Μετά από 13 χρόνια, η ΑΕΚ πέτυχε μια σπουδαία νίκη κόντρα στον Ολυμπιακό με 66-62 και ένιωσε για λίγο ξανά «Βασίλισσα». Το Debut.gr ήταν εκεί.

Σε ένα ματς θρίλερ, η ΑΕΚ κατάφερε μετά τον Παναθηναϊκό στο Κύπελλο να υποτάξει και τον Ολυμπιακό για την 8η αγωνιστική της Stoiximan Basket League με σκορ 66-62,  παίρνοντας ψυχολογία ενόψει του αυριανού κρίσιμου αγώνα στη Μαδρίτη κόντρα στην Εστουδιάντες.

Με περίπου 5000 οπαδούς στο πλευρό της, η ΑΕΚ μπήκε φουριόζα στο παιχνίδι και επέβαλε γρήγορα το ρυθμό της περνώντας μπροστά στο σκορ με 9-2, αναγκάζοντας τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να καλέσει το πρώτο τάιμ αουτ. Στη συνέχεια, ο Ολυμπιακός μείωσε για λίγο τη διαφορά αλλά τα λάθη και η αστοχία του έδωσαν το δικαίωμα στους «κιτρινόμαυρους» να περάσουν ξανά μπροστά με τη διαφορά να φτάνει στο +12 και την 1η περίοδο να κλείνει με σκορ 22-12.

Στο ξεκίνημα της 2ης περιόδου, οι «ερυθρόλευκοι» ανέβασαν στροφές με τον Τζαμέλ ΜακΛιν να πετυχαίνει σημαντικούς πόντους από ατομικές ενέργειες. Εκμεταλλευόμενοι για ένα διάστημα την αδράνεια της ΑΕΚ, πέρασαν και για πρώτη φορά μπροστά με 33-34, ωστόσο οι γηπεδούχοι εξισορρόπησαν το παιχνίδι και κράτησαν το προβάδισμα μέχρι το τέλος του ημιχρόνου με βραχεία κεφαλή δύο πόντων, 39-37.

Στην επανάληψη, το παιχνίδι έγινε ντέρμπι για τα καλά. Τόσο η ΑΕΚ όσο και ο Ολυμπιακός «έσφιξαν» τις άμυνές τους με αποτέλεσμα να πετύχουν στο τρίτο δεκάλεπτο από 13 πόντους. Με το σκορ στο 51-48, οι γηπεδούχοι έκαναν παράπονα για βήματα του Παπανικολάου στην προσπάθειά του για lay up αλλά οι διαιτητές συνέχισαν τη φάση μετρώντας το καλάθι. Λίγο μετά, παραλίγο να γίνει η φάση της αγωνιστικής με τον ΜακΛιν να προσπαθεί να κάνει ένα εντυπωσιακό tomahawk κάρφωμα. Η τρίτη περίοδος βρήκε μπροστά την ΑΕΚ με 51-50.

Στην 4η και πιο συναρπαστική περίοδο, ο Ολυμπιακός ξεκίνησε πιο σοβαρά και όλα έδειχναν ότι η πλάστιγγα έγερνε με το μέρος του. Η ΑΕΚ όμως δεν το έβαλε κάτω και με ένα ξέσπασμα στα μισά περίπου προσπέρασε στο +5, 61-56. Ο Ολυμπιακός δεν είχε πει την τελευταία του λέξη και με δύο συνεχόμενα τρίποντα του Μάντζαρη και Σπανούλη, πέρασε ξανά μπροστά στο +1 για να ισοφαρίσει με μια βολή ο παίκτης «καταλύτης» για τους νικητές, Ντελρόι Τζέιμς, κάνοντας το 62-62. Ωστόσο, ο αρχηγός του Ολυμπιακού έκανε κακή εκτίμηση στα τελευταία λεπτά με τρίποντο-πάσα και σημείωσε το 9ο λάθος από τα 13 της ομάδας του στο παιχνίδι. Αυτό η ΑΕΚ το εκμεταλλεύτηκε, πέρασε μπροστά για 3 πόντους και σε συνδυασμό με την πολύ καλή άμυνα του Τζέιμς αλλά και τα 3 συνεχόμενα άστοχα τρίποντα στα τελευταία 20 δευτερόλεπτα από Μάντζαρη, Παπανικολάου και Σπανούλη, έφυγε νικήτρια από το ΟΑΚΑ πετυχαίνοντας μια ιστορική νίκη με 66-62.

Κορυφαίος για την «Ένωση» ο Μάνι Χάρις με 15π. και 9 ριμπ. ενώ από τους «Πειραιώτες» ξεχώρισε ο Τζαμέλ ΜακΛιν με 16π. και 12 ριμπ. Σημαντική επίσης ήταν η συνεισφορά του Ντούσαν Σάκοτα (10π.) αλλά και του αφανή ήρωα, Ντελρόι Τζέιμς (8π.).

Τα δεκάλεπτα: 22-12, 39-37, 51-50, 66-62

AEK (N. Σάκοτα): Ελόνου, Τζέιμς 8, Γκριν 12, Χάρις 15, Ξανθόπουλος, Σάκοτα 10, Άτις DNP, Λαρεντζάκης 6, Μπάρλοου 4, Μωραΐτης DNP, Μαυροειδής 9, Καββαδάς 2

Ολυμπιακός Πειραιώς (Γ. Σφαιρόπουλος): ΜακΛιν 16, Τολιόπουλος DNP, Σπανούλης 6, Μιλουτίνοφ, Στρέλνιεκς 9, Πρίντεζης 7, Παπανικολάου 10, Μάντζαρης 8, Ρόμπερτς, Μπόγρης, Γουίλτζερ 2, Τόμπσον 4