Δίπλα από το όνομα του Πολ Πογκμπά πάντα θα υπάρχει η ταμπέλα των 105 εκατομμυρίων ευρώ για να υποτιμά την ποδοσφαιρική του αξία.

Ο Πολ Πογκμπά αποτελεί ένα από τους πιο αμφιλεγόμενους σύγχρονους ποδοσφαιριστές με τις απόψεις να διίστανται σχετικά με την αξία σου. Παρόλο που άπαντες αναγνωρίζουν την ποιότητα του, δεν είναι λίγοι εκείνοι που διστάζουν να τον τοποθετήσουν δίπλα στους κορυφαίους κλάσης ποδοσφαιριστές αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Αυτή η στάση πηγάζει κυρίως από μη αγωνιστικούς λόγους και γι΄αυτό το λόγο θεωρώ ότι ο Γάλλος μέσος αποτελεί έναν από τους υποτιμημένους ποδοσφαιριστές στο σύγχρονο κόσμο.

Αναζητώντας τα αίτια πίσω από αυτήν την αρνητική προδιάθεση προς τον πρώην άσο της Γιουβέντους, κάποιος μπορεί να σταθεί σε δύο στοιχεία. Πρώτον, στη συζήτηση που προκάλεσε το κόστος της μεταγραφής του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και δεύτερον στην εξωαγωνιστική του ζωή και τον τρόπο με την οποία την αναδεικνύει. Μικρότερο ρόλο διαδραματίζει η παραμέληση κατά διαστήματα των αμυντικών του καθηκόντων, ένα στοιχείο, άλλωστε, που έχει βελτιώσει ο Πογκμπά μετά το πρώτο διάστημα προσαρμογής του στην Πρέμιερ Λιγκ.

Ξεκινώντας την ανάλυσή μας από την πρώτη πιθανή αιτία που προαναφέρθηκε, πρέπει να σημειώσουμε ότι πριν 2 καλοκαίρια, ο Πολ Πογκμπά μετακινήθηκε έναντι 105 εκατομμυρίων ευρώ από τη Γιουβέντους στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με συνέπεια να γίνει η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου, έστω και προσωρινά βέβαια, καθώς ακολούθησε η μεταγραφή του Νεϊμάρ. Το κόστος της μεταγραφής θεωρήθηκε υπερβολικό από τη πλειοψηφία των ποδοσφαιρόφιλων, συμπεριλαμβανομένου και του γράφοντος. Εξάλλου, ένα τέτοιο ποσό θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μόνο από δύο παίκτες και άπαντες γνωρίζουν ποιοι είναι αυτοί.

Ωστόσο, η ζημιά που προκλήθηκε στη αγωνιστική αξία του Πογκμπά ήταν πέραν του δέοντος άδικη. Ειδικότερα, οι περισσότεροι αφορμώμενοι από το κόστος της μεταγραφής του Γάλλου, θέλησαν να τον κρίνουν με βάση αυτό και περίμεναν στη γωνία προκειμένου να τον απαξιώσουν στην πρώτη στραβή. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, παραμέλησαν ότι ο 24χρονος μέσος όχι μόνο χρειαζόταν ένα ικανό χρόνο προσαρμογής στην Πρέμιερ Λιγκ αλλά και το γεγονός ότι ο ίδιος δεν ευθυνόταν που οι “κόκκινοι διάβολοι” ήταν πρόθυμοι να ξοδέψουν ένα τέτοιο ποσό για χάρη του. Έτσι, οι παράλογες απαιτήσεις που καλλιεργήθηκαν σε συνδυασμό με το εύλογο κακό ξεκίνημα του Πογκμπά στο πρωτάθλημα, προϊόν και της πίεσης που ένιωθε, δημιούργησαν μία εσφαλμένη εικόνα για την ποιότητα του ως ποδοσφαιριστή. Κάποιοι, μάλιστα, με μίσος και εθελοτυφλώντας θέλησαν να προσάψουν στον ίδιο το Γάλλο την αλλαγή δεδομένων της μεταγραφικής αγοράς, παραβλέποντας ότι ήταν θέμα χρόνου να κάνει κάποιος την αρχή.

Παράλληλα, η υποτίμηση του Γάλλου μέσου υποσκάφθηκε ακούσια και από τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή, ο οποίος είναι δραστήριος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έτσι, οι συνεχείς αναρτήσεις του στον προσωπικό του λογαριασμό με αφορμή τις νέες κομμώσεις του, δημιούργησαν την αίσθηση ενός παίκτη, ο οποίος ενδιαφέρεται περισσότερο για την εξωτερική του εμφάνιση παρά για το πως θα βοηθήσει την ομάδα του μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Κάπως έτσι, λοιπόν, κόλλησε η στάμπα στον Πολ Πογκμπά, με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε ένα από τους πιο μισητούς ποδοσφαιριστές στον κόσμο θυμίζοντας σε ορισμένα σημεία την περίπτωση του Κέβιν Ντουράντ στο μπάσκετ.

Σε αυτό το σημείο, λοιπόν, θα ήθελα να επιχειρήσω να διορθώσω μία αδικία που θεωρώ ότι έχει δημιουργηθεί γύρω από την αξία του πρώην παίκτη της Γιουβέντους. Κατά τη γνώμη μου, ο 24χρονος ποδοσφαιριστής είναι ο ποδοσφαιριστής με το σημαντικότερο αντίκτυπο στο παιχνίδι της ομάδας του Ζοσέ Μουρίνιο. Πρόκειται για τον παίκτη με τον οποίο στην ενδεκάδα, οι “κόκκινοι διάβολοι” αγνοούν την ήττα στην Πρέμιερ Λιγκ εδώ και 470 ημέρες. Από την τελευταία της ήττα κόντρα στη Τσέλσι με 4-0, η Γιουνάιτεντ με τον Πογκμπά στην ενδεκάδα μετράει 21 νίκες και 13 ισοπαλίες σε 34 παιχνίδια.

Από τα πόδια του περνάει σχεδόν κάθε επίθεση της Μάντσεστερ, καθώς αποτελεί την πιο δημιουργική νότα με διαφορά από τη δεύτερη στο έμψυχο δυναμικό του συλλόγου. Είναι χαρακτηριστικό ότι χωρίς τον Πογκμπά στην ενδεκάδα, ο Μουρίνιο προσεγγίζει τις περισσότερες φορές τις αναμετρήσεις με πιο συντηρητικό τρόπο, διότι γνωρίζει ότι ούτε ο Μάτιτς αλλά ούτε και ο Ερέρα διαθέτουν τα χαρακτηριστικά για να δημιουργήσουν επικίνδυνες καταστάσεις με κάθετο παιχνίδι. Αντίθετα, ο Γάλλος μέσος λατρεύει να προωθεί τη μπάλα μπροστά, με τις βαθιές μπαλιές είτε προς τον Λουκάκου είτε προς τα πλάγια να αποτελούν το σήμα κατατεθέν του. Συγκεκριμένα, τη φετινή χρονιά μετράει κατά μέσο όρo 4,1 επιτυχημένες μακρινές μεταβιβάσεις, δηλαδή παραπάνω από τους Έρικσεν (3,6), Ντε Μπρούιν (3,5) και Κουτίνιο (2,7) που συχνά παίζουν τον ίδιο ρόλο με τον Γάλλο.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο Πολ Πογκμπά αποδίδει πάντα καλύτερα όταν αγωνίζεται ως εσωτερικός μέσος σε τριάδα στο κέντρο. Όταν δηλαδή, έχει από πίσω του την ασφάλεια ενός καθαρόαιμου κόφτη, όπως ο Ερέρα, έχει τη δυνατότητα να αφοσιώνεται αποκλειστικά στα επιθετικά του καθήκοντα χωρίς να χρειάζεται να σπαταλάει μεγάλη ενέργεια για να αμυνθεί. Αντίθετα, όταν παίζει σε σχηματισμό 4-2-3-1 είναι λιγότερο επικίνδυνος γιατί συνήθως είναι αυτός που παίρνει τη μπάλα από τα στόπερ, με συνέπεια να απομακρύνεται από την αντίπαλη περιοχή. Για του λόγου το αληθές, την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο μετράει 8 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις εκ των οποίων οι δύο έχουν προέλθει ως αμυντικός μέσος και οι υπόλοιπες 6 ως εσωτερικός μέσος.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στο πιο υποτιμημένο κομμάτι του παιχνιδιού του που σχετίζεται με την ανασταλτική λειτουργία. Η σωματοδομή και τα αθλητικά του προσόντα του επιτρέπουν να είναι πρώτος σε όλες τις σχετικές κατηγορίες στην Πρέμιερ Λιγκ  σε σύγκριση με τους Ντε Μπρούιν, Κουτίνιο και Έρικσεν με εξαίρεση τα τάκλιν στα οποία ο Βέλγος μέσος της Σίτι υπερτερεί με 1,9 έναντι 1,4 κατά μέσο όρο. Όσον αφορά τα κοψίματα και τα διωξίματα ο πρώην μέσος της Γιούβε βρίσκεται στην κορυφή με 1,1 και 1,4 αντίστοιχα. Όσον αφορά τα φετινά τέρματα του Πογκμπά, ο Γάλλος άσος έχει φτάσει τα 3 στην Πρέμιερ Λιγκ, δύο λιγότερα σε σχέση με ολόκληρη την περσινή σεζόν. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι τη φετινή χρονιά, ο Πογκμπά έχει προλάβει να αγωνιστεί μόλις 1044 λεπτά λόγω των τραυματισμών και της ποινής 3 αγωνιστικών που είχε δεχθεί με αντίπαλο την Άρσεναλ. Αν κάποιος έπρεπε να βρει ένα μελανό σημείο στο παιχνίδι του, αυτό θα ήταν η συχνότητα με την οποία προβαίνει σε φάουλ, καθώς μετράει δύο σχετικές παραβάσεις ανά αγώνα.

Πέραν, όμως από τα στατιστικά και τους αριθμούς, το σημαντικότερο στοιχείο που αναδεικνύει την κλάση του Πογκμπά είναι αυτή η διαφορά εικόνας που παρατηρεί κάποιος όταν βλέπει τα παιχνίδια της Γιουνάιτεντ με αυτόν στη σύνθεση της και χωρίς αυτόν. Πέρα από την ουσία που έχει βάλει στο παιχνίδι του ο Γάλλος, όπως εξηγήσαμε προηγουμένως, είναι και το θέαμα που προσφέρει στους ουδέτερους οπαδούς με τις αδιανόητες ντρίμπλες που κάνει στους ανυποψίαστους αντιπάλους του, με αποτέλεσμα να ξεχνάς για λίγο διάστημα ότι βλέπεις μία ομάδα του Μουρίνιο.

Για την παρατήρηση, όμως, του αντίκτυπού του στο παιχνίδι των “κόκκινων διαβόλων, ο θεατής πρέπει να παρακολουθήσει μία σειρά από παιχνίδια της Γιουνάιτεντ, έτσι ώστε να καταλάβει την αίσθηση που αποπνέει η ομάδα με αυτόν και χωρίς αυτόν στην ενδεκάδα. Ταυτόχρονα, πρέπει να εγκαταλείψει τα στερεότυπα που συνοδεύουν το όνομα του Πογκμπά, αδιαφορώντας για την ταμπέλα των 105 εκατομμυρίων ευρώ που τον έχει σταμπάρει από τότε που μετακόμισε στο νησί. Μόνο τότε θα εκτιμηθεί η πραγματική του αξία και συνεισφορά.