Ο Πεπ Γκουαρντιόλα βρήκε στο Μάντσεστερ δύο νέους "Τσάβι" και "Ινιέστα" οι οποίοι ευθύνονται για πολλά.

Αναλύσεις επί αναλύσεων για τη φετινή Μάντσεστερ Σίτι. Σίγουρα οι περισσότεροι έχετε βαρεθεί να διαβάζετε για αυτήν και κυρίως για τον δημιουργό της. Αυτό που προσωπικά δεν έχω διαβάσει κάπου και σκέφτηκα πως αξίζει να αναφερθεί είναι οι “Τσάβι” και “Ινιέστα” που βρήκε ο Γκουαρντιόλα στο Μάντσεστερ.

Ντε Μπρούιν και Σίλβα κάνουν ακριβώς αυτό το πράγμα. Αντικαθιστούν τους Ισπανούς που είχε ο Γκουαρντιόλα στη Μπαρτσελόνα. Και μπορούμε να πούμε πως είναι το ίδιο καλοί. Ή μάλλον πάρα πολύ καλοί. Ο Βέλγος θεωρείται από όλους πως είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στην Αγγλία αυτή τη στιγμή μειώνοντας κατά πολύ την αξία του συμπαίκτη του, ο οποίος έχει μάθει έτσι κι αλλιώς τόσα χρόνια να ζει στη σκιά των υπολοίπων.

Ναι, ο Σίλβα για μένα είναι ένας από τους πιο αδικημένους ποδοσφαιριστές. Βρίσκεται στη Σίτι από το 2010, όταν ακόμα οι Άραβες ξόδευαν χρήματα χωρίς αύριο και χωρίς ουσία πολλές φορές. Κι όμως, μέσα σε αυτά τα έξοδα, κατάφεραν να κάνουν ίσως την καλύτερη μεταγραφή της ιστορίας τους. Όχι την πιο ακριβή, όχι την πιο “επιθυμητή” και φανταχτερή αλλά την πιο ουσιαστική.

Ο Σίλβα, όπως και ο Αγκουέρο, πήγαν στη Σίτι έχοντας μπροστά τους τα καλύτερα ποδοσφαιρικά τους χρόνια και δεν το μετάνιωσαν στιγμή. Η Σίτι ήθελε ακριβώς αυτούς τους ποδοσφαιριστές για να αλλάξει την ιστορία της. Για να ανέβει επίπεδο. Ναι, τα λεφτά έπαιξαν σημαντικό ρόλο για να φορέσουν τη φανέλα της, όμως οι ίδιοι ποτέ δεν εμπλέχτηκαν σε σενάρια, ειδικά ο Ισπανός.

Όποτε έφτανε ο καιρός, ανανέωναν το συμβόλαιό τους χωρίς να ζητάνε περισσότερα ή να βάζουν τους μάνατζερ να “παίξουν” με φήμες και ενδιαφέρον άλλων ομάδων.

Παρακολουθώντας χρόνια τη Μάντσεστερ Σίτι και την εξέλιξή της, μπορώ να πω πως την έχω δει να παίζει το ίδιο ποδόσφαιρο που παίζει και σήμερα. Η μόνη διαφορά είναι πως ο Γκουαρντιόλα έμαθε στους ποδοσφαιριστές τους να παίρνουν το “τρίποντο” πολύ πιο εύκολα. Με το σκορ στο 1-0, ο Μαντσίνι κι ο Πελεγκρίνι ζητούσαν λίγο περισσότερη προσοχή στην άμυνα. Ο Πεπ δεν το κάνει αυτό. Συνεχίζει να ζητά πίεση ψηλά για άλλο ένα γκολ που θα σκοτώσει τον αντίπαλο. Η Σίτι έχανε βαθμούς λόγω των 1-1, 2-2. Με τον Γκουαρντιόλα αν χάσει βαθμούς θα γίνει γιατί θα μείνει με δέκα παίκτες(κόκκινη του Γουόκερ με την Έβερτον στην μοναδική ισοπαλία στο πρωτάθλημα) ή γιατί η μπάλα θα χει βρει στο δοκάρι.

Μάθαμε την προηγούμενη δεκαετία, οι εξτρέμ να πατάνε περιοχή και οι μπακ να ανεβαίνουν ψηλά με το 4-3-3 να γίνεται ουσιαστικά 2-5-3. Ο Γκουαρντιόλα στη Σίτι όπως και στη Μπαρτσελόνα πέραν τούτου, ζητάει και οι δύο μέσοι του να πατάνε περιοχή με το σύστημα να γίνεται 2-3-5. Κόντρα στη Σουόνσι, ο Σίλβα πέτυχε δύο τέρματα μέσα από τη μικρή περιοχή. Κι έτσι όπως έχει ξυρίσει τα μαλλιά του μοιάζει ακόμα περισσότερο στον Ινιέστα…O Γκουαρντιόλα μετά τον αγώνα τον χαρακτήρισε ως “άγριο ζώο που κυνηγά τη νίκη” και είπε πως θέλει να τον βλέπει να σκοράρει γιατί δεν μπορεί όλη η ομάδα να εξαρτάται από τους Ζεσούς και Αγκουέρο.

Ο Ισπανός μέσος έχει φέτος πέντε τέρματα και οχτώ ασίστ, έχει συμμετάσχει δηλαδή σε 13 τέρματα της ομάδας του σε 15 αγώνες. Πέρσι είχε συμμετάσχει σε 11 σε 34 αγώνες. Τεράστια διαφορά…

Ο Ντε Μπρούιν από την άλλη, νομίζεις πως βλέπει τι θα γίνει πριν αυτό γίνει. Υπολογιστής. Θυμάστε για ποιόν το λέγαμε αυτό πριν δέκα χρόνια…Κι από πίσω τους, τους συμπληρώνει ιδανικά ως άλλος Μπουσκέτς, ο Φερναντίνιο και μάλιστα σκοράροντας πιο συχνά σε σχέση με τον Ισπανό.

Ο Γκουαρντιόλα τα έχει πετύχει όλα αυτά χωρίς να έχει έναν “Μέσσι” στα δεξιά της επίθεσης. Για να μιλάμε συγκεκριμένα, τα έχει πετύχει με τον Στέρλινγκ στα δεξιά, που μέχρι και πριν τρεις μήνες όλοι τον θεωρούσαν υπερεκτιμημένο. Πλέον ο Στέρλινγκ ζητάει τα μαλλιά της κεφαλής του για νέο συμβόλαιο και ο Πεπ δίνει το ok στη διοίκηση.

Και μιας και ουσιαστικά συγκρίνω(το κάνω λόγω Γκουαρντιόλα κι όχι συγκρίνοντας τίτλους και απόδοση των δύο ομάδων) τη Σίτι με τη Μπαρτσελόνα του Πεπ, ο Ισπανός φαίνεται πως φέτος δουλεύει ακόμα περισσότερο μαθαίνοντας στην ομάδα του καινούρια πράγματα για τον ίδιο. Οι στημένες φάσεις μυρίζουν γκολ περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα που είχε στο χέρι του. Το διέκρινα αρχικά στα φιλικά προετοιμασίας όταν Στόουνς και Οταμέντι πέτυχαν συνεχόμενα τέρματα από κόρνερ. Σκέφτηκα πως ίσως τυχαίνει και το κάνει γιατί ακόμα δεν έχουν δέσει όσα θέλει. Αυτό ωστόσο συνεχίζεται. O Aργεντινός μετράει τέσσερα γκολ σε 15 αγώνες της Πρέμιερ Λιγκ, ενώ ο Άγγλος έχει πετύχει τρία γκολ σε τέσσερις αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ όντας πρώτος σκόρερ της ομάδας του με Αγκουέρο και Στέρλινγκ!

Η Σίτι σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, οι Σίλβα και Ντε Μπρούιν μοιάζουν ανίκητοι μαζί και ο Γκουαρντιόλα ίσως σκέφτεται το τι θα έκανε αν είχε κι έναν “Μέσσι” στην ομάδα του.