Το debut.gr σας παρουσιάζει το ''top 5" των μεταγραφών που ξεχώρισε, από τις κινήσεις που έγιναν στα κορυφαία Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Αρκετά σενάρια γράφτηκαν. Πολλές κινήσεις έγιναν, άλλες ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και άλλες δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Σπουδαίοι ποδοσφαιριστές άλλαξαν χώρα ή και…τετράγωνο στην πόλη. Με αφορμή την χειμερινή μεταγραφική περίοδο και έπειτα από αξιολόγηση, σας παρουσιάζουμε τις πέντε κορυφαίες.

Φιλίπε Κοουτίνιο

Από Λίβερπουλ σε Μπαρτσελόνα έναντι 120.000.000 (συν μπόνους)

Ο Βραζιλιάνος μάγος ήταν διακαής πόθος των ”μπλαουγκράνα”, οι οποίοι έκαναν τα πάντα για να τον “πάρουν” στη Βαρκελώνη. Ο 25 ετών μεσοεπιθετικός, αναμένεται να αποτελέσει άξιο διάδοχο του Αντρές Ινιέστα. Ποδοσφαιριστής με άρτια τεχνική κατάρτιση, επίδραση στη δημιουργία φάσεων, καλά τελειώματα (και εξαιρετικά μακρινά σουτ), καθώς και εξαιρετικά στημένα. Παρά το γεγονός πως δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στο Τσάμπιονς Λίγκ, ο Κοουτίνιο μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην πορεία της “Μπάρτσα”, αφού στα παιχνίδια του…”καπαρωμένου” πρωταθλήματος θα δίνει ανάσες σε Ινιέστα και Μέσι. Το σήριαλ είχε…happy end, και ο Βαλβέρδε έχει στο “οπλοστάσιό” του έναν εξαιρετικό (και με προοπτικές) παίκτη.

Αλέξις Σάντσες

Από Άρσεναλ σε Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ με αντάλλαγμα τον Χ. Μιχιταριάν

Ο Ζοσέ Μουρίνιο έψαχνε ένα εξτρέμ που μπορεί να δώσει το κάτι παραπάνω. Και τον βρήκε στο πρόσωπο του Αλέξις. Ο Χιλιανός πίεζε ώστε να αποχωρήσει από το Λονδίνο, η Σίτι φαινόταν να τον έχει “καπαρώσει”, όμως οι “Κόκκινοι διάβολοι” μπήκαν “σφήνα” αποσπώντας την υπογραφή του. Στα 29 του, ο Σάντσες παραμένει ένας από τους κορυφαίους στη θέση του. Με τρομερή τεχνική, απίστευτη εκρηκτικότητα και ικανότητα να “σπάει” τις άμυνες με κάθετη ή διείσδυση, το -πλέον- νο “7” της Γιουνάϊτεντ είναι έτοιμο για μεγάλες παραστάσεις στο “Θέατρο των ονείρων”. Κατ’ εμέ, μπορεί να οδηγήσει την ομάδα -ξανά- στην κορυφή.

Πιέρ- Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ

Από Ντόρτμουντ σε Άρσεναλ έναντι 63.750.000

Με τη φυγή του Αλέξις, δημιουργήθηκε ένα τεράστιο κενό στη γραμμή “κρούσης” της Άρσεναλ. Αλλά οι “κανονιέρηδες” κάλυψαν και με το παραπάνω την “τρύπα”, αποκτώντας το -επί σειρά ετών- δεύτερο “κανόνι” της Bundesliga. Ο Γκαμπονέζος φορ, μπορεί να μη διαθέτει τεχνική στα επίπεδα του Σάντσες, ωστόσο κερδίζει αλλού. Η μεγάλη συχνότητα με την οποία βρίσκει δίχτυα, η δυνατότητα να “εκτελεί” με οποιοδήποτε τρόπο, η…τρομερή ταχύτητα και οι σωστές τοποθετήσεις, είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά του 28χρονου. Μια τεράστια κίνηση (απ’ όλες τις πλευρές) για την ομάδα του Βενγκέρ που ίσως αποβεί “σταθμός” για τη μετέπειτα πορεία του συλλόγου.

Βίρτζιλ Φαν- Ντάικ

Από Σαουθάμπτον σε Λίβερπουλ έναντι 76.000.000

Η Λίβερπουλ χρησιμοποίησε περίπου τα μισά χρήματα του Κοουτίνιο, ώστε να διορθώσει τις αμυντικές της “ανορθογραφίες”. Ο -πρώην- άσος της Σαουθάμπτον και…”έρωτας” του Γίργκεν Κλόπ μετακόμισε στο “Άνφιλντ” με σκοπό να δώσει σταθερότητα και λύσεις στην…ταραγμένη άμυνα των “ρέντς”. Υψηλόσωμος, σχεδόν ανίκητος στον αέρα, με ικανότητα και με τη μπάλα στα πόδια και κυρίως σωστές και καίριες παρεμβάσεις, προσδίδει ποιότητα και σιγουριά στη “μηχανή” του Κλοπ. Μια κίνηση που κατ’ εμέ είναι πιθανό να αλλάξει τη “ρότα” της ομάδας, και να βοηθήσει τα μέγιστα στην επίτευξη των στόχων, και γιατί όχι μελλοντικά, στην επιστροφή στους τίτλους…

Αϊμερίκ Λαπόρτ

Από Αθλέτικ Μπιλμπάο σε Μάντσεστερ Σίτι έναντι 65.000.000

Τεράστια επένδυση για τα μετόπισθεν πραγματοποίησε η Μάντσεστερ Σίτι, με τη μεταγραφή του ταλαντούχου Λαπόρτ. Ο -μόλις- 23 ετών -πρώην- κεντρικός αμυντικός των Βάσκων, απασχόλησε πολύ με τις εμφανίσεις του τα τελευταία δύο χρόνια, κορυφαία Ευρωπαϊκά κλάμπ. Δεύτερη μεγαλύτερη (σε αξία) μεταγραφή στην ιστορία των ”πολιτών”, όχι τόσο άδικα, αφού ο Γάλλος απέδειξε τις ικανότητές/δυνατότητές του. Δεν είναι οι 222 συμμετοχές με την Αθλέτικ, αλλά πολύ περισσότερο η σιγουριά που εκπέμπει, η προσήλωση και η σωστή αντιμετώπιση των αντιπάλων, η καλή -για τα δεδομένα ενός στόπερ- τεχνική του, καθώς και η τεράστια επιτυχία σε αναχαιτίσεις. Νομίζω πως με αυτή της την κίνηση, η ομάδα του Πεπ θα είναι “ήσυχη” για χρόνια…