Το Debut.gr γυρίζει το χρόνο πίσω και θυμάται την περίπτωση του Άλαν Σίμονσεν, του μοναδικού Δανού που έχει «σηκώσει» τη «Χρυσή Μπάλα».

Γεννημένος στο Βέιλε της Δανίας στις 15 Δεκεμβρίου 1952, o Άλαν Σίμονσεν αποτελεί – μέχρι και σήμερα – τον μοναδικό ποδοσφαιριστή από την Δανία που έχει κερδίσει την «χρυσή μπάλα».

Τα πρώτα επίσημα ποδοσφαιρικά του βήματα πραγματοποιήθηκαν το 1971 στην τοπική ομάδα του Βέιλε. Εκεί αγωνίστηκε για χρόνια.Κέρδισε δύο πρωταθλήματα Δανίας και ένα κύπελλο.Μετά από μια εξαιρετική πορεία στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1972 (πέτυχε 3 γκολ σε έξι παιχνίδια) τράβηξε το ενδιαφέρον πολλών ομάδων από την Ευρώπη.

Σχετική εικόνα

Το 1972 μετακομίζει στην Γκλάντμπαχ, την ομάδα στην οποία πέρασε την καλύτερη φάση της καριέρας του. Αν και στην αρχή τα πράγματα δεν πήγαν ακριβώς όπως θα ήθελε, καθώς στα πρώτα δύο χρόνια αγωνίστηκε μόλις σε 17 παιχνίδια σκοράροντας δύο γκολ στην συνέχεια στην συνέχεια η κατάσταση άλλαξε. Χρονιά με την χρονιά βελτίωνε συνεχώς την απόδοση και τα νούμερά του φτάνοντας στο σημείο να ξεπεράσει τον εαυτό του το 1977, καθώς κέρδισε την Χρυσή μπάλα και έγινε ο μοναδικός Δανός που το έχει καταφέρει μέχρι και σήμερα, αφήνοντας πίσω του τον Μισέλ Πλατινί και τον τεράστιο Κέβιν Κίγκαν. Με την Γκλάντμπαχ πήρε 3 πρωταθλήματα, 1 κύπελλο και 2 Uefa Cup.

Αποτέλεσμα εικόνας για allan simonsen gladbach

To 1979 ταξίδεψε στην Βαρκελώνη για χάρη της Μπαρτσελόνα στην οποία αγωνίστηκε 3 χρόνια. Σε γενικές γραμμές το πέρασμά του από τους «μπλαουγκράνα» θεωρήθηκε επιτυχημένο μιας και ο ίδιος βγήκε πρώτος σκόρερ στην πρώτη του χρονιά με 10 γκολ σε 32 παιχνίδια. Mε τους Καταλανούς κέρδισε ένα πρωτάθλημα το 1981 και ένα κύπελλο το 1982.

Αποτέλεσμα εικόνας για allan simonsen barcelona

Με την έλευση του Ντιέγκο Μαραντόνα το 1982 ο Σίμονσεν ζήτησε άμεσα λύση του συμβολαίου του. Αρνήθηκε προτάσεις από Ρεάλ Μαδρίτης και Τότεναμ προκειμένου να πάει στην αγγλική Τσάλτον που αγωνιζόταν στην δεύτερη κατηγορία. Μετά από μόλις 16 εμφανίσεις (9 γκολ) η ομάδα δεν μπορούσε πλέον να συντηρεί τον μισθό του και έτσι τον έβαλε στην χειμερινή μεταγραφική λίστα.

Αποτέλεσμα εικόνας για allan simonsen charlton

Αποφάσισε να  επιστρέψει στην πρώτη του ομάδα, το Βέιλε το 1983. Ένας σοβαρός τραυματισμός, ωστόσο τον κράτησε μακριά από την αγωνιστική δράση για το πρώτο μισό του 1984. Ακόμα όμως και όταν επέστρεψε δεν έπιασε ποτέ την παλιά του αγωνιστική κατάσταση. Αποσύρθηκε το 1989 όντας πλέον 37 χρονών. Για το Βέιλε αγωνίστηκε συνολικά σε 282 παιχνίδια σκοράροντας 104 φορές.