Ο άνθρωπος που έχει ζήσει τα τελευταία χρόνια περισσότερες ώρες σε ιατρεία ακόμη και από τους ίδιους τους γιατρούς, επέστρεψε στα γήπεδα. Και το έκανε με στόμφο. Ο Μάρκο Ρόις είναι εδώ!

H Ρολς Ρόις είναι μία από τις πιο παλιές εταιρείες που κατασκευάζουν αυτοκίνητα. Αλλά συνάμα και από τις πιο ιστορικές. Η δουλειά που γίνεται στα εργοστάσιά της στην Αγγλία μόνο τυχαία δεν είναι. Γι’ αυτό άλλωστε τα αμάξια της, μέχρι πριν μερικά χρόνια, ήταν τα πιο ακριβά. Αν και ακόμη και τώρα μόνο φτηνά δεν τα λες.

Όσο για τη μηχανή της; Απλά δεν… υπάρχει. Η ιπποδύναμή της είναι τέτοια που έχει ξεφύγει από την κατηγορία των αμαξιών, με αποτέλεσμα εδώ και δεκαετίες τα μεγαλύτερα και τα καλύτερα αεροπλάνα να έχουν μία τέτοια μέσα τους. Άλλωστε το γεγονός ότι δεν βγάζει βλάβες λέει πολλά από μόνο του.

Σε αντίθεση με τον Μάρκο Ρόις που μπορεί να τραυματιστεί ακόμη και στον… ύπνο του. Ωστόσο, ο Γερμανός επιθετικός έχει δείξει στην καριέρα του ότι μπορεί να “χαλάει” εύκολα, αλλά με την ίδια άνεση μπορεί να κάνει μεγάλες επιστροφές, να βάλει απίθανα γκολ και να γίνει σύνθημα στα χείλη του μεγαλύτερου “πέταλλου” στην Ευρώπη: του κίτρινου τείχους.

Ο πιο πιστός “στρατιώτης”

Και δεν θα μπορούσαν οι φανατικοί οπαδοί της γερμανικής ομάδας να κάνουν λάθος για τον Μάρκο Ρόις. Για τα συναισθήματά τους προς εκείνον. Μιλάμε για έναν παίκτη που δεν έχει καμία σχέση με τους υπόλοιπους. Όχι από άποψη ταλέντου. Εκεί μπορεί να βρει κανείς αρκετούς καλύτερους. Αλλά από άποψη ταμπεραμέντου.

Δεν είναι ένας τυπικός Γερμανός. Κοινώς έχει… αίμα στις φλέβες του και το δείχνει με τις “ζεστές” αντιδράσεις του είτε μετά από κάποιο γκολ που έχει σημειώσει, είτε εκείνος, είτε κάποιος συμπαίκτης του. Είτε ακόμη και μετά από ένα τέρμα που δέχτηκε η Ντόρτμουντ.

Ωστόσο, αυτό που τον έκανε ξεχωριστό στα μάτια των Βεστφαλών δεν ήταν μόνο ότι “σκίζεται/ σκιζόταν” για το καλό της ομάδας. Αλλά ότι ξεκίνησε την καριέρα του από τα τμήματα υποδομής του συλλόγου της κοιλάδας του Ρουρ. Για μια δεκαετία (1996-2006) ξυπνούσε και κοιμόταν με τον ίδιο στόχο. Πότε θα γίνει επαγγελματίας για να φορέσει την κίτρινη φανέλα. Μέχρι τότε πήγαινε εκεί που ένιωθε πιο άνετα. Στο “κίτρινο τείχος”. Με σκοπό να το… γκρεμίσει κάποια στιγμή για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.

Εν τέλει τα κατάφερε το καλοκαίρι του 2012 κάνοντας τους ανθρώπους του συλλόγου να πληρώσουν πολύ ακριβά το… λάθος τους που τον είχαν απορρίψει όταν ήταν μικρός, με αποτέλεσμα ο Ρόις να γίνει πρώτο όνομα στη μισητή Γκλάντμπαχ.

Από τότε μέχρι σήμερα έχει σημειώσει μερικά εντυπωσιακά γκολ, έχει δώσει έτοιμες ασίστ, έχει “φτιάξει” πολλούς συμπαίκτες του. Ωστόσο, η… κατάρα που τον κυνηγάει είναι ότι δεν έχει καταφέρει να βρει έναν που θα είναι μαζί του μέχρι το τέλος. Που θα απαντήσει αρνητικά σε κάποια μεγάλη ομάδα. Που δεν θα σηκώνει το τηλέφωνο την τελευταία μέρα των μεταγραφών για να περάσει ιατρικές εξετάσεις και να υπογράψει κάπου αλλού.

Ο Ρόις ήταν μέλος σε μία από τις πιο καλές “φουρνιές” της Ντόρτμουντ. Είχε πίσω του παίκτες όπως ο Ματς Χούμελς, δίπλα του χαφ, όπως ο Μάριο Γκέτσε, o Ιλκάι Γκουντουγκάν και λίγο πιο μπροστά επιθετικούς σαν τους Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, Χένρικ Μκταριάν, Ουσμάν Ντεμπελέ και Πιέρ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ και στον πάγκο τον Γιούργκεν Κλοπ. Αλλά αυτό που τους συνδέει όλους μεταξύ τους -πλην του Γερμανού επιθετικού- είναι πως αργά ή γρήγορα πρόδωσαν/άφησαν τόσο τον ίδιο όσο και τους “κιτρινόμαυρους”.

Αν θα μπορούσε να το κάνει κάτι αντίστοιχο με αυτούς ο Ρόις; Η απάντηση είναι ένα μεγάλο ναι. Άλλωστε δεν μιλάμε για τον τελευταίο τροχό της αμάξης, αλλά για έναν από τους καλύτερους παίκτες στη θέση του. Όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και στην Ευρώπη.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως σε κάθε μεταγραφικό παζάρι τ’ όνομά του ακούγεται κάθε φορά εντόνως για κάποια μεγάλη ομάδα. Κατά καιρούς Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Λίβερπουλ και Άρσεναλ έχουν δείξει ενδιαφέρον. Ωστόσο, αυτό που κράτησε τον 28χρονο άσο στο γήπεδο που μεγάλωσε και αγαπήθηκε δεν ήταν μόνο το συναίσθημα.

Ο πιο… εύθραυστος στρατιώτης 

Είπαμε πως ο Μάρκο Ρόις έχει 1000 καλά. Πως είναι από τους καλύτερους παίκτες που υπάρχουν τόσο στη Γερμανία, όσο και γενικότερα στα μεγάλα πρωταθλήματα στη θέση που αγωνίζεται. Ότι είναι ένας ποδοσφαιριστής που τα δίνει όλα και δεν συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο από το τέλειο.

Ωστόσο, κάπου εδώ πρέπει να πούμε και το μεγάλο αρνητικό του πρώην παίκτη της Γκλάντμπαχ. Η αχίλλειος πτέρνα του είναι οι πολλοί και σοβαροί τραυματισμοί. Άλλωστε το έχει παραδεχτεί και ο ίδιος σε ανύποπτο χρόνο. “Θα έδινα όλα τα χρήματα που έχω βγάλει από το ποδόσφαιρο για να μην τραυματιστώ ποτέ ξανά”.

Και κάπου εδώ θα σταματήσουμε να μιλάμε εμείς. Σειρά έχουν οι αριθμοί. Έχουμε και λέμε. Ο Μάρκο Ρόις από το καλοκαίρι του 2012 που υπέγραψε με την Μπορούσια Ντόρτμουντ έχει φορέσει τη φανέλα του γερμανικού συλλόγου σε 127 ματς και έχει σημειώσει για την ώρα 57 τέρματα.

Αυτά είναι τα καλά νούμερα. Γιατί υπάρχει και η άλλη η πλευρά. Η αρνητική. Σε αυτή ο Γερμανός άσος μετράει 1525 μέρες στα “πιτς”. Μετράει 30 τραυματισμούς. Άλλοι πιο σοβαροί, άλλοι όχι και τόσο.

Αυτός που σίγουρα κόστισε πολύ στον Ρόις ήταν εκείνος τον περασμένο Μάιο στον σύνδεσμο. Πάνω που 28χρονος στράικερ είχε βρει τα πατήματά του ήρθε αυτή η αναποδιά. Μία από τις πολλές που έχει ζήσει για την ώρα στην καριέρα του. Ελπίζουμε και η τελευταία.

Ελπίζουμε από εδώ και πέρα να περάσει πολύς καιρός που θα μάθουμε δυσάρεστα νέα από εκείνον. Ευχή όλων των ποδοσφαιρόφιλων είναι να σημειώνει γκολ, όπως αυτό κόντρα στη Γκλάντμπαχ. Ένα τέρμα που σηματοδότησε μία νέα αρχή για τον Μάρκο Ρόις.