Το Debut.gr καταθέτει την άποψη για την παρουσία διαιτητών στις συνεντεύξεις τύπου.

Αφορμή για το άρθρο αυτό πήρα από το σχόλιο ενός αναγνώστη και ομολογώ πως με έβαλε σε αρκετή σκέψη περί του συγκεκριμένου ζητήματος.

Είναι γνωστό πως στην Ελλάδα το θέμα της διαιτησίας βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο σχεδόν σε κάθε άθλημα. Ειδικά όσον αφορά το ποδόσφαιρο  βλέπουμε ότι και στο φετινό πρωτάθλημα οι αποφάσεις των διαιτητών αποτελούν σε κάθε αγωνιστική ένα ζήτημα, το οποίο πολλές φορές επισκιάζει μέχρι και την ίδια την αγωνιστική δράση των παικτών.

Οπότε εδώ ερχόμαστε να θέσουμε το εξής ερώτημα: Πρέπει οι διαιτητές να παρευρίσκονται στις καθιερωμένες συνεντεύξεις τύπου μετά τους αγώνες;

Η προσωπική απάντηση που δίνω εγώ είναι ασφαλώς θετική. Ο διαιτητής δεν αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι του όλου σκηνικού που διαδραματίζεται μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ίσα ίσα πρόκειται για τον κύριο συντονιστή του παιχνιδιού, με αποφάσεις που μπορεί να καθορίσουν μέχρι και ολόκληρο αποτέλεσμα.

Ασφαλώς λοιπόν ο κάθε διαιτητής θα πρέπει να υπόκειται στην κριτική των εκπροσώπων του Τύπου και να δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις,ειδικά εάν η παρουσία του στο εκάστοτε ματς εγείρει αντιδράσεις. Δεν λέμε απαραίτητα να απολογείται για τα όποια ανθρώπινα λάθη μπορεί να προκύψουν. Λέμε όμως να παρουσιάζει και ο ίδιος την προσωπική του οπτική για το πως κύλησε γενικά το παιχνίδι.

Όπως ακριβώς ένας προπονητής μετά το τέλος του ματς δίνει την δική του εκδοχή για το τι πήγε στραβά ή για το τι πήγε λάθος, έτσι και ένας διαιτητής οφείλει να καταθέτει την εκδοχή του για τον συντονισμό που πραγματοποίησε κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.

Κάτι τέτοιο πιστεύω θα βοηθούσε πάρα πολύ στον περαιτέρω έλεγχο αυτού του νευραλγικού τομέα, που ειδικά στην Ελλάδα είναι αναμφισβήτητο πως πάσχει.

Μακάρι στο μέλλον να μπορούμε να μιλάμε όλο και λιγότερο για την διαιτησία, καθώς ο ρόλος του πρωταγωνιστή ανήκει ξεκάθαρα στις ομάδες.