Η Ισπανία και η Μαδρίτη στάθηκαν ιδιαίτερα αφιλόξενες για τον Ολυμπιακό από το 2001 και μετά, με τους Πειραιώτες να μετρούν μόλις μία νίκη σε σύνολο 12 αγώνων. Όλα αυτά μέχρι σήμερα τουλάχιστον, καθώς ο Ολυμπιακός κέρδισε στην Ισπανία τη Ρεάλ (13-9) μετά από 10 σχεδόν χρόνια και ανέβηκε στη δεύτερη θέση της Euroleague (15-7).

Ποιος θα το περίμενε τρεις εβδομάδες πριν. Μετά την ήττα από τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι στις 16 Ιανουαρίου έβλεπες σκυμμένα κεφάλια, βλέμματα θλιμμένα και τα σενάρια για το μέλλον του Σφαιρόπουλου έδιναν και έπαιρναν. Σήμερα, ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε έναν άθλο, διότι περί άθλου πρόκειται, καθώς μέσα σε λίγες μέρες νίκησε την πρωταθλήτρια Ευρώπης Φενέρ στο Σ.Ε.Φ και την Ρεάλ μέσα στη Μαδρίτη.

Μία ασφαλής υπόθεση για την ταχεία αντίδραση του Ολυμπιακού θεωρώ πως ήταν η ήττα από τον Παναθηναϊκό για το πρωτάθλημα. Το βαθμολογικό κόστος ήταν μηδαμινό, με το πλεονέκτημα έδρας να έχει καθοριστεί καιρό τώρα από την ομάδα του Πασκουάλ, αλλά η συσπείρωση που εκδηλώθηκε από αυτό το αποτέλεσμα ήταν πρωτοφανής.

Το χειροκρότημα του κόσμου στο Σ.Ε.Φ προς τον Γιάννη Σφαιρόπουλο και τους παίχτες στον αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε τα λέει όλα νομίζω. Ο κόσμος του Ολυμπιακού αποδείχθηκε πως δεν είναι αχάριστος και ο Έλληνας τεχνικός εκτός από το μαζικό χειροκρότημα εισέπραξε και πολύτιμο χρόνο για τη συνέχεια.

Τα προβλήματα προφανώς δεν εξαφανίστηκαν διά μαγείας από τη μια στιγμή στην άλλη. Ο Χόλις Τόμπσον δεν έχει προσαρμοστεί ακόμα στο στυλ παιχνιδιού του Ολυμπιακού, ούτε ο Ρόμπερτς ο οποίος ωστόσο ανεβάζει σταδιακά την απόδοση του. Ο Σπανούλης επίσης δεν έχει βρει τον εαυτό του μέχρι στιγμής, έπειτα από τον τραυματισμό του.

Στα του παιχνιδιού, οι Στρένλιεκς, Πρίντεζης και Ουίλτζιρ καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα. Ο Λετονός διέψευσε τους επικριτές του και μετά τους 19 πόντους του επί της Φενέρ σκόραρε άλλους 11 σήμερα.  Είναι αυτός που βλέποντας τον άποντο σήμερα Σπανούλη να μην μπορεί να βοηθήσει πέτυχε ένα floater και έδωσε το προβάδισμα στον Ολυμπιακό 34 δεύτερα πριν τη λήξη για το 77-76. Είναι αυτός που ευστόχησε στη βολή στο τέλος και ο Ολυμπιακός απέκτησε ξανά το προβάδισμα του ενός πόντου (79-80, ‘15 δεύτερα πριν τη λήξη).

Παράλληλα, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως στη β’ περίοδο ο Ολυμπιακός με τους Στρένλιεκς, Ρόμπερτς, Ουίλτζιρ, Τόμπσον και Μακ Λιν στη σύνθεση του, έπαιξε μακράν το καλύτερο μπάσκετ στον αγώνα. Σε μεγάλο βαθμό, η νίκη προήλθε από την διαχείριση του Σφαιρόπουλου στο δεύτερο δεκάλεπτο. Αυτό συνέβη για δύο λόγους. Πρώτον, ο Ολυμπιακός έβρισκε άμεσες απαντήσεις στο σκοράρισμα της Ρεάλ, η οποία παγιδεύτηκε στον γρήγορο ρυθμό που επέβαλαν οι ερυθρόλευκοι και δεύτερον στο γεγονός πως ο Πρίντεζης ξεκουράστηκε σχεδόν σε όλη την περίοδο και είχε δυνάμεις και ψυχικά απωθέματα για τη συνέχεια.

Επιθετικά ήταν όλοι εξαιρετικοί στο δεύτερο δεκάλεπτο. Ο Ουίλτζις πέτυχε 2/3 τρίποντα, ο Στρένλιεκς ευστόχησε επίσης για τρεις. Ακόμα και ο Τόμπσον ευστόχησε πίσω από τα 6.75. Οι παίχτες του Ολυμπιακού είχαν τρομερή αυτοπεποίθηση στο συγκεκριμένο σημείο του παιχνιδιού και ο Μακ Λιν κυριάρχησε κάτω από το καλάθι, δίνοντας σκληρές μάχες με αποκορύφωμα το καλάθι και φάουλ στα ‘13.

Οι ερυθρόλευκοι απέκτησαν σημαντικό προβάδισμα έξι πόντων (39-45, ‘20) και η αντίδραση της Ρεάλ στο β’ ημίχρονο ήταν αναμενόμενη. Πράγματι, ο Ντόνσιτς έκλεψε τις εντυπώσεις, ο Τόμκινς είχε 4/5 τρίποντα και η ομάδα του έκανε καταιγιστικό τρίτο δεκάλεπτο και επέβαλε τον δικό της ρυθμό στο παιχνίδι. Οι Παπανικολάου και Στρένλιεκς ήταν οι μοναδικοί που έδωσαν ενέργεια στον Ολυμπιακό, αλλά το μπάζερ του Ουίλτζιρ σε νεκρό χρόνο αποτέλεσε θείο δώρο. Πρακτικά, έδωσε μεγάλη ψυχολογία αυτό το σουτ σε ένα κρίσιμο σημείο που ο Ολυμπιακός δεχόταν τρομερή πίεση και είχε ισοφαριστεί από τις βολές του Ντόνσιτς. Με 4 δεύτερα που απέμεναν η μπάλα κατέληξε στα χέρια του Αμερικανού που σκόραρε σχεδόν από τα 7 μέτρα με αμυντικό κολλημένο πάνω του και την κάμερα να αιχμαλωτίζει τους φίλους της Ρεάλ που έπιαναν το κεφάλι τους.

Στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού ο Ολυμπιακός δεν ήταν καλός. Ωστόσο, αυτό που δίνει μεγαλύτερη αξία στη νίκη είναι το γεγονός πως κέρδισε έναν τεράστιο αντίπαλο σαν την Ρεάλ, ευρισκόμενος στην κακή του μέρα. Εκμεταλλεύτηκε εις το έπακρο τις χαμένες βολές των γηπεδούχων και τα “νευράκια” του Ρέγιες, ο οποίος πρόσφερε ολόχερα την ευκαιρία στον Ολυμπιακό να επιστρέψει στο ματς (73-70, ‘34).

Ήταν ένα κομβικό σημείο στο οποίο ο Ρέγιες κέρδισε το αντιαθλητικό φάουλ από τον Σπανούλη και αφού αστόχησε και στις δύο βολές, κλώτσησε την μπάλα και εν τέλει δέχθηκε την τεχνική ποινή. Από τότε και στο εξής ο Ολυμπιακός δεν έχασε ποτέ το προβάδισμα, με τον Στρένλιεκς να ευστοχεί στην βολή και τον Πρίντεζη σε σουτ τριών πόντων (73-74, ‘35).

Το τελικό αποτέλεσμα, (79-80) ήρθε έπειτα από ρεσιτάλ χαμένων βολών για την Ρεάλ και από την μη εκδήλωση επίθεσης στο τέλος. Μεγάλο το κέρδος για τον Ολυμπιακό το σημερινό αποτέλεσμα που τον εδραιώνει στην δεύτερη θέση της euroleague, ενώ έχει το πλεονέκτημα με Ρεάλ και Φενέρμπαχτσε. Η μπόρα πλέον πέρασε για τον Ολυμπιακό που αγναντεύει από ψηλά τους υπόλοιπους και προετοιμάζεται για τον σαββατιάτικο τελικό κυπέλου με την ΑΕΚ. Τι καλύτερο άλλωστε από έναν τίτλο που θα ζεστάνει ακόμα περισσότερο τον κόσμο και τους παίχτες; Ίδωμεν λοιπόν.