Από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την κορυφή, κατάντησε... γυρολόγος. Τι συνέβη με τον Νάνι;

Στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξεκίνησε εντυπωσιακά, έφτασε να θεωρείται το μεγαλύτερο ταλέντο στο Νησί, όμως η συνέχεια ήταν αρκετά διαφορετική, φτάνοντας στην ανάγκη να επιστρέψει στη Πορτογαλία για να ανέβουν και πάλι οι μετοχές του. Ως τώρα τα χει καταφέρει περίφημα, όμως μπροστά του έχει ακόμα μερικές προκλήσεις. Εμείς θα σας παρουσιάσουμε την έως τώρα καριέρα του.

Πως ξεκίνησε

Είναι γεννημένος στο Πράσινο Ακρωτήρι, ωστόσο σε μικρή ηλικία μετακόμισε με τους γονείς του στη Πορτογαλία. Στα πέντε του, ο πατέρας του επέστρεψε στο Πράσινο Ακρωτήρι χωρίς ποτέ να επιστρέψει, ενώ στα 12 η μητέρα του ξεκίνησε μια νέα ζωή στην Ολλανδία. Ευτυχώς για το Νάνι, είχε δίπλα του τα τέσσερα αδέρφια του τα οποία του στάθηκαν από μικρή ηλικία, ενώ ο μεγαλύτερος αδερφός του ήταν αυτός που τον προέτρεψε να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο, αφού είχε στο πλευρό του και τον φίλο του Μανουέλ Φερνάντες.

Πήγε στις ακαδημίες της Σπόρτινγκ και αφού κέρδισε σε δύο χρονιές το πρωτάθλημα νέων, μεταβιβάστηκε στους “μεγάλους”. Έκανε το ντεμπούτο του στην προκριματική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ και λίγες μέρες αργότερα έπαιξε και στο πρωτάθλημα. Τελείωσε την πρώτη του σεζόν με 36 παιχνίδια και πέντε γκολ.

Η επόμενη σεζόν είναι αυτή που τον έφερε και στη δημοσιότητα, παίζοντας σε 40 παιχνίδια και σκοράροντας 6 φορές ενώ ανακηρύχθηκε καλύτερος νέος ποδοσφαιριστής της χρονιάς, βοηθώντας την ομάδα του να κατακτήσει το Κύπελλο.

Ο νέος Ρονάλντο

Τα χαρακτηριστικά του έμοιαζαν πολύ με του συμπατριώτη του και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πίστεψε πως βρήκε διάνα αποκτώντας τον. Κι έτσι φαινόταν είναι η αλήθεια, με τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον να τον χρησιμοποιεί αρκετές φορές ως βασικό, με τον Πορτογάλο να τελειώνει τη πρώτη σεζόν με 40 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και τέσσερα τέρματα.

Στη δεύτερη σεζόν, ο Νάνι ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς, όμως πρόλαβε να κάνει πάλι πάνω από 30 εμφανίσεις πετυχαίνοντας έξι τέρματα, με τα Μέσα να ξεκαθαρίζουν πως θα ταν καλύτερα να μένει πιο πολύ στον πάγκο για να μην…καεί.

Ο Νάνι χρόνο με το χρόνο έπαιρνε όλο και περισσότερες συμμετοχές φτάνοντας στο αποκορύφωμα(αφού είχε φύγει για Μαδρίτη ο Ρονάλντο) το 2010-11, όπου συμμετείχε σε 49 παιχνίδια σκοράροντας 10 γκολ. Την επόμενη σεζόν έκανε 40 συμμετοχές με 10 γκολ και πάλι, όμως κάπου εκεί η στασιμότητά του σε συνδυασμό με κάποια ξενύχτια που βγήκαν στην επιφάνεια, εκνεύρισαν τον Σκωτσέζο τεχνικό ο οποίος δεν είχε χρόνο για τέτοια.

Στον πάγ(κ)ο και πίσω στη Πορτογαλία

Η έλευση του Μόγιες έβαλε στον πάγο τον Νάνι, ο οποίος έκανε μόλις 13 εμφανίσεις έχοντας συχνά-πυκνά επισκεπτήρια στο ιατρικό τιμ της ομάδας. Ο Μόγιες μπορεί να έφυγε, όμως και ο Φαν Χάαλ δεν θέλησε να ασχοληθεί μαζί του δίνοντάς τον στην Σπόρτινγκ Λισσαβόνας ως αντάλλαγμα(δανεικός)για τη μεταγραφή του Ρόχο.

Με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κέρδισε σε εφτά σεζόν τέσσερα πρωταθλήματα, ένα Λιγκ Καπ, τέσσερα Κομιούνιτι Σιλντ, ένα Τσάμπιονς Λιγκ κι ένα Διηπειρωτικό, ενώ σε προσωπικό επίπεδο ανακηρύχθηκε καλύτερος νέος της χρονιάς το 2008, καλύτερος παίκτης της Γιουνάιτεντ το 2011(από ψηφοφορία των παικτών) και συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη ενδεκάδα της ίδιας χρονιάς.

Η επιστροφή του στη Πορτογαλία ήρθε με αρκετά χειροκροτήματα και με τους φίλους της Σπόρτινγκ να θέλουν να τον δουν ηγέτη. Ο ίδιος το έκανε πράξη από τη πρώτη στιγμή, όντας ο καλύτερος παίκτης της ομάδας και στο Τσάμπιονς Λιγκ. Εκεί έσπασε το προσωπικό του ρεκόρ ξεπερνώντας τα 10 τέρματα(έφτασε τα 12) σε 37 αναμετρήσεις κι έτσι αμέσως κάποιες ευρωπαϊκές ομάδες θέλησαν να τον αγοράσουν από τη Γιουνάιτεντ.

Μια από κει, μια από εδώ..

Η Φενερμπαχτσέ ήταν αυτή που τον απέκτησε και μάλιστα τον καταχάρηκε αφού παρά τον μόλις ένα χρόνο που έμεινε εκεί, σημείωσε ξανά 12 τέρματα αυτή τη φορά σε 47 αναμετρήσεις και πωλήθηκε για 7.2 εκατομμύρια στη Βαλένθια το αμέσως επόμενο καλοκαίρι, ενώ τον είχε αγοράσει με 4.

Στην Ισπανία ξεκίνησε τη χρονιά ως βασικός, όμως βυθίστηκε και αυτός στη μετριότητα της υπόλοιπης ομάδας, η οποία έφτασε να κινδυνεύει με υποβιβασμό κάποια στιγμή, και τα πέντε του τέρματα σε 25 αγώνες δεν ήταν ικανά για να τον κρατήσουν στο “Μεστάγια”.

Η Λάτσιο τον απέκτησε ως δανεικό το περασμένο καλοκαίρι, όμως ούτε εκεί φαίνεται να χει βρει την Ιθάκη του αφού μετράει 14 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις με τρία τέρματα.

Μάλλον μια επιστροφή στη γενέτειρά του ίσως τον αναγεννήσει ξανά…