί των Σικάγο Φάιρ, ενώ ονομάστηκε ως ο αθλητής της χρονιάς για δεύτερη σεζόν. Την επόμενη χρονιά έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ονομάζεται με το συγκεκριμένο τίτλο για τρεις σερί σεζόν. Επιστρέφει στη Γερμανία και τη Λεβερκούζεν, όμως μετά από εφτά παιχνίδια που αγωνίζεται(μόλις τα δύο ως βασικός), δηλώνει πως θέλει να επιστρέψει στην Αμερική.

“Άγγελος”

Παρά την πρόταση της Πόρτσμουθ, ο Ντόνοβαν επιμένει στην απόφασή του την οποία σέβεται η Λεβερκούζεν. Ωστόσο η Σαν Χοσέ δεν μπορεί να τον αγοράσει, με αποτέλεσμα η Λος Άντζελες Γκάλαξι, ομάδα της γενέτειρας πόλης του, δίνει τον καλύτερο παίκτη της, Κάρλος Ρουίζ, για να τον αποκτήσει, μια εβδομάδα πριν την έναρξη του πρωταθλήματος.

Στην πρώτη του σεζόν οδηγεί τους Γκάλαξι στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, πετυχαίνοντας 16 τέρματα και δίνοντας 11 ασίστ, μπαίνοντας και στην καλύτερη ενδεκάδα του πρωταθλήματος.

Η δεύτερη χρονιά ωστόσο δεν πηγαίνει τόσο καλά για την ομάδα του. Ο Ντόνοβαν βάζει 12 γκολ, δίνει οχτώ ασίστ, όμως η ομάδα δεν περνάει στους τελικούς των πλέι-οφ του πρωταθλήματος, ενώ παρά τα τρία τέρματά του στο Κύπελλο, αποκλείεται από τους Σικάγο Φάιρ. Παρ’όλα αυτά με τα γκολ του στα πλέι-οφ γίνεται ο δεύτερος σκόρερ στην ιστορία τους, με 14 τέρματα, ένα πίσω από τον Ρουίζ.

Από ηγέτης-συμπαίκτης του Μπέκαμ

Η έλευση του Μπέκαμ τον μετατρέπει σε δεύτερο ρόλο στην ομάδα, ενώ αναγκάζεται να δώσει τον περιβραχιόνιο στον Άγγλο. Με τα γκολ του, γίνεται έβδομος σκόρερ στην ιστορία του πρωταθλήματος. Ο Ντόνοβαν γίνεται ξανά αρχηγός όταν ο Μπέκαμ πηγαίνει στη Μίλαν ως δανεικός και ο Αμερικάνος ξεσπάει σε αθλητικό περιοδικό, χαρακτηρίζοντας τον Άγγλο, κακό αρχηγό και συμπαίκτη.

Η δεύτερτη αποχώρηση του Μπέκαμ για δανεισμό, κάνει τον Ντόνοβαν ακόμα καλύτερο, αφού οδηγεί τους Γκάλαξι στο τελικό του πρωταθλήματος, τον οποίο έχασαν στα πέναλτι, ονομάζεται ως ο καλύτερος παίκτης του πρωταθλήματος, ενώ κατακτά και το βραβείο του καλύτερου γκολ. Όλα αυτά οδηγούν την διοίκηση σε ανανέωση του συμβολαίου μαζί του για άλλα τέσσερα χρόνια, με μοναδικό όρο ο Ντόνοβαν να μπορεί να δοθεί δανεικός όταν δεν υπάρχουν αγώνες πρωταθλήματος για καιρό.

Τον Αύγουστο του 2010 σκοράρει το 100ο του γκολ στο πρωτάθλημα, ενώ ένα μήνα αργότερα γίνεται ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας του. Οδηγεί τους Γκάλαξι σε δύο διαδοχικά πρωταθλήματα το 2010 και το 2011 και ένα Κύπελλο την ίδια χρονιά, βγαίνοντας και καλύτερος παίκτης.

Το 2012 κατακτά και πάλι το Κύπελλο, ενώ επιστρέφει το 2013 από τους δανεισμούς του και ανακοινώνει πως είναι έτοιμος να πάρει το περιβραχιόνιο από τον Ρόμπι Κιν, ο οποίος μεταγράφηκε εν τη απουσία του. Το καλοκαίρι  πέτυχε το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης των καλύτερων παικτών του πρωταθλήματος κόντρα στη Μπάγερν Μονάχου. Στις 7 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε πως στο τέλος της σεζόν θα αποχωρήσει από την ενεργό δράση.

Δανεικός

Το Νοέμβριο του 2008 ξεκίνησε προπονήσεις με τη Μπάγερν Μονάχου, με την οποία συμφώνησε να αγωνιστεί για μία σεζόν. Έπαιξε σε πέντε φιλικά σκοράροντας τέσσερα τέρματα, έπαιξε σε πέντε αγώνες πρωταθλήματος και κατέκτησε μαζί της το Κύπελλο Γερμανίας. Στο τέλος της σεζόν, οι Βαυαροί έκαναν πρόταση ανανέωσης του δανεισμού του, η οποία ωστόσο δεν έγινε αποδεκτή.

Τον Ιανουάριο του 2010 πηγαίνει δανεικός στην Έβερτον, με την οποία αγωνίζεται 13 φορές πετυχαίνοντας δύο τέρματα. Μάλιστα αναδεικνύεται παίκτης του μήνα τον Ιανουάριο από τους φίλους της ομάδας. Η Έβερτον προσπάθησε να ανανεώσει το δανεισμό, όμως η Λος Άντζελες Γκάλαξι αρνήθηκε καθώς ο παίκτης ήταν πολύτιμος στην προσπάθεια για κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Η επιστροφή του στην Έβερτον έγινε το Δεκέμβριο του 2012 για δύο μήνες ως δανεικός και πάλι. Ο Ντόνοβαν ενθουσίασε τους πάντες δίνοντας εφτά ασίστ σε εννιά παιχνίδια.

Σταματάω, όχι συνεχίζω

Ο Ντόνοβαν δεν ήξερε μάλλον τι ήθελε και το να σταματήσει το ποδόσφαιρο του ήταν/είναι δύσκολο. Ανακοίνωσε την επιστροφή του στην ενεργό δράση το 2016 στους Λος Άντζελες, λόγω(όπως είπε ο ίδιος) των πολλών τραυματισμών που έπλητταν την ομάδα.

Αγωνίστηκε σε εννιά παιχνίδια πετυχαίνοντας ένα γκολ και ανακοίνωσε για δεύτερη φορά το τέλος της καριέρας του.

Σιγά μην καθόταν όμως. Στις 12 Ιανουαρίου του 2018, υπογράφει με τη Κλαμπ Λεόν, ομάδα του Μεξικού και μάλιστα στις 10 Φεβρουαρίου έκανε το ντεμπούτο του στα 35 του. Θα φανεί αν είναι η τελευταία του ομάδα ή όχι καθώς σίγουρα ούτε ο ίδιος μπορεί πλέον να ορκιστεί κάτι τέτοιο.

Εθνική

Η αρχή έγινε στο Παγκόσμιο Κύπελλο κάτω των 17, όταν αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης, ενώ κατέχει το ρεκόρ με τη συγκεκριμένη ομάδα, έχοντας 35 γκολ σε 42 αναμετρήσεις. Το ντεμπούτο του σε Παγκόσμιο Κύπελλο έγινε το 2002, όταν ξεκίνησε βασικός στη νίκη των Η.Π.Α κόντρα στην Πορτογαλία. Στον επόμενο αγώνα των ομίλων, ο Ντόνοβαν σκόραρε το πρώτο του τέρμα, όμως οι Η.Π.Α ηττήθηκαν με 3-1 από την Πολωνία. Μάλιστα έβαλε άλλο ένα με το οποίο η χώρα του πέρασε στην επόμενη φάση, όπου αποκλείστηκε τελικά από τη Γερμανία, με τον Ντόνοβαν να ονομάζεται καλύτερος νέος παίκτης της διοργάνωσης.

Συμμετείχε επίσης στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2006, με τη χώρα του όμως να βγαίνει εκτός από την φάση των ομίλων. Την επόμενη χρονιά όμως οδηγεί τις Η.Π.Α στην κατάκτηση του Γκολντ Καπ κόντρα στο Μεξικό. Ένα χρόνο μετά έγινε  πρώτος σκόρερ όλων των εποχών και ο πρώτος σε ασίστ, ενώ έφτασε τις 100 συμμετοχές, όντας ο τέταρτος μικρότερος που πιάνει το συγκεκριμένο αριθμό παγκοσμίως.

Γίνεται αρχηγός το 2009 για το Κονφεντερέισον Καπ, στο οποίο οδηγεί τη χώρα του στο τελικό στον οποίο ηττήθηκε από τη Βραζιλία. Συμμετείχε και στο Παγκόσμιο του 2010, παίζοντας και στα τέσσερα παιχνίδια με τη χώρα του, πετυχαίνοντας κι ένα τέρμα.

Το 2013 γίνεται ο πρώτος που φτάνει τα 50 γκολ και τις 50 ασίστ σε επίπεδο εθνικών ομάδων, ωστόσο μένει εκτός εθνικής για το Παγκόσμιο της επόμενης χρονιάς, απόφαση του Γιούργκεν Κλίνσμαν που σηκώνει θύελλα αντιδράσεων. Αποχωρεί από την εθνική ομάδα της χώρας του έπειτα από φιλικό παιχνίδι στις 10 Οκτωβρίου, έχοντας 156 συμμετοχές, 57 τέρματα και 59 ασίστ!